Rahmi Koç Müzesi: Taksiyarhis Kilisesi

Ege’nin şirin ilçelerinden biri olan Ayvalık, Balıkesir il sınırları içerisinde bulunuyor.

Kendine has yapısıyla sakinliği sevenler tarafından son dönemde sıklıkla tercih edilen Ayvalık, özellikle hemen yanı başındaki Cunda Adası ile bir bütün oluşturuyor.

Tarihi sokakları, huzur veren havasıyla Cunda Adası, Ayvalık’a ziyarete gelenlerin mutlaka uğradığı noktalardan biri. Ziyaretçilerine hayli keyifli zamanlar yaşatan ada son dönemlerde Taksiyarhis Kilisesi ile de adından söz ettiriyor.

Taksiyarhis Kilisesi
Taksiyarhis Kilisesi

1873 yılında daha önce yıkılan kilisenin temelleri üzerine yeniden inşa edilen kilise, Cunda Adası’nın tam kalbinde yer alıyor. Taksiyarhis ismi “Koruyucu Baş Melekler”den geliyor. Zaten kilise de yapılırken Cebrail ve Mikail’e ithaf edilmiş. Kilisenin mimarisinde Orta Çağ’da sıklıkla kullanılan neo-klasik akımın yoğun etkisini görmek mümkün. Kilisenin yapımında sarımsak taşı kullanılmış. İç kısımlarında ise etkileyici çeşitli geometrik süslemelere bolca rastlanıyor.

Kiliseden Müzeye Doğru Bir Yolculuk

Ayvalık ve çevresindeki birçok bölgenin ve taşınmazın sit alanı olarak ilan edilmesiyle başlayan süreç, harap haldeki kilisenin restorasyonunun gerçekleştirilerek müze haline getirilmesi için 2011 yılında Rahmi Koç Müzecilik Vakfı‘na tahsis edilmesiyle ilerliyor.

Kilise restore edilerek 2014 yılında müze olarak hizmete açıldı
Kilise restore edilerek 2014 yılında müze olarak hizmete açıldı

Birçok uzman kişinin oluşturduğu bir ekibin yürüttüğü restorasyon çalışmalarının ardından kilise 2014 yılında müze olarak ziyaretçilerini kabul etmeye başladı.

Müzeye gelen ziyaretçiler, restore edilmiş bu önemli kilisedeki değişim karşısında şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Ziyaretçiler kilise içinde sergilenen Rahmi Koç Müzecilik Vakfı tarafından getirtilen 1600’lü yıllardan kalma eserleri, oyuncakları ve araçları görme fırsatı yakalıyor.

Müzede şu anda birçok önemli eser sergileniyor
Müzede şu anda birçok önemli eser sergileniyor

Müze Ziyaret Bilgileri

Müze 1 Ekim ile 31 Mart tarihleri arasında 10:00-17:00 saatlerinde ziyaretçilerini ağırlarken; 1 Nisan ile 30 Eylül tarihleri arasında 10:00-19:00 saatlerinde ziyarete açık bulunuyor. Müzenin Pazartesi günleri kapalı olduğunu belirtelim. Müzeyi ziyaret için öğrenciler 2 TL, yetişkinlerse 4 TL ücret ödüyor.

Eğer yolunuz Ayvalık‘a düşerse, bu güzel müzeyi mutlaka ziyaret ederek hem kilisenin tarihi dokusunu hissedebilir, hem de restorasyon sonrası sergilenmeye başlayan eserleri inceleme fırsatı bulabilirsiniz. Ayvalık’a gitmek için uçak bileti satın alabilir ya da otobüsle bu güzel beldeye gelebilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin