Suudi Arabistan’da Ne Yenir? Ne İçilir?

İsmini duyunca genellikle akla çölün geldiği Suudi Arabistan farklı bir kültürü tanımak ve yaşamak isteyenlerin ilk tercih ettiği rotaların başında geliyor. Bu coğrafya yaşamı kadar yemek kültürü ile de ziyaretçilerinin ilgisini çekiyor. Yazımızda “Suudi Arabistan’da ne yenir? Ne içilir” sorusunun cevabı olabilecek çok önemli lezzetleri sizin için listeledik.

Suudi Arabistan’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Elle yemek yemenin çok normal karşılandığı Suudi Arabistan yemek kültürü içinde pilav ve et insanların vazgeçemediği lezzetler arasında bulunuyor. Bunda şüphesiz çöl ikliminde proteine bol ihtiyaç duymanın da etkisi büyük. Izgara yemekler ise insanların günlük yeme içme alışkanlıklarının çok önemli bir bölümünü kaplıyor. Ülke genelinde dünyaca ünlü fast food restoranları da bulunuyor; ancak bizim önerimiz ülkeye has bölgesel lezzetleri test etmeniz yönünde olacaktır.

1. Nejdi Kabsa

Nejdi Kabsa

Suudi Arabistan yemekleri içinde belki de en önemlilerinden olan nejdi kabsa ülkenin milli yemeği olarak kabul edilmektedir. Fıstıklı ya da kajulu bir tepsi pilavın üzerinde kızarmış etlerin konmasıyla hazırlanan nejdi kabsa pek çok yemek gibi elle tüketilmektedir. Yemek görüntüsü ile iştah kabarttığı gibi lezzeti ile de mideleri şenlendirecek bir güzelliğe sahip. Yemek deve ya da kırmızı etle yapıldığı gibi tavuk etiyle de yapılabiliyor.

2. Daghabees

Daghabees

Ülkenin daha çok güney kesimlerinde tüketilen bu yemek Türkiye’deki “çibörek” ile benzerlik göstermektedir. Bol hamur ve salça kullanılarak yapılan daghabees özellikle doyurucu olması nedeniyle bolca tüketilmektedir. Eğer “Suudi Arabistan’da ne yenir?” sorusu için doyurucu bir yemek arıyorsanız daghabeesi ilk sıralara koymanızı öneriyoruz.

3. Masoob

Masoob

Masoob için “Yemen ellerinin pudingi” desek yanlış bir tabir olmaz galiba. Arap yemekleri içinde özellikle kahvaltılarda tüketilen bu besleyici ve enerji verici tabak içinde muz ve ekmek parçacıkları bolca kullanılmaktadır. Ekmek olarak genellikle pide ya da kepekli ekmek tercih edilmektedir.

4. Aseedah

Aseedah

Özellikle güney bölgesinde tüketilen aseedah ülkenin en meşhur yemekleri arasında bulunmaktadır. Yoğurt, et suyu ve suyun bir kasede karıştırılmasının ardından mısır veya buğday unuyla hazırlanan yemek hela kıvamındaki görünüşü ile iştah açıcı bir şekilde servis edilmektedir. Üzerine bir de tereyağ gezdirilince buram buram bir kokuya kavuşan aseedah Suudi Arabistan yemekleri arasında ülkeden ayrılmadan önce mutlaka denenmesi gereken tatlardan biri.

5. Muttabak

Muttabak

Arapların börek olarak tükettiği muttabak hızlı ve doyurucu bir atıştırmalık arayanlar için birebir. Arabistan topraklarında bu ürünü bir sokak lezzeti olarak pek çok noktada tüketmeniz mümkün. Genellikle kıymalı olarak yapılan Suudi Arabistan yemekleri içinde önemli bir yere sahip olan muttabak ile tanışmanız gerek.

6. Sayadiya

Sayadiya

Özellikle kılçıkları pek fazla olmayan balıklarla yapılan sayadiya “Suudi Arabistan’da ne yenir?” sorusuna deniz mahsulleri ile yapılan yemeklerden verilebilecek en güzel cevaplar arasında bulunuyor. Balık suyunda yapılan enfes pilav eşliğinde yenen sayadiyayı kesinlikle denemenizi öneriyoruz.

7. Saleeg

Saleeg

Bir tür pilav üstü et olan saleeg Arap yemek kültürü içinde çok önemli bir yere sahip. Ortadoğu’da çok önemli bir yere sahip olan bu yemekte pilavın üstünde tavuk başta olmak üzere deve ya da kırmızı et de konuluyor. Çok kolay bir şekilde hazırlanan yemek pratik ve leziz bir tarif olması nedeniyle çat kapı misafirler için ilk akla gelen yemeklerden.

8. Brost

Brost

Eğer biri “Suudi Arabistan’da ne yenir?” sorusuna cevap olarak fast food tarzında bir yemek arıyorsa ilk verilecek cevaplardan biri “brost” olmalıdır. Bu kızarmış tavuk parçacıkları hızlı tüketilmesinin yanı sıra muhteşem lezzeti ile ülkede yaşayanların yanı sıra burayı ziyarete gelenlerin de uzun süre unutamayacakları lezzetler arasında bulunuyor. Ülke genelinde şubeleri bulunan Al Baik isimli tavuk menüleri ile hizmet veren işletme ise ülkedeki en iyi brost yapılan yerlerin başında geliyor.

9. Yemeni mandi

Yemeni mandi

Yer altında et pişirmek bizim yemek kültürümüzde de oldukça yaygındır. Yemen kültürüne ait olan ancak daha sonra Suudi Arabistan yemek kültürü içinde önemli bir edinen bu yemekte de yerin altında özel bir fırında pişirilmiş muhteşem etler leziz pilav eşliğinde insanlarla buluşuyor.

10. Gursan

Gursan

Et ve sebzelerle zenginleştirilmiş bir pilavlı yemek olan gursan, Suudi Arabistan yemekleri içinde özellikle Riyad ve Dammam’da çok fazla tercih edilen bir lezzet. Baktığınız zaman “türlü” yemeğini andıran gursan proteinle birlikte lifli gıdaları da tüketmek için güzel bir tercih olacaktır.

11. Falafel

Falafel

“Suudi Arabistan’da ne yenir?” sorusunun cevaplarından oluşan bir liste yapıyorsanız falafel mutlaka bu listede yer almalı. Bu sevimli nohuttan topları ülkenin hemen her yerinde görmeniz kaçınılmaz. Bu da ülkede bu lezzetin ne kadar çok sevildiğini bize gösteriyor. Eğer bir Suudi Arabistan gezisi planladıysanız ve yöresel yemeklerin tadına bakmak gibi planınız varsa falafel ülkeyi terk etmeden önce midenize indirmeniz gereken önemli bir lezzet.

12. Jereesh

Jereesh

Ana malzemesi pirinç olan bu yemek Arap topraklarının tarihiyle birlikte yaşlanıyor. Bu geleneksel yemek içinde pirincin yanı sıra süt, yağ, soğan ve maydanoz gibi bazı yeşillikler kullanılmaktadır. Piştikten sonra 10 dakika bekleterek yemeği afiyetle yiyebilirsiniz.

13. Hamees

Hamees

İşte karşınızda gene bir etli yemek. Arap mutfağı içinde etli yemekleri görmeye alışsanız iyi edersiniz 🙂 Esasen Irak’a ait olan ve Bir tür yahni diyebileceğimiz hamees çeşitli baharatlarla çeşnilenmiş kırmızı et ve mantar gibi sebzelerle yapılıyor. Bu yemek de yöresel Arap yemeklerini tatmak isteyenler için “Suudi Arabistan’da ne yenir?” sorusuna verilebilecek cevaplar arasında bulunuyor.

14. Izgara

Izgara

Arap Yarımadası daha çok et ağırlıklı beslenen bir coğrafya. Bunda bölgenin çöl iklimi etkisi altında olmasının ve bitki çeşitliliğinin pek fazla olmamasının etkisinin fazla olduğunu söylememiz lazım. En hızlı ve pratik pişirme tekniklerinin biri de ızgara olduğundan Suudi Arabistan yemek kültürü içinde etler genelde ızgara yapılarak tüketiliyor. Geçmişte ağırlıklı olarak deve etinin tüketildiği bölgede günümüzde kırmızı et ve tavuk eti de çok fazla tercih edilmektedir. Bölgedeki hayvanlar doğal ortamında beslendiği için de etlerinin lezzetlerine diyecek yok. O nedenle bu bölgeye geldiğinizde en azından bir öğün mutlaka güzel bir ızgara yemenizi öneriyoruz.

15. Matazeez

Matazeez

Hamur ve kuş başı doğranmış et ile yapılan bu yemek özellikle yaşlılar için birebir bir yemektir. Yemesi kolay olan bu yemek ülkede misafirlere de sıklıkla ikram edilen yemekler arasında bulunmaktadır.

16. Mantı

Mantı

Özellikle Özbek, Türk, Kırgız gibi ülkelerde çok sevilen bir yemek olan mantı, Arap ülkelerinde de çok fazla seviliyor. Hamurun içine kıyma konarak yapılan mantıyı bir de Suudi Arabistan içinde denemenizi öneriyoruz. Denedikten sonra yorum kısmından ülkemizdeki mantı ile kıyaslama yaparsanız ziyaretçilerimiz için faydalı olacaktır 🙂

17. Kleeja

Kleeja

Bir tür hamur işi olan kleeja Arap topraklarının en sevilen yiyecekleri arasında bulunuyor. Bu nedenle Suudi Arabistan yemekleri ile gezinizi zenginleştirme gibi bir planınız varsa denenecekler listenize kleejayı de eklemelisiniz.

18. Çay

Çay

Çay ülkemizde olduğu kadar Suudi Arabistan yemek kültürü içinde de önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle “Suudi Arabistan’da ne yenir? Ne içilir?” diye sorduysanız cevaplar arasında çay da mutlaka bulunmalıdır. Burada çay yapılırken içine şeker de konduğu için eğer çayı çok şekerli içmeyi sevmiyorsanız demlendikten sonra şeker atmamaya özen göstermeniz gerekmektedir. Çay tiryakileri için bölgede günün hemen her saati demli çay bulmak Suudi Arabistan gezisi esnasında çok güzel bir dinlendirici unsur olacaktır.

19. Kahve

Kahve

Ülkemizdeki “mırra” ismi verilen ve Türk kahvesine göre biraz daha acı olan kahve türü günü zinde geçirmek için ülkede sıklıkla tüketilmektedir. Özellikle kakule kahvesini mutlaka denemenizi öneriyoruz. Farklı bir aromaya sahip olan bu kahve türünün müdavimlerinin hayli fazla olduğunu söyleyebiliriz. Eğer kakule kahvesinin yapılışını ve faydalarını merak ediyorsanız burayı tıklayarak öğrenebilirsiniz 😉

20. Nargile

Nargile

“Suudi Arabistan’da ne yenir? Ne içilir?” sorusuna cevap olarak verilebilecek olan sigara ve nargile sosyal yaşam içinde ayrı bir öneme sahip. Bu iki unsur insanların bir araya gelmesi ve sohbet etmesi için birleştirici bir görev üstlenmektedir. İnsanlar nargile içerek ve sohbet ederek günün yorgunluğunu atmayı ve rahatlamayı bu topraklarda çok sevmektedir. Tabi nargile ve sigara dumanı size göre değilse Suudi Arabistan topraklarında bu ürünlerin tüketildiği mekanlardan uzak durmanızda fayda olacaktır.

21. Şakşuka

Şakşuka

Yumurta, kıyma ve tercih ettiğiniz sebzelerle ortaya çıkan bu lezzet ekmeği banarak yiyebileceğiniz muhteşem bir yemek. Basit ama oldukça keyif veren bu yemek de gene Bedevi yaşam kültüründen kaynaklı olarak hızlı hazırlanması nedeniyle çok fazla tercih edilmektedir.

22. Hanini

Hanini

Özellikle Dammam yöresinde yemeklerden sonra yenen hanini hafifliği ile en çok tercih edilen tatlılar arasında bulunuyor. İçlerin ısınmasını sağlayan bu tatlı özellikle kış mevsiminde oldukça fazla tüketilmektedir.

24. Helva

Helva

Arapça “tatlı” anlamına gelen helva Arap ülkelerinde tatlı olarak çok fazla tüketilmektedir. Ülkemizde daha çok fıstıklısı ve kakaolusu tüketilen helvanın Arap topraklarında baharatlarla, gül suyu ile ve daha pek çok farklı madde ile tatlandırılmış çeşitli versiyonlarını deneme fırsatını yakalayabilirsiniz.

25. Maklube

Maklube

Önce tencerenin altına tavuk ya da kırmızı et döşenir. Üstüne de pilav. Pişen yemek tepsiye ters bir şekilde bırakılır. Yanına da yoğurt ya da bol yeşillikli salata ile afiyetle yenir. “Suudi Arabistan’da ne yenir?” deyince şüphesiz ilk akla gelen Arap yemekleri içinde bu yemeği mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz.

26. Humus

Humus

Ortadoğu bölgesinin en değerli yiyeceklerinden biri olan nohut ülkede pek çok yemeğin başrolünde yer alıyor. Humus da nohutun en lezzetli hallerinden biri olarak Suudi Arabistan yemekleri içinde hayli fazla ilgi görmektedir. Humus bir ana yemekten ziyade ülkede meze olarak yemeklerin yanında bolca tüketilmektedir.

27. Shawarma

Shawarma

Suudi Arabistan gezisi esnasında bu yemekle çok fazla karşılaşacaksınız. Bir çeşit döner dürüm olan shawarma ayak üstü yiyerek açlığınızı yatıştırabileceğiniz en ideal yemeklerin başında geliyor. Hızlı yenebilmesi ve eşsiz lezzeti bu yemeği ülkenin en çok tüketilen menülerinden biri yapmayı başarıyor.

28. Fattoush

Fattoush

Arap yemekleri çoğunlukla yanında bir salata ile tüketiliyor. Ülkede en çok tüketilen ve tercih edilen salataların başında ise fattoush geliyor. Çeşitli yeşillikler ve pide ekmeği ile yapılan fattoush salatasını ülkenin hemen her şehrinde denemeniz mümkün olabilmektedir.

29. Tabule

Tabule

Suudi Arabistan yemekleri içinde Akdeniz esintilerini de görmek mümkün olabilmektedir. Tabuleyi ülkemizdeki yiyeceklerden birine benzetecek olursak vereceğimiz cevap “kısır” olacaktır. Arap yemekleri arasında salata ile yemek arasında gidip gelen tabule çoğunlukla salata olarak tercih edilmektedir.

30. Naneli Limonata

Naneli Limonata

Suudi Arabistan yemek kültürü bölgenin iklimine göre şekillenmiş durumda. Arap ülkelerinde insanlar çöl ikliminin verdiği sıcaklığı üzerinden atabilmek için pek çok doğal yöntemi değerlendiriyor. Ülke genelinde alkol tüketimi pek yaygın olmadığı için bu serinleme yöntemi de çoğunlukla meyvelerin suları ile serinlemek şeklinde oluyor. Naneli limonata da ülke genelinde serinlemek için içilen en yaygın meyve sularının başında gelmektedir. Siz de bu keyifli ve ferahlatıcı içeceği içerek Arap topraklarının kızgınlığını üzerinizden atabilirsiniz.

“Suudi Arabistan’da Ne Yenir? Ne İçilir?” üzerine 4 yorum

Yorum yapın

Bizi Takip Edin