Sidney’de Tarihi ve Turistik Yerler | 38 Tarihi Nokta!

Avustralya’nın en önemli şehirlerinden Sidney, kültürel ve tarihsel açıdan büyük bir zenginliği barındırıyor. Sidney tarihi yerler listemizde bu önemli şehirde mutlaka görülmesi gereken tarihi noktaları listeledik…

Sidney tarihi hakkında; On binlerce yıl boyunca Aborijin halkı, Sidney Limanı’nın ve çevresindeki toprakların koruyucusu olmuştur. Şu anda Sidney metropol bölgesi olarak adlandırılan bölgede 29 Aborijin klanı, topraklarıyla çok derin, sürdürülebilir ve uyumlu bir ilişkiye sahipti. Aborijin halkı kendi kendine yeten bir yaşam ve özel bir kültür oluşturmuştu. Boyalı kayalar, deniz kabukları, mezarlıklar gibi kalıntılar Sidney’deki Aborijin yaşamına dair önemli ipuçları sunmaktadır.

İlk filonun İngiltere’den geldi 1788’de Sidney şehrinin de temelleri kurulmuştur. Filonun amacı Avustralya’da bir koloni kurmaktı. Burada bir koloni kurup bölgenin doğal zenginliklerinden faydalanarak ticaret endüstrisinde söz sahibi olmak amaçlanmaktaydı.

1840’lara gelindiğinde şehirde yaklaşık 35.000 kişi yaşamaktaydı. 1900’lü yıllarda ise şehrin nüfusu neredeyse yarım milyonu bulmuştur. Günümüzde Sidney’de her kökenden 5 milyondan fazla insan yaşamaktadır. 20. yüzyılın ilk çeyreğine gelindiğinde Sidney Liman Köprüsü, Opera Binası gibi şehrin ikonik binaların inşasına başlanmıştır. Şehir  günümüzde her yıl 30 milyondan fazla ziyaretçiyi misafir etmektedir.

Sidney’in en ünlüleri; Deniz kabuğunu andıran Opera Binası Sidney’deki en ünlü tarihi yerler arasında bulunmaktadır. Liman Köprüsü, Sydney Tower Eye ise gene Sidney’in önemli tarihi yerlerindendir ve şehre gelen herkes tarafından mutlaka görülmelidir.

Sidney gezi tavsiyesi; Sidney’e geldiğinizde sadece Sidney’in tarihi yerler için değil plajları için de zaman ayırmalısınız. Manly Plajı ve Bondi Plajı sörf yapmak ve denize girmek için değerlendirebileceğiniz çok önemli doğal güzellikler arasnda bulunuyor. Sidney’de daha fazla görülecek yer için Sidney gezilecek yerler listemize mutlaka göz atın.

Yeme içme konusunda ise Sidney çok güzel seçenekler sunuyor. Hazırladığımız Sidney’de yeme içme rehberimizi inceleyerek bu konuda detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Müzekart; Sydney Iventure Card ve Sydney City Pass ile şehir içindeki birçok turistik noktada çeşitli avantajlar elde edebilirsiniz. Şehir içi ulaşımda ise bir Opal Card temin ederek ulaşımınızı kolaylaştırabilirsiniz. Kartlarla ilgili detaylara yazımızın son kısmından ulaşabilirsiniz.

Müzeler

1. Susannah Müzesi (Susannah Place Museum)

susannah place museum

Burası neresi? 150 yılı aşkın bir süre önce inşa edilmiş olan bu dört ev, 100’den fazla farklı ailenin yaşaması için bir sığınak görevi görmüştür. Günümüzde müze olarak hizmet veren bu evler topluluğu, bundan 200 yıl önceki Sidney’in nasıl olduğuna dair bizlere fikir sunmaktadır.

Kentsel dönüşümlerden yakayı kurtaran bu dört evdeki mobilyalar, iç dekor, süs eşyaları, biblolar ve hatta duvar ve masaları donatan resimler, evlerin hikayelerini açık bir şekilde anlatmaktadır. Müze içindeki 1915’den kalma ve yeniden oluşturulmuş dükkan, evine hatıra eşya götürmek isteyenler için mutlaka değerlendirilmesi gereken yerlerden biridir.

Neden gitmeliyim? Muhteşem hikayelere sahip bu dört evi ziyaret ettiğinizde şehirdeki günlük yaşama dair tarihi detayları görme fırsatı el edeceksiniz.

  • Adres: 58/64 Gloucester St, The Rocks NSW 2000, Avustralya
  • Telefon: +61 2 9241 1893
  • Ziyaret saatleri: Her gün 14.00-17.00 (Sonraki duyuruya kadar geçici olarak kapalı)
  • Giriş ücreti: Normal 15$, İndirimli 12$
  • Yol tarifi al >

2. Santral Müzesi (Powerhouse Museum)

powerhouse-museum

Burası neresi? Ultimo’nun iç batı banliyösünde, Darling Limanı’nın kenar tarafında yer alan Santral Müzesi, çok çeşitli bilim odaklı eserler ve sergilere sahip dönüştürülmüş bir elektrikli tramvay santralidir. Müzenin 2023 senesinde açılması planlanan yeni müzeyle birlikte önümüzdeki yıllarda Sidney CBD bölgesinden Parramatta’ya taşınacağını da belirtmeliyiz.

Müzede, dünyanın en eski döner buhar motoru ve eski bir buharlı lokomotif dahil olmak üzere çok sayıda benzersiz sergi sergilenmektedir. Bu da burayı her yaş grubu için çok uygun bir bilim ve teknoloji müzesi haline getirmektedir ve ziyaretçiler teknolojinin tarihinde keyifli bir yolculuğa çıkma imkanına sahip olmaktadır.

Neden gitmeliyim? Müzenin içinde çok ilginç teknolojik sanat eserlerini ve tarihi eserleri görmek mümkün olmaktadır. Ayrıca ön kısımda bulunan hediyelik eşya dükkanı ilginç ve eşsiz hediyelik eşyalar arayanlar için mutlaka görülmesi gereken noktalardan biridir.

  • Adres: 500 Harris St, Ultimo NSW 2007, Avustralya
  • Telefon: +61 2 9217 0111
  • Ziyaret saatleri: Noel günü hariç her gün 10.00-16.30
  • Giriş ücreti: 15 AU$. 16 yaş altı ücretsiz.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

3. Yeni Güney Galler Sanat Müzesi (Art Gallery of New South Walles)

yeni güney galler sanat müzesi

Burası neresi? Kraliyet Botanik Bahçesi’nin hemen güneyine düşen The Domain’de yer alan bu tarihi galeri, Sidney’deki en önemli kamu galerisi ve Avustralya’daki en büyük galerilerden biridir. Galeri ilk olarak 1874’te kurulmuştur ve Avustralya, Avrupa ve Asya sanatının önemli koleksiyonlarına ev sahipliği yapmaktadır. Galeride kalıcı sergilerin yanı sıra yılda 40 civarında önemli sergi de sunulmaktadır.

Galeri, muhteşem derecede etkileyici ve tarihi bir binada yer almaktadır. Müze binası aynı zamanda çok güzel park alanlarıyla kaplıdır. Müzenin şu anki bu tarihi binası 1885 senesinde inşa edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Sidney’deki en önemli sanat koleksiyonlarına sahip olan galeri, sanata meraklı ziyaretçilerin kesinlikle zaman ayırması gereken duraklardan biridir.

  • Adres: Art Gallery Rd, Sydney NSW 2000, Avustralya
  • Telefon: +61 2 9225 1700
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00, Çarşamba 10.00-21.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz. Bazı geçici sergiler için ücret talep edilmektedir.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

4. Sidney Müzesi (Museum of Sydney)

sidney müzesi

Burası neresi? Sidney’in büyüleyici tarihi hakkında daha fazla şey öğrenmek isteyenler için Sidney Müzesi mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Modern bir tarzda tasarlanmış olan Sidney Müzesi, Avustralya’nın ilk Hükümet Konağı’nın üzerine inşa edilmiştir. Burası yerli Gadigal halkı ile İngiliz sömürgeciler arasında ilk temasın bulunduğu yerdir.

Koloninin ilk hükümet binasının fiziksel kalıntıları ve koloninin ilk varoluş yılına ait arkeolojik kalıntılar, müzenin ön avlusunda ve fuayesindeki cam açıklıklarından görülebilmektedir. Buradaki kalıntılar, Avustralya’daki türünün ilk örnekleridir.

Müzenin ön kısmında, sanatçılar Fiona Foley ve Janet Laurence tarafından yaratılan, mekana özel bir yerleştirme olan Edge of the Trees isimli çalışma da göze çarpmaktadır. Bu ödüllü kamusal sanat yerleştirme eseri 1788’den önce ve sonra sitenin kültürel ve fiziksel tarihini çağrıştırmaktadır.

Müze, günümüzde çeşitli ve değişen sergi ve etkinlik programlarıyla Sidney Müzesi, bu sembolik yerin tarihini yorumlamakta ve şehrin hikayesini anlatmaktadır.

Neden gitmeliyim? Sidney Müzesi, bu şehrin hikayelerini kökeninden günümüze kadar araştıran ve ziyaretçilerini bilgilendiren, Sidney müzeleri içinde çok özel bir yere sahip ziyaret noktalarından biridir. Müzeyi ziyaret ederek şehrin karakterini ve ruhunu şekillendiren insanları ve olayları tanıma fırsatını bulabilirsiniz.

  • Adres: Bridge St &, Phillip St, Sydney NSW 2000, Avustralya
  • Telefon: +61 2 9251 5988
  • Ziyaret saatleri: Perşembe-Pazar 10.00-17.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 15 AU$, İndirimli 12 AU$, 5 yaş altı ücretsiz.
  • Yol tarifi al >

5. Avustralya Ulusal Denizcilik Müzesi (Australian National Maritime Museum)

Avustralya Ulusal Denizcilik Müzesi

Burası neresi? Kısaca ANMM olarak bilinen müze, denizcilikle ilgili koleksiyonları ile dikkat çekmekte, araştırma, sergi ve arkeolojik çalışmalar için Avustralya’nın milli merkezi olarak işlev görmektedir. Darling Limanı’nın geliştirilmesi esnasında, 1991 senesinde hizmete açılan müze, denizciliğe dair merak edilen pek çok önemli unsuru görmenize olanak tanımaktadır.

ANMM içinde ücretsiz kalıcı galerilerin yanı sıra Darling Harbour’daki iskelelerde belirli aralıklarla yenilenen geçici sergi programları ve tarihi geçmişi olan bazı zanaat dallarına dair sergiler de gerçekleşmektedir.

Neden gitmeliyim? Denizcilik Müzesi, her yaşa hitap eden eğlenceli ve eğitici bir müzedir. Bu nedenle gerek çocuklar gerekse de yetişkinler için Sidney’de bir öğleden sonra geçirmek için çok ideal ziyaret noktalarından biridir.

  • Adres: 2 Murray St, Sydney NSW 2000, Avustralya
  • Telefon: +61 2 9298 3777
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.30-16.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 25 AU$, İnirimli 20 AU$, 15 yaş altı çocuklar 15 AU$, 4 yaş altı ücretsiz. (Denizaltına binmek için fazladan 8 AU$ ödenmesi gerekmektedir.)
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Mimari Yapılar

6. Sidney Opera Binası (Sydney Opera House)

sidney opera binası

Burası neresi? Sidney’deki yakın tarihteki en dikkat çeken mimari yapıların başında Sidney Opera Binası gelmektedir. 1973 senesinde açılan Opera Binası, yalnızca Sidney’in önemli turistik mekanlarından birisi değil, aynı zamanda 20. yüzyılın en ünlü ve ayırt edici yapılarından biri olarak kabul edilmektedir. Binanın yapımına 1959 senesinde başlanmış ve tamamlanması yaklaşık 14 yıl sürmüştür.

Dünyanın en büyük simge yapılarından biri olan bina, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de dahil edilmiştir. Deniz kabukları ya da dalgalanan yelkenler şeklindeki zarif bina, ışıltılı limandaki yıldızların cazibe merkezidir. Haftada 40’ın üzerinde gösteriye ev sahipliği yapan müze, sanatsal anlamda görülmeye değer şehrin en önemli noktalarından biridir.

Neden gitmeliyim? Liman civarında dolaşırken bu muhteşem binaya da mutlaka zaman ayırın ve bir fotoğrafını çekin. Restoranlardan birine girip bir şeyler yiyin. Binadaki tiyatroları, stüdyoları, sergi salonlarını, konser salonunu ve sinemayı gezerek binanın ne kadar etkileyici olduğunu daha yakından görün.

  • Adres: Bennelong Point, Sydney NSW 2000, Avustralya
  • Telefon: +61 2 9250 7111
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: Standart Turlar yetişkinler için 42 AU$, çocuklar için 22 AU$. İki yetişkin ve iki çocuklu bir aile için 105AU$.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

7. Merkez Tren İstasyonu (Central Railway Station)

merkez tren istasyonu

Burası neresi? Merkez Tren İstasyonu, tarihi bir değere sahip olmasının yanı sıra Avustralya’nın en büyük tren istasyonu olması nedeniyle de büyük bir öneme sahiptir. Günümüzde bu istasyonu günlük 90.000’den fazla yolcu kullanmaktadır.

Haritalarla işaretlenmiş olan bina, muazzam mimarisi ile de dikkat çekmektedir. Bina içinde çeşitli kafe ve fast food restoranları hizmet vermektedir. İstasyonun inşasına 1901 senesinde başlanmış ve 1906 senesinde hizmet vermeye başlamıştır. İstasyonun saat kulesi ise 1921 senesinde tamamlanmıştır. İstasyonun bulunduğu yer 1855 senesinde açılan ilk istasyonla aynı yerdir.

Neden gitmeliyim? Avustralya’nın en önemli ulaşım noktalarından biri olan Merkez Tren İstasyonu, sahip olduğu tarihi değer ile Avustralya’dan Dünya Mirası Listesi’ne de alınmış bir yerdir. Bu nedenle siz de bu önemli tarihi durağı ziyaret edebilir ve ülkenin tarihindeki bu önemli nokta hakkında bilgi edinebilirsiniz.

  • Adres: Railway Colonnade Dr, Haymarket NSW 2000, Avustralya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

8. Juniper Hall

juniper hall
Görsel Kaynak: moranarts.org.au

Burası neresi? 1824 yılında inşa edilmiş olan Juniper Hall, Sidney’in en eski evlerinden biridir. Günümüzde Moran Sanat Vakfı koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor olmasına karşın kalıcı bir sanat galerisi değildir ancak her yıl Moran Ödülleri sergisi burada gerçekleştirilmektedir.

Bina, Gürcü mimarisinin güzel örneklerinden biridir ve Sidney’deki en eski evler arasında gösterilmektedir. Bina, özgürlüğüne kavuşmuş eski bir hükümlü olan Robert Cooper tarafından üçüncü karısı Sarah’a Sidney’deki en iyi evi inşa etme sözünü yerine getirmek için yapılmıştır.

İlk olarak National Trust‘a ait olan bina Moran ailesi tarafından satın alındıktan sonra Douf Moran Ulusal Portre Ödülü ve Moran Çağdaş Fotoğraf Ödülü’nü kazanan eserlerin ve finalistlerin sergilendiği önemli bir sergi alanı olarak değerlendirilmektedir.

Neden gitmeliyim? Sidney’deki en önemli sanat olaylarından birkaçının kazanan ve finalist olan eserlerini incelemek için bu tarihi binaya mutlaka uğramalısınız.

  • Adres:250 Oxford St, Paddington NSW 2021, Avustralya
  • Telefon: +61 2 9357 5222
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi ve salı dışında her gün 10.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

9. Capitol Tiyatrosu (The Capitol Theatre)

capitol tiyatrosu

Burası neresi? 1892-1893’te inşa edilen Capitol Tiyatrosu, George McRae tarafından tasarlanmıştır. Aslen tek katlı olan bu tiyatro binası, 20. yüzyılın başlarında bir kat ile yeniden inşa edilmiş ve sirk, sinema ve tiyatro alanı olarak değerlendirilmiştir. Sonrasında bir dizi yenilenmeden geçen tiyatro binası şu anda Sidney’deki en önemli tarihi eserler arasında bulunmaktadır. Salon, 2.000 kişinin üzerinde bir kapasiteye sahiptir.

Neden gitmeliyim? Sidney gezisi esnasında bu tarihi tiyatro salonunda bir performans ya da gösteri izlemek için zaman ayırmalısınız. Çünkü bu lirik tiyatro, benzersiz bir tiyatro deneyimi sunmaktadır. Şayet tiyatro izleme fırsatınız olmasa bile mutlaka bu etkileyici salonu görmenizi tavsiye ediyoruz.

  • Adres: 13 Campbell St, Haymarket NSW 2000, Avustralya
  • Telefon: +61 2 9320 5000
  • Ziyaret saatleri: Etkinlik saatine göre değişmektedir.
  • Giriş ücreti: Etkinlik programına göre değişmektedir.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

10. Hyde Park Kışlası

hyde park kışlası

Burası neresi? Hyde Park Kışlası, 19. yüzyılın ilk yarısında erkek mahkumların barınması amacıyla inşa edilmiştir. Kışla inşa edilmeden önce hükümlüler barınacağı yeri bulmakla sorumluydu. Yeni Güney Galler bir İngiliz sömürgesi olduğundan 19. yüzyılın başında hükümlüler ülke nüfusunun neredeyse %80’ini oluşturuyordu ve bu hükümlüler Britanya tarafından buraya nakledilmekteydi.

Hyde Park kışları bu hükümlülere bir barınak olmanın yanı sıra onların dikkatli bir şekilde izlenebileceği bir çeşit hapishane görevi de görmekteydi. Türünün ilk örneği olan kışla, 600 hükümlüyü barındırabilecek bir kapasiteye sahipti. Kışlanın mimarı Francis Greenway de daha sonra affedilmiş bir mahkumdu.

1830’larda Hyde Park Kışlası, mahkeme olarak da açık bir şekilde cezalandırıcı bir rol üstlenmiştir. Kapatıldığı 1848 senesine kadar kışlada toplamda 8.000 civarında hükümlü misafir edilmişti. Sahip olduğu tarihi doku sayesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Günümüzde Hyde Park Kışlası, Avustralya’nın mahkum taşımacılığı tarihi hakkında bir müze olarak ziyaret edilebilmektedir. Burası, aynı zamanda diğer tarihi ve kültürel sergiler için de kullanılmaktadır.

  • Adres: Queens Square, Macquarie St, Sydney NSW 2000, Avustralya
  • Telefon: +61 2 8239 2311
  • Ziyaret saatleri: Perşembe-Pazar 10.00-17.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 24 AU$, İndirimli 20AU$, 5-15 yaş arası çocuklar 16AU$.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

11. Elizabeth Körfez Evi (Elizabeth Bay House)

elizabeth bay house

Burası neresi? Sidney Limanı’na hakim bir manzaraya sahip olan Elizabeth Körfezi, Avustralya’da şimdiye kadar yapılmış en görkemli özel evlerden biridir. Bu ev, 1835 senesinde dönemin en önemli kamu görevlilerinden biri olan Alexender Macleay tarafından Londra’nın en önemli mimarlarından John Verge‘ye yaptırılmıştır.

Verge, muhteşem manzaraya nazır, çok özel bahçelere sahip Yunan tapınaklarına benzer bir mimari şaheser ortaya çıkarmıştır. Ancak bu muhteşem yapı, Macleay tarafından, çöküşle birlikte gelen ekonomik durgunluk nedeniyle satışa çıkarılmıştır. Buna karşın Macleay’in oğlu babasının borçlarını üstlenmiş ve evin 20. yüzyıla kadar kendilerinde kalmasını sağlamıştır.

Neden gitmeliyim? Elizabeth Bay House, miras listesine eklenmiş ilk ev olmuştur ve orijinal sahibinin egosunu gölgede bırakarak muhteşem bir itibar kazanmayı başarmıştır. Bu nedenle de Sidney’de gezilecek görülmesi gereken tarihi yerler listemize bu güzel mimari eseri de eklemenin uygun olacağına karar verdik.

  • Adres: 7 Onslow Ave, Elizabeth Bay NSW 2011, Avustralya
  • Telefon: +61 2 9356 3022
  • Ziyaret saatleri: Cuma, Cumartesi ve Pazar 09.30-16.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 15 AU$, İndirimli 12 AU$, 5 yaş altı ücretsiz.
  • Yol tarifi al >

12. Gümrük Dairesi (Customs House)

customs house

Burası neresi? Sidney Limanı, 19. yüzyılda üstlendiği rol sayesinde Sidney’in ekonomik anlamda büyümesinin baş aktörlerinden biri olmuştur. 1845 yılında açılmasını takip eden yıllarda, Gümrük Binası’nı çevreleyen ithalat ve ihracat endüstrisi ile yerel ticaretin patlaması sayesinde şehir büyük bir gelişme kaydetmiştir. Bina Klasik Uyanış tarzında, bölgedeki yapılarda geçmişte sıklıkla kullanılan kumtaşı kullanılarak inşa edilmiştir ve şu anda aktif olarak kullanılan bina “Sidney’de tarihi yerler nerelerdir?” sorusu için ziyaretçilerin mutlaka görmesi gereken binalardan biridir.

20. yüzyılda meydana gelen teknolojik gelişmeler nedeniyle, ticaret için sahilde böylesi bir binanın çalışmasına duyulan ihtiyaç ortadan kaybolmuş ve 15 Haziran 1990 senesinde Gümrük Binası, zengin bir tarihi ardında bırakarak binayı terk etmiştir.

Binanın terk edilişinden 4 yıl sonra Gümrük Binası, aslına uygun olacak şekilde restore edilmiş ve kültürel bir bölge olarak yeniden açılmıştır. Günümüzde bina alışveriş ve çeşitli sergiler için değerlendirilmektedir. Binada aynı zamanda 400.000’den fazla öğeye sahip muhteşem Gümrük Binası Kütüphanesi de bulunmaktadır.

Gümrük Binası’nın en dikkat çekici özelliklerinden biri ise, zemin katın camının altına gömülü Sidney’in merkezi bölgesinin 1:500 ölçekli modelidir. Model ilk olarak 1998 senesinde Gümrük Binası için inşa edilmişti ve Eski Şehir Sergi Alanı’nda bulunuyordu. Gümrük Dairesi’ndeki yenilemelerin ardından ise buraya taşınmıştır.

Neden gitmeliyim? Büyük bir artiyum, sarmal merdiven, kütüphane, sergi alanları, restoranlar ve barlar sayesinde günümüzde Gümrük Dairesi tam bir kültür ve eğlence merkezi olarak ziyaretçilerine hizmet vermeye devam etmektedir. Çatı katındaki seçkin bir restoran olan Cafe Sydney manzara eşliğinde bir şeyler yiyip içmek için değerlendirilebilecek önemli bir alternatiftir.

  • Adres: 31 Alfred St, Sydney NSW 2000, Avustralya
  • Telefon: +61 2 9242 8551
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 08.00-22.30, Cumartesi 09.00-22.30, Pazar 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

13. The Mint

the mint

Burası neresi? The Mint tarihi boyunca birkaç farklı amaç için kullanılmıştır. İlk olarak hükümlüler için bir genel Rum hastanesi olarak açılmıştır. 200 yataklı olarak tasarlanan bu hastane Vali Macquarie’nin çabalarıyla faaliyete geçmiştir. Bina daha sonra yoksulların faydalanabileceği bir revir ve dispanser haline getirilmiştir.

1855 ile 1926 yılları arasında bina, Kraliyet Darphanesi olarak görev yapmış ve burada altın madeni paralara dönüştürülmüştür. Binadaki son altın sikkenin dökümünün ardından, bina 20 farklı devlet dairesine ev sahipliği yapmış ve farklı mahkemeler için kullanılmıştır.

1997’den sonra burası artık 12 tarihi mekanın sorumluluğunu üstlenen Sydney Living Museums‘un genel merkezi oldu. Burası günümüzde aynı zamanda kiralık bir mekan olarak işlev görmekte, bir restorana ve kafeye ev sahipliği yapmakta ve aynı zamanda Caroline Simpson Kütüphanesi ve Araştırma Koleksiyonu’nu da bünyesinde bulundurmaktadır.

Neden gitmeliyim? Tarihte pek çok farklı amaç için kullanılan The Mint Binası, günümüzde çeşitli eğitimlerin alınabildiği, kafe ve restoranında zaman geçirilebilen, kültürel açıdan şehrin çok önemli noktalarından biri olarak ziyaret edilebilmektedir.

  • Adres: 10 Macquarie St, Sydney NSW 2000, Avustralya
  • Telefon: +61 2 8239 2288
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

14. Vaklüs Evi (Vaucluse House)

vaucluse house

Burası neresi? Sidney’de turistler arasında giderek popüler bir yer haline gelen Vaklüs Evi, 1827 senesinde avukat ve politikacı olan William Charles Wentworth tarafından satın alınmıştır. O zamanlar küçük bir kulübeden ibaretti. Günümüzde 27 hektarlık muhteşem bir bahçeye sahip olan Vaklüs Evi ve Bahçeleri partiler ve akşam yemekleri için harika bir yer olarak hizmet vermektedir.

Gotik Uyanış dönemini yansıtan ev, geniş odalar, mutfak kanadı, ahır ve ek binalardan oluşmaktadır. Birinci katta Wentworthlerin yatak odaları, ikinci katta ise çocuk yatak odaları bulunmaktadır. Ev, 1862 yılına kadar William Wentworth ve yakın akrabaları tarafından kullanılmıştır.

Neden gitmeliyim? Günümüzde bu tarihi bina hem turistik anlamda ziyaret etmek hem de parti ve akşam yemekleri için ziyaret edilebilmektedir.

  • Adres: 69A Wentworth Rd, Vaucluse NSW 2030, Avustralya
  • Telefon: +61 2 9388 7922
  • Ziyaret saatleri: Çarşamba-Cumartesi 10.00-16.00. Bahçeler ise her gün açıktır.
  • Giriş ücreti: Yetişkin 15AU$, İndirimli 12AU$, 5 yaş altı ücretsiz. Bahçelere giriş ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

15. Lord Nelson Brewery Hotel

lord nelson brewery hotel

Burası neresi? Sidney’in en eski ve sürekli çalışan lisanslı otel unvanıyla gurur duyan bina, tarihi dokusuyla da dikkat çekiyor. Binanın otel olma serüveni ise William Wells adındaki bir sıvacının, kumtaşından inşa edilmiş olan 3 katlı evini 1841 yılında pansiyona dönüştürmesiyle başlamıştır.

1880’larda ve 1890’larda önemli yenilemelerden ve bir bira fabrikasının eklenmesinin ardından günümüzde dünya genelinde bir üne sahip olmuştur. Bugün otel, ödüllü doğal biraları ile dikkat çekmekte ve Avustralya’nın en eski bira fabrikası olmasıyla gurur duymaktadır. Otel ve bira fabrikası 1986 senesinde el değiştirmesine karşın kalitesinden ödün vermemiştir ve ziyaretçiler binanın birinci katındaki barda bu eşsiz biraların tadına bakabilmektedir.

Neden gitmeliyim? Binanın tarihi dokusunu hissetmek, mükemmel doğal biraların tadına bakmak ve dilerseniz konaklamak için bu tarihi binayı Sidney’de mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler listenize dahil edebilirsiniz.

  • Adres: 19 Kent St, The Rocks NSW 2000, Avustralya
  • Telefon: +61 2 9251 4044
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

16. Sidney Belediye Binası

sidney belediye binası

Burası neresi? Avustralya’nın ayakta kalan en büyük binası olan Belediye Binası, 19. yüzyıl kumtaşı mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. Binanın dışındaki muhteşem mimarinin yanı sıra iç mekandaki güzellik de burasını ilgi çekici bir nokta haline getirmektedir. Bina, 1868 ile 1889 yılları arasında inşa edilmiş ve çok fazla bir değişikliğe uğramadan günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.

Yüksek tavanlara sahip olan yapıda ilk dikkat çeken şey devasa kristal avize olmaktadır. Ayrıca 64 metrelik devasa org, güney yarım kürenin en büyüğü olması nedeniyle dikkat çekmektedir. Bu orgu sadece bir avuç müzisyenin çalabildiğine inanılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Görkemli ve muazzam bir mimari yapıya sahip olan tarihi Belediye Binası, şehre gelenlerin görmeden ayrılmaması gereken yerler arasında bulunuyor.

  • Adres: 483 George St, Sydney NSW 2000, Avustralya
  • Telefon: +61 2 9265 9333
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 08.00-18.00
  • Giriş ücreti: Ücretli turlar düzenlenmektedir.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

17. Kraliçe Victoria Binası (Queen Victoria Building)

queen victoria building

Burası neresi? 1890’larda inşa edilen ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan bu etkileyici bina daha çok kısaca “QVB” olarak bilinmektedir. George Caddesi’nde bulunan bina, Sidney’in en önemli tarihi yerleri arasında bulunmaktadır ve kendine has muhteşem bakır kubbe çatısıyla dikkat çekmektedir.

Uzun bir süre atıl bir şekilde duran bina, yıkım planları yapılırken, 1980’lerde orijinal haline uygun bir şekilde restore edilmiştir. Bugün yapı içinde, 200’den fazla lüks mağaza sıralanmaktadır. Dükkanlarla işi olmayanlar için bile bir cazibe merkezi olan bu eşsiz yapı, güzel vitray pencereleri ve mozaik zeminleriyle hayranlık uyandırmaktadır.

Neden gitmeliyim? Hem lüks bir alışveriş deneyimi yaşamak hem de çok özel mimarisiyle dikkat çeken Kraliçe Victoria Binası, Sidney’in önemli tarihi yapıları arasında bulunmaktadır.

  • Adres: 455 George St, Sydney NSW 2000, Avustralya
  • Telefon: +61 2 9265 6800
  • Ziyaret saatleri: 09.00-18.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

18. Sydney Tower Eye

queen tower eye

Burası neresi? Sydney Tower Eye, 1970 ile 1981 yılları arasında bir gözlem kulesi olarak inşa edilmiştir. Sidney silüetinin üstünde yükselen 309 metre yüksekliğindeki bu gözlem kulesi, şehrin en yüksek binası ve en önemli simge yapılarından biridir.

Bu altın sivri tepeli yapıda, günümüzde Centrepoint Alışveriş Merkezi yükselmektedir. Asansörlerle çıkılan gözlem güvertesine ya da cam zemin üzerindeki izleme platformu olan SKYWALK’a çıkarak şehrin nefes kesen manzarasını unutulmaz bir deneyim şeklinde izleyebilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Şehrin manzarasını seyredebileceğiniz kulede dilerseniz döner restoranda bir şeyler yiyerek Sidney gezisi içinde çok keyifli bir hatıra yakalama imkanına sahip olabilirsiniz. Kule, aynı zamanda heyecan verici bir 4D sinema deneyimi de sunmaktadır.

  • Adres: Level 5/108 Market St, Sydney NSW 2000, Avustralya
  • Telefon: +61 2 9333 9200
  • Ziyaret saatleri: Cumartesi, Pazar ve Pazartesi 10.00-20.00
  • Giriş ücreti: 24,80AU$’dan başlayan fiyatlarla ziyaret edilebilir.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

19. Hükümet Binası (Government House)

hükümet binası

Burası neresi? Güney Galler Valisi’nin resmi konutu, Avustralya’daki diğer tarihi binalar gibi dünyanın birçok yerinden gelen turistlerin büyük ilgisini çekmektedir. Sidney’in mutlaka görülmesi gereken tarihi yerleri arasında bulunan bina, yılda ortalama 10.000 ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

1837’de yapımına başlanan binanın tamamlanması 1843’de gerçekleşmiştir. Binanın yapımında taş, sedir ve mermer kullanılmıştır. Binanın mimari ise daha önce Buckingham Sarayı gibi önemli yapıların inşasında görevlendirilen Edward Blore olmuştur. Konak, 1996 senesine kadar 27 valiye ev sahipliği yapmıştır.

Neden gitmeliyim? Hükümet Binası, Sidney’deki en etkileyici mimari eserlerden biridir. Ziyaretçiler elle boyanmış adeta bir yağlı boya şaheseri olan muhteşem tavanlar da dahil olmak üzere muazzam tarihi iç mekanı görebilmektedir. Ayrıca birçoğu Yeni Galler’de üretilmiş, tarihi miras açısından çok önemli tablolar, mobilyalar, dekoratif sanat eserleri ve valiliğin hatıralarından oluşan önemli bir koleksiyon da görülebilmektedir.

Kaçırmayın! Hükümet Konağı içinde bulunan muhteşem devlet odalarını, duvarları süsleyen tarihi eserleri ve tarihi mobilyaların zenginliğini yaşamayı ihmal etmeyin. Ve tabi ki her gün 10.00-16.00 arasında ziyarete açık olan bahçeleri de görmelisiniz.

  • Adres: Macquarie St, Sydney NSW 2000, Avustralya
  • Telefon: +61 2 9228 4111
  • Ziyaret saatleri: Cuma-Pazar 10.30-15.00 arası turlar düzenlenmektedir.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

20. Cadman’ın Kulübesi (Cadman’s Cottage)

cadman's cottage

Burası neresi? The Rocks tarihi bölgesinde bulunan kır kulübesi içinde hala torunlarının yaşadığı, ülkedeki en eski konutlardan biridir. Bu ev, 1816 senesinde inşa edilmiştir ve eski hükümlü John Cadman’ın eviydi. Kendisi at çalmak suçundan dolayı hüküm giymiştir ancak Vali Macquarie onu affetmiş ve başkomiser yapmıştır. Yapı, 1972 yılında yenilenmiş ve bu tarihten itibaren tarihi bir miras alanı olarak korunmaktadır.

Yapıldığı dönemden günümüze ulaşmayı başaran bir avuç yapıdan biri olan Cadman’ın Kulübesi, geçmişte su taşımacılığı için bir merkez, bir denizci evi ve bir su polis karakolu olarak da değerlendirilmiştir. Yapı ilk olarak limanda olmasına karşın, Circular Quay’ın inşasından sonra 100 metre uzakta kalmıştır.

Neden gitmeliyim? Avustralya’nın günümüze ulaşmayı başarmış en eski konutunu görmek isterseniz bu tarihi kulübeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz ve Sidney’in tarihi ile ilgilenenler için çok ilgi çekici bir yer olduğunu söyleyebiliriz.

  • Adres: 110 George St, The Rocks NSW 2000, Avustralya
  • Telefon: +61 2 9337 5511
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00. Çarşamba ve Perşembe kapalı.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz rehberli turlar düzenlenmektedir.
  • Yol tarifi al >

Köprüler

21. Sidney Liman Köprüsü (Sydney Harbour Bridge)

sidney liman köprüsü

Burası neresi? Sidney Liman Köprüsü ya da yerel halkın deyimiyle “Coathanger” isimli yapı, Sidney Opera Binası’nın inşasına kadar şehrin en önemli simgesel yapısıydı. İki ucunda bulunan devasa çift payandalarla destelenmiş köprü, 1932 senesinde inşa edilmiştir ve dünyanın en büyük çelik kemer köprüsü olmaya devam etmektedir. Bu özelliği ile limanın kuzey ve güney yamacını sudan 134 metre yükseklikte tek bir eğriyle birbirine bağlamaktadır. Kemerin genişliği ise 503 metredir.

Köprü üzerinde iki demiryolu hattı ve karayolu trafiği için toplamda sekiz şerit bulunmaktadır. Artan trafikle birlikte 1992’de bir liman tüneli inşa edilmeye başlanmış olsa da insanlar hala mavi suyun muhteşem manzarasını görmek amacıyla köprüyü kullanmaya devam etmektedir. Köprünün inşasında 53.000 ton çelik ve altı milyon elle perçin kullanılmış ve tamamlanması sekiz yıl sürmüştür.

Neden gitmeliyim? Yayalar için de muhteşem bir ziyaret noktası olan köprü, şehrin ve limanın nefes kesen panoramik manzarası için yürüyüş yollarında yürüyebilir ya da farklı bir deneyim isteyenler BridgeClimb üzerinden rehberlik bir tırmanışa katılabilir. Bu tırmanış turları 13 kişiye kadar olmakta ve yaklaşık 3,5 saat sürmektedir. Tabi daha kısa süren tırmanış turları da bulunmaktadır. Tırmanış turları için BridgeClimb web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

  • Adres: Sydney Harbour Bridge, Sydney NSW, Avustralya
  • Telefon: +61 2 8274 7777
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz. Tırmanış turları ücrete tabidir.
  • Yol tarifi al >

Tarihi Yürüyüş Alanları

22. The Rocks

the rocks

Burası neresi? Şehir merkezinin kuzey ucunda restore edilmiş bir tarihi bölge olan The Rocks, yan yana dizilmiş binalardan oluşmaktadır. Bu binaların çoğunluğu 1800 ve 1900’lü yıllardan kalmadır. Bölge geçmişte Gadigal yerlilerine ev sahipliği yapmış ve daha sonra ülkenin ilk Avrupa yerleşim yeri haline gelmiştir. Kayaların adı, hükümlülerin çadırlarını kurdukları Sidney Koyu’nun batı tarafındaki kayalıklardan gelmektedir.

Bölgede, bugün Sidney’in ayakta kalan en eski evi olarak kabul edilen Cadman’ın 1816’da inşa edilen kır evi de dahil olmak üzere, 100’den fazla bina tarihi miras alanı içinde itişip kakışmaktadır. Bölgede bulunan Rocks Discovery Müzesi de bölgedeki büyüleyici dönüşümün izlerini sürmek için mutlaka görülmesi gereken noktalar arasında bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Tarihi yapıları ve müzesi ile Sidney tarihi yerler listesine mutlaka dahil edilmesi gereken The Rocks bölgesi içindeki dükkanlar, restoranlar, kafeler, yerli ve çağdaş sanat galerileri ve pazar tezgahları da burasını çok cazip bir destinasyon haline getirmektedir.

23. Çin Mahallesi (Chinatown)

çin mahallesi

Burası neresi? Dünyadaki pek çok şehir gibi Sidney’in de kendine ait bir Çin Mahallesi bulunuyor. Avustralya’nın en büyük Çin Mahallesi Darling Limanı’na yakın bir konumda olan Haymaket’te yer almaktadır. Çin Mahallesi, Sidney ve Yeni Güney Galler’in 19. yüzyıldan beri gelen Çinli göçmenleri memnuniyetle karşılamasıyla oluşmuştur ve burada büyük bir Çinli topluluk yaşamını sürdürmektedir.

Bölgenin her iki ucu aslanlı kapılarla çevrilmiştir ve burası dünyadaki diğer örneklerine göre nispeten daha küçük bir Çin mahallesidir. Özellikle 21 Ocak’tan sonraki ilk dolunayda, Çin Yeni Yılı kutlamaları sırasında Chinatown, en hareketli ve eğlenceli zamanlarını yaşamaktadır. Mahalle, eğlenmek, bir şeyler yiyip içmek ve hediyelik eşya almak için Sidney’de uğrayabileceğiniz önemli duraklardan bir tanesidir. Yalnız burada birçok tezgahta kredi kartı geçmediği için yanınızda nakit bulundurmanızı öneriyoruz.

Neden gitmeliyim? Sidney’deki Çin Mahallesi içinde birçok erişte barı, yemek alanı, Asya kültürüne yönelik marketler, yum cha restoranları ve Çin kültürüne dair daha birçok farklı şey sıralanmaktadır. Yum cha kültürü Çin’de çok yaygındır ve hamurdan yapılan bu minik atıştırmalıklar özellikle çayın yanında tüketilmektedir. Bu mahallede zaman geçirmek ziyaretçilerin Çin kültürünü daha yakından tanımaları için büyük bir fırsat olmaktadır.

  • Adres: 82/84 Dixon St, Haymarket NSW 2000, Avustralya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

24. Fort Denison

fort denison

Burası neresi? Küçük bir adada bulunan Fort Denison isimli tarihi bölge, Sidney ve Avustralya’daki suçlular için bir sürgün ve cezalandırma yeri olarak kullanılmıştır. Burada 1855’te İngilizler tarafından olası bir Rus saldırısına karşı bir kale inşa etmiştir.

Kaleye bir Rus saldırısı gerçekleşmemiştir ancak İkinci Dünya Savaşı esnasında Japonlar tarafından bombalanmıştır. Kalede Martello Kulesi’nin yanı sıra dev toplar ve namlulara ev sahipliği yapan ateşleme kuleleri de bulunmaktadır. Adada tören ve profesyonel resepsiyonlar için bir müze ve bir de kompleks yer almaktadır. Günümüzde adaya feribotla gidilebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Ziyaretçiler tarihi bölge içindeki kaleyi ziyaret edebilir. Bunun yanı sıra bölgenin sunduğu 360 derecelik Sidney Limanı manzarasının keyfini de sürmek mümkün olmaktadır. Burası, özellikle Sidney’in askeri tarihine sunduğu bakış ile ilgi çekmektedir.

  • Adres: Pinchgut Island, Sydney NSW 2000, Avustralya
  • Telefon: +61 1300 072 757
  • Ziyaret saatleri: Turlar 11.00, 12.15, 13.45 ve 14,45’de düzenlenmektedir.
  • Giriş ücreti: Normal 15 AU$, Çocuklar 13,5AU$.
  • Yol tarifi al >

25. Çıplak Ada (Bare Island)

bare island

Burası neresi? Botanik Körfezi’nde yer alan Çıplak Ada, tarihi mimarisi ve eserleri nedeniyle Sidney’deki ünlü tarihi yerler arasında bulunmaktadır. Çıplak Ada, İkinci Dünya Savaşı sırasında inşa edilmiş asker kışlalarına, kalelere ve tünellere ev sahipliği yapmaktadır.

Kaptan Cook tarafından bölge, ilk olarak 1770 yılında fark edilmiştir. Kendisi günlüğünde burası için “küçük bir çıplak ada” olarak bahsetmektedir. Kale, Sidney’in arka kapısını korumak için 1880’lerin sonunda inşa edilmiştir. Kale 1908 yılına kadar faaliyette kalmış ve ardından Avustralya’nın ilk savaş gazilerinin evi olmuştur.

Ada, tarihi özelliğinin yanı sıra, yerliler ve uluslararası sörfçüler tarafından kapsamlı tüplü dalış için Sidney’deki çok önemli noktalardan biridir. Adada meraklı dalgıçlar için eğitimler verilmekte, şnorkelli yüzme faaliyetleri sürdürülmektedir. Burası aynı zamanda sahip olduğu muhteşem manzara ile her türlü pitoresk bir fon sağlamaktadır. Bu nedenle ada, bazı Hollywood yapımları için sahne olarak da kullanılmıştır.

Neden gitmeliyim? Çıplak Ada, Sidney’in tarihi hakkında bilgi edinmek için mutlaka uğranması gereken yerlerden biridir. Bunun yanı sıra dalış sporlarına meraklı kişiler için de önemli etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Buraya gelenler aynı zamanda muhteşem manzaranın tadını çıkarma imkanına da sahip oluyor.

  • Adres: Bare Island, Sydney
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-16.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz. 15 AU$ karşılığında rehberli turlar düzenlenmektedir.
  • Yol tarifi al >

26. Middle Head Fortifications

middle head

Burası neresi? Sydney Harbour National Park içinde bulunan Middle Head, limana bakan tünelleri ve silah mevzileri ile ziyaret edebileceğiniz mükemmel bir tarihi alan ve gözetleme noktasıdır. Bu olağanüstü noktadan Pasifik Okyanusu’nu ufka kadar takip edebilirsiniz. Panoramik manzara, Doğu Banliyöleri, Orta Liman ve Manly’ye kadar uzanmaktadır.

Bu özel tarihi alanın geçmişi anlamak için bölgede güzel bir yürüyüş yapmak yeterli olacaktır. Burası 1806 yılından 1960’lara kadar Sidney’in savunmasında çok önemli bir rol üstlenmiştir ve çoğu yapı 1870’li yıllarda inşa edilmiştir. Son bataryaların inşa edilmesi ise 1942 yılında gerçekleşmiştir. Şehrin işgal edileceği tedirginliği nedeniyle, Sidney hükümeti şehrin etrafında bir askeri kale ağı inşa etmiştir. Bugün bu ağ içinde “Kaplan Kafesleri” ismi verilen, ordunun Vietnam’daki savaş esiri koşullarını simüle ederek askerleri eğittiği yerleri keşfetmelisiniz.

Neden gitmeliyim? Sidney tarihi yerler listemize dahil ettiğimiz bu askeri alan, hem şehrin askeri tarihini incelemek hem de muhteşem manzaraların tadını çıkarmak için muhteşem fırsattır. Yalnız tünellerde kış uykusuna yatan yarasalar dolayısıyla tünellere gerçekleştirilen turların Haziran ayından Eylül ayına kadar mecburi olarak gerçekleştirilmediğini bilmenizde fayda var.

  • Adres: Old Fort Rd, Mosman NSW 2088, Avustralya
  • Telefon: +61 1300 072 757
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Parklar, Bahçeler

27. Kraliyet Botanik Bahçesi (The Royal Botanic Garden Sydney)

sidney the royal botanic garden

Burası neresi? Şehrin koşturmacalı ortamında adeta sakin bir vaha olan Farm Cove’daki Kraliyet Botanik Bahçesi, Sidney Opera Binası’na sahil boyundan keyifli ve kısa bir yürüyüş mesafede yer almaktadır. Orkideler, palmiye bahçeleri gibi çeşitli bitkilerin bulunduğu 30 dönümlük bir alanda 1816 tarihinde kurulmuştur.

Bahçedeki öne çıkanlar arasında yaklaşık 1.800 gül içeren Palace Rose Garden ve tropik bitkiler, begonya ve orkidelerle dolu Glasshouse Latitude 23 ve Fernery yer almaktadır. Bahçelerde aynı zamanda kafe ve restoranlar da bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Kraliyet Botanik Bahçesi’ni ziyaret etmek, Sidney’e gelenlerin ücretsiz bir şekilde yapabileceği en eğlenceli ve ilgi çekici şeylerin başında gelmektedir.

  • Adres: Mrs Macquaries Rd, Sydney NSW 2000, Avustralya
  • Telefon: +61 2 9231 8111
  • Ziyaret saatleri: Her gün 07.00-17.30
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

28. Hyde Parkı

sidney hyde park

Burası neresi? Avustralya’nın en eski halka açık parkı olan Hyde Park, iş bölgesinin gürültüsünün ortasında çimenler ve gölgelik alanlarla muazzam bir güzelliği saklamaktadır. Park, Kraliyet Botanik Bahçesi’nin kuzeyinde bulunmaktadır.

Hyde Park’ı tarihi bir zenginlik olarak değerlendirmemizin en önemli nedeni New South Wales Yüksek Mahkemesi, Aziz James Kilisesi, Hyde Park Kışlası ve Aziz Mary Katedrali gibi tarihi duraklara yakın olmasıdır.

Neden gitmeliyim? Çok büyük olmamasına karşın, tarihi değeri ve huzur veren iklimi ile Sidney’deki en güzel yeşil alanlardan birinin Hyde Park olduğunu belirtmeliyiz. Parka yakın konumdaki bahsetmiş olduğumuz bu tarihi eserlerle ilgili detaylara yazımızın ilgili kısımlarında yer verdik.

Kaçırmayın! Park, aynı zamanda Liverpool Caddesi yakınlarında bulunan, tarihi miras listesinde bulunan bir anıt ve müze olan ANZAC Savaş Anıtı’na da ev sahipliği yapmaktadır. Bu nedenle parkı gördükten sonra bu önemli anıtı da mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz.

  • Adres: Elizabeth St, Sydney NSW 2000, Avustralya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

29. Paddington Reservoir Bahçeleri (Paddington Reservoir Gardens)

paddington reservoir

Burası neresi? Roma’daki antik Caracalla Hamamları’nı andıran devlet mirası listesinde yer alan bu alan, geniş tahta kaldırımlara sahip, tertemiz bahçeleri ile zaman geçirmek için çok keyifli bir ziyaret noktasıdır. Geçmişi 19. yüzyıla uzanan su rezervuarı, o zamanlar hızla artan nüfus için çok önemli bir su kaynağı olmuştur.

Bahçenin tasarımı Edward Bell tarafından iki aşamalı olarak 1866 ve 1878 yılları arasında gerçekleştirilmiştir. 1899 senesinde bir su kaynağı olarak kullanımı bırakılan bahçe, daha sonra bir garaj ve bir benzin istasyonu da dahil olmak üzere farklı birkaç amaç için de kullanılmıştır. Bahçenin mevcut haliyle ziyarete açılması 2009 yılında gerçekleşmiştir ve aynı tarihte bahçe, Avustralya Kentsel Tasarım Ödülü’nün sahibi olmuştur.

Proje ile rezervuarın orijinal çehresi mümkün olduğunca korunarak restore edilmiş ve alanın yeni bir şekilde yeniden tasarlanması sağlanmıştır. Yenileme sırasında orijinal tuğla, ahşap ve demir armatürler kurtarılmış ve alan daha çağdaş bir görünüme kazandırılmıştır.

Neden gitmeliyim? Bahçeyi ziyaret edenler tertemiz bahçelerde ve geniş kaldırımlarda keyifli bir yürüyüş yapabilir. Bahçede oturup dinlenebilecek birçok alan bulunuyor. Mümkünse güneş batana kadar beklemeniz aydınlatma detayı ile alanın bambaşka bir güzelliğe bürünmesini sağlıyor.

  • Adres: 251-255 Oxford St, Paddington NSW 2021, Avustralya
  • Telefon: +61 2 9265 9333
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-20.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kiliseler, Katedraller

30. Aziz Mary Katedrali (St. Mary Cathedral)

aziz mary katedrali

Burası neresi? Sidney tarihi yerler listemizdeki yerlerden biri olan Aziz Mary Katedrali, şehrin önemli ibadethanelerinden biridir. Yapı, Avustralya’daki en uzun kilise ve Sidney’deki en güzel tarihi kiliselerden biridir. Orijinal kilise 1821 senesinde inşa edilmiş ancak 1865’teki bir yangında büyük zarar görmüştür. Gotik tarzda bir iç mekana sahip olan kilisenin yapımına 1868 senesinde başlanmış ve inşası 1882 yılında tamamlanmıştır.

Katedralin içinde karmaşık vitray pencereler güzel ışık desenleri oluşturmaktadır. Özellikle Noel zamanı, ışıklar ve süslemelerle bambaşka bir görünüme kavuşan katedrali ziyaret etmek için tercih edilebilecek en ideal zamandır ve burası Sidney Başpiskoposunun koltuğudur.

Neden gitmeliyim? Gotik mimarinin en güzel örneklerinden biri olan Aziz Mary Katedrali, Sidney kiliseleri içinde öncelikli olarak görülmesi gereken ibadethanelerden biridir.

  • Adres: St Marys Rd, Sydney NSW 2000, Avustralya
  • Telefon: (02) 9220 0400
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 09.00-17.00, Cumartesi 09.30-13.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

31. Ebenezer Kilisesi (Ebenezer Church)

ebenezer kilisesi

Burası neresi? Sidney’in kuzeybatısında kalan Ebenezer kasabası, Avustralya’nın ayakta kalmayı başarmış en yaşlı kilisesine ev sahipliği yapmaktadır. 1809’da yerel Protestan topluluğu tarafından kurulmuş olan kilise, aynı zamanda hükümlülerin eğitilmesi amacıyla da değerlendirilmiş ve kurulduğu yıllarda bunun için bir de okul açılmıştır.

Kiliseye gelenler kiliseye bağlı mezarlık ve kilise bahçesi de dahil olmak üzere bu tarihi dini alanı ziyaret edebilirler. Ziyaret esnasında Ebenezer Kilisesi’nin tarihi, mezarlık ve avlu hakkında bilgi veren bir broşür verildiği için ziyaretçiler herhangi bir rehbere ihtiyaç duymadan kendi başlarına kiliseyi rahat bir şekilde ziyaret edebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Avustralya’nın en eski kilisesi olması Ebenezer Kilisesi’ni Sidney’in en önemli tarihi yerleri arasında sıralamamızı sağlamaktadır. Bu nedenle bu güzel kiliseye uğramanızı ve tarihi koklamanızı öneriyoruz. Düğün ve çeşitli törenler için de kullanılan kilisede böyle bir etkinliğe denk gelirseniz mutlaka dahil olun ve geziniz için güzel bir anı biriktirin.

  • Adres: 95 Coromandel Rd, Ebenezer NSW 2756, Avustralya
  • Telefon: +61 438 777 215
  • Ziyaret saatleri: Çarşamba-Pazar 10.00-15.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Meydanlar, Caddeler

32. George Caddesi (George Street)

george caddesi

Burası neresi? Avustralya’nın en eski caddesi olan George Caddesi, bir zamanlar mahkumların su getirmek için kullandığı isimsiz bir yoldu. Günümüzde burası yüksek ofis bloklarının, mağazaların ve aynı zamanda etkileyici tarihi binaların çevrelediği uyumsuzluk içinde şehrin ana trafik arterlerinden biri oluşturmaktadır.

Zarif kubbeleri, vitray pencereleri ve üst düzey mağazalarla dolu olan Kraliçe Victoria Binası, caddedeki en göze çarpan mimari yapılardan biridir. 1869 yapımım Sidney Belediye Binası, St. Andrews Katedrali de bölgedeki önemli mimari unsuların başında gelmektedir.

Neden gitmeliyim? Eğer bir geziden beklentileriniz arasında şehrin tarihi caddelerinde, tarihi binalar arasında yürüyüş yapmak varsa George Caddesi’ne mutlaka zaman ayırmalısınız.

33. Macquarie Caddesi (Macquarie Street)

macquarie caddesi

Burası neresi? Sidney’in tarihi yerleri arasında bulunan Macquarie Caddesi, nefesiniz kesecek Viltorya ve Gürcü mimarisi binalarla dolup taşmaktadır. 18. yüzyılın sonları ve 19. yüzyılın başlarında cadde boyunca birçok devlet binası inşa edilmiştir. Sidney Hastanesi, parlamento binası, Eyalet Kütüphanesi, caddedeki ilk göze çarpan tarihi yapılar arasında bulunuyor.

Cadde, adını Sidney’in sömürge valisi Lachlan Macquarie’den almıştır. Vali gelmeden önce atıl bir çalılık bölge olan cadde, valinin gelişiyle birlikte gelişmiş ve şehrin en önemli caddelerinden biri haline gelmiştir. Caddenin gelişmesini hızlandıran en önemli gelişme ise 1816’da Sidney Hastanesi’nin kurulması olmuştur. Bu gelişmenin ardından doktorlar bu caddede ofisler kurmuş ve böylelikle caddenin albenisi artmıştır.

Neden gitmeliyim? Pek çok tarihi binanın bulunduğu bu cadde, şehre gelenler için görülmeye değer noktalardan biri olarak kabul edilmektedir.

Anıtlar, Mezarlar

34. Bayan Macquarie’nin Koltuğu (Mrs. Macquarie’s Chair)

bayan macquarie'nin koltuğu

Burası neresi? Bayan Macquarie’nin Koltuğu, Sidney’deki önemli anıtsal yapılardan biridir. Bu tarihi sandalye bir kaya çıkıntısına, 1810 tarihinde oyulmuştur. Bayan Macquarie, bayan mahkumların ve yerli Aborjinlerin refah düzeyinin yükselmesi gayreti içindeydi ve bu nedenle mahkumlar tarafından oyulan bu tarihi koltuk, Vali Lachan Macquarie’nin karısına adanmıştır. Kendisi 26 yaşındaydı ve vali ile uzaktan kuzenlerdi.

Bayan Macquarie’nin limanın tadını çıkarmak için sık sık buraya geldiği bilinmekteydi ve buraya gelip uzun süre oturarak manzarayı seyrettiği rivayet edilmektedir. Burası, Kraliyet Botanik Bahçeleri’nin doğu ucunda, Opera Binası’nın da doğu kısmında bulunmakta ve köprü ve dağların muhteşem manzarasını izleme fırsatı sunan bir konumdadır. Bulunduğu konum nedeniyle The Domain’in de bir parçasını oluşturmaktadır.

Neden gitmeliyim? Taş koltuk yaklaşık 200 yıl öncesinden günümüze ulaşmış, Sidney’de mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunmaktadır. Koltuğun olduğu konumdan izlenebilen muhteşem manzara ise ziyaretçiler için boş olan bir zamanı değerlendirmenin en güzel yollarından biridir.

  • Adres: 1d Mrs Macquaries Rd, Sydney NSW 2000, Avustralya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

35. Anzak Savaş Anıtı (Anzac War Memorial)

anzac war memorial

Burası neresi? Sidney’de Hyde Park içinde bulunan Anzak Savaş Anıtı, Yeni Güney Galler’in savunma hatlarında görev yapmış bütün Avustralyalı askerlerin anısına hazırlanmış en önemli anıttır. Anıt, 1915 senesinde Gelibolu’da gerçekleşen savaşta hayatını kaybedenlere atfedilmiştir. Savaşta ölenler savaş alanına gömüldükleri için savaş anıtları hüzünlü bir yas biçimiydi.

Savaştan sonra bir anıt inşa edilmesi amacıyla çeşitli fonlar kurulmuş ve 1918’da 60.000 Sterlinden fazla pra toplanmıştır. Anıtın sadece Gelibolu’da hayatını kaybedenleri değil, Avustralya ordusunun katıldığı bütün savaşları kapsamasına karar verilmiştir. 1923 senesine kadar anıt yapımına dair herhangi bir hamle olmamış, anıtın inşa edilmesi ise bu tarihten sonra gerçekleşmiştir.

Anıtın yapılması için 1930’da bir yarışma düzenlenmiş ve 117 eserin katıldığı yarışmada C. Bruce Dellit tarafından sunulan eser kazanmıştır. 19 Temmuz 1932 tarihinde ise Yeni Güney Galler Valisi Sir Philip Game tarafından temeli atılmıştır. Resmi olarak açılışı ise 24 Kasım 1934 tarihinde gerçekleşmiştir.

Anıtın iç kısmına kuzey ve güney cephelerindeki geniş merdivenlerden ulaşılmaktadır. Hatıra Salonu beyaz mermerlerle kaplanmıştır ve duvarlara yerleştirilmiş alçak kabartma heykellerle dekore edilmiştir. Anıtı kubbeli tavanı, savaşta hayatını kaybedenlere ithafen 120.000 yıldızla kaplanmıştır.

Neden gitmeliyim? Anzak Anıtı, Avustralyalılar kadar Türkler için de önemli bir savaş olan Çanakkale Savaşları’nın anısına dikilmiş, Sidney’in en önemli anıtlarından biridir. Sidney gezisi sırasında bizim tarihimizi de ilgilendiren bu önemli anıta mutlaka zaman ayırmanız gerektiğini düşünüyoruz.

  • Adres: Liverpool Street, Hyde Park South Sydney, NSW 2000, Avustralya
  • Telefon: +61 2 8262 2900
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

36. Cenotaph

cenotaph

Burası neresi? Aslen Birinci Dünya Savaşı esnasında ölen askerler için yapılan Cenotaph, bütün savaşları ve çatışmaları anmak için kullanılıyor. Anıttaki heykeller 21 Şubat 1929’da açılmıştır ve Martin Place’de bulunmaktadır. Anıtın Martin Place’ye yerleştirilmesinin sebebi ise buradan Birinci Dünya Savaşı’na çok sayıda askerin gitmiş olmasıdır. Cenotaph kelimesi boş mezar, bedeni başka bir yerde olan bir kişinin onuruna yapılan anıt anlamına gelmektedir.

Anıt, biri asker ve biri denizci olan iki figürden oluşmaktadır ve Cenotaph’ı temsil eden büyük bir mezarın iki ucunda nöbet tutmaktadırlar. Anıt, dönemin en önemli sanatçılarından olan heykeltıraş Edgar Bertram Mackennal tarafından hayata geçirilmiştir. Bronz ve granit malzemeden yapılan anıtın kuzey tarafındaki yazıtta “Unutmayalım” ve güney tarafındaki yazıtta “Şanlı Ölülerimize” yazıları yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Cenotaph, Avustralya’nın savunmasında çok büyük fedakarlık gösterenlerin resmi veya gayriresmi törenlerle anıldığı, Sidney’deki önemli tarihi yerlerden biridir. Bu nedenle çok fazla zaman ayırmadan bu önemli anıtı ziyaret etmeniz gerektiğini düşünüyoruz.

  • Adres: 10 Martin Pl, Sydney NSW 2000, Avustralya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

37. Karşılama Duvarı (Welcome Wall)

welcome wall

Burası neresi? Bir anıt müze olarak ziyaret edilebilen Karşılama Duvarı, Sidney’in göçmen kabulüne yönelik en önemli ve görünebilen anıtlarından biridir. Sidney’de tıpkı Avustralya’nın geneli gibi göçle şekillenen bir şehir olmuş ve şehre bütün dünya topraklarından birçok göçmen gelmiştir.

Sidney’de 19. yüzyılda gelen göçmenlerin anısına dikilmiştir ve duvar üzerinde 206 ülkeden 25.000’den fazla göçmenin ismi yazılmıştır. Darling Limanı’nda bulunan Ulusal Denizcilik Müzesi’ndeki bu duvar, 100 metre yüksekliğindedir ve bronzdan yapılmıştır.

Neden gitmeliyim? Müze, Avustralya’ya giden göçmenlerin hikayesini toplamıştır ve bu hikayelerin arkasındaki insanları tanımanın en önemli ve etkileyici yollarından birisi bu anıtı ziyaret etmekten geçmektedir. Böylece Sidney’in ve Avustralya’nın sosyal tarihini yakından tanıma imkanına sahip olabilirsiniz.

  • Adres: 2 Murray St, Sydney NSW 2000, Avustralya
  • Ziyaret saatleri: 09.30-17.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 25 AU$, İndirimli 20 AU$, 15 yaş altı 5 AU$, 5 yaş altı ücretsiz. (Ücretler Ulusal Denizcilik Müzesi’ne giriş için uygulanmakta ve bu biletle Karşılama Duvarı da ziyaret edilebilmektedir.)
  • Yol tarifi al >

Diğer Tarihi Yerler

38. Guguk Kuşu Adası (Cockatoo Island)

cockatoo island

Burası neresi? Sidney şehir merkezinden kısa bir feribot yolculuğu ile ulaşabileceğiniz Cockatoo Island, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan tarihi bir bölgedir. Burası eskiden bir hükümlü ceza infaz kurumu ve donanma tersanesi olarak kullanılmıştır.

Tarihi bölgede, tarihi noktaların yanı sıra tenis oynayabilecek alanlar, kamp alanları, çocuk oyun alanları gibi farklı alternatiflerin bulunması da burasını cazip kılan detaylar arasında bulunmaktadır. Ziyaretçiler adayı rehberli turlarla keşfedebilmekte, Yılbaşı Gecesi ve müzik konserleri gibi farklı aktiviteleri de değerlendirebilmektedir. Adanın ilerleyen zamanlarda hayata geçirilecek projelerle çok daha canlı bir yer haline getirilmesi planlanmaktadır.

Neden gitmeliyim? Parramatta ve Lane Cove Nehirlerinin kesiştiği noktada bulunan bu tarihi miras alanı, günümüzde tarihi binaları, kendine has arazisi ve ziyaretçilerine sunduğu muhteşem panoramik manzaraları ile tam bir cazibe merkezi olarak kaşımıza çıkıyor.

  • Adres: Cockatoo Island, Sidney
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kullanılabilecek Kartlar ve Biletler

Iventure Card

iventure card

Nasıl temin edilir? Kartın resmi sitesini ziyaret ederek buradan size uygun paketi seçebilir ve biletinizi online bir şekilde, hızlıca satın alabilirsiniz. Siteyi ziyaret ettiğinizde 4 farklı alternatif olduğunu göreceksiniz. Biletiniz size mail yoluyla gönderilecek ve kullanıma hazır olacaktır. Yurt dışı internet ücretleri yüksek olduğundan İventure Card uygulamasını telefonunuza öncesinden indirdiğinizden emin olmalısınız.

Ne kadar süre geçerlidir? Seçeceğiniz pakete göre geçerlilik süreleri şu şekildedir:

  • Sydney Fun Pass: 3 geçiş için geçerli
  • Sydney Flexi Atractions Pass: 3, 5 veya 7 geçiş için geçerli
  • Sidney Sınırsız Gezi Kartı: 3 veya 7 gün
  • Sidney Kültür Kartı: 14 gün

Eğer şehirde ardışık günler konaklayacaksanız 3, 7 veya 14 gün geçerliliği olan seçenekleri tercih edebilirsiniz. Şehirde farklı günlerde kalmayı planlıyorsanız 3, 5 ya da 7 gün geçerliliği olan kartlardan birini seçebilirsiniz.

Ücreti ne kadardır? Kart ücretleri paket seçeneklerine göre şu şekildedir:

iventure card ücretleri

Avantajları nelerdir? Iventure Card size geziniz boyunca pek çok turistik noktadan ücretsiz ya da indirimli bir şekilde faydalanmanıza olanak sağlamaktadır. Aynı zamanda bu kart sayesinde sıraya girmekten de kurtulabilirsiniz. Kartla birlikte faydalanabileceğiniz turistik noktaların listesi için tıklayınız.

Sydney City Pass

sydney city pass

Nasıl temin edilir? Go City uygulamasını indirdikten sonra size uygun kart seçeneğini kolay bir şekilde satın alabilirsiniz. Turistik bir noktaya geldiğinizde geçiş kartınızı göstererek avantajlardan faydalanabilirsiniz.

Ne kadar süre geçerlidir? 2, 3, 4, 5 ya da 7 etkinlik seçeneklerinden birini seçebilir ve bu hakkınızı sonuna kadar kullanabilirsiniz.

Ücreti ne kadar? Ücretlendirme bilgileri şu şekildedir:

  • 2 günlük geçiş için yetişkin 80 AU$, 4-15 yaş arası çocuk 54 AU$
  • 3 günlük geçiş için yetişkin 109 AU$, 4-15 yaş arası çocuk 71 AU$
  • 4 günlük geçiş için yetişkin 139 AU$, 4-15 yaş arası çocuk 94 AU$
  • 5 günlük geçiş için yetişkin 164 AU$, 4-15 yaş arası çocuk 109 AU$
  • 7 günlük geçiş için yetişkin 209 AU$, 4-15 yaş arası çocuk 139 AU$

Avantajları nelerdir? Kartla birlikte ücretsiz giriş yapabileceğiniz yerlerin listesi için burayı inceleyebilirsiniz.

Opal Card

opal card

Nasıl temin edilir? Opal Card, çevrimiçi sipariş verilmesi durumunda Avustralya’daki bir adrese ortalama 5 ile 7 gün arasında teslim edilmektedir. Bu süre biraz uzun olduğu için biz bu seçeneği çok fazla önermiyoruz ancak indirimli bir Opal Card edinebilmek için çevrimiçi olarak sipariş edilmesi gerekmektedir.

Bir yetişkin ya da çocuk kartı satın almak isterseniz birçok gazete bayisi ve market de dahil olmak üzere perakende satış yapan noktalardan bu kartı temin etmeniz mümkün olabilmektedir. Kartı satın alabileceğiniz Opal bayilerini bularak kısa bir süre içinde kartınızı kullanmaya başlayabilirsiniz.

Ne kadar süre geçerlidir? Kartınızı yükleme yaptığınız süre boyunca serbest bir şekilde kullanabilirsiniz.

Ücreti nedir? Opal Card’ın kendisi için herhangi bir ücret yoktur. Yetişkin kartı için 20$ ve çocuk ya da indirimli kart için 10$’lık minimum yükleme yapılması gerekmektedir. Çevrimiçi satın almalarda ise yetişkinler 10$, çocuklar için ise 5$ minimum yükleme yapılması gerekmektedir.

Avantajları nelerdir? Opal Card ile Sidney şehri içinde kartınıza yükleme yaparak kolay bir şekilde ulaşımınızı gerçekleştirebilirsiniz. Kartla ilgili merak ettikleriniz için Opal Card sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Sidney tarihi yerler listemizde şehirde mutlaka görmeniz gereken tarihi durakları listeledik. Artık gezi planınızı oluşturarak Avustralya’nın bu önemli şehrinde tarihi bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin