Orenburg’da Ne Yenir? | Orenburg’a Dair 10 Özel Tat

Türk nüfusunun yoğun olduğu Rus şehirlerinden olan Orenburg, klasik bir Rus şehri olarak, Rus mutfağını merak edenlere beklentilerini karşılayacak bir gezi yapma imkanı sunuyor.

Orenburg’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Eğer Orenburg’da ne yenir? Ne içilir? diye merak ediyorsanız alacağınız cevapların çoğunluğu, Rusya’nın hemen her noktasında karşınıza çıkabilecek cevaplardan oluşacaktır.

Soğuk bir iklime sahip olan Orenburg’da genellikle sebze yemekleri tercih edilmektedir. Özellikle patates, havuç, soğan gibi kök sebzeleri ve lahana gibi soğuğa dayanıklı sebzeler şehrin yemek kültüründe başrol oynamaktadır.

Genel olarak Rus mutfak kültürünün hakim olduğu Orenburg’da ne yenir? Ne içilir? temalı hazırladığımız liste ile artık sizi baş başa bırakmanın zamanı geldi;

1. Pelmeni

Russkiye Pelmeni (adres ve bilgi)

Pelmeni
Pelmeni

Her Rus şehrinde olduğu gibi Orenburg’da da yaygın olarak sevilen bir yemek pelmeni. Ülkemizde mantı olarak bilinen bu hamur işi yemek, Rusya’da pelmeni olarak bilinmektedir. Hazırlanan hamurlar kese şeklinde açılmakta ve içine kıyma ile hazırlanmış iç malzeme konmaktadır.

2. Okroshka

Gofman (adres ve bilgi)

Okroshka
Okroshka

Okroshka, karışık sebzelerden yapılmış soğuk bir çorbadır. Serinletici bir özelliğe sahip olan bu çorba, Rus halkı tarafından özellikle sıcak günlerde tercih edilmektedir. Kimisi ise bu yemeği salata olarak kabul etmektedir. Yemeğin yapımında ana sebze olarak haşlanmış patates, salatalık, havuç gibi lezzet olarak nötr olan sebzeler tercih edilmektedir.

3. Shchi

Rosa Vetrov (adres ve bilgi)

Shchi
Shchi

Her yerde bulabileceğiniz bir diğer lezzet de lahana ile yapılan bir tür çorba olan shchi. Bu yemek bazı yerlerde lahana turşusu ile de yapılabilmektedir. Turşu ile yapıldığından çorba ekşi bir tat almaktadır. Pek çok yeme içme mekanının menüsünde rahatlıkla bulabileceğiniz bu lezzet bizce Orenburg’da ne yenir? sorusu için mutlaka listeye dahil edilmesi gereken bir seçenek.

4. Votka

Votka

Evet, bu bir yiyecek değil ancak Rusya’ya gelmiş birisinin bu içkiyi denememiş olması kabul edilebilecek bir şey değil. Şayet alkol tüketen biriyseniz, Rusya’da kesinlikle votka içmelisiniz. Rusya’nın ulusal içkisi olarak kabul edilen votka, ülkede tüketilen alkolün büyük bir kısmını oluşturmaktadır.

5. Pirog

Pirog, pek çok pastanede bulabileceğiniz bir yöresel lezzet.

Pirog
Pirog

Kalın bir hamur ile hazırlanan pirog, bir tür turtadır. İç malzemesi ise tatlı ya da tuzlu olabilmektedir. Rusya’da bu turta çoğunlukla kırmızı et, lahana veya soğan ile hazırlanmış iç dolgusuyla doldurulmaktadır.

6. Rus Salatası (Rusky Salad)

Russkiye Bliny (adres ve bilgi)

Rusky Salad
Rusky Salad

Adını artık dünya yemek literatürüne yazdıran bir tabak olan Rus salatası, denemekten kurtulamayacağınız bir geleneksel tat. Peki, bu lezzetin aslında bir Fransız tarafından ortaya çıkarıldığını söylesek? Şaşırtıcı olsa da Rusların en bilinen lezzeti bir Fransız tarafından keşfedilmiştir. En azından bu durum salatanın isminde “Rus” isminin geçmesine engel olamamış.

7. Borsch

Ussr (adres ve bilgi)

Borsch

Soğuk iklime sahip Rusya’da borsch isimli çorba Orenburg yemekleri içinde de çok tercih edilen bir çorba türüdür. Bu çorbada çeşitli sebzeler kullanılsa da ana madde pancardır ve çorbanın kırmızı rengi de bu sebzeden gelmektedir. Günümüzde bu çorbanın çeşitli versiyonları yapılmaktadır.

8. Izgara

Grill & Wine (adres ve bilgi)

grill
Izgara etlerin lezzetine doyum olmuyor

Orenburg, ızgara sevenlere de beklentilerini sonuna kadar karşılama imkanı sunan bir şehir. Burada çok lezzetli ızgarada ve fırında pişmiş etler yiyebileceğiniz mekanlar bulabilirsiniz. Başta domuz ve dana eti olmak üzere ördek, kuzu, tavuk gibi pek çok farklı hayvan etini deneyebilirsiniz.

9. Kielbasa

Bystro Pitstsa, Sluzhba Dostavki (adres ve bilgi)

Kielbasa
Kielbasa

Bir tür sosis olan kielbasa, çoğunlukla domuz eti ile yapılmaktadır. Rusya’da yaygın olması ise geçmişte soğuk iklimde etin daha uzun süre saklanabilmesi amacıyla bulunan bir yöntem olmasına dayanmaktadır. Sosis yapılırken yoğun olarak karabiber kullanılmakta ve karabiber tadı sosis tüketilirken damağa gelmektedir.

10. Havyar

Fresh Restaurant (adres ve bilgi)

Havyar

Rusya’ya gelmişken havyar yemeden olmaz. Fiyat olarak biraz tuzlu olsa da lezzeti ile gerçekten insanı kendisine aşık eden bir lezzet. Bu lezzet genellikle kahvaltı sofralarında tüketilmekte ve krep, ekmek gibi katıkların üzerine sürülerek yenmektedir.

Hazırladığımız “Orenburg’da ne yenir? Ne içilir?” listesi ile sizlere tipik bir Rus şehri olan Orenburg’un yemek kültürü hakkındaki detayları aktarmaya çalıştık. Eğer eksik olduğunu düşündüğünüz şeyler varsa bize “yorum” kısmından yazabilir ve yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz. 

pinDilerseniz Orenburg gezilecek yerler listemize de göz atabilir, buraya gelmişken görmeniz gereken yerler hakkındaki detaylı bilgilere ve fotoğraflara ulaşabilirsiniz 😉

Yorum yapın

Bizi Takip Edin