Milano’da Ne Yenir? | Milano’dan Etkileyici 12 Lezzet

Bir Milanolu gibi şehrin lezzetlerini tadıyoruz. Bu yolculuğumuz esnasında risottodan piadinaya, polentadan cotolettaya kadar çok farklı lezzetleri deniyoruz.

Milano’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Pek çok göçmene ev sahipliği yapan Milano, sahip olduğu insan çeşitliliğini mutfak kültürüne de yansıtmış durumda. Bu da Milano’yu herkesin zevkine göre mutlaka bir şeyler bulabileceği çok özel bir İtalyan şehri yapıyor. Hazırladığımız “Milano’da ne yenir? Ne içilir?” listemiz de Milano yemekleri hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlere yol gösteriyor.

Dilerseniz artık hazırladığımız listemize göz atalım;

1. Risotto

Ratana (adres ve bilgi)

Risotto
Risotto

Çoğu insan bilmese de İtalya, Avrupa’nın en büyük pirinç üreticilerinden biridir. Pirinçler özellikle Milano’nun Po Vadisi’nde yetişmektedir. Bu da Milano’yu tam bir pirinç cenneti yapıyor. Haliyle Milano’nun en geleneksel yemeklerinin birinin risotto olması pek de şaşırtıcı bir şey değildir. Safranla yapılan bu pirinç pilavı lezzeti ile gerçekten dudak ısırtan cinsten bir yemek.

2. Ossobuco

L’Immagine Ristorante Bistrot (adres ve bilgi)

Ossobuco
Ossobuco

Et, et ve daha fazla et. Bu durum vejetaryenleri üzse de Milano’da ne yenir? sorusunun en popüler cevaplarından biri ossobuco ismi verilen etli bir yemektir. Soğan, havuç, kereviz ve beyaz şarapla hazırlanan karışımın içinde pişirilen dana eti muazzam kıvamı ile sizi cennetin kapısına kadar götürebilir. Etin en lezzetli kısımlarının başında ise ortasındaki jöle kıvamındaki kemik iliğidir. Bunu da dipnot olarak belirtelim istedik.

3. Piadina

Piadineria Artigianale Pascoli (adres ve bilgi)

Piadina
Piadina

İncecik bir hamur işi olan piadina, tortillayı andırmaktadır. Izgarada hazırlanan bu hamur işi çıtır çıtır ve oldukça hafiftir. Milanoda bu hamur işi içine konan et, peynir ve garip sebzelerle doyurucu bir öğün yemeği olarak değerlendirilmektedir.

4. Cotoletta

Osteria Brunello (adres ve bilgi)

Cotoletta
Cotoletta

Tereyağında kızartılmış dana pirzola Milano’da cotoletta olarak adlandırılmaktadır. Bu lezzet Milano ev yemeklerinin aksine şehrin hemen her noktasında kolay bulunabildiği için acıktığınız her an bu yemeği hızlı bir şekilde sipariş edebilirsiniz. Görünüm olarak şnitzele çok benzediğini söyleyebiliriz.

5. Panettone

Pasticceria Cucchi (adres ve bilgi)

Panettone
Panettone

Nereden geldiğine dair pek çok iddia olsa da bu pastanın kökenlerinin Milano’ya dayandığına dair ortak bir kanı bulunmaktadır. Bu pasta özellikle Noel zamanlarında pastaneleri ve süpermarketleri doldurmaktadır. Bu yuvarlak pastaları birçok kişi hem yemek hem de sevdiklerine hediye etmek için almaktadır.

6. Polenta

Al Cantinone (adres ve bilgi)

Polenta
Polenta

Polenta yumuşak ve yoğun bir kıvama sahiptir. Tıpkı Karadeniz’in önemli lezzetlerinden mıhlama gibi. Mısır unu ile hazırlanan bu lezzet uygun kıvamda yapılabilirse Milano’da deneyebileceğiniz en güzel yiyeceklerden biri olarak Milano yemekleri hakkında hazırlayacağınız listenize girmeyi başaracaktır. Polenta bir ana yemek olmaktan ziyade çoğunlukla et ve yahni gibi yemeklerin yanına garnitür olarak hazırlanmaktadır.

7. Minestrone Milanese

Trattoria Mirta (adres ve bilgi)

Minestrone Milanese
Minestrone Milanese

Başta da söylediğimiz gibi pirinç Milano yemekleri içinde çok değerli bir konumda bulunuyor. Pirinç ile lahana, pancar, kereviz, ıspanak, maydanoz, domates gibi çeşitli sebzeler aynı kapta pişirilerek çok doyurucu bir lezzet olarak karşımıza çıkmaktadır. Milano restoranlarının hepsinde bulunmasa da bu yemeği yapan bir restoran bulursanız denemenizi tavsiye ediyoruz.

8. Cassoeula

Don Lisander (adres ve bilgi)

Cassoeula
Cassoeula

Domuz eti ve lahana ile hazırlanan bu yahni, kış aylarında Milano mutfaklarının vazgeçilmezleri arasında bulunuyor. Bazı cassoeula tariflerinde domuzun baş, ayak, kulak gibi farklı yerlerine ait etler de yemeğin içinde bulunabiliyor. Milano bu yemeğin İtalya’da denenebileceği en iyi yerlerin başında gelmektedir.

9. Gorgonzola

Asso Di Fiori (adres ve bilgi)

Gorgonzola
Gorgonzola

Milano’da bulunan Gorgonzola kasabası bu peynirin doğduğu yer olarak biliniyor. Oldukça yumuşak bir peynir türü olan gorgonzola, başta pizza olmak üzere çeşitli İtalyan yemeklerinin içinde sıklıkla kullanılmaktadır. Peynirin hazırlanışında kaymağı alınmış inek sütü kullanılmaktadır. Bu peynir tatlı ve kremsi bir tada sahip olan versiyonunun yanı sıra baharatlı ve keskin bir tada sahip olan şekli ile de satılmaktadır.

10. Busecca

Trippa (adres ve bilgi)

Busecca
Busecca

Busecca, Milano lehçesinde “işkembe” anlamına gelmektedir. İşkembe fasulye başta olmak üzere farklı sebzelerle hazırlanarak sunulan, iştah açıcı ve çok besleyici bir çorbadır. İçeriğine eklenen bir tutam domates püresi ise çorbanın çok daha lezzetli bir hal almasını sağlamaktadır. Özellikle kış mevsiminde tüketilen busecca restoranlar arasında yeteri kadar popüler değildir.

11. Pizza

Gino Sorbillo (adres ve bilgi)

Pizza
Pizza

İtalyanların favori lezzetini son sıralara bıraktığımız için üzgünüz ama bizim de unutkanlığımızın tuttuğu zamanlar oluyor işte 🙂 Milano’da ve İtalya’nın genelinde pizza yedikten sonra daha önce yediğiniz bütün pizzaları hafızanızdan silerek yeni pizzalara yelken açmanız gerektiğini hissetmeniz çok normal.

12. Negroni Sbagliato

Bar Basso (adres ve bilgi)

Negroni Sbagliato
Negroni Sbagliato

Cin ve vermut ile hazırlana ve görüntüsü ile kendine çeken bu lezzet, Milano’nun en sevilen kokteyllerinden biridir. Eğer farklı bir alkollü içecek denemek isterseniz bu içkiyi listenize ekleyebilirsiniz.

“Milano’da ne yenir? Ne içilir?” listemizde de gördüğünüz gibi Milano’da sadece makarna veya pizza bulunmuyor. Şehir yeme içme konusunda gerçekten çok büyük bir çeşitliliğe sahip. Size de bu şehrin yemeklerini yemek ve keyfini sürmek kalıyor. 

pinEğer Milano’ya geldiğinizde nereleri görmeniz gerektiği konusunda bir fikir edinmek isterseniz “Milano gezilecek yerler” listemize göz atabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin