Mezar-ı Şerif’te Ne Yenir? | 15 Geleneksel Lezzet

Afganistan’ın en büyük şehirlerinden olan Mezar-ı Şerif, ülkenin turizm potansiyeli bakımından da en rağbet gören yerlerinin başında gelmektedir.

Mezar-ı Şerif’te Ne Yenir? Ne İçilir?

Ticari anlamda Afganistan’ın kalbi diyebileceğimiz şehirlerden biri olan Mezar-ı Şerif, yemek kültürü bakımından genel olarak Afganistan mutfağını deneyebileceğiniz özelliklere sahip. Mezar-ı Şerif’te ne yenir? Ne içilir? gibi soruların cevapları için yazımızın devamını okuyabilirsiniz…

Afganistan’da herhangi bir yeri geziyorsanız pilav ve et ile aranızın iyi olması lazım çünkü bu topraklardaki beslenme alışkanlığında pilav ve et çok ayrı bir yere sahiptir. Mezar-ı Şerif’te etsiz ve pilavsız geçen bir gün bulmak neredeyse imkansızdır. Çatal ve kaşık gibi yeme içme aletleri ise şehirde çok fazla kullanılmaz ve insanlar yemeklerini çoğunlukla elle yemektedir.

Alkol konusuna da değinelim isterseniz: Afganistan’da alkol bazı otellerde içilebiliyor. Tabi herkes içemiyor. Mezar-ı Şerif’te alkol tüketebilmek için Afganlı olmamanız gerekiyor.

1. Nan-ı Mezari

Nan-ı Mezari
Nan-ı Mezari

Afgan ekmeğiyle benzerlik gösteren nan-ı mezari lezzeti ve doyuruculuğu ile Mezar-i Şerif’te çok fazla tüketilmektedir. İsminin de bu şehirde fazlaca yapıldığından dolayı bu şekilde anıldığını da söyleyebiliriz. Yani buraya geldiğinizde bu ekmeği denemeden buradan ayrılma ihtimaliniz olmadığını belirtmeliyiz.

2. Meyve Suyu

meyve suyu
Mezar-ı Şerif sokaklarında meyve suyu içebileceğiniz pek çok tezgah bulabilirsiniz.

Mezar-ı Şerif’te ne yenir? Ne içilir?” sorusunu şehirde ararken en çok karşılaşacağınız seçeneklerden biri de taze sıkılmış lezzetli meyve suları olacaktır. Sokaklarda bulunan satıcılardan alacağınız meyve suları ile hem enerjinizi tazeleyebilir hem de susuzluğunuzu giderebilirsiniz.

3. Dondurma

Mezar-ı Şerif’te geleneksel yöntemlerle hazırlanan dondurmaların da tadına bakmalısınız. El yapımı bu dondurmalar muhteşem lezzeti ile denenmesi gereken bir lezzet. Sokaklarda yapılan dondurmalar hele bir de mevsim yaz ise Mezar-ı Şerif’e dair aklınızda kalacak en güzel detaylardan biri olabilir.

4. Kebap

Tipik bir Afgan şehri olan Mezar-ı Şerif’te kebap dükkanları görmeye kendinizi hazırlasanız iyi edersiniz. Şehirde en çok yenen Mezar-ı Şerif yemekleri arasında bulunan kebap, şehrin yemek kültürünü en iyi yansıtan yemeklerin başında gelmektedir.

Mezar-ı Şerif'te ne yenir
Kebap

Lezzetli kebapları bir Türk restoranında yemek isterseniz aşağıdaki yeme içme mekanını ziyaret etmenizi öneriyoruz;

Kefayat Turkish Restaurant

Adres: A76Mazar-i-Sharif, Afganistan

Telefon: +93 79 864 8100

5. Mantu

mantu
Mantu, şehrin en sevilen yiyeceklerinin başında geliyor.

Ülkemizde “mantı“, Avrupa ülkelerinde ise “dumpling” ismiyle karşımıza çıkan bu hamur işi lezzetli yemek Mezar-ı Şerif’te kendisine “mantu” ismiyle yer bulmaktadır. Şehirde yapılan mantılar ülkemizdekine göre daha büyük bohçalar halinde yapılmakta ve doymak için çok daha azı yeterli olmaktadır.

6. Çöp Şiş

mazhar-ı sharif yemekleri
Çöp Şiş

Mezar-ı Şerif yemekleri arasındaki bir diğer önemli lezzet olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yemek göçebe kültürünün getirdiği bir özellik olarak Afgan yemek kültürü içinde kendisine önemli bir yer bulmaktadır. Bölgede yetiştirilen hayvanların lezzetli etleri ve hazırlanmasının oldukça pratik oluşu şiş kebabı bölgenin en sevilen ve en çok tüketilen lezzetlerinden biri yapmaktadır.

7. Mulan

Mezar-ı Şerif’e geldiğinizde denemeniz gereken tatlardan biri de mulan. Bu yemek bir pilav aslında ve pilavın içinde oldukça lezzetli et parçaları gizlenmektedir. Oldukça lezzetli olan bu yemek oldukça da doyurucu da. Tabi Afganistan genelinde olduğu gibi Mezar-ı Şerif’te de hijyen konusunda zaman zaman sıkıntılar yaşandığı gerçeğini de kabullenmenizde fayda var.

8. Vodka

mazhar-ı sharif yemekleri
Alkollü içecek ülkede rahat tüketilemiyor.

Özbekistan ile sınır komşusu olan Mezar-ı Şerif’te alkol almak isterseniz en çok tercih edilen seçeneğin vodka olduğunu belirtelim. Farklı bir lezzet isterseniz de vodkalı birayı deneyebilirsiniz ancak içerken dikkatli olmanızı öneriyoruz. Aksi takdirde alkol vücudunuzda sert etkiler bırakabilir.

9. Ekmekler

Obi non
Obi non

Mezar-ı Şerif yemekleri genellikle ekmekle ve elle yenmektedir. Bu nedenle şehirde ekmek çok önemli bir gıda olarak kabul edilmektedir. Şehirde sadece nan-ı mezari değil lavaş, naan, obi non gibi farklı ekmek türleri de çok fazla tüketilmektedir. Bu ekmek türleri özünde birbirine benzese de hazırlanışı esnasında ufak farklılıklar bulunmaktadır.

10. Chalau

Chalau
Chalau

Bir tür güveç yemeği olan chalau, Mezar-ı Şerif’te ne yenir? diye sorsanız şehirde en fazla karşılaşacağınız cevaplardan biridir. Kuzu eti ve sebze ile yapılan bir tür sebzeli pilav olan bu yemek kesinlikle bir şansı hak ediyor.

11. Dough

Dough
Dough

Nane ve salatalık ile yapılmış bir tür ayran olan dough, Afgan kültüründe en çok tüketilen içeceklerden biridir. Bu nedenle Afganistan’a kadar gelmişken bu içeceği mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz.

12. Zarda Palan

Zarda Palan
Zarda Palan

Eğer ülkemizdeki tavuklu pilav kültürüne aşina iseniz zarda palan da size tanıdık gelecektir. Pilav içinde kullanılan portakal ve tavuk detayları ise zarda palanı diğer pilavlardan ayıran özelliklerden birkaçıdır.

13. Fırnee

Sütlaca benzeyen bu tarif Afganistan’da oldukça popüler olan lezzetlerden biridir. Soğuk olarak servis edilen fırnee, üzerine fındık serpilerek afiyetle yenmektedir. Eğer denk gelirseniz bu lezzeti de deneyebilirsiniz.

14. Korma

Korma
Korma

Hint mutfağına ait bir lezzet olan korma tavukla yapılmaktadır. Sizi rüyalara alemine götürecek bu yemekte bol miktarda krema ve baharat kullanılmaktadır. Tıpkı diğer Hint yemeklerinde olduğu gibi! Bir tabak korma alın ve midenizdeki mutluluk seslerini işitin 🙂

15. Gosh e Feel

Gosh e Feel
Gosh e Feel

Afganistan’da özellikle önemli günlerde hazırlanan bu pratik hamur işi tatlı oldukça lezzetlidir. Üzerine pudra şekeri ve fıstık da serpilen bu tatlılar, canı şekerli bir şeyler çekenler için Mezar-ı Şerif’te ne yenir? sorusunun tam da karşılığı!

Sizler için Mezar-ı Şerif’te denemeniz gereken 15 lezzeti listeledik. Eğer listemizde olmasını istediğiniz başka tatlar varsa bunu bize yorum kısmından yazabilirsiniz. 

Mezar-ı Şerif’e gezi planlamaya karar verdiyseniz şehir ile ilgili bütün yazılarımız için Mezar-ı Şerif gezi rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz 😉

Yorum yapın

Bizi Takip Edin