Perm’de Ne Yenir? | Ağız Sulandıran 15 Yemek

Geniş bir coğrafyada kurulmuş klasik bir Rusya şehri olan Perm, dondurucu soğuğa rağmen çok sıcakkanlı insanların yaşadığı kısmen batıda kalan bir şehir. Yazımızda bu şehrin yeme içme kültürünü daha yakından tanımaya olanak sağlayacak bilgilere yer verdik.

Perm’de Ne Yenir? Ne İçilir?

Eski binaları ile soğuk iklimine uyum sağlamış bir şehir Perm. Yalnız bu soğuk şehirde yaşayan sıcakkanlı insanlar şehrin havasını bir anda değiştiriyor. Listemizde yolu bu şehre düşenlerin “Perm’de ne yenir? ne içilir?” gibi önemli bir sorununa cevap olabilecek maddeleri sıraladık.

Tipik bir Rus şehri olan Perm’de çoğunlukla Rus mutfağına ait yemekler tüketilmektedir. Bu nedenle Perm’e yolculuk yapmayı planlayan ziyaretçilerin, bu şehre geldiklerinde özellikle Rus yemeklerini deneyeceklerini bilmelerinde fayda var. Tabi şehirde uluslararası mutfaklara ait yemeklerin de bolca bulunduğunu belirtelim.

İşte Perm yemek kültürünü ele aldığımız “Perm’de ne yenir? Ne içilir?” listemiz;

1. Pelmeni

Pelmennaya 1 (adres ve bilgi)

Pelmeni
Pelmeni

Dünyanın çeşitli yerlerinde çeşitli adlarla karşımıza çıkan mantı, Perm’de “pelmeni” ismiyle anılmaktadır. Mantıya benzeyen pelmeninin farkı ise biraz daha büyük parçalardan oluşması. Onun dışında hamurun bohça haline getirilmesi içine kıymadan hazırlanmış iç malzemenin doldurulmasına kadar neredeyse aynı olduğunu söyleyebiliriz. Pelmeni sade olarak da yanında bir sos eşliğinde de servis edilebilmektedir.

2. Havyar

Havyarı pek çok seçkin restoranın menüsünde görebilirsiniz. 

Havyar
Havyar

Balık yumurtasından elde edilen bir tür meze olan havyar, Rusların en geleneksel lezzetleri arasında bulunuyor. Özellikle kahvaltılarda ekmek gibi katıkların üzerine sürülerek tüketilen havyar, tadanların bir daha unutamayacakları bir lezzet şöleni sunuyor.

3. Zakuski

Zakuskiyi önemli restoranlarda yemek öncesi deneyebilirsiniz.

Zakuski
Zakuski

Perm yemekleri içinde atıştırmalık konusundaki en önemli tabak zakuski. Bu tabak içinde Rus halkının damak zevkine göre hazırlanan pek çok farklı atıştırmalık bir arada sunulmaktadır. Bu tabak için dünyanın pek çok yerinde görmeye alışık olduğumuz yemek öncesi sunulan ordövr tabaklarından olduğunu söylememiz isabetli olacaktır.

4. Blini

Lemon Tree (adres ve bilgi)

Blini
Blini

“Bliny” olarak da yazılabilen bu hamur işi yiyecek krepe çok benzemektedir ancak hamuru krep hamuruna göre biraz daha kabarık olmaktadır. Rus kahvaltılarında mutlaka sunulan bu yöresel lezzet çoğunlukla üzerine bal, reçel gibi tatlandırıcı gıdaların sürülmesiyle tüketilmektedir. Eğer Perm’de bir kahvaltı yapma fırsatınız olursa mutlaka bliniyi de kahvaltı masanıza koymanızı tavsiye ediyoruz.

5. Piroşki

Permskaya Kukhnya (adres ve bilgi)

Piroshki
Piroshki

Genellikle üçgen şeklinde olan bu hamur işi börek de “Perm’de ne yenir? Ne içilir?” listesinde olması gereken lezzetler arasında bulunuyor. Böreğin içinde ise kuşbaşı ya da kıyma halinde hazırlanmış et bulunmaktadır.

6. Votka

Votka

Rusya’nın marka içeceklerinden olan votka, Perm şehrine gelenlerin de mutlaka tatması gereken alkollü içeceklerin başında gelmektedir. Zaten ülke genelinde en çok tüketilen içkilerin ilk sırasında da votka bulunuyor. Eğer alkolle aranız iyi ise votkayı dilerseniz sek olarak dilerseniz çeşitli kokteyller içine katılmış bir şekilde tüketebilirsiniz. Sek olarak içerken dikkatli olmanızda fayda var; çünkü içkinin alkol oranı oldukça yüksek.

7. Shchi

Krapiva (adres ve bilgi)

Shchi
Shchi

Bir Rus şehrinin yemekleri hakkında yazı yazıyorsak shchi, bu listede olmazsa olmaz yemeklerden biridir. Bir tür lahana çorbası olan bu yemek oldukça kolay hazırlanmaktadır. Çorba taze lahana ile yapıldığı gibi lahana turşusu ile yapılabilmektedir. Çorba, turşu ile yapıldığında lezzeti ekşi olmaktadır.

8. Syrniki

Truffle (adres ve bilgi)

Syrniki
Syrniki

Un, yumurta ve sütle hazırlanmış bir Rus tatlısı olan syrniki, mutlaka denenmesi gereken tatlar arasında bulunuyor. Çıtır çıtır bir tatlıdır ve hafifliği ile yoğun yemek menülerinin ardından çok iyi bir uyum sağlamakta, mideyi rahatlatmaktadır.

9. Beet Salad (Pancar Salatası)

Beet Salad
Beet Salad (Pancar Salatası)

Gala (adres ve bilgi)

Beet salad (pancar salatası), haşlanmış pancar ile yapılan ve Rusya’da çok sevilen bir salata türüdür. Salata içinde havuç, soğan, patates gibi malzemeler de kullanılmaktadır. Salatanın üzerine çoğunlukla ayçiçek yağı gezdirilmektedir.

10. Okroshka

Skorovodka (adres ve bilgi)

Okroshka
Okroshka

Soğuk çorbalar özellikle yaz aylarında Doğu Avrupa’nın mutfağında önemli bir yer kaplamaktadır. Kış çorbalarının mevsimsel bir uyarlaması olan okroshka, kvas ve et suyu ile yapılan soğuk bir Rus çorbasıdır. Çorba salatalık, turp, haşlanmış yumurta, arpacık, haşlanmış patates ve kıyma üzerine dökülür ve sonra dereotu ile servis edilir. Yapımı oldukça kolay ve hızlı olan bu çorba içen kişiyi kendine getirmekte ve ona canlılık vermektedir.

11. Bird Cherry Cake

Bu lezzetli pastayı şehirdeki pastanelerde ve cafelerde tadabilirsiniz. 

Bird Cherry Cake
Bird Cherry Cake

Kuzey Avrupa’da yaygın olarak yapılan bird cherry cake, hem görünüşü hem de lezzeti ile tadanları kendine aşık eden ve mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında bulunuyor.

12. Posikunchiki

Geleneksel Perm yemekleri yapan restoranlarda bu yemeği deneyebilirsiniz. 

Posikunchiki
Posikunchiki

Perm bölgesine has bir lezzet olan bu yemek, Perm dışında çok fazla bilinmemektedir. Çiböreke benzeyen bu lezzetin içi çeşitli malzemelerle doldurulmakta ve ortaya oldukça lezzetli bir hamur işi çıkmaktadır.

13. Mors

Mors
Mors

Sade ve canlandırıcı bir şeyler içmek isteyenlere önerebileceğimiz mors, bir tür meyve suyudur. Genellikle kiraz veya yaban mersini ile yapılan bu içecek şekerle kaynatılmakta ve alkolsüz bir içecek seçeneği olarak servis edilmektedir. Tabi bu içeceği alkollü içeceklerle hazırlanan kokteyllerde de bulabilirsiniz.

14. Kvas

Kvası, şehirde bar ve publara uğrayarak deneyebilirsiniz.

Kvas
Kvas

Kimisinin evinde yaptığı bir içki olan kvas, arpa aromasının içinde çok yaygın olmasından dolayı içene ekmek yiyormuş gibi bir his oluşturmaktadır. Bu içecek Rusya sınırları içinde en az vodka kadar fazla tüketilen bir içkidir ve tat olarak birayı andırmaktadır.

15. Borsch Çorbası

Hutorok (adres ve bilgi)

Borsch Çorbası
Borsch Çorbası

Ana malzemesi olan pancar, Perm yemekleri içinde de tercih edilebilecek geleneksel yemeklerden biridir. Çorbanın çekici kırmızı rengi ise yapımında yoğun olarak kullanılan pancardan gelmektedir.

Perm’de ne yenir? Ne içilir? sorusu için cevap olabilecek en önemli cevapları sıraladığımız listemiz burada son buluyor. Eğer gözümüzden kaçtığını düşündüğünüz lezzet sırları var ise “yorum” butonuna tıklayarak Perm yemekleri hakkındaki fikirlerinizi bizimle ve ziyaretçilerimizle paylaşabilirsiniz. 

pinDilerseniz Perm gezilecek yerler listemizi inceleyebilir, şehrin görülmesi gereken tarihi ve turistik noktalarıyla ilgili bilgilere ve fotoğraflara ulaşabilirsiniz. Böylece çok daha keyifli bir Perm gezisi yapma şansına sahip olabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin