Doğa tutkunlarının çok eğlenceli ve heyecanlı olması nedeniyle sıklıkla tercih ettiği rafting sporu, ülkemizde ve dünyada gün geçtikçe daha fazla kişi tarafından yapılmaya başlanıyor.
Ülkemiz, bol su havzalarına sahip bir coğrafyada bulunması nedeniyle rafting sporuna oldukça elverişli parkurlara sahip. Bu da ülkemizde bu sporun daha hızlı bir şekilde gelişmesine katkı sağlıyor. Ülkemizdeki akarsuların elverişli bölgelerinde gerçekleştirilen bu spor, profesyonel sporcuların dahil olduğu etkinliklerin yanı sıra bu bölgeleri ziyarete gelen turistler için gerçekleştirilen rafting turları sayesinde de yoğun ilgi görüyor.
1. Çoruh Nehri, Artvin
Artvin’in en büyük akarsuyu olan Çoruh Nehri, Dünya’nın en güzel 10 nehri arasında gösterilmektedir. 169 kilometrelik parkuruyla rafting için en ideal yerlerden biri olan bölge, 1993 yılında Dünya Rafting Şampiyonası‘na da ev sahipliği yapmıştır. Çoruh Nehri’nde zorluk derecesine göre 4 parkur bulunuyor ve bölgede rafting için en çok mayıs ve haziran ayları tercih ediliyor.
2. Fırtına Deresi, Rize
Çay bahçelerine paralel ilerleyen Fırtına Deresi 23 kilometrelik parkuruyla rafting tutkunları için oldukça ideal bir ortam sunuyor. Çeşitli noktalarda zorluk derecesinin 5’e kadar çıktığı parkurda ortalama zorluk derece 3 ile 4 arasında değişiyor. Türkiye Rafting Şampiyonası‘nın da gerçekleştirildiği parkurun bazı yerleri oldukça taşlı ve zorlu. Özellikle mayıs-haziran aylarında raftinge oldukça elverişli olan derede aşırı yağışlı dönemlerde dere çok tehlikeli olduğu için dikkatli olmak gerekiyor.
3. Köprüçay, Antalya
Selge Antik Kenti’nin hemen yanı başında bulunan Köprülü Kanyon’da hem profesyoneller için hem de amatör rafting meraklıları için yaklaşık 12 kilometre olan 2 adet parkur bulunuyor. Toroslar’dan gelen serinletici suyu ve muhteşem doğa manzarasıyla Köprüçay, kesinlikle ülkemizdeki en ideal rafting alanlarından biri.
4. Dalaman Çayı, Muğla
26 kilometrelik 3-4 zorluk derecesine sahip parkuruyla Dalaman Çayı, bölgede bulunan Dalaman Havaalanı sayesinde ulaşımın da hayli kolay olması nedeniyle macera tutkunları tarafından hayli ilgi görüyor. Muhteşem doğal güzelliklere sahip bölgede iklimin elvermesiyle yılın hemen her günü rafting yapmak mümkün oluyor; ancak su seviyesinin en yüksek noktaya çıktığı eylül ve ekim aylarının rafting için en uygun zaman olduğunu söyleyebiliriz.
5. Munzur Çayı, Tunceli
1971 yılında milli park statüsüne alınan Munzur Vadisi, özellikle rafting aşıkları tarafından çok iyi biliniyor. Muhteşem doğal güzelliklere ev sahipliği yapan bölgede rafting keyfi yapmak isterseniz rafting alanının Tunceli kent merkezine 8 km. uzaklıkta olduğunu belirtelim. Yaklaşık 2o kilometrelik parkurun zorluk derecesi hakkında net bir şey söylemek zor. Rafting için en ideal zamanın karların erimeye başladığı mayıs ayından temmuz ayına kadar süren zaman dilimi olduğunu söyleyebiliriz.