Roma Tarihi Yerler | 15 Özel Tarihi Nokta

Roma gibi tarihsel zenginliği fazla olan bir şehri ziyaret etmek epey zor olabilir. Hazırladığımız Roma tarihi yerler listesi ile bunu daha kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Roma tarihi hakkında; MÖ 753 senesi, yüzyıllar boyunca Batı dünyasına hükmedecek Roma’nın başlangıcına işaret etmektedir. Roma İmparatorluğu, 1000 yıldan uzun süredir devam etmiş en büyük medeniyetlerden biridir. Efsaneye göre şehir Romulus ve Remus ismindeki iki kardeş tarafından kurulmuştur. Bu iki kardeş, Roma savaş tanrısı Mars’ın oğullarıydı. Kardeşlerden birinin diğerini öldürdüğü ve şehrin lideri olduğu rivayet edilmektedir.

Krallık olarak başlayan şehrin hikayesi, Cumhuriyet olarak devam etmiş, sonrasında Augustus’un egemenliğinde bir imparatorluk olmuş ve 476 senesine kadar da bu şekilde varlığını sürdürmüştür. Krallık, MÖ 509 senesinde Roma Krallarının sonuncusu Lucius Tarquinius Superbus devrilmesiyle Cumhuriyete dönüşmüştür. Şehrin imparatorluk olması ise MÖ 27 senesinde gerçekleşmiştir. MS 476 senesinde ise imparatorların pasifliği, ağır vergiler gibi sebepler İmparatorluğun çökmesine neden olmuştur.

Rönesans döneminde sanatsal anlamda büyük atılımlar gerçekleştiren şehirde, bugün bile bunun etkileri görülmektedir.

19. yüzyıla gelindiğinde ise…

İtalya Krallığı’ının 1861 yılında ilan edilmesiyle birlikte 1870 senesinde Roma, İtalya’nın yeni başkenti olmuştur. I. ve II. Dünya Savaşları’na tanıklık eden şehir, sonrasında dünyanın en önemli şehirlerinden biri olmuştur. Avrupa Birliği’nin dayanaklarından biri olan Roma Antlaşması ise 1957 yılında imzalanmıştır.

Şehir 1960 yılında yaz olimpiyatlarına ev sahipliği yapmıştır. Köklü geçmişi, sanatsal dayanakları, etkileyici mimarisi ise günümüzde şehrin dünyada en fazla turist tarafından ziyaret edilen yerlerinden biri olmasını sağlamıştır.

Roma’nın en ünlüleri; İlk akla gelen elbette Kolezyum olacaktır. Panteon, Trevi Çeşmesi gibi yerler de şehrin görülesi noktalarından. Navona ve Venezia meydanları da tarihi açıdan doygun noktalar arasında bulunuyor.

Şehrin bütün ünlü ziyaret noktaları için Roma gezilecek yerler listemize göz atabilirsiniz. 

Roma gezi tavsiyesi; Çok derin bir geçmişe sahip olan Roma, başta Gotik mimari olmak üzere mimari açıdan çok önemli bir şehirdir. Bu nedenle özellikle binaları çok dikkatli incelemenizi öneriyoruz.

Meydanlar Roma için önemli sahneler arasında bulunuyor. Bu nedenle şehrin meydanlarında da mümkün olduğunca zaman geçirmenizi öneriyoruz.

Müze kart; Omnia Card, Rome Card, Rome City Pass ve Rome Pass seçenekleri ziyaretçilerin ücretsiz bir şekilde müzelere girmelerine olanak tanımaktadır. Kartlarla ilgili detaylı bilgiler için yazımızın son kısmını inceleyebilirsiniz.

Mimari Yapılar

1. Kolezyum (The Colosseum)

The Colosseum

Burası neresi? Kentteki en iyi korunmuş anıtlardan ve antik Roma mimarisinin en iyi örneklerinden birisi Kolezyum’dur. Dünyanın en büyük halka açık mekanlarından biri olan Kolezyum’u inşa etmek yaklaşık 10 yıl sürdü. MS 72 senesinde Vespasian tarafından inşaatına başlanan yapı 160 metre yükseklikte kemerlere sahiptir ve kemerlerdeki pencereler burayı çok daha devasa bir yapı olarak göstermektedir. Arenada aynı anda 50.000 kişi müsabakaları seyredebilmektedir. Alanda Titus tarafından gladyatör ve hayvanların savaşları sergilenmiştir. Mekan, bu özellikleri ile ünlü aktör Russel Crowe’un oynadığı “Gladiator” filmine de ilham kaynağı olmuştur.

Neden gitmeliyim? Kolezyum, hala dünyanın en tanınmış anıtlarından ve Roma mimari örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Burası aynı zamanda Roma’nın en ikonik tarihi yerleri arasında bulunmaya devam etmektedir.

Kaçırmayın! Geceleri Kolezyum’un çok daha muhteşem olduğunu unutmayın ve mutlaka bu deneyimi yaşayın. Moon Over Colosseum gece turları ile bu tecrübeyi yaşayabilirsiniz.

Efsanesi: Efsaneye göre kolezyum içinde aslanlar da beslenmiştir.

  • Adres: Piazza del Colosseo, 1, 00184 Roma RM, İtalya
  • Telefon: +39 06 3996 7700
  • Ziyaret saatleri: 08.30-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Aynı zamanda gece turları da düzenlenmektedir.
  • Giriş ücreti: Hızlı giriş 16€, rehberli turlar 17€’dan başlayan fiyatlarla.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

2. Trevi Çeşmesi (Trevi Fountain)

Trevi Çeşmesi

Burası neresi? Muhtemelen şehirdeki en ünlü çeşme olan Trevi Çeşmesi, şehre gelen hemen herkesin mutlaka fotoğraf çektirdiği yerler arasında bulunuyor. Çeşme, Anita Ekberg’in sanatsal sularında yüzdüğü Federico Fellini tarafından “La dolce vita” (“Tatlı yaşam”) filmi ve ardından Marcello Mastroianni tarafından ünlenmiştir. 26 metre yüksekliğe ve 49 metre genişliğe sahip olan çeşme, her gün yaklaşık 2.824.800 feet su dökmektedir.

Şehrin sembollerinden olan çeşme, 1735 yılında mimar Salvi tarafından tasarlanmıştır ve günümüzde birçok kişi kendisine uğur getirdiği için havuza bozuk para atıyor.

Neden gitmeliyim? Hayatınıza iyi şanslar getirmesi için Trevi Çeşmesi’ne bozuk para atma fırsatını kaçırmamalısınız 🙂

Efsanesi: 1954 yılında yayınlanan “Three Coins in the Fountain” isimli filmle birlikte çeşmeyle ilgili bir efsane ortaya çıkmış oldu. Buna göre çeşmeye bir bozuk para atanın Roma’ya yeniden döneceği, iki bozuk para atarsa çekici bir İtalyan’a aşık olacağı ve üç bozuk para atarsa tanıştığı kişiyle evleneceği rivayet edilmektedir. Bu efsaneye inanan insanlar sayesinde de çeşmeden yılda 1 milyon Avro civarında bir bozuk para toplandığı belirtilmektedir ve bu para bir hayır kurumuna verilerek ihtiyaç sahiplerinin yemek ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kullanılmaktadır.

  • Adres: Piazza di Trevi, 00187 Roma RM, İtalya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

3. Panteon (The Pantheon)

The Pantheon

Burası neresi? Roma’nın tanrılarına tapınak olarak inşa edilmiş olan Panteon, Roma’ya gelenlerin mutlaka görmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Tam bir mühendislik harikası olan yapının kubbesinin, desteklenmemesine rağmen ayakta kalmış olması ise uzmanları hayrete düşüren detaylardan yalnızca biri. Yapının geçmişi MS 118 yılına kadar uzanmakta ve binanın İmparator Hadrian tarafından tamamlandığına inanılmaktadır. Tasarımın matematiksel dehasının ve münzevi güzelliğinin Michelangelo da dahil olmak üzere bazı Rönesans sanatçısına ve mimarına ilham verdiği söylenmektedir.

Tapınak, Raphael ve Kral Vittorio Emanuele gibi İtalya’nın pek çok önemli tarihi figürünün mezarlığına da ev sahipliği yapmaktadır.

Neden gitmeliyim? Ücretsiz ziyaret edilebilmesi ve Roma’nın tarihi hakkında önemli bir yapı olması nedeniyle Panteon, her gezgin için Roma gezisi içinde olmazsa olmaz yerler arasında bulunmaktadır.

Kaçırmayın! Telefonunuza bir sesli rehber indirerek ya da rehberli turlara dahil olarak gezmeniz binayı çok daha yakından tanımanızı sağlayacaktır.

  • Adres: Piazza della Rotonda, 00186 Roma RM, İtalya
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-cumartesi 08.30-19.30; pazar 09.00-18.00
  • Giriş ücreti: Rehberli turları tercih etmediğiniz sürece giriş ücretsizdir.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi >

4. II. Vittorio Emanuele Abidesi (Altare Della Patria)

Altare Della Patria

Burası neresi? Roma Forumu’nun ve İmparatorluk Forumu’nun hemen karşısında yer alan bu eklektik anıt, yerel halk arasında “düğün pastası” olarak adlandırılmaktadır. 1885-1911 yılları arasında inşa edilmiş olan anıtın yapımını Guiseppe Sacconi üstlenmiştir. Anıt, İtalya’nın ilk kralı olan II. Vittorio Emanuele’nin şerefine inşa edilmiştir. Anıt, 135 metre genişliğe ve 70 metre yüksekliğe sahiptir.

Yapımında beyaz mermerin kullanıldığı anıt, etkileyici merdivenleri ve anıtı süsleyen heykellerle çok etkileyici bir görünüme sahiptir. Abide içinde I. Dünya Savaşı ardından oluşturulan Meçhul Asker Mezarlığı da bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Burası bütün Roma’nın en etkileyici binalarından biridir ve kesinlikle yok sayılamaz.

Kaçırmayın! Anıtın girişinde bulunan Birleşmiş İtalya Müzesi’ni de mutlaka ziyaret edin.

  • Adres: Piazza Venezia, 00186 Roma RM, İtalya
  • Telefon: +39 06 0608
  • Ziyaret saatleri: He gün 09.30-19.30
  • Giriş ücreti: Panoramik asansörle seyir terasına çıkmak için yetişkinlerden 7€, 18 yaş altı ve 65 yaş üstü ziyaretçilerden 3,5€ alınmaktadır.
  • Yol tarifi al >

5. Caracalla Hamamları (The Baths of Caracalla)

The Baths of Caracalla

Burası neresi? Kentin güney kesiminde MS 216 yılında inşa edilmiş bu hamamlar, türlerinin en büyüklerinden ve en iyi korunmuş olanlarından biridir. Hamamlar Caracalla olarak da bilinen Marcus Aurelius Antoninus Augustus yönetiminde inşa edilmiştir. Banyo antik Roma döneminin sosyal yaşamının önemli bir parçasıydı ve insanlar sadece temizlik için değil, eğlence amaçlı da hamamlara gitmekteydi.

Geçmişte Barbarlar tarafında talan edilen hamamlar, buna rağmen günümüze ulaşmayı başarabilmiş, hamamların duvarlarının büyük bir kısmı ve zemin katı ihtişamını korumaktadır.

Neden gitmeliyim? Romalıların yaşamında önemli bir yere sahip olan hamamları en orijinal haliyle incelemek Roma tarihi hakkında önemli bilgiler edinmek adına yapılması gereken önemli şeyler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Viale delle Terme di Caracalla, 00153 Roma RM, İtalya
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi 09.00-14.00; salı-pazar 09.00-18.30
  • Giriş ücreti: Normal 8€, indirimli 4€ ve 18 yaş altı ile 65 yaş üstü ücretsiz
  • Yol tarifi al >

6. İspanyol Merdivenleri (The Spanish Steps)

The Spanish Steps

Burası neresi? İspanyol Merdivenleri, Roma’nın en popüler turistik yerlerinden biridir. Piazza di Spagna’ya uzanan 138 basamaklı büyük bir merdiven olan İspanyol Merdivenleri 1720’li yıllarda İtalyan bir mimar olan Francesco de Sanctis tarafından tasarlanarak 1726 yılında tamamlanmıştır. Merdivenler aynı zamanda Piazza di Spagna olarak da bilinmektedir.

Adımların hepsini tamamladıktan sonra Roma’nın eşsiz kuşbakışı manzarasıyla karşılaşacak ve Roma’nın şaşırtıcı derece güzel olduğuna tanıklık edeceksiniz. Muhteşem güzelliği ile merdivenler, moda ve sinema dünyasında sıklıkla fon olarak da kullanılmıştır.

Neden gitmeliyim? Şehrin en popüler ve kalabalık noktalarından olan merdivenler, Roma gezisi için mutlaka uğranması ve zaman geçirilmesi gereken bir yer. Burası aynı zamanda kesinlikle bir fotoğraf çekmeniz gereken duraklardan biri.

Kaçırmayın! Armani, Versace, Valentino ve diğerleri gibi tasarım mağazaları bu merdivenin civarında toplanmaktadır. Meydan ve çevresini inceleyerek bu özel markaların ürünlerini görme ve satın alma fırsatını yakalayabilirsiniz. Tabi ki fiyatların biraz tuzlu olduğunu tahmin edersiniz 🙂

Tarihi Yürüyüş Alanları, Meydanlar

7. Navona Meydanı (Piazza Navona)

Piazza Navona

Burası neresi? Tarihi Barok yapılarını incelemek için Navona Meydanı’ndan daha güzel bir yer bulamazsınız. Bu meydanda hepsi var: Üç muhteşem çeşme, Bernini heykelleri, zaman geçirmek için güzel bir açık hava cafesi… Meydandaki çeşmelerin en göze çarpanı kesinlikle Fontana dei Quattro Fiumi’dir. Bu çeşme 1651 yılında inşa edilmiştir ve dünyanın dört nehrini ve dört köşesini temsil etmektedir: Nil, Plata, Tuna ve Ganj.

MS 1. yüzyılda, bu meydan İmparator Domitian’ın araba yarışlarına ve diğer yarışlara ev sahipliği yaptığı stadyum üzerine inşa edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Bernini Çeşmesi ve hareketli sokak sanatçıları, Piazza Navona’yı mutlaka görülmesi gereken yerler haline getirmektedir.

Kaçırmayın! Piazza Navona’nın hemen köşesinde bulunan Frigidarium Gelateria’ya mutlaka uğrayın ve eşsiz dondurmaların tadına bakın.

8. Venezia Meydanı (Piazza Venezia)

Piazza Venezia

Burası neresi? Kolezyum’un 1 km kadar kuzeybatısında bulunan bir meydandır. Meydan civarında konumlanmış pek çok muhteşem heykel sayesinde burası turistlerin en çok uğradığı mekanlar arasında bulunmaktadır. Vittorio Emanuele II Anıtı ise burayı en çekici kılan detaylar arasında bulunmaktadır. Meydanın oluşması 15. yüzyılın ortalarına dayanmaktadır ve ismini de aynı addaki Venedik Sarayı’ndan almaktadır.

Neden gitmeliyim? Venezia Meydanı, gerek çevresindeki tarihi yapılar gerekse cafe ve restoranlar sayesinde Roma gezisi için bulabileceğiniz en iyi başlangıç noktalarından biridir.

Müzeler

9. Vatikan Müzeleri (The Vatikan Museums)

The Vatikan Museums

Burası neresi? Tarihi ve kültürel açıdan en önemli parçaları ve sanat eserlerini barındıran Vatikan Müzeleri, Roma’da mutlaka görmeniz gereken yerler arasında bulunuyor. Burası Roma tarihiyle ilgili sayısız parçaya ev sahipliği yapmaktadır. 50’den fazla galeriye sahip olan Vatikan Müzeleri, birleştirildiği zaman dünyanın en büyük müzesi olma özelliğine sahip olmaktadır. Koleksiyon resmi olarak 1506 yılında açıldı ve günümüzde 70.000’in üzerinde sanat eseri galerilerde sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? Vatikan Müzeleri içinde Da Vinci, Raphael, Bellini, Titian ve Caravaggio gibi Rönesans maestroslarının çok önemli eserleri sergilendiği için mutlaka listenize bu galerileri eklemeli ve vaktinize göre ziyaret etmelisiniz.

Kaçırmayın! Da Vinci’nin Aziz Jerome’u, Junius Bassus lahitleri, Üçlü Lahit ve elbette Sistine Şapeli kesinlikle kaçırılmaması gerekenler arasında bulunuyor.

  • Adres: Viale Vaticano, 00165 Roma
  • Telefon: +39 06 6988 4676
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cumartesi 09.00-18.00
  • Giriş ücreti: Normal giriş 18€, 6-18 yaş arası ise 8€. Online bilet alımlarında 4€ indirim uygulanmaktadır.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Antik Kentler

10. The Roman Forum

The Roman Forum

Burası neresi? Roman Forum, Kolezyum’dan sonra Antik Roma dünyasına giriş için tercih edilecek en önemli noktaların başında gelmektedir. Palatine ve Capitoline tepeleri arasında kurulmuştur. İlk olarak basit bir vadi olarak başlayan site, zamanla kentin en önemli belediye binalarının ve ticaret merkezinin kalbi olmuştur. Günümüzde bölgede incelenebilen kalıntılar MÖ 500 ile MS 400 yılları arasındaki 900 yıllık bir döneme ışık tutmaktadır. Julio Caesar’ın burada yakılmış olması ve çok önemli kişilerin burada yaşamış olması da burayı önemli kılan detaylar arasında bulunuyor.

Bölgedeki en önemli yapılar arasında MS 70 yılında inşa edilmiş olan heybetli Titus Kemeri, Maxentius Bazilikası, Septimius Severus Kemeri ve Capitol Tepesi’ne kadar uzanan Via Sacra bulunmaktadır. Bölge dünyanın en eski kanalizasyon sistemlerinden birine sahip olması nedeniyle de çok önemlidir.

Neden gitmeliyim? Roma’nın antik kentleri arasında en eski ve en etkileyici olanlarından biridir ve keyifli bir tarihi yolculuk olanağı sunmaktadır.

  • Adres: Via della Salara Vecchia, 5/6, 00186 Roma RM, İtalya
  • Telefon: +39 06 699841
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.30-19.00
  • Giriş ücreti: Kolezyum ve Palatine’i de kapsayan biletin fiyatı yetişkinler için 12€, 18-24 yaş arası için 7,5€ ve 18 yaş altı ziyaretçilere ücretsiz
  • Yol tarifi al >

11. Ostia Antik Kenti (Ostia Antica Archaeological Park)

Ostia Antica Archaeological Park

Burası neresi? Eğer şehir merkezinden uzaklaşmak istiyorsanız Ostica Antica’ya günlük bir gezi düşünebilirsiniz. Antik bölge, MÖ 4. yüzyıla kadar uzanan kalıntılara ev sahipliği yapmaktadır. Burada aynı zamanda MS 2. yüzyıla uzanan antik mozaikler de bulunmaktadır. Şehir Tiber Nehri’nin ağız kısmına yerleştirilmiştir ve “Ostia” ismi de “ağız” anlamında gelmektedir.

Roma’nın genişlemesi ile bütün Akdeniz ticaret yolları kontrol atlında alınmış ve şehrin önemi daha da artmıştır. Şehir özellikle Julius Caesar ve Tiberus döneminde ticaretin başkenti haline gelmiştir. Ticari fonksiyonlar artan şehri askeri rolü ortadan kaybolmuştur. Uzun yıllar önemini koruyan şehir, MS 4. yüzyılda terk edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Bir zamanlar nüfusu 100.000 gibi devasa sayılara ulaşan şehrin terk edildikten sonraki birçok kalıntısı günümüze kadar ulaşabilmiştir.

  • Adres: Viale dei Romagnoli, 717, 00119 Roma RM, İtalya
  • Telefon: +39 06 5635 8099
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 08.30-18.30
  • Giriş ücreti: 12 €
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

12. Masimus Sirki (Circus Maximus)

Circus Maximus

Burası neresi? Bugün büyük bir açıklık gibi görünen alan, aslında bir zamanlar İmparatorluk dönemlerinin en görkemli spor arenalarından biriydi. Circo Massimo, 300.000’den fazla kapasitesi ile günümüzde stadyumlara bile meydan okumaktadır. Capitoline ve Palatine Tepeleri arasında bulunan arena, MS 64 senesinde alevler içinde kaldı ve birçok insan yaralandı.

Hipodromun genişliği 118 metre ve uzunluğu ise 621 metredir. 12 araba pistte aynı anda yarışabilmekteydi ve dönemin en hareketli sportif etkinlikleri bu alanda gerçekleştirilmekteydi. Alandaki son gösteri ise MS 6. yüzyılda gerçekleşmiştir.

Neden gitmeliyim? Burası Antik Roma döneminin en önemli spor alanlarından biri olduğu için Roma’nın görülmesi gereken tarihi yerleri arasında bulunuyor. Günümüzde alan ücretsiz konserler, sanat sergileri ve diğer kültürel etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

  • Adres: Via del Circo Massimo, 00186 Roma RM, İtalya
  • Telefon: +39 06 0608
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 10.00-16.00 arasında ziyaret edilebilir. Hafta içi sadece gruplara açıktır.
  • Giriş ücreti: Normal 5€, indirimli 4€
  • Yol tarifi al >

Kaleler

13. Sant’Angelo Kalesi (Castel Sant’Angelo)

Castel Sant'Angelo

Burası neresi? Bu ünlü Roma simgesi, son 2.000 yıl boyunca bir kale rolü oynamıştır ve Tiber Nehri’nin kuzey kıyısında yer almıştır. Rivayete göre eskiden Roma dönemi imparatorları burada yakılırmış. Aynı zamanda gizli tünellerle Vatikan’a bağlı olduğu da söylenmektedir. 58 odadan oluşan kale, Orta Çağ döneminde hapishane görevi görmüştür. Veba salgını sırasında ise papa’nın vebadan korunması için bu kalede saklandığı söylenmektedir. Kaleye ulaşmak için kullanılan “Melekler Köprüsü” ise en az kale kadar ilgi gören yerlerdendir.

Neden gitmeliyim? Kale, 1901 yılında “Museo Nazionaledi Castel Sant’Angelo” ismiyle müzeye dönüştürülmüş ve şehrin gözde turistik noktalarından biri olarak her yıl milyonun üzerinde insan tarafından ziyaret edilmeye devam etmektedir.

Kaçırmayın! Sade ama etkileyici mimarisi ile birçok açıdan çok özel kareler sunan kalenin eşsiz fotoğraflarını mutlaka çekmenizi öneriyoruz. Teras katındaki Roma manzarası ise es geçilmemesi gereken diğer detaylar arasında bulunuyor.

  • Adres: Lungotevere Castello, 50, 00193 Roma RM, İtalya
  • Telefon: +39 06 681 9111
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 09.30-19.30
  • Giriş ücreti: Yetişkin 10,5€, indirimli ise 7,5€.
  • Yol tarifi al >

Dini Yapılar

14. Aziz Peters Bazilikası (Saint Peters Basilica)

Saint Peters Basilica

Burası neresi? Aziz Peters Bazilikası, Hristiyanlık için Avrupa’daki en önemli yerlerden biridir ve burayı ziyaret eden herkes için nefes kesici bir tecrübedir. Bu nedenle de burası “bütün kiliselerin annesi” olarak anılmaktadır. Bazilika, MS 324 senesinde Havari Peter’a adanmış bir kilise olarak inşa edilmiştir. Kilise, MS 64 senesinde çarmıha gerilmiş bu önemli din insanının mezarının yerine inşa edilmiştir. Orijinal kilise 16. yüzyılda yıkılmış ve yerine şu anki kilise inşa edilmiştir. Raphael, Michelangelo, Bernini, Giacomo della Port ve Domenico Fontana gibi pek çok seçkin sanatçı ve mimar kilisenin şu anki görünümüne önemli katkılarda bulunmuştur.

Neden gitmeliyim? Roma’daki hiçbir bina, Aziz Peter’s Kilisesi’nin kubbesinden daha uzun değildir ve bu nedenle bu kilise Roma’nın mutlaka görülmesi gereken yerleri arasında bulunmaktadır. Bu kubbe şehrin pek çok noktasından görülebilmektedir ve muhteşem bir Roma manzarasına hakimdir. Bu manzarayı seyretmek için kısmen zorlu, 320 basamaktan oluşan bir tırmanışa hazırlıklı olmak gerekmektedir.

Kaçırmayın! Bazilikayı ziyaret ettiğinizde, el boyaması fresklerle abartılı bir şekilde süslenmiş olan, Vatikan’ın en değerli hazinelerinden biri olan Sistine Şapeli’ni de mutlaka incelemenizi öneriyoruz.

  • Adres: Piazza San Pietro, 00120 Città del Vaticano, Vatikan
  • Telefon: +39 06 6982
  • Ziyaret saatleri: Ekim-Mart 07.00-18.30; Nisan-Eylül 07.00-19.00. Kubbe ise bazilikadan bir saat sonra açılmakta ve bir saat öncesinde kapanmaktadır.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

15. Aziz John Lateran Bazilikası (St. John in the Lateran)

St. John in the Lateran

Burası neresi? Lateran Sarayı, I. Konstantin tarafından 4. yüzyılda inşa edilmiştir ve Avrupa’nın en eski kiliselerinden biridir. Bina birkaç kez çeşitli afetler nedeniyle yeniden inşa edilmiş olsa da ilk günkü tasarımına sadık sadık kalınmıştır.

Aziz John Lateran Bazilikası tarih boyunca önemli roller oynamıştır. 1870 yılına kadar papaların burada kutsanmış olması da buraya dini açıdan ne kadar önem verildiğini göstermektedir.

Neden gitmeliyim? Burası sadece Roma’nın değil, Avrupa’nın en güzel bazilikalarından biri olduğu için Roma’da gezilecek görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunması bir zorunluluk olmaktadır.

  • Adres: Piazza di S. Giovanni in Laterano, 4, 00184 Roma RM, İtalya
  • Telefon: +39 06 6988 6433
  • Ziyaret saatleri: Her gün 07.00-18.30
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kullanılabilecek Kartlar ve Biletler

Rome City Pass

Rome City Pass

Rome City Pass nedir? Daha uygun bir Roma gezisi için alınabilecek en ideal turist kartlarının başında Rome City Pass gelmektedir.

Nasıl temin edilir? Burayı tıklayarak online bir şekilde satın alınabilir.

Ne kadar süre geçerli? 1 ile 7 gün arasında değişen geçerlilik süreleri bulunmaktadır.

Ücreti nedir? 1 günlük yetişkin ücreti havaalanı transferi dahil 91,60€. Gün sayısı arttıkça daha avantajlı fiyat seçenekleri bulunmaktadır.

Avantajları nelerdir?

  • Ücretsiz toplu taşıma avantajı
  • Roma Havalaanı’na (Ciampino) ücretsiz transfer
  • Vatikan Müzeleri, Sistine Şapeli, Roma Forumu ve Kolezyum başta olmak üzere pek çok yere ücretsiz giriş
  • Ücretsiz şehir haritası
  • Birçok noktada hatırı sayılır indirimler

Roma Pass

Roma Pass

Roma Pass nedir? Roma’nın güzelliklerini uygun fiyatlara keşfetmek için kullanılabilecek bir turist kartıdır.

Nasıl temin edilir? Hemen üst satırda verdiğimiz kartın internet sitesini ziyaret ederek satın alabilirsiniz. Aynı zamanda şu noktalardan da satın alınabilir: Müzeler ve turist bürolarından, metro bilet gişelerinden ve Trenitalia Bilet Ofisleri ve FrecciaClub

Ne kadar süre geçerli? 48 ve 72 saat geçerliliği olan seçenekleri bulunmaktadır.

Ücreti nedir? 48 saatlik seçeneği 32€, 72 saatlik seçeneği 52€ ücretle satın alınabilir.

Avantajları nelerdir?

  • Birçok müzeye ücretsiz erişim
  • Şehrin toplu taşıma ağından ücretsiz yararlanma
  • Etkinlikler, sergiler ve turizm hizmetleri için indirim ve özel fiyatlar
  • Ücretsiz Roma haritası

Bunlar dışında aynı zamanda Omnia Card ve Rome Card seçeneklerini de Roma ziyaretiniz sırasında değerlendirerek daha avantajlı fiyatlarla daha keyifli geziler gerçekleştirebilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin