Stockholm’da Tarihi ve Turistik Yerler | 25 Tarihi Durak!

Sahip olduğu su yolları ve kanalları nedeniyle, “Kuzey’in Venedik’i” olarak adlandırılan İsveç’in başkenti Stockholm, tarihi dokusuyla da ilgi odağı bir şehirdir. Stockholm tarihi yerler listemizde bu güzel şehrin en önemli tarihi noktalarını listeledik;

Stockholm tarihi hakkında; Stockholm’un başlangıcı hakkında net bilgiler olmasa da şehrin ilk olarak 1252’de dönemin hükümdarı olan Birger Jarl Stockholm tarafından kurulduğu düşünülmektedir. O zamanlar Avrupa’da ticaret hızla gelişmekteydi ve bu da yeni şehirlerin kurulmasına ön ayak olmuştur. Hızla büyüyen Stockholm, 1289’da İsveç’in en büyük yeri olmuştur ve 1500 yılına gelindiğinde 6.000 kişinin yaşadığı büyük bir yerleşim yeri haline gelmiştir.

Danimarka kralının 1519’da şehri işgal etmesinin ardından şehirde kanlı bir dönem başlamıştır. Kral, İsveçli 80’den fazla soyluyu idam ettirmiştir. İsveçli Gustav Vasa’nın 1923’te Stockholm’u yeniden ele geçirmesiyle bu kanlı dönem son bulmuştur. 17. yüzyılda şehir hızla büyümüş ancak 18. yüzyılda veba salgını birçok kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştur. veba salgınına rağmen şehir 18. yüzyılın sonlarından itibaren tekrar gelişmeye devam etmiştir.

19. yüzyılda Stockholm’daki yaşam tarımdan endüstriye doğru evrilmiştir. 1850’lerde 90.000 civarında olan nüfus, 20. yüzyılda 300.000 civarına kadar yükselmiştir. Birçok tarihi bina da bu dönemlerden günümüze ulaşmıştır. Şehrin günümüzdeki nüfusu 1 milyona dayanmıştır.

Stockholm’un en ünlüleri; Gamla Stan, Skansen Açık Hava Müzesi, Stortorget Meydanı ve Kraliyet Sarayı gibi noktalar Stockholm’un en ünlü tarihi yerleri arasında bulunuyor.

Stockholm gezi tavsiyesi; Ülkede SEK şeklinde kısaltılan İsveç Kronu para birimi kullanılıyor. 2022 yılı itibariyle 1 SEK yaklaşık 1,5 Türk Lirası’na karşılık geliyor.

Stockholm’a geldiğinizde keyifli bir tekne turu yaparak şehrin en güzel yönlerini keşfedin. Glam Stan bölgesini mutlaka etraflıca inceleyin çünkü şehirdeki birçok tarihi nokta bu bölge etrafında şekilleniyor.

Müzekart; Şehre geldiğinizde Stockholm Go City şehir kartını temin ederek daha avantajlı ve ekonomik bir Stockholm gezisi gerçekleştirebilirsiniz.

Tarihi Yürüyüş Alanları

1. Eski Kent (Gamla Stan)

Gamla Stan

Burası neresi? Stockholm’un Eski Şehir bölgesi olan Gamla Stan’ı keşfe çıkmak, buraya gelenler için bir zorunluluktur. Adeta nefes alan, canlı bir müze olan Stockholm’un kurulduğu nokta Gamla Stan, 1200’lü yıllardan kalma önemli bir noktadır ve burada pek çok turistik yer, otantik kafeler, restoranlar ve tarihi yerler bulunuyor. Bu nedenledir ki birçok kişi için Stockholm gezisi gerçekleştirilirken ilk durak burası olmaktadır.

Eski Şehir bölgesi özellikle hediyelik eşya almak isteyenler için mükemmel bir destinasyondur. Bunların birçoğu ana halk meydanı olan Stortorget ve onun çevresindeki dolambaçlı yollarda bulunuyor. Eğer kış aylarında geldiyseniz Noel Pazarı (Julmarknad) da alışveriş için muhteşem bir fırsattır.

Eski Şehir keyifli bir rota olmasına karşın pahalı olması nedeniyle dikkat edilmesi gereken yerlerden biridir. Bu nedenle buraya gitmeden önce karnınızı doyurmanız paranızı ekonomik kullanmak için yapabileceğiniz önemli bir hamle olacaktır.

Neden gitmeliyim? Stockholm Katedrali, Nobel Ödülü Müzesi (Nobelmuseet) ve Kraliyet Sarayı gibi çok önemli tarihi binaların bulunduğu Eski Kent bölgesi, tarih meraklıları için tam bir hazine dolu sandıktır. Stockholm’un tarihi yerleri nerelerdir? sorusunun ilk akla gelen cevabı olan Gamla Stan’ın sokaklarında dolaşırken sanki zaman makinesiyle Orta Çağ’a gitmiş gibi hissedecek olmanız da burasını cazip kılan detaylardandır.

Kiliseler, Katedraller

2. Storkyrkan (Aziz Nicholas Kilisesi)

Storkyrkan

Burası neresi? Büyük Kilise ya da Stockholm Katedrali olarak da adlandırılan Storkyrkan, Gamla Stan bölgesindeki en eski kilisedir. İlk olarak 12. yüzyılda bir şapel olarak inşa edilen yapı, dört yüzyıl boyunca şehirdeki tek bölge kilisesi olmuştur. Yapı, 1942 yılından bu yana Stockholm Katedrali olmuştur.

Kilisenin dış kısmında etkileyici Barok üslubu dikkat çekmektedir. İç kısımda ise Gotik bir tarz göze çarpmaktadır. Kilisenin içinde en çok dikkat çeken eser ise şüphesiz ki ahşaptan yapılmış gerçek boyutlu Aziz George ve Ejderha heykelidir. Kilisede aynı zamanda Stockholm’un bilinen en eski heykeli olarak kabul edilen “Vädersolstavlan” isimli tablonun bir kopyası da bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Şehirdeki görülebilecek en eski kiliselerden biri olan Storkyrkan, Stockholm kiliseleri içinde mutlaka zaman ayırmanız ve incelemeniz gereken önemli bir dini ve mimari bir yapıdır.

  • Adres: Trångsund 1, 111 29 Stockholm, İsveç
  • Telefon: +46 8 723 30 00
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 75 SEK, Yaşlı 60 SEK, 18 yaş altı ücretsiz
  • Yol tarifi al >

3. Riddarholmen Kilisesi (Riddarholmskyrkan)

Riddarholmen

Burası neresi? Riddarholmen Kilisesi, Stockholm’un en eski mimari yapılarından biridir ve tarihi 13. yüzyılın sonlarına uzanmaktadır. Stockholm’un mutlaka görülmesi gereken tarihi yerleri arasında bulunan kilisenin cemaati 1807 yılında dağılmıştır ve burası İsveç hükümdarlarının mezar kilisesi olmuştur. Günümüzde kilise sadece cenaze ve anma etkinlikleri için kullanılmaktadır.

Kilisenin bir kısmı manastır olarak inşa edilmiş ancak Protestan Reformu sonrası manastır kapatılarak Protestan kilisesine dönüştürülmüştür. Kiliseye 3. John döneminde Willem Boy tarafından bir kule eklenmiş ancak 28 Temmuz 1835’teki düşen yıldırım nedeniyle yok olmuştur. Sonrasında ise şu anki mevcut sivri dökme demir eklenmiştir. Kilisenin çanları her gün 12.00-13.00 saatleri arasında çalınır.

Neden gitmeliyim? Çoğu İsveç hükümdarının son dinlenme yeri olarak hizmet veren kilise, şehirdeki en eski binalardan biri olması nedeniyle de dikkat çekici ve önemli bir yapıdır.

  • Adres: Birger Jarls Torg 2, 112 28 Stockholm, İsveç
  • Telefon: +46 8 402 61 00
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

4. Alman Kilisesi (Saint Gertrude Church)

Eski Alman Kilisesi

Burası neresi? 1571 senesinde kurulan Alman Kilisesi, ilk olarak Stockholm’daki Alman tüccarlar için bir lonca salonu olmuştur. Kilise, Hans Jacob Kristler tarafından 17. yüzyılın ilk yarısında genişletilmiş ve iki nefli bir kilise haline gelmiştir. Böylelikle kilise, özellikle kilise müziği için şehrin en önemli duraklarından biri haline gelmiştir. 18. yüzyılda ise kilise için bir duraklama dönemi olduğunu söyleyebiliriz. Bu dönemde Alman cemaati sadece 113 kişiye düşmüş, kilisenin kulesi ise 1878 senesinde çıkan bir yangında yok olmuştur.

Kilisenin iç mekanından da bahsetmemiz gerekiyor. Barok mimari unsurlarının göze çarptığı kilise içinde büyük pencereler, beyaz tonozlar ve birçok melek başı temsili görülebilmektedir. Boyanmış pencerelerin tamamı 1900’lü yılların başlarına aittir.

Neden gitmeliyim? Gamla Stan’daki önemli tarihi yerler arasında bulunan Alman Kilisesi, köklü tarihi ile Stockholm tarihi yerler listenize almanız gereken bir dini yapıdır.

  • Adres: Svartmangatan 16, 111 29 Stockholm, İsveç
  • Telefon: +46 8 411 11 88
  • Ziyaret saatleri: Yaz aylarında her gün, kış aylarında ise hafta sonları ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Saraylar

5. Kraliyet Sarayı (Sveriges Kungahus)

Stockholm Royal Palace

Burası neresi? Gamla Stan civarında su kenarında bulunan Kraliyet Sarayı, Stockholm’un simge yapılarının başında gelmektedir. Burası, İsveç hükümdarının resmi ikametgahı ve aynı zamanda kraliyet sarayıdır. Saray yapısı, 17. yüzyılda çıkan bir yangında yok olan selefi Orta Çağ’dan kalma Tre Kronor Kalesi ile aynı yerde bulunuyor ve bu tarihte yeniden inşa edilmiştir. Kale 13. yüzyılda Birger Jarl tarafından Malaren Gölü’nün savunulması amacıyla yapılmıştır.

Sarayda Devlet Salonu, Kraliçe Kristina’nın gümüş tahtı, hazine ve daha fazlası sunan halka açık beş müze bulunuyor. Sarayda Rokoko tarzının ağırlıklı olduğu birkaç yüz oda bulunuyor. Burası, orijinal amacı için hala kullanılmaya devam edilen dünyadaki en büyük kraliyet saraylarından biri olarak kabul ediliyor. Kraliyet Sarayı, yıl boyunca ziyaretçilerine açık kültürel ve tarihi bir kombinasyona sahip olması, onu Avrupa‘daki diğer kraliyet sarayları arasında benzersiz kılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Oldukça büyük ve etkileyici olan bu saray kompleksi, aynı zamanda İsveç Silahlı Kuvvetleri mensuplarından oluşan bir muhafız alayı tarafından 16. yüzyıldan bu yana korunuyor. Her gün gerçekleştirilen muhafız değişimi töreni ise muazzam bir deneyimdir. Bu yüzden bu saraya mutlaka uğrayın ve muhafız değişimi törenine şahitlik edin.

Kaçırmayın! Saray kompleksini ziyarete geldiğinizde, açık olan Kraliyet Şapeli’ni ve Riddarholmen Kilisesi’ni de görmelisiniz. Burası saraydan beş dakikalık kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunuyor. Ayrıca Kraliyet Sarayı içinde bulunan bir müze olan Kraliyet Cephaneliği’ni de mutlaka görmelisiniz.

  • Adres: Kungliga slottet, 107 70 Stockholm, İsveç
  • Telefon: +46 (0)8 402 61 00
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-16.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 140 SEK, diğerleri 70 SEK
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

6. Van der Nootska Sarayı (Van der Nootksa Palatset)

Van der Nootska Sarayı

Burası neresi? 1670’te inşa edilen bu Barok tarzındaki muhteşem bina, adını Thoman van der Noot’tan almıştır. Saray, birkaç Hollandalı bakanın ikametgahı olarak kullanılmıştır. Sarayın odaları ve salonları etkileyici bir güzelliğe sahiptir ve yaz aylarında lezzetli bir öğle yemeğinin ya da kahvenin tadını çıkarabileceğiniz saray bahçesinde çok güzel bir açık hava restoranı hizmet vermektedir.

Neden gitmeliyim? Saray çoğunlukla parti, konferans, gala yemeği gibi toplu etkinlikler için sıklıkla tercih edilmektedir. Bunun nedeni ise muhteşem bir tarihi dokuya sahip olması ve ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim yaşatmasıdır. Normal bir ziyaretçi ise burayı güzel bir öğle yemeği eşliğinde inceleyebilir ve tarihi dokusunu hayranlıkla seyredebilir.

  • Adres: Sankt Paulsgatan 21, 118 46 Stockholm, İsveç
  • Telefon: +46 8 644 99 60
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

7. Wrangel Sarayı (Wrangel Palace)

Wrangel Sarayı

Burası neresi? Gamla Stan’ın tarihi mücevherlerinden biri olan Wrangel Sarayı, sulara bakan küçük Riddarholmen Adası’nda bulunuyor. Zengin bir tarihe sahip olan saray geçmişte savunma amacıyla kullanılan bir kaleden, kraliyet ikametgahının yanı sıra bir adliye sarayına kadar sayısı amaca hizmet etmiştir.

Sarayın güney kulesi yapının en eski bölümüdür ve 16. yüzyılda bir sur olarak inşa edilmiştir. Bundan bir asır sonra saraya bugünkü halini almasını sağlayan bir çok ekleme yapılmıştır. Saray 1756 yılına kadar kraliyet ikametgahı olarak kullanılmış. Bu tarihten sonra ise bölgenin temyiz mahkemesi (Svea Hovrätt) olarak kullanılmaya başlayan saray kompleksi, günümüzde hala bu ama hizmet vermektedir.

Neden gitmeliyim? Gamla Stan’daki önemli tarihi duraklardan olması ve ulaşım kolaylığı nedeniyle bu güzel tarihi yapıyı da görmenizi öneriyoruz.

  • Adres: Birger jarls torg 16, Stockholm, İsveç, 111 28
  • Telefon: +46 8 5082 8508 (Turist Danışma Birimi)
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu dışarıdan görülebilir.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

8. Waldemarsudde Sarayı (Prins Eugens Waldemarsudde)

waldemarsudde sarayı

Burası neresi? Stockholm’un merkezinde Djurgården’de bulunan saray, 1892 yılında İsveçli Prens Eugen tarafından keşfedildikten sonra satın alınan tarihi bir evdir. Bina daha sonra 1903-1904 yıllarında mimar Ferdinand Boberg tarafından yeniden tasarlanmıştır. Tasarımda çinili sobaların da dahil olduğu Art Nouveau tarzındaki iç mekan dikkat çekmektedir. Tasarımda hem girişteki panoramik Stockholm manzarasından hem de binanın yüksek konumuna bağlı olarak ortaya çıkan ışıktan yararlanılmıştır.

Günümüzde müze olarak değerlendirilen kompleks, 1905’te tamamlanmış olan kale benzeri ana binadan ve 1913’te eklenen Galeri Binası’ndan oluşmaktadır. Komplekste aynı zamanda “eski ev” olarak bilinen orijinal saray binasını da barındırmaktadır. Sarayda aynı zamanda muhteşem bir bahçeden oluşan park alanı da bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Prens Eugen aynı zamanda ressamlık eğitimi almış ve çeşitli eserler sergilemiştir. Prens, 1947 yılında ölümünün ardından saraya yakın sahile gömülmüştür. Saray, günümüzde kendisinin ve eserlerinin sergilendiği bir müze olarak ziyaret edilebilmektedir.

  • Adres: Prins Eugens Väg 6, 115 21 Stockholm, İsveç
  • Telefon: +46 8 545 837 00
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 10.00-17.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 150 SEK, Diğerleri 140 SEK, 18 yaş altı ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

9. Ulriksdal Sarayı (Ulriksdal Palace)

Ulriksdal Sarayı

Burası neresi? Ulriksdal Sarayı, Ulusal Şehir Parkı içinde Edsviken Gölü kıyısında görülebilmektedir. 1600’lerden kalma sarayı ziyaret edenler, sarayın şahit olduğu farklı dönemlerin özelliklerini gözlemleyebiliyor. Özellikle rehberli turlar çok keyifli olmaktadır ve Orangery’deki heykeller ziyaretçilerin büyük ilgisini çekmektedir.

Sarayda gerçekleştirilen turlar, ziyaretçilere 1600’lerden 1900’lere kadar uzanan sarayın iç tasarımının heyecan verici bir görünümünü sunmaktadır. Odaların büyük çoğunluğu ise XV. Karl için Fredrik W. Sholander tarafından tasarlanmıştır. Saray çeşitli İsveçli devlet adamlarının katkıları ile günümüzdeki halini almıştır. Kraliçe Kristina tarafından bir bahçe, Hedvig Elenora tarafından bir Orangery saray yapısına eklenmiştir. Saray Kraliçe Kristina tarafından çok sevilmiş ve taç giyme törenlerinin buradan başlaması kararlaştırılmıştır.

Neden gitmeliyim? Birçok bitki türünü ve çeşitli heykel çalışmalarını barındıran Orangery, saray kompleksini en çekici kılan noktaların başında geliyor. Bunun dışında ahırlar, saray parkı, tiyatro gibi bölümler de burasını görmeyi elzem kılmaktadır ve Stokckholm’da yapılacak şeyler arasına bu önemli tarihi kompleks yapıyı da eklemelisiniz.

  • Adres: Slottsallén, 170 79 Solna, İsveç
  • Telefon: +46 8 402 61 00
  • Ziyaret saatleri: Her gün 12.00-16.00
  • Giriş ücretsiz: Ahırlar ve park alanına giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

10. Rosendal Sarayı (Rosendals Slott)

Rosendal Sarayı

Burası neresi? Stockholm’un merkezindeki Djurgården’de bulunan Rosendal Sarayı, yaz ayları için bir kraliyet ikametgahı olarak inşa edilmiştir. Yapı, Kral Karl XIV Johan için 1823 ile 1827 yılları arasında tamamlanmıştır. İsveç İmparatorluğu’nun muhteşem bir örneği olan Rosendal Sarayı içinde İsveçli sanatçıların ve zanaatkarların tasarladığı ve ürettiği mobilyalar, tekstil ürünleri ve diğer demirbaşlar ziyaretçiler üzerinde muhteşem bir etki bırakmayı başarıyor.

Saray, 1907 yılına kadar kraliyet ailesi olarak kullanılmaya devam etmiş ve Oskar’ın ölümünden sonra, dönemin kraliyet yaşamını yansıtan bir müzeye dönüştürülmüştür.

Neden gitmeliyim? İsveç İmparatorluk stilinin eşsiz bir örneği olan saray, büyük ölçüde ilk günkü gibi duruyor ve kraliyet yaşamına dair fikir edinmek için eşsiz bir fırsattır.

  • Adres: Rosendalsvägen 49, 115 21 Stockholm, İsveç
  • Telefon: +46 (8) 402 61 30
  • Ziyaret saatleri: Yaz aylarında salıdan pazara gerçekleştirilen rehberli turlarla ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz bir şekilde dış mimarisi incelenebilir.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

11. Karlberg Sarayı (Karlbergs Slott)

Karlberg Sarayı

Burası neresi? 1630 senesinde inşa edilmiş olan Karlberg Sarayı, günümüzde Karlberg Askeri Akademisi’ne ev sahipliği yapmaktadır. Sarayın inşasında ağırlıklı olarak Barok mimari unsurları kullanılsa da Rönesans ve Roma mimarisinin etkileri de görülmektedir. Saray, Solna Belediyesi sınırları içinde kendisiyle aynı isimli kanalın kenarında bulunmaktadır.

Sarayın bulunduğu parkta aynı zamanda ilk olarak Neptün’e adanmış bir “Diana Tapınağı” ve Kral XII Charles’ın köpeği Pompe’nin mezarı da bulunmaktadır. Saray askeri bir kurum olarak hizmet vermesine karşın halk tarafından ziyaret edilebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Karlberg Sarayı, şehrin merkezi bir noktasında olmasına karşın, ziyaretçilerine kendilerini izole edilmiş hissettirir. Sarayın bulunduğu nokta aynı zamanda yürüyüş yapmak için de harika bir seçenektir.

  • Adres: Karlbergs slottsväg 1, 107 86 Stockholm, İsveç
  • Telefon: +46 8 746 10 00
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Saraya girişe izin verilmiyor ancak parkı ücretsiz ziyaret edilebilir.
  • Yol tarifi al >

12. Drottningholm Sarayı (Drottningholm Palace)

Drottningholm Sarayı

Burası neresi? Drottningholm Sarayı, bütün bir yıl boyunca Stockholm’un en popüler tarihi yerleri arasındadır. Saray, 16. yüzyılın büyük bir kısmında İsveç Kraliyet ailesine ev sahipliği yapmıştır. Sarayda birçok kısım bulunuyor ve bunların yanı sıra 300 yıllık bir tiyatroya, Çin Köşkü’ne ve muhteşem bir kale parkına da ev sahipliği yapıyor. Saray sahip olduğu bu zenginlikler nedeniyle 1991 senesinde UNESCO tarafından da Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir.

Saray, Kraliçe Hedvig Eleonora’nın isteği üzerine mimar Nicodemis Tessin the Elder tarafından inşa edilmiştir. Saray Tiyatrosu Avrupa’daki en iyi korunmuş 18. yüzyıl tiyatrolarından biri olarak dikkat çekmektedir. Burası aynı zamanda dünyada hala orijinal sahne makinesini kullanan tek tiyatro olma özelliğine sahiptir. Saray, 1981 senesinden günümüze mevcut Kraliyet ailesi tarafından ikametgah olarak kullanılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Drottningholm Sarayı, Stockholm’de günübirlik gezi düzenlenebilecek en güzel yerlerden biridir. Saray ve içinde bulunduğu alanı yıl boyunca çoğunlukla ziyaretçiler tarafından görülebilmektedir.

  • Adres: 178 93 Drottningholm, İsveç
  • Telefon: +46 8 402 61 00
  • Ziyaret saatleri: Her gün 12.00-16.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 120 SEK, Öğrenci 60 SEK
  • Yol tarifi al >

Müzeler

13. Vasa Müzesi (Vasamuseet)

Vasa Müzesi

Burası neresi? Dünyadaki en ünlü deniz müzelerinden biri olan Vasa Müzesi, Stockholm müzeleri içinde kesinlikle zaman ayırıp ziyaret etmeniz gereken noktalar arasında bulunuyor. Müzede 1628’de çıktığı ilk seferinde 64 yolcusuyla birlikte batan 17. yüzyıldan kalma tek geminin kalan parçaları sergilenmektedir. 1990 senesinde açılan müze, İskandinav bölgesinde en fazla ziyaret edilen müzelerin başında gelmektedir. Sergilenen Vasa gemisi, 20. yüzyılın ikinci çeyreğinde Franzen ile dalgıç Per Edvin Falting tarafından bulunmuştur.

Geminin inşasında kadınlı erkekli 400 çalışan görev almıştı. İsveç Kralı 2. Gustav’ın isteği üzerine inşa edilen gemi, 52 metre yüksekliğe, 59 metre uzunluğa ve 1200 ton ağırlığa sahipti. On yelken taşıyan gemi üç direkli bir şekilde inşa edilmişti. Geminin batmasının nedeni 17. yüzyılda insanların bir geminin sabit kalmasıyla ile ilgili teorik bilgilerinin yetersiz olmasıydı.

Müzenin ana salonunda geminin kendisi ve gemilere dair arkeolojik bulgular görülebilmektedir. Geminin çevresinde geminin yapımını, batmasını, kurtarılmasını anlatan sergiler de bulunuyor. Burada aynı zamanda 17. yüzyıla ait İsveç ile ilgili bazı sergilere de yer verilmiştir. Sergilenen ana geminin kalıntıları tadilat görmemiş ya da boyanmamıştır ve bunu 300 yıllık kararmış orijinal malzemelerden anlamak mümkündür.

Müzede aynı zamanda, dışarıdaki limanda demirlenmiş dört müze gemisi daha bulunuyor. Bunlar; 1915 yapımı buz kırıcı Sant Erik, 1903 yapımı Finngrundet, 1966 yapımı bot Spica ve 1944 yapımı kurtarma botu Bernhard Ingelsson.

Neden gitmeliyim? Ziyaretçiler, geminin içine giremese de bu devasa gemiyi altı farkı seviyeden görüp inceleyebilir. Müzede İsveç’in denizcilik tarihini anlayabilir ve Vasa’nın tarihini daha yakından ayrıntılı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

  • Adres: Galärvarvsvägen 14, 115 21 Stockholm, İsveç
  • Telefon: +46 8 519 548 80
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00, Çarşamba 10.00-20.00
  • Giriş ücreti: Eylül-Mayıs 170 SEK, Haziran-Ağustos 190 SEK, 18 yaş altı ise ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

14. Nobel Müzesi (Nobelmuseet)

Nobel Müzesi

Burası neresi? Nobel Müzesi, Nobel ödüllü çalışmaların entelektüel ve kültürel yönlerine odaklanarak Nobel ödüllerinin tarihi ve alıcılarına odaklanır. Müze içinde yaratıcılığa dair kısa filmler, Ernest Hemingway ve Martin Luther King gibi ödül almış kişilerle gerçekleştirilen röportajlar ve ödül sahipleri tarafından alt kısmı imzalanmış sandalyeler gibi büyüleyici sergilere sahip, çağdaş bir mekandır.

Müze, Gamla Stan’daki Stortorget isimli tarihi ana meydanın kuzey kısmındaki Borsa Börsen binasında yer almaktadır. Müzede aynı zamanda Nobel ödüllü kişilerin biyografilerinin yanı sıra Nobel Edebiyat Ödülü kazananların yazdığı kitapları bulabileceğiniz bir de kitapçı yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Nobel Ödülleri’nin tarihine odaklanan Nobel Müzesi’nde bu ödüllerin ve ödülleri kazananların hakkında çok çeşitli sergileri görüp, onlar hakkında bilgi sahibi olma şansına sahip olabiliyorsunuz.

  • Adres: Stortorget 2, 103 16 Stockholm, İsveç
  • Telefon: +46 8 534 818 00
  • Ziyaret saatleri: Perşembe-Pazar 11.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz turlarla görülebilir.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

15. Birka Viking Müzesi (Birka Vikingastaden)

birka

Burası neresi? Birka, MS 750 yıllarından kalma bir Viking karakolunu inceleyebileceğiniz ve bu kuzeyli denizciler hakkında detaylı bilgiler edinebileceğiniz önemli bir müze ve arkeolojik kazı alanıdır. Kazı alanı ve müzenin bulunduğu alan, Molaren Gölü’nden 2 saatlik keyifli bir tekne yolculuğu mesafesindedir.

Björkö Adası’ndaki Viking Birka şehri, Vikingler için çok önemli bir ticaret merkezi olmuştur. Adaya gelerek kültürel açıdan çok dolu bir şekilde hazırlanmış peyzajda gezintiye çıkabilir, arkeolojik alanda rehberli turlara katılabilir ve Birka Müzesi’ni ziyaret etme şansına sahip olabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Bir Viking köyünde olabilecek tipik demirhaneler ve dokuma kulübelerinin de ihmal edilmediği Viking köyünü inceleyebilirsiniz.

  • Adres: 178 92 Adelsö, İsveç
  • Ziyaret saatleri: Ziyaret saatleri için web sitesini inceleyebilirsiniz.
  • Giriş ücreti: Başlangıç ücreti 330 SEK
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

16. Stockholm Orta Çağ Müzesi (Medeltidmuseet)

stockholm orta çağ müzesi

Burası neresi? Müzede 13. yüzyıl ile 16. yüzyılları arasındaki şehrin Orta Çağ tarihine odaklanmaktadır. Sergilerde tuğla evlerden atölyelere, limandan darağacına kadar İsveç Orta Çağ yaşamının her yönü dikkatli ve özenli bir şekilde tasvir edilmiştir. Stockholm’daki birçok müze gibi burada da tarihe hayat vermek ve sergilerin etkileyiciliğini arttırmak amacıyla birçok uygulamalı ve multimedya ögesine yer verilmiştir.

Müze, Gamla Stan ile Norrmalm’ı birbirine bağlayan köprünün altına gizlenmiştir ve özellikle çocuklu ailelerin çok beğeneceği tarzda, ilgi çekici bir oluşumdur. Müzenin temelleri, 1970’de gerçekleştirilen otopark inşası sırasında inşaat işçilerinin 1530’lu yıllardan kalma temelleri ortaya çıkarmasıyla atılmıştır. Sergi alanı günümüzde 1.750 metrekaredir ve toplamda 1.000 civarında nesne sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? İsveç’teki Orta Çağ insanının günlük hayatını ve nasıl geçim sağladığını, mutluluğunu ve üzüntüsünü nasıl yaşadığını merak ediyorsanız bu etkileyici ve keyifli müzeyi kesinlikle es geçmemelisiniz. Ortalama bu müze için 2 saatlik bir zaman dilimi ayırmanız gerektiğini de belirtmemizde fayda var.

  • Adres: Strömparterren 3, 111 30 Stockholm, İsveç
  • Telefon: +46 8 508 316 20
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 12.00-17.00, Çarşamba 12.00-20.00, Pazartesi kapalı.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

17. İsveç Ordusu Müzesi (Swedish: Armémuseum)

İsveç Ordusu Müzesi

Burası neresi? 2005 yılında Stockholm’un en iyi müzesi unvanını alan İsveç Ordu Müzesi, geçici ve kalıcı sergilerle günümüzdeki tarafsızlık politikası da dahil olmak üzere İsveç’in askeri tarihini ve İsveç ordusunu daha iyi tanıma imkanı sunmaktadır. Müzenin bulunduğu bina 17. yüzyıldan kalma tarihi bir yapıdır ve topçu silahlarının üretimi, depolanması gibi amaçlara karşılık veren bir cephanelik olarak kullanılmıştır.

Müzedeki sergide, İsveç silahlı kuvvetlerinin büyük muharebelerine dair bilgiler sunuluyor. Burada silahlar, askeri kıyafetlerin yanı sıra geçmiş yüzyıllardaki askerlerin gerçek boyutlu figürleri de sergileniyor. 17. ve 18. yüzyılda gerçekleşen savaşlarda İsveç ordusuna yenilenlerden elde edilen ganimetler ve bayraklar ise Kupa Odası ismi verilen özel bir odada muhafaza ediliyor.

Neden gitmeliyim? Daimi sergilerin yanı sıra geçici sergilerin de bulunduğu Ordu Müzesi, 16. yüzyıldan günümüze kadar dramatik, tam ölçekli sahneler arasında dolaşma ve İsveç’in askeri yönünü yakından keşfetme, askerlerin ve ailelerinin yaşam koşullarını deneyimleme imkanı sunuyor. Burası aynı zamanda Stockholm’da ücretsiz yapılabilecek şeyler arasında bulunduğu için de oldukça cazip bir ziyaret noktasıdır.

  • Adres: Riddargatan 13, 114 51 Stockholm, İsveç
  • Telefon: +46 (0) 8 519 563 01
  • Ziyaret saatleri: Çarşamba-Pazar 11.00-17.00, Salı 11.00-19.00, Pazartesi kapalı.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

18. Stockholm Şehir Müzesi (Stockholm City Museum)

Stockholm Şehir Müzesi

Burası neresi? Stockholm’un tarihi ile ağzına kadar dolu olan müze, muhteşem bir 17. yüzyıl sarayı olan Södra Stadshuse’de bulunuyor. Stockholm ile ilgili pek çok tarihi belge ve sergiye ev sahipliği yapan müze, 1942 senesinde halka açılmıştır. İsveç’teki en büyük belediye müzesi olma özelliğini taşıyan Stockholm Şehir Müzesi içinde 300.000 tarihi eser, 20.000 sanat eseri ve 3 milyon civarında fotoğraf muhafaza edilmektedir.

Müzeye gelen ziyaretçiler iki kalıcı sergi görebiliyor. Bu sergilerden ilki 2010 senesinde ziyarete açılmıştır. Burada Stockholm’daki ilk yerleşim zamanlarına kadar gidebiliyorsunuz. Sergide aynı zamanda 17. yüzyıldan kalma muhteşem bir Stockholm tablosu da bulunuyor. Serginin diğer bölümü ise 2011 yılında açılmıştır.

Neden gitmeliyim? Stockholm tarihi ile ilgili bir gezi planlayanlar için mutlaka bu güzel müze görülmelidir.

  • Adres: Ryssgården, 116 46 Stockholm, İsveç
  • Telefon: +46 8 508 316 20
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 11.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

19. Ulusal Tarih Müzesi (Historiska muséet)

Historiska Museet

Burası neresi? İsveç’teki en önemli müzelerden olan Ulusal Tarih Müzesi, Stockholm müzeleri içinde kesinlikle görmeniz gereken noktalardan biridir. Burası, Taş Devri’nden başlayarak 16. yüzyıla kadar olan İsveç kültürünü, tarihini ve sanatını kapsar ve bu kısım “Altın Oda” olarak adlandırılmaktadır. Çok sayıda objenin bulunduğu müzede aynı zamanda 4.000’in üzerinde orijinal parçanın sergilendiği çok büyük Viking sergisi de yer almaktadır.

Müze, 1804 yılında devlet tarafından garnizon için binalar inşa etmek amacıyla satın almış olduğu Krubban semtinde yer almaktadır. Buradaki binalar 1805-1818 yılları arasında Fredrik Bloom tarafından tasarlanarak aşamalı olarak inşa edilmiştir. Bu arada inşası tamamlanan müzenin açılışı 1943 yılında gerçekleşmiştir. Müzenin mimarisi incelendiğinde farklı mimari stillerin etkileri görülebilmektedir.

Neden gitmeliyim? İsveç devletine dair arkeoloji, sanat, kültür ve tarih üzerine kurulu olan Ulusal Tarih Müzesi, ülkedeki en büyük ve en fazla ziyaret edilen müzesi olması nedeniyle oldukça önemli bir tarihi hazinedir.

  • Adres: Narvavägen 13-17, 114 84 Stockholm, İsveç
  • Telefon: +46 8 519 556 00
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 11.00-17.00, Çarşamba 11.00-20.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

20. Skansen Açık Hava Müzesi (Skansen Open Ait Museum)

Skansen Açık Hava Müzesi

Burası neresi? İsveç’teki ilk açık hava müzesi olan Skansen, aynı zamanda dünyadaki en eski açık hava müzesidir. 1891’de Arthur Hazelius tarafından Djurgarden’da açılan müze, özellikle çocuklu aileler için muhteşem bir cazibe merkezidir. 75 dönümlük bir alanda kurulu olan müzeyi her yıl 1,5 milyona yakın kişi ziyaret etmektedir. Müzenin oluşturulması için ülkenin dört bir yanında 150 civarında ev toplandı ve burada yeniden birleştirildi.

Müze sanayi döneminden önce İsveç’in farklı bölgelerinde insanların nasıl yaşamlara sahip olduğunu göstermek amacıyla kurulmuştur. Birçok serginin bulunduğu alanda tabakçılar, kunduracılar, gümüşçüler gibi geleneksel sanatçılar becerilerini sergilemektedir ve burası adeta 19. yüzyıldan fırlamış bir kasaba gibidir.

Neden gitmeliyim? Sanayi dönemi öncesinde Stockholm’daki insan yaşamını incelemek isteyenler için Skansen Açık Hava Müzesi, Stockholm’un es geçilmemesi gereken çok önemli ziyaret noktalarından biridir. Müzeye gelenler sadece şehrin otantik yüzüyle tanışmakla kalmıyor, aynı zamanda Skansen Akvaryumu ve Çocuk Hayvanat Bahçesi ile de çok eğlenceli zamanlar geçiriyor.

  • Adres: Djurgårdsslätten 49-51, 115 21 Stockholm, İsveç
  • Telefon: +46 8 442 80 00
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-16.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 220 SEK, Öğrenci ve Yaşlılar 200 SEK, 4-15 yaş arası 70 SEK.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Mimari Yapılar

21. Asalet Evi (Riddarhuset)

riddarhuset

Burası neresi? 1641-1672 yılları arasında inşa edilen Asalet Evi ya da House of Nobility, İsveçli soylular için bir buluşma noktası olmuştur. Günümüzde kısmen bu görevine devam eden bina, 2003 yılından beri İsveç soyluları adına eski gelenekleri ve kültürü korumak amacıyla kayıt tutan ve hareket eden özel bir kurum olarak varlığını sürdürmektedir.

Tarihi binanın tasarımı Fransız doğumlu mimar Simon de la Valle tarafından 1642’de başlamış ancak kendisinin öldürülmesinin ardından planlar oğlu Jean de la Valle tarafından 1660 senesinde tamamlanmıştır. Bina, 18. yüzyılda çoğunlukla konserler için kullanıldı. Binanın güney kısmında Latince “CLARIS MAIORUM EXEMPLIS” yazısı ve Gustav 2. Adolph’un bir heykeli bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Bina Stockholm’de Barok mimarisinin görülebilecek en güzel örneklerinden biridir. Salonunun duvarları ise İsveç aristokrasisini temsil eden yaklaşık 2.300 arma ile dekore edilmiştir ve oldukça çarpıcıdır.

  • Adres: Riddarhustorget 10, 111 28 Stockholm, İsveç
  • Telefon: +46 8 723 39 90
  • Ziyaret saatleri: Hafta içi 11.00-12.00, Hafta sonları ziyarete kapalı.
  • Giriş ücreti: 18 yaş üstü 60 SEK, Diğerleri 40 SEK (Nakit ödeme kabul edilmediğinden kredi kartınızı yanınızda bulundurunuz)
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

22. Tarihi Stockholm Belediye Binası (Stadshuset)

stadshuset

Burası neresi? Belediye Binası, büyük tören salonları ve eşsiz sanat eserleri ile Stockholm’un ünlü mimari eserleri arasında yer almaktadır. Binada aynı zamanda Belediye Meclisi de dahil olmak üzere 300 kişilik ofis alanlarına da ev sahipliği yapmaktadır. Su kenarındaki tarihi binanın tepesinde üç altın taç dikkat çekmektedir ve burası Stockholm’daki en ikonik binalardan biridir. Taçların bulunduğu kulenin yüksekliği 106 metredir ve binanın yapımında 8 milyon civarında tuğla kullanılmıştır.

Binanın açılışı 1923 tarihinde gerçekleşmiştir. Burası her yıl 10 Aralık’ta düzenlenen Nobel Ödülü törenlerine de ev sahipliği yapması ile ün yapmış bir noktadır. Ziyafette önce Mavi Salon yani Bla Hallen’de yemek yenmekte, sonrasında ise 18 milyonun üzerinde mozaikle süslenmiş Altın Salon yani Gyllene Salen’de resmi balo gerçekleştirilmektedir.

Neden gitmeliyim? Şehrin simgesel yapılarından biri olan Belediye Binası, Stockholm’daki en meşhur tarihi yerler arasında bulunduğundan kesinlikle görmeden şehirden ayrılmamanız gerekiyor. Ziyaretinizi Mayıs-Eylül arasına denk getirdiğiniz taktirde kuleye tırmanarak Stockholm’un muhteşem manzarasının tadını da çıkarabilirsiniz. Belediye Binası, aynı zamanda fotoğraf çekmekten hoşlananlar için her açıdan bambaşka manzaralar sunmaktadır.

  • Adres: Hantverkargatan 1, 111 52 Stockholm, İsveç
  • Telefon: 08-508 29 330
  • Ziyaret saatleri: Rehberli turlar 10.00-14.00 arasında saat başı gerçekleştirilmektedir.
  • Giriş ücreti: Yetişkin 130 SEK, Öğrenci ve Yaşlılar 110 SEK, 7-19 yaş arası 50 SEK
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

23. Kraliyet Kütüphanesi (Kungliga Biblioteket)

Kraliyet Kütüphanesi

Burası neresi? 16. yüzyılda inşa edilen Kraliyet Kütüphanesi içinde 1661 yılından bu yana ülkede basılan her şeyin bir kopyasını bulmak mümkündür. Koleksiyon ilk olarak eski Kraliyet Sarayı’nın çatı katında ve daha sonra kanatlarından birinde muhafaza edildi.

1697 senesinde Kraliyet Sarayı’nda meydana gelen feci yangında koleksiyonun büyük bir kısmı yok olmuştur. Sarayın yeniden inşasının ardından kalan kısmı tekrar saraya taşınmıştır ve 1877 senesine kadar burada kalmıştır. Sonrasında ise günümüzdeki halk kütüphanesine taşınmıştır.

Neden gitmeliyim? Dünyanın en büyük kütüphanelerinden biri olan Kraliyet Kütüphanesi, aynı zamanda etkileyici bir mimariye sahiptir. Bu nedenle içini görmek için vakit bulamasanız bile en azından dışarıdan mimari dokusunu incelemenizi öneriyoruz.

  • Adres: Humlegårdsgatan 26, 102 41 Stockholm, İsveç
  • Telefon: +46 10 709 30 00
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 09.00-19.00, Cumartesi 11.00-15.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al>

Meydanlar

24. Stortorget

Stortorget

Burası neresi? Bu şirin ve keyifli meydanın bir zamanlar kan gölüne döndüğünü kim hayal edebilir ki! Günümüzde renkli ve ilgi çekici binalarıyla turistlerin bol bol fotoğraf çektirdiği Stortorget, belediye binasının Bondoska Sarayı’na taşındığı 1732 yılına kadar şehrin en önemli siyasi noktasıydı. Danimarkalı II. Kristian, bu meydanda, kendisine karşı çıkan 82 İsveçli önde geleni tutuklatmış ve kafasını keserek infaz ettirmiştir.

Stortorget şehrin ana meydanlarından biri olmasının yanı sıra şehrin en eski meydanı olma özelliğini de taşımaktadır. Meydanın geçmişinin 1420’li yıllara kadar uzandığı belirtilmektedir.

Neden gitmeliyim? Kanlı günleri çok geride kalan Stortorget, günümüzde tarihi binaları ile Stockholm’un tarihi yerleri neresidir? sorusunun cevabını arayan turistlerin uğrak noktası haline gelmiştir. Meydanda konumlanmış keyifli kafe ve restoranlar da burasının büyük bir cazibe merkezi haline gelmesinde büyük pay sahibidir.

Mezarlar

25. Woodland Mezarlığı (Skogskyrkogården)

Skogskyrkogarden

Burası neresi? Stockholm’daki Dünya Mirası alanlarından olan Woodland Mezarlığı, günümüzde hala kullanılıyor olmasıyla da dikkat çeken noktalardan biridir. Mezarlığın geçmişi 1919 yılına kadar uzanmaktadır ve 1940 yılına kadar tamamlanan mezarlık, mimarlar Gunnar Asplund ve Sigurd Lewerentz tarafından inşa edilmiştir.

Çam ağaçlarının kapladığı bir sırtta, birkaç küçük şapelle birlikte doğal ortamla bütünleşmiş bir ortam yaratmayı başardılar. Asplund’un katkılarıyla ortaya çıkan Woodland Krematoryumu, hem kendi kariyerine hem de mezarlığa muhteşem bir katkı sunmuştur. Krematoryum içinde üç farklı şapel bulunmaktadır. Asplund’un mezarlığa sunduğu diğer başlıca katkılar ise Woodland Şapeli ve Tallum Pavyonu olmuştur. Mezarlık, 1994 senesinde UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Çevre ile muhteşem bir şekilde bütünleşmiş olan mezarlık, sadece ölen insanların ebedi istirahatgahı olmakla kalmıyor, aynı zamanda burayı muhteşem bir mimari şaheser haline de getiriyor. Mezarlığın çevresi ise güzel bir yürüyüş için eşsiz bir konum sunmaktadır.

  • Adres: Sockenvägen, Stockholm, İsveç
  • Telefon: +46 8 508 317 30
  • Ziyaret saatleri: Her gün 11.00-16.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Kullanılabilecek Kartlar ve Biletler

Stockholm Go City

Nasıl temin edilir? Stockholm Go City web sitesi üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.

Ne kadar süre geçerlidir? 1, 2, 3 veya 5 günlük geçerlilik seçeneğinden size uygun olanı tercih edebilirsiniz. Kullenım süresi ilk kullanımdan sonra başlar ve art arda olan günler için geçerlidir. Etkinleştirilmemiş biletler için 90 gün içinde iptal hakkı tanınmaktadır.

Ücreti nedir? Ücretlendirme detayları yetişkinler ve 6-15 yaş arası çocuklar için şu şekildedir:

  • 1 günlük geçiş: Yetişkin 609 SEK, Çocuk 252 SEK
  • 2 günlük geçiş: Yetişkin 889 SEK, Çocuk 349 SEK
  • 3 günlük geçiş: Yetişkin 1089 SEK, Çocuk 429 SEK
  • 5 günlük geçiş: 1399 SEK, Çocuk 559 SEK

Avantajları nelerdir? Avantajları kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Vasa Müzesi ve Viking Müzesi başta olmak üzere 45’ten fazla tarihi ve turistik noktaya giriş
  • İndi Bindi otobüs turları
  • Birden fazla tekne ve gemi turu
  • Dijital geçiş ve rehber avantajı

Hazırladığımız Stockholm tarihi yerler listemizi inceleyerek çok keyifli bir Stockholm gezisi gerçekleştireceğinizi düşünüyoruz. Gezi sonrasında ise yazımıza düşüncelerinizi yorum kısmından yazmayı unutmayın. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin