Pattaya’da Tarihi ve Turistik Yerler | 8 Tarihi Nokta

Tayland’ın önemli sahil beldelerinden olan Pattaya, tarihi açıdan da görülmeye değer yerlere ev sahipliği yapıyor. Hazırladığımız Pattaya tarihi yerler listemizde bu sahil beldesinin en önemli tarihi ve turistik yerleri hakkında bilgilere yer verdik…

Pattaya tarihi hakkında; Şehrin ismi ilk olarak “Thap Phraya” idi ve bu isim Phraya ordusu anlamına gelmekteydi. Sonrasında ise bir rüzgar adı anlamına gelen “Phatthaya” olarak değiştirilmiştir.

Vietnam Savaşı esnasında Amerikan askerleri arasında eğlence mekanı olarak sıklıkla tercih edilen bir yer oldu. 1959 senesinden itibaren gittikçe büyüyen bu sahil beldesi, çarpıcı bir şekilde dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biri haline gelmeyi başardı.

Pattaya otoyolunun yanında yeni havalimanının açılması da beldenin gelişmesini hızlandırır ve 1970’li yıllardan itibaren artık Pattaya sadece Amerikan askerleri için dünyanın pek çok yerinden insanları kendisine çeken önemli bir cazibe merkezi haline gelir. 1980’li yılara gelindiğinde şehirdeki otel sayısı artık 7.000’i geçmiş ve çok daha fazla insan Pattaya’yı ziyarete gelmeye başlamıştır.

90’lı yılların başlarında Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla Doğu Avrupa halkı kış aylarının güneşli olduğu bir rota bulmak istedi ve Pattaya’ya akın etti. Pattaya’nın gelişimine katkı sağlayan bu gelişme sonucunda şehir turizm açısından çok üst sıralara taşındı.

Pattaya’nın en ünlüleri; Pattaya’nın en ünlü tarihi yerleri arasında dini açıdan Wat Phra Yai Tapınağı ilk sıralarda yer alıyor. Yüzen Pazar ise hem Pattaya kültürünü yakından tanımak hem de hediyelik eşya alıp yerel yiyeceklerin tadına bakmak için listede mutlaka olması gereken yerlerden biridir.

Pattaya gezi önerisi; Pattaya gece hayatı sunduğu olanaklar ve eğlence ile dünyanın pek çok noktasından insanı kendisine çekmeyi başarıyor. Özellikle de erkek ziyaretçiler için geceye dair aklınıza gelebilecek her türlü olanak Pattaya sokaklarında bulunuyor. Eğer siz de hava karardıktan sonra eğlenmekten hoşlanıyorsanız geceleri Pattaya sokaklarını keşfe çıkabilirsiniz. Tabi bu sırada yeni lezzetleri denemeye açık olanlar için Pattaya yemekleri de mutlaka denenmelidir.

Pattaya’nın plajlarını ve diğer doğal güzelliklerini mutlaka keşfetmenizi ve keyfini çıkarmanızı öneriyoruz. Tabi bunları yaparken her ne kadar genel anlamda Pattaya güvenli bir şehir olsa jet ski dolandırıcılığına, yankesicilere ve sokak soygunlarına karşı dikkatli olmanız gerekiyor. Bunun için jet ski kiralarken turizm ofislerinden destek almanız, çantanızı ön tarafınızda taşımanız faydalı olacaktır.

Pattaya’da iken kaybolma riskine karşı pasaportunuzun bir kopyasını taşıyabilir veya fotoğrafını çekebilirsiniz. Sineklerle mücadele etme ihtimaline karşı da yanınızda sinek kovucu bulundurmanız faydalı olacaktır. Kendinize bir Tay SIM kartı edinmeniz ve telefonunuza bir navigasyon uygulaması yüklemeniz de seyahatinizde sorun yaşama ihtimalinizi en aza indirecektir.

Müzekart; Pattaya Iventure Card Pattaya gezisi sırasında kullanabileceğiniz en fazla tercih edilen indirim kartlarından biridir.

Tapınaklar

1. Büyük Buddha (Wat Phra Yai)

Büyük Buddha

Burası neresi? Pattaya’nın güney kısmındaki ormanlık alan olan Pratamnak Tepesi’nin en yüksek kısmında bulunan huzurlu ve sakin görünen Buda’nın 18 metrelik altın heykeli, Pattaya’nın simge yapıları arasında bulunmaktadır. Heykeli yakından görmek ve etrafındaki daha küçük birkaç heykeli incelemek için iki tarafında bulunan Naga yılanlarıyla süslenmiş dik merdivenleri tırmanmanız gerekiyor.

Yerli halk tarafından Luang Phor Thai olarak da adlandırılan heykel, 1977 senesinde inşa edilmiştir. Yapı, Pattaya’daki dini anlamı olan en önemli eserlerin başında gelmektedir ve heykeldeki karmaşık yapı oldukça dikkat çekicidir.

Neden gitmeliyim? Bölgedeki en büyük heykel olması nedeniyle büyük saygı duyulan ve gücüne inanılan Büyük Buddha heykeli, yerli halk ve turistler için son derece popüler noktalardan biridir. Büyük Buddha Tepesi, Pattaya tapınakları içinde mutlaka zaman ayrılması gereken dini noktaların başında gelmektedir. İnsanlar burayı ziyaret ederek sağlık, mutluluk ve refah için dua etmektedir. Ayrıca tepeye çıktığınızda karşılaşacağınız Pattaya ve Körfez manzarasına hayran kalacaksınız.

  • Adres: Phratamnak Tepesi, Pattaya
  • Ziyaret saatleri: 06.30-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

2. Wat Yansangwararam

Wat Yansangwararam

Burası neresi? Kısaca Wat Yan olarak bilinen tapınak, geniş bahçelerle çevrili oldukça huzur veren bir ortamda bulunuyor. 1988’de inşa edilen yapı, krallığının 48. yılı şerefine Kral Bhumibol Adulyadej’e adanmıştır. Tapınak kompleksi, Pattaya’nın yaklaşık 20 kilometre güneyinde bulunmaktadır. Tapınak yaklaşık 146 dönümlük bir alanda yer alıyor ve Pattaya bölgesindeki en büyük tapınaklardan biri olarak kabul ediliyor.

Ana binada değerli Budist kalıntılarından oluşan koleksiyon bulunuyor. Tapınağın sağ tarafında bulunan göl ise antikalar ve çeşitli eserlerle dolu olan Çin yapılarına ev sahipliği yapıyor. Tapınağın kendisine ulaşmak için Naga yılanlarıyla kaplı 299 basamaklı bir merdivenin çıkılması gerekiyor.

Neden gitmeliyim? Tayland’daki diğer etkileyici tapınaklar gibi, Wat Yan da Tayland mimarisi ve geleneklerinin yanı sıra toplum değerleri hakkında da fikir verdiği için Pattaya’nın mutlaka görülmesi gereken tarihi yerleri arasında bulunuyor.

  • Adres: Pattaya City, Bang Lamung District, Chon Buri 20260, Tayland
  • Telefon: +66 81 586 0188
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz. Tapınağa girmek için ise 100 Baht civarında bir giriş ücreti talep ediliyor.
  • Yol tarifi al >

Müzeler

3. Hakikat Tapınağı (Sanctuary of Truth)

sanctuary of truth

Burası neresi? Sakin ve manevi açıdan anlamlı bir yer arıyorsanız Pattaya’da görülmesi gereken turistik yerler listenize Hakikat Tapınağı’nı mutlaka eklemelisiniz. Burası Tayland kültürünün ve mimarisinin de eşsiz bir örneği olarak kabul edilmektedir. Ahşap malzemelerle yapılmış bu etkileyici yapı sizi geçmişe götürüyor ve bir müze olarak ziyaret edilebiliyor.

Tamamen tik ağacıyla oyularak yapılmış olan Hakikat Tapınağı, Wongament Plajı’nın kuzeyinde bulunuyor ve hayranlık uyandıran 105 metre yüksekliği ile Pattaya mimari yapıları içinde çok özel bir yere sahiptir. Yerel bir iş adamı tarafından felsefe, sanat, kültür ve inanç amacıyla tek bir dine bağlı olmaksızın önemli bir merkez olması amacıyla inşa edilen tapınağın yapımına 1981 yılında başlanmış olmasına karşın hala tam anlamıyla bitirilmemiştir.

Pattaya’da bulunan bu meşhur anıt, bir barış mesajı iletmek amacıyla inşa edilmiştir. Tapınak aynı zamanda doğu bilgeliğini de temsil ediyor ve şehirdeki efsanevi mimarilere de bir övgü niteliği taşıyor. Ahşaptan yapılmış heykeller, Hindu ve Budizm ile ilgili çeşitli mitolojik unsuru temsil ediyor. Tapınaktaki tasarım oldukça karmaşık bir yapıya sahiptir.

Neden gitmeliyim? Yaşam, Ütopya, insanlığın evrenle ilişkisi gibi temalara odaklanan Gerçeğin Tapınağı, Tay kültürünü ve tarihini keşfetmek için eşsiz bir fırsat sunuyor. Ziyaretçiler tay kültürünü yakından tanımanın yanı sıra Tay boksunun keyfini çıkarabilmekte, fil trekkingine veya ata binmeye zaman ayırabilmekte ya da sürat teknelerini tecrübe edebilmektedir. Tapınak, ahşap yapısıyla türünün tek örneği olması nedeniyle büyük bir öneme sahiptir.

  • Adres: 206/2 Moo 5, Soi Naklua 12, Naklua, Bang Lamung Bölgesi, Chon Buri 20150, Tayland, Pattaya
  • Telefon: +66 38 110 653
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-18.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 500 Baht, Çocuklar 250 Baht
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

4. Anek Kuson Sala (Viharn Sien)

Anek Kuson Sala

Burası neresi? Çin ve Tayland halkı arasında dostluk köprüleri kurmak için inşa edilmiş olan yapıda, 300’ün üzerinde Çin eseri sergilenmektedir. Parçalar genellikle Budist ve Taoist de dahil olmak üzere çeşitli inanışların tanrılarının tarihi figürlerinin pirinç ve bronz heykelleridir. Müze binası 1987 senesinde inşa edilmiştir ve ilk olarak bir Çin Tapınağı olarak yapılmıştır. Kilise binası Usta Sa-nga Kulkobkiat’un hayaliydi ve kendisi 1925’de Bangkok’ta doğmuştur. Kral Bhumibol Adulyadej’in izninin ardından da bu hayalini gerçeğe dönüştürmüştür.

Müze iki kata bölünmüştür ancak toplamda üç kattan oluşmaktadır. Müzenin ikinci katına çıktığınızda çok daha büyük heykellerin bulunduğunu göreceksiniz. Müzedeki en dikkat çekici eserler, çeşitli dövüş sanatı pozlarını tasvir eden Shaolin rahiplerinin heykelleridir. Müzedeki toprak ordu olarak tarihte bilinen Terra Cotta Ordusu arkeolojik alanının minyatür bir kopyası da bulunuyor.

3 dönümlük bir alan içinde bulunan müzeye girmeden önce sizi bazı Çin mitolojik figürleri ile taştan yapılmış iki devasa Pekin aslanı karşılıyor. İçeride ise heykellerin yanı sıra başta Shang hanedanlığı olmak üzere bazı hanedanlardan gelen 3.000 yıllık çok özel Çin çanak çömlek koleksiyonu da bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Çin ve diğer Asya inanışlarından birçok figürün heykellerinin yanı sıra çanak çömlek koleksiyonu ve diğer çok özel nesneler bu binayı, Asya’daki en önemli müzelerden biri haline getirmektedir. Bu nedenle “Pattaya’nın tarihi yerleri nerelerdir?” sorusuna cevap arayan ziyaretçilerin bu önemli yapıyı ve müzeyi mutlaka görmesi gerektiğini düşünüyoruz.

  • Adres: Pattaya City, Bang Lamung District, Chon Buri 20150, Tayland
  • Telefon: 038 343555
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.30
  • Giriş ücreti: 50 Baht
  • Yol tarifi al >

5. Mini Siam

mini siam

Burası neresi? Tayland’daki tarihi yerler ve dünyadan önemli eserleri görebilmek adına gidebileceğiniz en güzel yerlerden biri Mini Siam minyatür müzesi oluyor. Burada Bangkok‘un Zafer Anıtı, Şafak Tapınağı olarak da bilinen Wat Arun, New York‘un Özgürlük Anıtı gibi 100’den fazla önemli anıt ve eserin 1:25 ölçekli maketlerini görme şansına sahip olabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Geçmişi 1985 yılına dayanan Mini Siam, Pattaya’daki en ikonik ve en çok ziyaret edilen noktalardan biridir. Özellikle çocuklu aileler için çok uzun soluklu geziler pek mümkün olmadığından bu kadar fazla eseri görüp onlarla ilgili bilgi sahibi olabilecekleri bir yeri ziyaret etmenin çok keyifli olacağını düşünüyoruz.

  • Adres: 387 Sukhumvit Rd, Pattaya City, Bang Lamung District, Chon Buri 20150, Tayland
  • Telefon: +66 38 727 666
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-18.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 250 Baht, Çocuk 120 Baht
  • Yol tarifi al >

6. Ripley’in İnan Ya da İnanma Müzesi (Ripley’s Believe It or Not Museum)

ripley'İn inan ya da inanma müzesi

Burası neresi? Ripley’in Müzesi, içinde yaşadığımız dünya ile ilgili çok farklı ve garip nesneleri bize göstermeyi amaçlayan, çok özel bir müze zinciridir. Müzede dünyanın her yerinden toplanmış, keşfedebileceğiniz tuhaf hatıralar bulunuyor. Müze, Royal Garden Plaza’nın 3. katında yer alıyor.

300’den fazla ögeye ev sahipliği yapan müze içinde 10 farklı sahip galeri bulunuyor. Bu ilginç ögeler arasında ünlü Titanic’in bir milyon kibritle yapılmış bir kopyası, motorbot olarak ikiye katlanan 1937 senesinde yapılmış bir Jaguar, tuhaf hayvanların dondurulmuş kafaları gibi oldukça sıra dışı nesneler görülebilmektedir.

Müzeye adını veren Robert Leroy Ripley, kendini iyi bir şekilde yetiştirmiş bir sanatçıydı. Dünyanın pek çok noktasını ziyaret etti ve bunları belgeledi. Sanatsal yönünü de kullanarak bunları çizdi ve daha sonra keyifli bir radyo ve televizyon programına dönüştürdü. Ortaya çıkan çizgi dizinin zirve noktasında 80 milyon okuyucusu vardı.

Neden gitmeliyim? Tuhaf ve zaman zaman ürkütücü olabilen nesneler ilginizi çekiyorsa, Ripley’in Müzesi içindeki galeriler sizin için Pattaya’daki en ilgi çekici turistik ve tarihi noktalar arasındaki yerini alacak demektir.

Kaçırmayın! Müzenin yanı sıra burada diğer ilgi çekici yerler de bulunuyor. Bu yerler arasında Sonsuzluk Labirenti, 4D Hareketli Tiyatro, Perili Macera ve Tussauds Balmumu Müzesi buraya gelenlerin kaçırmaması gereken noktalar arasındadır.

  • Adres: 3. kat, Royal Garden Plaza, Pattaya Sahil Yolu
  • Telefon: +66 38 710 294
  • Ziyaret saatleri: Her gün 11.00-21.00
  • Giriş ücreti: Web sitesinden bilgi alabilirsiniz.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Heykeller, Anıtlar

7. Sunthorn Phu Anıtı

sunthorn-phu-aniti

Burası neresi? 18. doğan Phra Sunthorn Phu, Tayland Edebiyatı için çok itibarlı kişilerden biriydi. İngiliz Edebiyatı’nın duayenlerinden Willian Sheakespeare veya Geofrey Chaucer gibi onurlandırılmış çok önemli bir sanat insanıydı. Yazara ait anıt 25 Mayıs 1970 tarihinde açılmıştır. Heykelin arkasında ise flüt çalan bir erkek kahraman olan Phra Apai Mani’nin ve Mani’ye ulaşan dişi deniz kızı ve dişi dev olan Nang Phisuea Samut’un da birer heykeli bulunmaktadır.

Farklı mitolojik kaynaklarda, Phra’nın annesinin Kral Rama’nın sarayının hemen bitişiğinde yaşadığı rivayet edilmektedir. Yazarın ailesi bir süre sonra boşanmış ve babası bir keşiş olmuştur. Phra’nın annesi ise sütanne olarak kraliyet ailesine hizmet vermeye başlamıştır.

Neden gitmeliyim? Sunthorn Phu Anıtı, Tayland’da bir şaire adanmış tek anıt heykel olması nedeniyle büyük öneme sahiptir ve özellikle Tay Edebiyatına meraklı kişiler için görülmeye değer yerlerden biridir. Bu nedenle bu etkileyici anıt kesinlikle Pattaya tarihi yerler listenize dahil edilmesi gereken yerlerden biridir.

  • Adres: M.8 T.Huaiyai A., 129/5-7, Banglamung Chonburi, Tayland, Pattaya.
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Pazarlar

8. Pattaya Yüzen Pazar

pattaya yüzen pazar

Burası neresi? Pattaya’ya gelenler için Yüzen Pazar’ı ziyaret etmek, şehrin otantik alışveriş deneyimini yaşamak için bir zorunluluktur. Pattaya’nın en keyifli pazar noktalarından olan bu sıra dışı alışveriş noktası, büyük bir göletin ortasında konumlanıyor ve yerli halk kadar turistler tarafından da büyün ilgi görmektedir.

Pattaya’nın kuzey, kuzeydoğu, orta ve güney olmak üzere dört ana bölümünü temsil ettiği için Dört Bölge Yüzen Pazar olarak bilinen bu etkileyici ve otantik pazar, 100.000 metrekarelik bir alanı kaplayan adeta koca bir holding gibidir. 100’ün üzerindeki satıcılar gerek hediyelik eşyalar gerekse de otantik yiyecek ve içecekler satın almak için değerlendirebileceğiniz çok keyifli bir noktadır.

Neden gitmeliyim? Pattaya Yüzen Pazar’ı ziyaret ederek en otantik hediyelik eşyaları kendiniz ve sevdikleriniz için almakla kalmaz, aynı zamanda bu etkileyici yeri ve çevresini deneyimleme şansına sahip olabilirsiniz. Dilerseniz uygun bir ücret karşılığında tekne kiralayarak pazarı 30 dakikalığına eğlenceli bir şekilde keşfe çıkabilirsiniz.

  • Adres: Sukhumvit Rd, Muang Pattaya, Bang Lamung District, Chon Buri 20150, Tayland
  • Telefon: +66 (0)3 870 6340
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-23.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kullanılabilecek Kartlar ve Biletler

Iventure Card

Nasıl temin edilir? Kartınızı Iventure Pattaya web sitesi üzerinden online olarak kolay bir şekilde satın alabilirsiniz.

Ne kadar süre geçerlidir? Pattaya Flexi seçeneğinde kartın satın alındığı tarihten itibaren 5 günlük kullanım süresi bulunuyor. Pattaya Sınırsız seçeneğinde ise kartın satın alınmasından sonra 6 ay içinde kullanılması gerekiyor. Sınırsız seçenekte ilk kullanımdan itibaren 3 veya 5 günlük hakkınız başlamaktadır.

Ücreti nedir? Kartın ücretlendirmesi şu şekilde:

Pattaya Flexi seçeneği:

  • 3 bilet: Yetişkin için 62,36$, Çocuk 55,81$
  • 5 bilet: Yetişkin 102,91$, Çocuk 92,93$

Pattaya Sınırsız seçeneği:

  • 3 gün: Yetişkin 137,22$, Çocuk 121,31$
  • 5 gün: Yetişkin 215,21$, Çocuk 198,05$

Avantajları nelerdir? Iventure Card’ın ziyaretçilere sunduğu avantajlar kısaca şu şekilde sıralanabilir:

  • Flexi kartta seçeceğiniz 3 veya 5 cazibe merkezine, Sınırsız kartta ise 30’dan fazla cazibe merkezi ve etkinliğe 3 ya da 5 gün boyunca giriş imkanı
  • Tek kartla Bangkok ve Pattaya’yı gezme fırsatı
  • Cazibe merkezleri hakkında daha fazla bilgi içeren renkli kılavuz
  • Genel giriş ücretlerinde toplamda %50’ye varan indirim imkanı
  • Dijital kart ile temassız ve hijyenik geçiş şansı

Pattaya tarihi yerler hakkında hazırladığımız listemizde şehrin en önemli 8 noktasını sizlere tanıttık. Yazımızla ilgili görüş ve önerilerinizi dilerseniz bize yorum kısmından yazabilir ve içeriğimizin gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin