Milas’ın Yöresel Yemekleri | 22 Nefis Lezzet

Cennet bahçesi Milas’ın güzide gezi noktaları kadar nefis yemekleri de oldukça ünlü. Bol zeytinyağlı sağlıklı yemekler ile besleneceğiniz Milas’ta, Ege mutfağının kapılarının aralandığını iliklerinizde hissedeceksiniz…

Tatil beldesinin birbirinden güzel lezzetlerini Milas’ın yöresel yemekleri listemizde bir bir inceledik. İlçede zeytinyağlılar, ot yemekleri, hafif mezeler ve deniz ürünleri en sevilen yemek çeşitleri arasında geliyor. Aynı zamanda bu lezzetleri tadabileceğiniz pek çok restoran ve kafede beldenin hemen her noktasında mevcut.

Dilerseniz sizleri daha fazla bekletmeden ağız sulandıran lezzetlere bir göz atalım;

#1 Milas’ın Yöresel Yemekleri

1- Deniz Ürünleri

deniz ürünleri

Milas halkı ‘’denizden babam çıksa yerim!’’ diyor ve her fırsatta deniz ürünlerini tüketiyor. Bu konuda pek çok iyi restoranında bulunduğu beldede balık kültürü iyice gelişmiş. Diğer yandan meze çeşitleri, yılan balığı, ahtapot ve kalamar da sıklıkla tüketilen deniz ürünleri arasında…

2- Milas köftesi

Milas köftesi

Milas köftesi, ilçenin simgesi haline gelmiş parmak ısırtan bir lezzet. Kıyma, rendelenmiş soğan , karabiber ve undan yapılmış köftelerin top şeklinde yuvarlandıktan sonra nohutla birlikte haşlanarak servis edildiği bu yemeği, beldede yer alan ev yemekleri kafelerinde bulabilirsiniz.

3- Göce Tarhanası

göce tarhanası

Yaz aylarında sıcak havalardan ötürü pek tercih etmediği ancak tam bir lezzet bombası olan bu çorbanın ismi Göce Tarhanası… Bölgeye has göceden yapılan çorba lezzetiyle olduğu kadar şifa verici özelliğiyle de konuşuluyor.

4- Taratorlu Börülce

Tarator Börülce

Mezeleriyle meşhur Milas’ın önemli ot yemeklerinden biri olarak gösterilen taratorlu börülce, tazecik börülce otunun, limon, zeytinyağı ve sarımsakla harmanlanmasından elde ediliyor. Tadı ise oldukça lezzetli.

5- Çiçek Dolma

çiçek dolması

Ege sahillerinin meşhur yiyeceklerinden biri olan çiçek dolması, Milas’ın yöresel yemekleri arasına da girmiş durumda. Bu lezzetli yemek hepinizin bildiği gibi kabak çiçeğinin pirinçle doldurulması ve zeytinyağı ile pişirilmesi sonucu servis ediliyor.

6- Ot Haşlama

Ot Haşlama

Ot yemeklerinin meşhur olduğu Milas’ta hemen her restoranda bulabileceğiniz otlu lezzetler arasında başı çeken ot haşlama… Bölgede özel olarak toplanan yaban otları, soğan ve zeytinyağı ile birlikte iyice kavrulduktan sonra sofralardaki yerini alıyor.

7- Zeytinyağlı Bamya

zeytinyağlı bamya

Ege topraklarında yetişen iri bamyaların zeytinyağı ile lezzetlendirilerek pişirildiği Milas’ta bu yemek hemen her evde hazırlanıyor. Özellikle etsiz yapıldığını da belirtelim. Beldede sulu yemekler sıcaklara karşı ağır olmaktan özellikle ulaşıyor. Genellikle et ve diğer yağ çeşitlerinden uzak lezzetler hazırlanıyor.

8- Enginarlı Bakla

Enginarlı Bakla

Baklanın sıklıkla tüketildiği Milas’ta, çeşitli bakla yemekleri görebilmeniz mümkün… Enginarlı bakla da sevilerek tüketilen lezzetler arasında. Zeytinyağı ile pişirilen bu lezzet, üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek servis ediliyor. Tadına bakanlar ise müdavimi oluyor.

9- Fava

fava

Fava pek çok yörenin olduğu kadar Ege Bölgesi’nin de sevilen lezzetlerinden biri.  Hepinizin bildiği gibi fava, kuru baklava ezmesinden yapılan bir meze çeşidi. İsteğe bağlı olarak farklı soslar ile harmanlanabilirken, muhakkak zeytinyağı ve limona ihtiyaç duyuyor. Tadına bakmanızı tavsiye ederiz.

10- Borani

borani

Bir tür ıspanak yemeği olan borani, önceden haşlanan ıspanakların sarımsaklı yoğurt dökülerek servis edilmesinden oluşuyor. Ancak yoğurdun serinletici özelliği ve ıspanağın hafifliği sayesinde yaz aylarının vazgeçilmez salatalarından biri haline geliyor.

11- Ebegümeci Kavurması

Ebegümeci Kavurması

Bölgede yetişen ebegümeci otunun güzelce yıkanıp doğrandıktan sonra, zeytinyağı ve soğanla harmanlanmasından oluşan ebegümeci kavurması, beldenin sevilen ve halk tarafından sıklıkla pişirilen lezzetlerinden bir diğeri…

12- Çıntar Kavurma

Çıntar kavurması

Et yemeklerine pek yer vermeyen belde de kavurma, mantardan yapılıyor. Kış mevsiminde toplanan çıntar mantarının, kavrulduktan sonra limonlu suda haşlanması ile ortaya çıkan bu lezzetli yemek, kentte çoğu restoranda bulabileceğiniz parmak ısırtan lezzetlerden biri.

13- Et ve Ciğer Kavurma

ciğer kavurması

Et severlerin pek de hoşuna gitmeyen sebze ve ot yemeklerinden biraz uzaklaşmak isteyenler için Milas’ta nefis bir ciğer kavurması keyfi yapmaya ne dersiniz?  Bildiğimiz kavurmadan farkı ise ayçiçek yağı yerine diğer yemeklerde olduğu gibi zeytinyağı ile pişirilmesi.

14- Ekşili Köfte

ekşili köfte

Milas’ın köylerinde, özel günlerde sıklıkla pişirilen sulu yemeklerden biri olan ekşili köfte özellikle düğünlerin vazgeçilmezi olarak gösteriliyor. Patates, top köfte ve soğan ile hazırlanan bu lezzeti denemenizi şiddetle tavsiye ederiz.

15- Ekmek Makarnası

ekmek makarnası

Bu lezzetli yiyecek aynı zamanda oldukça faydalı bir davranış sonucu ortaya çıkıyor. Milas halkı bayat ekmeklerini çöpe atmak yerine ekmek makarnası yaparak değerlendiriyor. Ekmek makarnası, önceden ıslatılan bayat ekmeklerin üzerine ve aralarına çökelek peyniri eklenerek hazırlanıyor.

16- Keşkek

keşkek

Türkiye’nin pek çok bölgesinin meşhur lezzeti olarak bilinen keşkek, Milas İlçesi’nin de yöresel yemeklerinden biri. Düğün yemeği olarak bilinen yemek bilindiği üzere buğdayın dövülmesiyle ve tavuk eti karıştırılmasıyla hazırlanıyor.

17- Çaykama

Çaykama böreği

Bu çıtır çıtır lezzet bombası böreğin ismi Çaykama… Böreğin iç bölümü için hazırlanan harçta bölgede yetişen çeşitli otlar ve çökelek peyniri yer alırken hamuru için buğday unu, mısır unu ve zeytinyağı kullanılıyor. Yapımı epey zahmetli olan böreğin pişim süresi de biraz uzun. Tadı ise beklemenize değecek nitelikte.

18- Yeşil Zeytin

yeşil zeytin

Hemen her kahvaltıda ve akşam yemeğinde bulabileceğiniz yeşil zeytin, Milas’ın simge lezzetlerinden biri haline gelmiş. Bastırma zeytinden tutunda çekiçtesi, kekiklisi ve salatası belde de yeşil zeytinden pek çok meze üretiliyor.

Ancak ikram olarak servis edilen yeşil zeytinin en önemli özelliği turunçlu su ile hazırlanması ve zeytinyağı ile birlikte servis edilmesi. Mutlaka deneyin deriz!

19- Bakla Yaprağı Salatası

bakla yaprağı salatası

Milas’ın rengarenk bahçelerinden toplanan bakla yaprağı otu ile hazırlanan bu salata, zeytinyağı ve mor lahana ile harmanlandıktan sonra zeytinyağı ve limonla da tatlandırılıyor. Tadı ise enfes. Herhangi bir restoranda yemeğin yanında sipariş edebileceğiniz bu lezzeti denemenizi tavsiye ederiz.

20- Kırmızıbiber Ekşilemesi

kırmızı biber ekşilemesi

Kırmızı biberi, bol limon ve zeytinyağı ile iyice karıştırdıktan sonra yoğurt ve eritilmiş tereyağ ile de birleştirildiğinde bu lezzet fırtınası ortaya çıkıyor.

21- Çingene Pilavı

çingene pilavı

Milas’ta çingene pilavı adı verilen bu enfes lezzet aslında bir salata. İçerisinde lor peyniri, domates, salatalık, yeşil biber, kırmızı biber, kuru soğan, zeytinyağı ve tuz yer alıyor. Rengarenk bir salata olan çingene salatasını eğer diyetteyseniz öğle yemeği olarak da tüketebilirsiniz.

22- Lokma

Lokma

Milas’ta lokma düğünlerin ve diğer özel günlerin vazgeçilmez tatlısı. Bal ya da şeker ile birlikte yenen lokma tatlısı, özel hamurunun zeytinyağında kızartılmasıyla diğer lokmalardan bir tık farklı görünüyor.

pin emojiMilas’ın yöresel yemekleri listemize ek bildiğiniz lezzetleri aşağıda yer alan yorumlar bölümünden bizlere iletebilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin