Samsun’un Tarihi Yerleri | 21 Tarihi Nokta

Atatürk’ün ve silah arkadaşlarının özgürlük yolunda çok değer verdiği noktalardan biri Samsun… Kurtuluş mücadelesinde stratejik bir öneme sahip olan Samsun’un tarihi yerleri, ziyaretçiler için dolu dolu bir Samsun gezisi yapma fırsatı sunuyor…

Samsun tarihi hakkında; Şehrin MÖ 7. yüzyılda kurulduğu düşünülmektedir. Şehir, MÖ 4. yüzyılda Büyük İskender tarafından fethedilmiş, MÖ 71 senesinde ise Romalılar tarafından ele geçirilmiştir.

Bizanslılar dönemine kadar “Amisos” ismiyle bilinen Samsun, 12. yüzyılda bölgede Anadolu Selçuklularının hakimiyeti ile “Samsun” ismini almıştır. Selçuklu döneminde büyük gelişmelerin yaşandığı şehir, Avrupa ile Orta Asya arasındaki en önemli ticaret merkezi olmayı başarmıştır.

Samsun, 14. yüzyılın sonlarında Osmanlılar tarafından ele geçirilmiş ancak Fatih’in Timur’a mağlup olmasının ardından Türkmen beyliğine dönüşmüştür. Osmanlılar kenti ele geçirmeden önce, 1425 senesinde Cenevizliler Samsun’u yakmıştır.

Kurtuluş mücadelesinde büyük öneme sahip olan Samsun’a 19 Mayıs 1919 senesinde Atatürk’ün gelmesi ise yakın dönemdeki şehre dair en önemli tarihi olay olmuştur. Bu çıkarma Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcı sayılmış ve 1923 senesindeki Cumhuriyet’in ilanı da böylece müjdelenmiş oldu.

Samsun’un en ünlüleri; Samsun Atatürk Onur Anıtı ve Bandırma Gemisi, Samsun’un tarihini en iyi yansıtan ve şehre her gelenin mutlaka ziyaret etmesi gereken noktaların başında gelmektedir. Tekkeköy Mağaraları ise çoğu Samsunlu tarafından bile bilinmemesine karşın hem Samsun’un tarihi hem de dünya tarihi açısından çok değeri bilgilere ulaşılmasına olanak tanıyan, çok önemli bir tarihi yerleşim alanı olarak görülmesi gereken yerlerden biridir.

Samsun gezi tavsiyesi; Yazının bu kısmında doğma büyüme Samsunlu bir arkadaşımızdan tavsiye aldık 🙂 Kendisi Samsun’a gelenlerin mutlaka Atakum Sahili’nde dolaşmasını, Çakallı tarafından gelenler için mutlaka menemen yemelerini, karlı bir mevsimde gelindiyse de Ladik’te kayak yapılmasını şiddetle tavsiye ediyor. Şimdilik aklına gelenler bu kadar ancak kendisi farklı önerilerde bulundukça yazımızı güncelleyeceğimizi belirtmek isteriz 🙂

Müzekart; Samsun’daki tarihi yerler ziyaret edilirken Müzekart çok fazla gerekmiyor. Bu nedenle ziyaretinizi sadece Samsun ile sınırlandıracaksınız Müzekart temin etmeniz çok da gerekli değil.

Anıtlar, Heykeller

1. Samsun Atatürk Anıtı (Onur Anıtı)

atatürk anıtı

Burası neresi? Samsun’un simge yapılarından biri olan Atatürk Anıtı, Avusturyalı heykeltıraş H. Kriphel tarafından bronz malzemeden yapılmıştır. Heykel, 15 Kasım 1931 senesinde bir vapur yolculuğu ile Samsun’a ulaşmıştır. 15 Ocak 1932 senesinde ise heykelin açılışı gerçekleştirilmiştir.

Yaklaşık 4 metrelik bir kaide üzerinde yükselen bu görkemli heykelim toplam yüksekliği ise 8,85 metredir. Heykelde şahlanmış bir at üstünde Atatürk’ün kılıcına uzanması tasvir edilmiştir. Heykel, Atatürk Parkı içinde yer almaktadır. Heykelin bulunduğu nokta, Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı yer olması nedeniyle de büyük öneme sahiptir.

  • Adres: Kale, No:, Cumhuriyet Cd. No:7, 55030 İlkadım/Samsun
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kaleler

2. Samsun Kalesi

samsun kalesi
Görsel Kaynak: wikipedia

Burası neresi? Danişmentlerin hüküm sürdüğü dönemde, 1192 yıllarında inşa edildiği tahmin edilen Samsun Kalesi, günümüzde maalesef varlığını devam ettiremeyen tarihi yapılardan biridir. Yapıldığı dönemde kentin ilk camisi olarak ibadetlere açılan kalenin pek çok restorasyon ve ilave çalışmalardan geçmesine rağmen varlığını koruyamaması, yıllar sonra yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkan gömülü sur kapılarıyla halkı şaşkınlığa uğratmış.

Bu önemli eserin yakın zamanda yeniden inşa edilmesi planlanmaktadır. Eğer bu durum gerçekleşirse Samsun Kalesi, Samsun’daki turizm hareketine büyük katkı sağlayacaktır. Kale, günümüzde Kuyumcular Çarşısı’nın bulunduğu konumdadır.

  • Adres: Kale, Mevlevihane Cd. No:8, 55030 İlkadım/Samsun
  • Yol tarifi al >

Mimari Yapılar

3. Samsun Saat Kulesi

samsun saat kulesi

Burası neresi? II. Abdülhamit’in tahta çıkışının 10. yıl dönümünde talimat göndererek inşa ettirdiği saat kulelerinden biri de Samsun’da yer almaktadır. 1886 yılında inşasına başlanan saat kulesi, 1887 yılında tamamlanmış ve Samsun’un simgesi haline gelmiş tarihi yapılardan biri olmuştur. Osmanlı mimarisinden izler taşıyan saat kulesi, Saathane Meydanı’nda yer almaktadır.

Ünye taşından yapılmış olan Saat Kulesi’nin yapımı ise Belçika kökenli Fransız bir mühendis tarafından kontrol edilmiştir ve yapımında taş örgü sistemi kullanılmıştır. Kulenin zamanının en yüksek yapılarından biri olması, onun bir gözlem kulesi olarak da kullanılmasını sağlamıştır.

1933 senesinde kulenin saati yenilenerek, mevcut saatin yerine daha modern, elektrikle çalışan bir saat ve bir siren sistemi eklenmiştir. 1943 senesinde meydana gelen Ladik Depremi esnasında büyük zarar görmesinin ardından saat kulesi sökülmüş ve saati Ladik Belediyesi’ne satılmıştır. 1977 senesinde yeni bir saat inşa edilmiş ancak bu saat aslına uygun olmadığı gerekçesi ile 2000-2001 yılları arasındaki 5 aylık bir çalışmanın ardından 30 Ocak 2001 senesinde saat kulesinin açılışı gerçekleştirilmiştir.

Neden gitmeliyim? Saat Kulesi, Samsun’un simge tarihi yerleri arasında bulunmaktadır ve şehrin merkezi bir konumunda yer almasından ötürü görülmesi elzem bir tarihi eserdir. Bu nedenle siz de listenize bu güzel kuleyi ekleyerek şehrin sembollerinden birini görme fırsatı yakalayabilirsiniz.

  • Adres: Pazar, 55020 İlkadım/Samsun
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

4. Tarihi Yel Değirmeni

tarihi yel değirmeni

Burası neresi? Çırakman Köyü’nde 1800’lü yıllarda yaşayan Rumlar tarafından yaptırılan Tarihi Yel Değirmeni, Karadeniz’in tek taş gövdeli yel değirmeni olarak tarihin sayfalarına adını yazdırmıştır. Yıllar içerisinde uğradığı tahribat sonucu Tekkeköy Belediyesi tarafından aslına uygun bir şekilde restore edilen yel değirmeni, 2012 senesinde gerçekleştirilen yenileme çalışmalarının ardından yeniden turizme katılmış ve birçok turistin ziyaret ettiği bir gezi noktası haline gelmiştir.

Neden gitmeliyim? Etkileyici görünümü ile yeni evlenen çiftlerin fotoğraf durağı olarak seçtiği yel değirmeni, Karadeniz’in tek yel değirmeni olma özelliği de ilgi çeken bir gezi noktasıdır.

  • Adres: Çırakman, Begüm Sk., 55330 Tekkeköy/Samsun
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

5. Fazıl Ahmet Paşa Medresesi

fazıl ahmet paşa medresesi
Görsel Kaynak: samsun.ktb.gov.tr

Burası neresi? 1661 yılından bugüne kadar ayakta kalmayı başaran Fazıl Ahmet Paşa Medresesi, Samsun gezisinde görülmesi gereken en güzel yerlerden biridir. Medrese, Vezirköprü ilçesinde yer almaktadır. Yapımcısının adını taşıyan medresenin mimarisi bir hayli dikkat çekici olmakla birlikte bir bütün olarak adeta tarih kokuyor.

1943 senesinde meydana gelen depremde kurşun kaplı çatısı zarar görünce ilk olarak kiremit ve sonrasında ise bakırla kaplanmıştır. Yapı son olarak 2010 senesinde restorasyon çalışmaları ile güçlendirilmiştir. Yapı, aynı zamanda “Taş Medrese” olarak da isimlendirilmektedir.

Neden gitmeliyim? 1964 senesinden bu yana halk kütüphanesi olarak hizmet veren Fazıl Ahmet Paşa Medresesi’nin içerisinde çok sayıda Farsça ve Arapça el yazması kitaplar bulunmaktadır. Günümüzde kütüphane içinde 13 binin üzerinde eser bulunduğu belirtilmektedir. Gezinize renk katacak bu tarihi yapı da yine Samsun gezilecek yerler listenizde olması gereken bir noktadır.

  • Adres: Fazıl Ahmet Paşa Mah., Hükümet Konağı Civarı, Vezirköprü Merkez, Vezirköprü, Samsun
  • Ziyaret saatleri: 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Antik Kentler, Tarihi Yürüyüş Alanları

Tekkeköy Mağaraları‘nı kapsayan birçok mağara ve höyük, Tunç Çağı’ndan günümüze Samsun’un tarihi hakkında bizlere ışık tutmaktadır.

6. Dündartepe Höyüğü

dündartepe höyüğü

Burası neresi? Samsun kent merkezinin 3 kilometre güneyinde yer alan Dündartepe Höyüğü, Mert Deresi kıyısında verimli toprakların arasında yer almaktadır. Höyüğün yüksekliği 15 metredir. Ebatları ise 200×220 metredir.

Erken Tunç Çağı’ndan kalma çanak çömleklere rastlanan höyük buluntuları, 1940 yılında yapılan kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkarılmıştır. Bunun yanı sıra höyüğün bulunduğu alanda Kalkolitik ve Hitit dönemlerine ait katmanlar da bulunmaktadır. Öksürük Tepe ismiyle de anılan Dündartepe Höyüğü tarihçilerin ilgisini çeken tarihi noktalardan biri olarak gösterilmektedir.

  • Adres: Odunpazarı Mevkii, İlkadım, Samsun
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

7. İkiztepe Höyüğü

ikiztepe höyüğü
Görsel Kaynak: samsun.ktb.gov.tr

Burası neresi? Samsun’a bağlı İkiztepe Köyü sınırları içerisinde bulunan İkiztepe Höyüğü’ne, 1971 yılında yapılan kazı çalışmaları sonrası rastlanmıştır. 5 kaya mezarı, 3 mezarlık, bir kale, bir hamam ve bir köprünün yer aldığı İkiztepe Ören Yeri’nin en yüksek tepesinin MÖ 2300-2100 yıllarında mezarlık olarak kullanıldığı belirlenmiştir. Bunun dışında bölgedeki kazılarda günlük yaşama dair pek çok eşya da elde edilmiş ve bu eşyalar bölgedeki yaşama dair önemli sonuçlara ulaşılmasını sağlamıştır.

Neden gitmeliyim? Mezarlık alanında ise 623 adet mezar tespit edilmiştir. Tarihçiler için oldukça önemli bir nokta olan İkiztepe Höyüğü bölgeye gelen turistlerinde sık sık ziyaret ettiği gezi noktaları arasında girmiştir. Höyükten çıkarılan eserlerin birçoğu günümüzde Bafra Arkeoloji Müzesi içinde sergilenmektedir.

  • Adres: İkiztepe Mahallesi, Bafra, Samsun
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

8. Kaledoruğu Höyüğü

kaledoruüu höyüğü
Görsel Kaynak: kulturportalı

Burası neresi? Samsun’un Kavak ilçesinde yer alan Kaledoruğu Höyüğü, 25 metre yüksekliğindeki dik yamaçlı bir tepedir. Höyük, Samsun il merkezine 40 kilometrelik bir mesafede bulunmaktadır. Yasal olmayan kazılarla kısmen tahrip edilen höyüğün tepesi, belediye yetkilileri tarafından düzeltilmiş olmakla birlikte höyük üzerinde kale kalıntıları yer almaktadır. Höyüğün hemen kuzeyinde ise Yeni Camii köyüne ait köy evleri bulunur.

Höyükte 1940 ile 1942 yılları arasında gerçekleştirilen kazılarda höyüğün Eski Tunç Çağı’ndan kalma olduğuna dair kalıntılar elde edilmiştir. Araştırmalarda bulunan ölülerin cenin pozisyonunda düzenli bir şekilde yatırılmış olduğu gözlenmiştir. Kazılarda özellikle ölülerle birlikte gömülen çeşitli kişisel eşyalara rastlanmıştır.

Neden gitmeliyim? Kaledoruğu Höyüğü, Samsun’daki en eski yerleşim noktalarından biri olması nedeniyle, Samsun’daki önemli tarihi yerler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Yeni Camii Mahallesi, Kavak İlçesi, Samsun
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

9. Lerdüge Tümülüsleri

lerduge höyüğü

Burası neresi? Havza’ya 20 kilometre mesafedeki Lerdüge Köyü’nde yer alan Lerdüge Tümülüsleri, 1946 yılında yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılmıştır. Gerçekleştirilen araştırmalar neticesinde tümülüslerin MÖ 1. yüzyıl ile MS 2. yüzyılları arasında kullanıldığı anlaşılmıştır.

Burada tarihimize ışık tutan pek çok esere rastlanmış, sergilenmek üzere de Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne gönderilmiştir. Samsun’un en eski yerleşim yeri olarak gösterilen Lerdüge Tümülüsleri’nden çıkartılan altın süs eşyaları eski dönemde yaşayan zengin medeniyetlerin de bir göstergesi olarak sunulmuştur.

  • Adres: Çamyatağı, Havza, Samsun
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

10. Amisos Tepesi

amisos tepesi

Burası neresi? Geçmişi MÖ 6. yüzyıla uzanan ve 1995 yılında keşfedilen tepe, şehrin Batı yönündeki girişinde yer alıyor. Kısa bir teleferik yolculuğunun ardından ulaşabileceğiniz Amisos Tepesi, Helenistik Dönemde yaşadığı tahmin edilen ve Pontus Krallığı’nın üst düzey yönetici ailelerinden birine ait 2 tümülüse ev sahipliği yapıyor. Mezarlıkta ortaya çıkarılan kişisel eşyalar MÖ 4. yüzyıla tarihlenmektedir.

Bölgedeki şehrin ise Miletoslular tarafından kurulduğu düşünülmektedir. Toraman Tepe civarında kurulmuş olan kentin üst kısmına Yukarı Kent, alt taraftaki kısmına ise Aşağı Kent denmiştir. Yukarı Kent’in yaklaşık olarak 44 hektarlık bir alanı kapladığı bilinmektedir. Şehrin Yukarı kısmında şehrin önde gelen ve varlıklı kişileri yaşarken, Aşağı Kent kısmında ise köleler ve diğer çalışan kişiler yaşamaktaydı.

Geçmiş dönemlerde Baruthane Tepesi olarak adlandırılan ve 2004-2008 yılları arasında yapılan çalışmalarla turizme kazandırılan Amisos Tepesi’nde bulunan eserleri Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi‘nde görebilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Günümüzde Amisos Tepesi’ne çıkmak için yaklaşık 300 metrelik keyifli bir teleferik yolculuğu yapılmaktadır. Dileyen misafirler kişisel araçlarıyla da tepeye ulaşımlarını sağlayabilmektedir. Tepe, arkeolojik kalıntılara ev sahipliği yapmasının yanı sıra tepedeki çay evleri ve restoranlar manzara eşliğinde keyifli zaman geçirmek için de gidilmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Baruthane, Can Sk. No:2, 55100 İlkadım/Samsun
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.30-20.30
  • Giriş ücreti: Tepeye giriş ücretsiz ancak teleferik için gidiş-dönüş için 3,50₺ ücret alınmaktadır.
  • Yol tarifi al >

Kiliseler

11. Mater Dolorosa Katolik Kilisesi

mater dolorosa katolik kilisesi
Görsel Kaynak: karadeniz.gov.tr

Burası neresi? Mater Dolorosa Kilisesi, 1845 yılında Gürcistan‘dan göç eden İtalyan asıllı 8 rahip ve Katolik vatandaşların yaşamasından dolayı V. Murat tarafından inşa ettirilmiştir. O zamanlarda Samsun’un nüfusunun %30’u Hristiyan’dı ve o yıllarda Müslüman ve Hristiyan nüfusun bir arada yaşaması padişah tarafından da destekleniyordu. Bu nedenle Hristiyanların yaşadığı bölgeye 1885 yılında bir kilise yaptırılmıştır. Kilise, günümüzde 1. derece sit alanı olarak koruma altına alınmıştır.

Neden gitmeliyim? Osmanlı dönemindeki dini açıdan hoşgörünün bir sembolü olarak, günümüzde de ihtişamlı mimarisi ve tarihiyle özellikle turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. Özellikle kilisenin iç kısmındaki etkileyici süslemeler ve sakin ortam ziyaretçileri hayli fazla etkilemektedir.

  • Adres: Kadıköy, Ahmet Yesevi Sk. No:10, 55040 İlkadım/Samsun
  • Ziyaret saatleri: Her gün 11.00-13.00 arası
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Camiler

12. Büyük Camii

samsun büyük camii

Burası neresi? 1300 yılında Hıdır Bey tarafından yaptırılan Büyük Camii, şehrin merkezinde bulunan Kale Mahallesi’nde yer alıyor. Cami, ahşap yapısı nedeniyle 1869’da bir yangın sonucu tamamen yıkılmış ve 1884 yılında Batumlu Hacı Ali Efendi tarafından tekrar yaptırılmıştır. İki minaresi bulunan caminin dış görünümü kadar kubbe içindeki bitkisel motifleri de oldukça ilgi görüyor. Caminin inşasında sarı kesme taş kullanılmıştır. Caminin iki adet minaresi bulunmaktadır ve minareler tek şerefeli olarak inşa edilmiştir. Ayrıca şehrin en büyük ibadet mekanı olma özelliğine de sahip.

  • Adres: Hançerli, Necip Bey Cd. 54/A, 55020 İlkadım/Samsun
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

13. Kurşunlu Camii (Tacettin İbrahim Paşa Camii)

kurşunlu camii
Görsel Kaynak: samsun.bel.tr

Burası neresi? 15. yüzyılda inşa edildiği bilinen Kurşunlu Camii, Samsun’un İlkadım ilçesinde 100. Yıl Bulvarı üzerinde yer almaktadır. Caminin Molla Fahrettin tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. Osmanlı mimarisinin motiflerini sıklıkla göreceğiniz cami kare planlı ve merkezi kubbeli bir şekilde hayata geçirilmiş.

Yapı, 1945 senesinde meydana gelen depremden dolayı  Osmanlı döneminde Molla Fahreddin Camii olarak anılmış, Cumhuriyet’in ilanından sonra ise “Kurşunlu Camii” olarak isim değişikliğine uğramıştır. Son olarak 2000’li yıllarda restorasyonu tamamlanan cami, günümüzde ibadete açık bir şekilde ziyaret edilebilmektedir.

  • Adres: Pazar, 100. Yıl Blv. No:81, 55020 İlkadım/Samsun
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

14. Sivrikese Camii

sivrikese camii
Görsel Kaynak: samsun.bel.tr

Burası neresi? Samsun’un tarihi yerlerinden bir diğeri de Sivrikese Camii… 1903 yılında inşa edilen camii, Havza’da Sivrikese köyünde yer almaktadır. Yemyeşil doğa güzelliklerin arasında oldukça etkileyici bir minbere sahip caminin, dönemin ünlü mimarlarından Todor Usta’ya yaptırıldığı bilinmektedir. Yaptıranın ise Ali Osman Ağa isimli dönemin zenginlerinden birinin olduğu düşünülmektedir. Görenlerin hayranlığını toplayan minberi ise el işçiliğiyle ceviz oyması olarak yapılmıştır. Cami inşası sırasında büyük oranda düzgün olmayan taşlar kullanılmıştır.

  • Adres: Sivrikese, 55700 Havza/Samsun
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

15. Gökgöl Camii

gökgöl camii
Görsel Kaynak: samsun.ktb.gov.tr

Burası neresi? Samsun’a bağlı Asarcık ilçesinde yer alan tarihi ibadethanelerden bir diğeri de Gökgöl Camii… Akyazı Köyü’nün en önemli dini yapılarından biri olarak gösterilen Gökgöl Camii, Türk ahşap işçiliğinin en güzel örneklerinden birini taşıması sebebiyle de ziyaretçilerinde hayranlık uyandırmaktadır.

Cami kitabesine göre 1870 yılında onarılmış ancak kesin olarak hangi tarihte inşa edildiği hakkında bilgi elde edilememiştir. Tamamı ahşap malzemeden yapılan caminin kapıları ve detay motifleri görülmeye değer zenginlikler arasında gösterilmektedir.

  • Adres: Gökgöl, Asarcık, Samsun
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

16. Göğceli Camii

göğceli camii

Burası neresi? Gökçeli Camii olarak da bahsedilen ibadethane, Çarşamba ilçesinde bulunmaktadır. 1206 senesinde inşa edilen caminin en önemli özelliği ise yığma tekniği ile ahşaplardan ve hiç çivi kullanılmadan yapılmış olmasıdır. Caminin inşa edilmesini Selçuklu hükümdarlarından Gıyaseddin Keyhüsrev istemiştir. Söylentiye göre hükümdarın döneminde bölgede gemi yapan ustalar tarafından inşa edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Yapı 392 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır ve bu yüzölçümü ile ülkemizin en büyük yığma tekniği ile inşa edilen ve en eski ahşap camilerinden biridir.

  • Adres: Canlı, Mezarlık Cami, 55500 Çarşamba/Samsun
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Müzeler

17. Bandırma Vapuru Müzesi

bandırma vapuru müzesi

Burası neresi? Bandırma Vapuru, kurtuluş mücadelesinin sembollerinden biri olmuş, tarihte çok önemli bir yere sahip bir gemidir. Gemi ilk olarak, 1878 senesinde Glasgov şehrinde ve Kymi ismiyle uzun süre yük taşımacılığında kullanılmıştır. Gemi, 1894 senesinde Osmanlı donanmasında görev yapmaya başlamıştır. 1910 yılında ise geminin ismi “Bandırma” olarak değiştirilmiştir.

Kurtuluş mücadelesi sırasında da posta ve taşıma görevlerinde kullanılan gemi, 1925 senesinde İlhami Köse isimli kişiye satılmış ve Haliç’te sökülmüştür. 7 Şubat 2005 tarihinde vapurun çizimleri dikkate alınarak bir örneği yapılmış ve 19 Mayıs 2006 tarihinde “Bandırma Vapuru Müzesi” olarak ziyarete açılmıştır.

Müze içinde Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına ait balmumundan heykeller, 19. yüzyıldan kalma masa, sandalye, saat gibi eşyalar sergilenmektedir. Geminin bulunduğu 35 bin metrekarelik Milli Mücadele Parkı içinde ise kurtuluş mücadelesi en önemli anların resmedildiği rölyeflerle canlandırılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Samsun’un tarihi yerleri içinde önemli bir yere sahip olan Bandırma Vapuru Müzesi, üstlendiği görevler nedeniyle, Türk ulusu adına çok ayrı bir konumda bulunmakta ve Samsun’a gelenler tarafından ziyaret edilmeyi hak etmektedir.

  • Adres: Belediye Evleri, 55080 Canik/Samsun
  • Ziyaret saatleri: Haftanın 7 günü 08.00-16.45
  • Giriş ücreti: Öğrenci için 1₺, Yetişkin için 2 ₺
  • Yol tarifi al >

18. Gazi Müzesi

gazi müzesi

Burası neresi? 1902 senesinde inşa edilmiş olan bu bina, Jean İonnis Mantika tarafından otel olarak inşa edilmiştir. Atatürk’ün ekibiyle birlikte Samsun’a geldikten sonraki ilk kaldığı yer bu otel olmuştur. Otel, ilerleyen zamanlarda Mıntıka Palas Otel ismiyle anılmaya başlamıştır. Otel o zamanlar kullanılmadığı için konaklamak için ihtiyaç duyulan yatak, yorgan gibi ihtiyaçlar askeri hastaneden karşılanmıştır.

1926 senesinde Samsun halkı, bu tarihi binayı Gazi Mustafa Kemal’e armağan etmiştir. Atatürk de şehre geldiği zamanlar bu otelde kalmıştır. Ölümünün ardından otel binası, kız kardeşi Makbule Hanım’a geçmiş, ardından ise 1939 senesinde müze yapılması amacıyla belediyeye tahsis edilmiştir. Binanın üst katı müzeye dönüştürülmüş ve alt katı 1985-1995 yılları arasında tiyatro olarak hizmet vermiştir. Binanın Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devrinin ardından 1998 senesinde Samsun Gazi Müzesi adıyla ziyarete açılmıştır. Müze içinde Atatürk’e ait 105 adet şahsi eşya görülebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Kurtuluş mücadelesi için Atatatürk’ün Samsun’a geldiği zaman ilk konakladığı yer olması münasebetiyle, binanın zaten tarihi değeri çok büyük. Buna bir de günümüzde Ulu Önder’imiz için bir müze olarak hizmet veriyor olması eklenince Samsun tarihi yerler gezisi için bu müze kesinlikle es geçilmemesi gereken bir madde olacaktır.

  • Adres: Kale, Gazi Cd. No:62, 55030 İlkadım/Samsun
  • Telefon: (0362) 435 75 35
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi günleri dışında her gün 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

19. Samsun Kent Müzesi

samsun kent müzesi
Görsel Kaynak: kulturportalı

Burası neresi? Samsun Kent Müzesi, geçmişte demiryolu lojmanları olarak kullanılan binalarda ziyaretçilerini kabul etmektedir. 2011 yılında binalar kamulaştırılmış ve yaklaşık 6 aylık bir çalışmanın neticesinde Samsun tarihini ve etnografik unsurlarını yansıtan muhteşem bir müze olarak ziyarete açılmıştır.

  • Adres: Cumhuriyert Cad. No:35 Zafer Mah. İlkadım/Samsun
  • Telefon: +90 362 234 34 54
  • Ziyaret saatleri: Hafta içi her gün 10.00-16.00
  • Giriş ücreti: Öğrenci için 1₺, Yetişkin için 2₺
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

20. Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

samsun arkeoloji ve etnografya müzesi
Görsel Kaynak: samsun.bel.tr

Burası neresi? Müze 19 Mayıs 1981 senesinde Fuar Alanı’nda bulunmaktadır. Müzenin yapım çalışmaları 1976 senesinde başlamıştır. Müzenin bulunduğu konum valiliğin hemen yakınında oldukça merkezi bir noktadır.

Müzede özellikle Amisos bölgesinden elde edilen kalıntılar dikkat çekmektedir. Amisos Mezar Odası, müzenin en ilgi çeken parçalarından biridir. Bu bölümde çok değerli hazineler sergilenmektedir ve eserlerin MÖ 3. ve 4. yüzyıla ait olduğu tahmin edilmektedir. Müzede aynı zamanda Selçuklu, Osmanlı, Roma, Bizans, Helenistik dönem gibi çeşitli zaman dilimlerine ait sikkeler de görülebilmektedir.

Müzenin etnografya bölümünde çeşitli el yazma eserler, Samsun yöresine özgü kıyafetler, günlük yaşamda kullanılan farklı eşyalar sergilenmektedir.

  • Adres: Kale, 19 Mayıs Blv. No:5, 55030 İlkadım/Samsun
  • Telefon: (0362) 431 68 28
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi günleri dışında her gün 10.00-17.00 (Yeni binasına geçme çalışmaları devam ettiğinden geçici olarak ziyarete kapalı)
  • Giriş ücreti: 10₺. Müzekart geçerli
  • Yol tarifi al >

21. Samsun Amazon Köyü

Burası neresi? Amazonların MÖ 3 bin ile 2 bin yılları arasında yaşadığı düşünülmektedir. Tarihin en eski topluluklarından biri olan Amazonların, bir dönem Terme’de de yaşadığı tahmin edilmektedir. Bu nedenle Batıpark içinde bir 2,5 dönümlük bir alanı kaplayan bir köy yapılmış ve Amazonların yaşamlarına dair çeşitli anlar balmumu heykellerle canlandırılmaktadır.

  • Adres: Batıpark, İlkadım, Samsun
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: Öğrenciler için 2₺, Yetişkinler için 5₺
  • Yol tarifi al >

Samsun’un tarihi yerleri listemize ek tavsiye gezi noktalarını aşağıda yer alan yorumlar butonundan bizlere iletebilir, yazımızı geliştirmemizde yardımcı olabilirsiniz.

“Samsun’un Tarihi Yerleri | 21 Tarihi Nokta” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Bizi Takip Edin