Saratov’da Ne Yenir? | Saratov’a Has 15 Yemek

Geleneksel Rus yemekleri hakkında pek çok şey duymuş ancak bunları tatmak için pek fırsatınız olmamış olabilir. Bu durumda Saratov, bu lezzetleri denemek için seyahat planlamanız gereken yerlerin başında gelmeli.

Saratov’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Rusya’ya gelenler Rus mutfağının zenginliği karşısında şaşırmakta çok haklı. Bu soğuk iklimli ülkenin yemekleri gerçekten deneyenleri kendisine hayran bırakmayı başarıyor. Biz de Rusya’nın küçük 2 milyon nüfuslu şehri “Saratov’da ne yenir? Ne içilir?” sorularının cevaplarını hazırladığımız listede toplamanın iyi olacağını düşündük.

Saratov’da 17 farklı etnik kökenden insan yaşamaktadır. Bu da şehirde çok farklı lezzetleri deneme imkanını bulmanızı sağlıyor. Saratov’da çoğunlukla Rus mutfağına ait yemekler sunulsa da son dönemlerde turistlerin talepleri doğrultusunda farklı mutfak kültürlerine ait yemekler de ziyaretçilere sunulmaktadır.

Rus mutfağını şekillendiren en önemli şeylerden biri soğuk iklimi olmuştur. Geleneksel Rus yemeklerinde tahıllar, kök sebzeler ve lahana gibi soğuk iklimlere dayanabilen besin maddeleri çok fazla kullanılmaktadır. Etler, sebzeler, çorbalar ve yahniler Rus mutfağının temelini oluşturmaktadır. Tabi, tarih içinde ülkeye gelen İtalyan şeflerin etkisiyle Rusya’da hamur işleri, dondurulmuş tatlılar, makarnalar gibi İtalyanlara has çeşitli lezzetler de sıklıkla yapılmaya başlandı.

Peki, geleneksel bir Saratov yemek masasında neler bulunuyor? İşte bunun cevaplarını bulabileceğimiz listemiz;

1. Salad Rusky (Rus Salatası)

Şehirdeki her restoranda bu salatayı tadabilirsiniz. 

Salad Rusky
Salad Rusky

Dilerseniz listemize artık dünyada en çok tüketilen salatalardan biri olan Rus salatası ile başlayalım. Aslında bu salata 20. yüzyılın başlarında Fransız bir şef tarafından yaratılmıştır. Çeşitli garnitürler ve mayonez ile hazırlanan bu salata pek çoklarının favori salatalarından biri olmayı başaran bir lezzet. Haliyle Saratov yemekleri içinde de şehre gelenlerin mutlaka denemesi gereken tatlar arasında ilk sırada olmayı hak ediyor.

2. Blini

Budu Blin (adres ve bilgi)

Blini
Blini

Rusların milli sayılabilecek lezzetlerinden biri olan blini, çoğunlukla kahvaltılarda tüketilse de günün diğer saatlerinde de özellikle atıştırmalık olarak tercih edilmektedir. Özellikle üzerine krema sürüleni çok fazla tercih edilse de üzerine aklınıza gelebilecek pek çok şey sürülerek de bu krep tarzı yiyecekler tükebilebilmektedir. Aramızda kalsın ama Yunanlılar da bu lezzetin kendilerine ait olduğunu iddia etmektedir.

3. Piroghi

Chaikhana Uzbechka (adres ve bilgi)

Piroghi

Bir çeşit mantı olan piroghi, Osmanlı mutfağından esinlenilerek Rus mutfağına dahil edilmiş bir lezzettir. Özel olarak hazırlanan hamur mantı gibi açılarak içi tulum peyniri ile doldurulmaktadır. Bu şekilde pişirilen hamurların üzerine son olarak ceviz içleri serpiştirilerek servise hazır hale getirilir. Afiyet olsun…

4. Pirozhki

Her pastanede ve fırında bu poğaçayı yiyebilirsiniz.

Pirozhki

Rus topraklarında yaygın olarak yenen bu lezzet bir çeşit poğaçadır. Bu hamur işinde hamurun içi kişisel tercihlere göre iç dolgu malzemesi ile doldurulmakta ve pişirilerek atıştırmalık olarak tüketilmektedir. Bu poğaçalar tatlı ya da tuzlu olarak yapılabilmektedir.

5. Borshch

Tary-Bary Restaurant (adres ve bilgi)

Borshch

Doğu Avrupa’da en yaygın olarak tüketilen yemeklerden biri de borshch çorbası. Bu çorba aynı zamanda Saratov yemekleri içinde de kendisine sağlam bir yer edinmiş bulunuyor. Bu nedenle “Saratov’da ne yenir?” sorusunun cevabını arayan bir kişi için bu çorba kesinlikle denenmesi gereken tatlar arasında bulunuyor. Çorba, et suyu içinde sebzelerin pişirilmesiyle hazırlanmaktadır. Çorbaya kırmızı rengini ise çorbanın hazırlanışında kullanılan pancar vermektedir.

6. Tvorog Peyniri

Bu peyniri pek çok yemekte deneyebileceğiniz gibi marketlerden satın alarak da yiyebilirsiniz. 

Tvorog
Tvorog

Rusya’a özgü bir peynir türüdür. Lor gibi olanı en çok tercih edileni olmakla birlikte boncuk boncuk olanı ve yoğurt gibi yoğun bir kıvamda olanı da bulunmaktadır. Rusya’da ve Saratov’da tatlı ve börek gibi pek çok yemekte bu böreğin kullanıldığını görebilirsiniz.

7. Pashka

Bu pastayı, şehirdeki pastanelerde özel “Kutsal Hafta” boyunca bulabilirsiniz.

Pashka

Tvorog peyniri, tereyağı, badem, kuş üzümü gibi oldukça lezzetli besinlerin soğuk bir karışımı olarak karşımıza çıkan pashka, İsa’nın mezarını temsilen üstü kesilmiş bir piramit şeklinde yapılmaktadır. Zaten bu pasta özellikle “Kutsal Hafta” boyunca yapılmaktadır.

8. Ukha

Restoran Tary-Bary (adres ve bilgi)

Ukha

Rus topraklarında balık yemekleri de çok fazla tüketilmektedir. Özellikle balıkla yapılan ukha ismi verilen çorba, yemeklerden önce tüketilen ve çok sevilen bir balık çorbasıdır. Ukha, çipura başta olmak üzere yayın, turna gibi farklı balık türleriyle de hazırlanabilmektedir.

9. Shchi

Stolovaya (adres ve bilgi)

Shchi
Shchi

Yazımızın başında lahananın Rus mutfağı için çok önemli bir sebze olduğundan bahsetmiştik. Shchi de lahana ile yapılan geleneksel bir yemektir. Bu çorbayı da “Saratov’da ne yenir? Ne içilir?” listenize dahil etmenizi ve besleyici ve doyurucu bir öğünle günü geçirmenizi tavsiye ediyoruz.

10. Solyanka

Moskva (adres ve bilgi)

Solyanka

Solyanka, Rusya’nın özellikle Saratov şehrinde yaygın olarak tüketilen bir çorba türüdür. Özelliği ise baharatlı ve ekşi olmasıdır. Saratov geleneksel yemekleri arasında sayabileceğimiz solyanka içinde haşlanmış et, havuç, soğan, mantar, turşu, zeytin gibi malzemeler kullanılmaktadır.

11. Kahve

Vostok-Zapad (adres ve bilgi)

Kahve
Kahve

Dilerseniz Saratov’da kahve tutkunuza eşlik edecek lezzetli kahveler içebilir, yanında da Rusya’ya özgü atıştırmalıkları tadabilirsiniz. Bunu yapabilmeniz için şehirdeki kaliteli kahve dükkanlarını ziyaret etmenizi öneriyoruz.

12. Pelmeni

Matroshka (adres ve bilgi)

Pelmeni

Rus mutfağının ana yemeklerinden biri olarak kabul edilen pelmeni için Rus mantısı tabirini kullanabiliriz. Et ile doldurulmuş hamur topları sade olarak tereyağının üzerinde gezdirilmesiyle servis edilebileceği gibi krema ile ya da et suyu içinde çorba kıvamında da servis edilebilmektedir.

13. Havyar

Havyarı bütün seçkin restoranlarda tadabilirsiniz. 

Havyar
Havyar

Zenginliğin ve lüksün sofrada vuku bulmuş hali olan havyarın Rusya şehirlerinde yaygın olarak tüketilmesine şaşırmamak gerekiyor. Mersin balığından elde edilen havyarlar Rusya’da oldukça popüler bir lezzettir ve yemeklerin yanında muhteşem meze olarak tüketilmektedir. Havyar, özellikle kahvaltı sofralarında eksik olmamaktadır. Tabi bu lezzeti tatmanın biraz külfetli olacağını tahmin ediyorsunuzdur.

14. Votka

Vodka
Vodka

Votka deyince ilk akla gelen yerlerden biri elbette Rusya. Belki de dünyanın en lezzetli ve kaliteli votkalarını bu ülke sınırları içinde içebilirsiniz. Rusya’da tüketilen alkollü içkilerin %70’inin votka olması da bu içkinin ülkede ne kadar çok sevildiğini bize gösteriyor. Haliyle “Saratov’da ne yenir? Ne içilir?” sorusunun en popüler cevaplarından biri de votka oluyor.  Farklı lezzetlere meraklı olanlar için biberli, ballı, yabanmersinli gibi farklı aromalara sahip votka türleri de bulunuyor.

15. Tula Gingerbread

Yablonka (adres ve bilgi)

Tula Gingerbread
Tula Gingerbread

Zencefilli kurabiye, Rusya’da her yerde bulunsa da aslında Tula’da yaygındır. Bu kurabiyeler oldukça yumuşak bir dokuya sahip olup reçel veya balla doldurularak tüketilmektedir. Üzerine sanatsal dokunuşlar yapılarak görsel açıdan da hoş bir görünüme sahip olan zencefilli kurabiyeler mükemmel bir yenilebilir hatıra olarak dönüşte de alabileceğiniz bir hediyelik eşya seçeneğidir.

“Saratov’da ne yenir? Ne içilir?” listemizde Saratov’a ziyaret planı olan takipçilerimiz için şehrin yemek kültürüne yön veren lezzetleri sıraladık. Sizin de bu listede olmasını gerektiğini düşündüğünüz tatlar var ise bunları bize yorum kısmından yazabilirsiniz. 

pinSaratov’da görmeniz gereken yerler hakkında hazırladığımız Saratov gezilecek yerler yerler listemize göz atarak şehrin turistik noktalarını daha yakından tanıyabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin