Malatya Gezilecek Yerler | En İyi 31 Yer (Detaylı)

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir hakkında; Kayısısıyla ünlenmiş Malatya şehri sırasıyla tarih boyunca; Medlerin, Perslerin, Romalıların, Bizanslıların, Selçukluların hakimiyeti altına girmiştir. Bir vakitler Arapların eline geçen Araplar bu şehre Malatiyye adını vermelerinin ardından Türklerin fethetmesinden sonra bugünkü ismini almıştır. Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan Malatya, ülkemizin en kalabalık 27. ili olma niteliğini taşıyor olup 772 bin kişilik nüfusa sahiptir. Sınırları  Sivas, Elazığ, Diyarbakır, Adıyaman, Tunceli ve Kahramanmaraş‘ın çevreliyor olup tüm ülkenin katısı ihtiyacının karşılamaktadır. Leziz mutfağı, tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ile doyamayacağınız Malatya’nın gezilecek yerleri için yazımızı okumaya devam edin…

Kaç Günde Gezilir; Malatya tatiliniz için maksimum iki gün ayırmanız yeterli olacaktır.

Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Tipik karasal iklimin hakim olduğu Malatya, kışları yağışlı ve soğuk olduğu gibi yazları ise sıcak ve kurak geçmektedir. Ziyaret edilebilecek eniyi zaman ise ilkbahar ve yaz aylarıdır.

Havaalanı/Merkez Ulaşım; Havaalanından şehir merkezine nasıl gidebileceğinize dair bilgi almak için Ulaşım Rehberi yazımızı okuyabilirsiniz.

Müze Kartları; Türkiye’nin çoğu ilinde geçerli olan ücretsiz giriş yapabilmenizi sağlayan Müzekart ile Malatya’da yer alan müzeleri ve turistik yerleri ziyaret edebilirsiniz.

Ne Yenir; İçerisinde bulgur ve baharatın her daim bulunduğu analı-kızlı çorbası, kayısılı kavurma, gırık, Malatya kömbesi, Malatya patlıcan tava, Malatya usulü sıkma köfte, kiraz yaprağı sarması ve daha fazlası için buyurun Malatya’nın yöresel yemekleri yazımıza..

*Malatya Gezilecek Yerler Video

*En Popüler Yerler

-Simgesel Yapılar

1- Yeni Cami

yeni cami

Burası Neresi? Tamamı kesme taşlar kullanılarak yapılan eni Cami, 28,50 x 28,50 metre ölçülerinde olup kare planlıdır. Bu planın üzerine yapılan ana mekan ortasında dört filayağı üzerine oturtulan kubbe yer almaktadır. Yerel halk arasında Teze Cami adı verilmiş olup, 1894 Mart ayında meydana gelen deprem ile oldukça büyük hasar görmüştür. Yeniden inşa edilmesi için Sultan II. Abdülhamit tarafından on bin altın gönderilmiştir.

Birinci Dünya Savaşı’nın meydana gelmesiyle caminin son cemaat bölümündeki kubbe kısmıyla yeni yapılan minareleri tamamlanamadığı için Cumhuriyetin ilk yıllarında tamamlanıyor. Kuzey duvarlarının ortasına aba giriş kapısı Yine kuzey duvarlarının köşelerinde iki şerefeli iki tane minaresi mevcuttur. Doğu yönünde tek şerefeye kadar sağlam ve tamamen kesme taşlardan inşa edilmiş eski bir camiye ait bir minare sağlam durumdadır. Şehirdeki en göz alıcı yapı olması sebebiyle turistlerin her daim ziyaret noktası olmuştur.

2- Malatya Kalesi

malatya kalesi

Burası Neresi? Battalgazi ilçesinde yer alan Malatya Kalesi, Roma İmparatoru Titus Dönemi’ne ait Lejyon Karargahı olarak yapılmaya başlanan surların inşa süreci epey bir sürmüştür. 98 ile 117 yıllarında Titus tarafından genişleme çalışmalarıyla 363 senesinde 1. Constantinos zamanında yapılmaya hala devam eden sur inşaatı hızlandırılmıştır. Son olarak 527 ile 565 yılları arasında Justinianos zamanında surlar son şekillerine sahip olmuşlardır. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamede bu surlardan ve surların özelliklerinden bahsedilmektedir.

Beşgen yapıya sahip kale, günümüzde harabe durumdadır. Sağlam kalan kısmından anlaşıldığı üzere duvarların iç ve dış bölümleri iri boyutlu taşlarla kaplanmış olup, taşların arası yine moloz taşlarla doldurularak, harç ile kaynaştırılmış şekildedir. 2011 senesinde onarımı tamamlanan surun giriş kapısı ve ayakta kalan bazı bölümlerinin restorasyonu devam etmektedir.

3- Malatya Konakları

malatya konakları

Burası Neresi? Konaklar yaygın olarak iki katlı yapıda olup, kendilerine özgü bir yapıya sahiptirler. Bölgenin iklim türüne göre kalın duvarları ve birbiriyle son derece uyumlu küçük pencereleri olan bu müstakil evlerin üç katlı örneklerine de rastlanabilinmektedir. Taş, kerpiç ve ahşap malzeme kullanılarak inşa edilen yapıların zemin katlar verecekleri hizmete uygun olarak çeşitli bölümlerden meydana gelmektedir.

Evlerin; kapı, pencere, oda taban ve tavanları, duvar arası hatıllar, dış doğrama, merdiven, dolap, yüklük ve askılık gibi yerlerde ahşap kullanılırken pencere ve itina ile işlenmiş kapıların üzerindeki havalandırma ve aydınlatma kısımlarında ise demir kullanılmıştır. Girişte kiler, mutfak ve kış damı adı verilen büyük odalar bulunurken, ahşap merdivenle çıkacağınız üst katta ise sofa yer alırken etrafında misafir ve oturma odaları ile müştemilat konumlanır.

4- Orduzu Çınar Ağacı

orduzu çınar ağacı

Burası Neresi? Malatya’ya 7 kilometre mesafede yer alan Orduzu Çınar Ağacı, Battalgazi’nin Çınarı olarak biliniyor olup boyu 15 metre gövdesi ise 7.20 metre kadardır. Yaşı net olarak bilinmeyen ağacın içi zamanla boşalarak ana gövdesinden iki dal şeklinde ayrılmıştır. Dallar gövde sürgününden büyüyerek 8-10 metre kadar boylanmış yan dalları mevcut. Gövdesi içinden çürümüş olup büyük kovuklar meydana gelmiştir. Kökü taş bir duvar örülerek sağlamlaştırılmış ve etrafında gözeler halinde su akmaktadır. Çınar ve hemen yanındaki pınar bir ziyaret yeri haline dönüşmüştür. Denilene göre, 8. yüzyılda yaşadığına inanılan Battalgazi hayvanlarını buraya sulamaya getirmiş; suladıktan sonra elindeki çınar çubuğunu suyun kenarına dikmiş ve o çubuktan da bugünkü çınar ağacı yetişmiştir.

5- Gelincik Tepesi

Burası Neresi? Uzaktan bakınca aynı insan siluetlerine benzeyen birbiri ardına sıralı taşlarıyla ünlü Gelincik Tepesi, adını bir efsaneden almıştır. Denilen o ki; padişahın oğlu Arslantepe Höyüğü’nün adındaki köyde yaşayan fakir bir kıza aşık olur. Deli divana aşık olup yemeden içmeden kesilince padişah ise gönlü razı gelmese de oğlu ile bu kız diller destan bir düğün yaparak evlendirir.

Ailesi mutlu olmayan kızın, gittikçe mala mülke kendini kaptırdığını ve kendilerini hor görmeye başladığını görürler. Düğünden hemen sonra askerler eşliğinde ilerleyen gelin alayını durduran kız, annesinin evinde unuttuğu süpürgeyi getirmelerini ister. Asker süpürgeyi almaya gittikleri vakit, annesi: “Gelinlik tacınla, gelinliğinle, askerinle, alayınla taş kesil!” diyerek beddua eder. Tam o sırada tüm alay ve askerler taşa dönüşüp şu anki Gelincik Tepesi’ni meydana getirmiştir.

-Müzeler

6- Malatya Müzesi

malatya müzesi

Burası Neresi? Geçmişi köklü bir tarihe dayanan Malatya‘da yapılan arkeolojik çalışmalarından elde edilen tarihi eserler ilk aşamada Ankara’daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne gönderilmiştir. Özellikle bölgedeki Arslantepe Höyüğü ve Gelinciktepe’den çıkarılmış olan eserlerin ve 1931-1937 yıllarında çıkartılmaya devam edilmesi üzerine müze inşa edilmesi gündeme gelmiştir.

Neden Gitmeliyim? Öncelik olarak 1971 yılında İnönü Parkı’nda bulunan bina müzeye çevrilmiştir. Ardından 1979 yılında ise Kernek Meydanı’ndaki yeni binasında faaliyete girmiştir. İçerisinde toplamda 15 binden fazla eserin sergilendiği Malatya Müzesi’de  Neolitik, Kalkolitik, Tun, Hitit, Urartu, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait eserler barınmaktadır. Bu eserler arasında; kılıç ve mızrak uçları, insan mezarları, mühür baskılar ve kral mezarları yer alıyor. Malatya’nın tarihini gözler önüne seren zengin koleksiyonu ile son derece bilgilendirici müzeyi ziyaret etmeden dönmeyin.

  • Konum: Hasan Varol, Mahallesi, 44100 Malatya Merkez/Malatya
  • Telefon: 0422 321 30 06
  • Giriş Saati: 08:00-16:45
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarihi al >

7- Turgut Özal Müzesi

turgut özal müzesi
Görsel Kaynak: Anadolu Ajansı

Burası Neresi? Malatya doğumlu devlet insanı eski başbakan VIII. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın anısını yaşatmak amacıyla açılan müze, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nin giriş katında konumlanmaktadır. Memleketlileri tarafından oldukça büyük bir sevgi beslenen Turgut Özal’ın için açılan müze 2019 senesinde hizmete girmiştir. İçerisinde Turgut Özal’a ait küçük ama yeterli düzeyde bilgi barındıran fotoğraf ve özel eşyalardan oluşan bir koleksiyon sergilenmekte.

  • Konum: Elazığ Yolu 15. Km. Turgut Özal Tıp Merkezi K:Giriş, Turgut Özal Tıp Merkezi İçinde, Malatya Merkez, Malatya
  • Telefon: 0422 341 06 60
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Giriş Saati: 08:00-17:00
  • Yol tarifi al >

8- Malatya Fotoğraf Makineleri Müzesi

fotoğraf makinesi müzesi

Burası Neresi? Avrupa ve Asya‘nın en büyük Fotoğraf Makinesi Müzesi olarak nitelendirilen bu müzede, yaklaşık 2 bin adet tarihte kullanılan ilk fotoğraf makinesi gibi önemli parçalar yer almaktadır. Aralarında; güvercinlere takılan casus kameraları, saat içine saklanmış fotoğraf makineleri, belli sayıda üretilen altın makineler bulunan müzede ilk projektör örnekleri de bulunuyor. Yalnızca fotoğraf makinesi değil,  flaş, projeksiyon cihazları, agrandizörler vb. gibi fotoğrafla ilgili her türlü ekipmana da rastlamanız mümkün. Sergilenen tüm eserler  Baki Tamer Selçuk isimli koleksiyonere ait olup,  Mühendis olan Baki Tamer Selçuk’un Malatya’ya ve Türkiye’ye kazandırdığı başka bir müze ise Radyo ve Gramofon Müzesi’dir.

  • Konum: İnönü, Merkez Bankası, 44070 Yeşilyurt/Malatya
  • Giriş Saati: 08:00-17:00
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

9- Etnografya Müzesi

etnografya müzesi

Burası Neresi? Malatya’da Sinema Caddesi üzerinde yer alan Beş Konaklar ismini alan konaklardan biri Etnografya Müzesi olarak faaliyet göstermektedir. Bu konaklar yaklaşık olarak 120 yıl önce  Hacı Sait Efendi tarafından yaptırılmış olup, ilk olarak bir cihannümalı ev ve ona bitişik dört ev olmak üzere beşi bir bütün olan bu bu evler yapılmıştır. 1935-1940’lı senelere dayanan bahçeli ev iki katlı olarak yapılmış olup, kerpiç malzemesinden inşa edilmiştir. Alt katta bulunan hayat dikdörtgen bir avluya açılırken, hayatın sağ ve solunda üç oda, ocaklık ve mutfak bölümleri yer alıyor.

Neden Gitmeliyim? Üst katta ise müzenin sergi alanı olan altı oda bulunuyor. Bu bölümde Malatya ve yöresine ait etnografik eserler sergilenmektedir.Şehir merkezinde yer alan müze, yerel halk tarafından geçmiş zamanlarda kullanılan eşyaların sergilendiği bir müzedir. Yine cansız mankenler kullanılarak halkın giyim tarzının yansıtıldığu kıyafetler ile cep saatleri, yüzükler, tespihler, ağırlık ölçü aletleri, kazanlar, tepsiler, çakmaklar ve aydınlatma araçları sergilenenler arasındadır.

  • Konum: Kernek, Beşkonaklar Cd., 44300 Malatya Merkez/Malatya
  • Telefon: 0422 321 30 06
  • Giriş Saati: 08:00-16:45
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

10- Malatya Atatürk Evi

atatürk evi müzesi

Burası Neresi? Malatya’yı ilk ziyaret ettiği zaman bir gece konakladığı Eski Türk Ocağı ve Halkevi binasının giriş katında bulunan iki oda, 1981 senesinde gerekli çalışmalar yapılarak hizmete açılmıştır. Binanın içine girdiğiniz takdirde sağda bulunan ilk odada Atatürk’ün Halkevi’nde kaldığı zaman kullandığı masa, koltuk ve işlemeli bir sehpa mevcut. Girişin solunda yer alan odada da Atatürk kitapları sergilenmekte. 19. yüzyıla ait ev, kesme taşlardan inşa edilmiş olup içerisinde; bir salon ve altı oda halinde düzenlenen müzede konferans salonu, Atatürk kitaplığı ve Cumhuriyet dönemi fotoğrafları yer almaktadır.

  • Konum: Hüseyinbey Mah., İnönü Parkı Karşısı, Dabakhane, Malatya Merkez, Malatya
  • Giriş Saati: 08:00-16:45
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

11- İnönü Müzesi

Burası Neresi? Malatyalı devlet insanı olan ikinci cumhurbaşkanı ve eski başbakan İsmet İnönü için yapılmış olan müze İnönü Üniversitesi rektörlük binası giriş katında yer almaktadır. İnönü; Cumhuriyet tarihinin ikinci adamı olup, Kurtuluş Savaşı’nda gerçekleştirdiği başarılar ile ön plana çıkmaktadır. Müze içerisinde İnönü’ye ait özel eşyalar, fotoğraflar, kurtuluş savaşına ait birçok eser ve belgelerden oluşan koleksiyon sergilenmektedir.

  • Konum: İnönü Üniversitesi Rektörlüğü Malatya
  • Telefon: 0 (422) 341 00 10
  • Giriş Ücreti: 08:00-17:00
  • Giriş Saati: Ücretsiz

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Mağaralar

12- Polat Sulu Mağara

polat sulu mağara

Burası Neresi? Doğanşehir ilçesinin Polat kasabasında yer alan mağaraya giriş dar ve alçak bir girişten geçilerek giriş yapılmaktadır. 2260 metre yüksekliğindeki Kuzkaya Tepesi’nin 2150 metresinde konumlanan mağaranın, zemini rutubet sebebiyle kaygandır dikkatli olmanızda fayda var. Boyutları 20 metre uzunluğunda olup birinci kısmı 35 metre çapındaki bir dair formundadır.

Buradan kuzeyde yer alan terasa tırmanarak ikinci bölüme oldukça dar bir boğazdan yalnızca sürünerek geçilebilinmektedir. Burası ise 6 metre çapında ve 3 metre yüksekliğindedir. Söylenene göre buradan sonrada devam etmektedir. Ancak herhangi bir geçiş yeri bulunamamıştır. Mağaranın her iki bölümünde de pek çok sayıda sarkıt ve dikit mevcut olup oluştuğu günden itibaren  doğal şekliyle kaldığı ve büyük bir kısmına insan elinin değmediği tahmin edilmektedir.

-Şelaleler

13- Günpınar Şelalesi

günpınar şelalesi

Burası Neresi? Malatya’nın Darende ilçesinde konumlanan Günpınar Şelalesi, Türkiye‘nin 243. tabiat parkı olma niteliğini taşımaktadır. Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında görülmesi gereken bir doğa harikasına ev sahipliği yapan şelale, ilçeye 5 kilometre uzaklıkta yer alıyor olup yıl içerisinde oldukça yoğun ziyaretçi akınına şahit olmaktadır.

Neden Gitmeliyiz? 40 metre yükseklikten dökülmekte olan ve yarattığı görüntüyle kendine hayran bırakan Günpınar’ın solunda yer alan kaynak suyunun kış döneminde donmasıyla aynı Pamukkale’ye benzemektedir. Tabiat parkı ilan edilen şelalenin içerisinde yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz işletmeler mevcut. Sevdiklerinizle bu güzel manzara eşliğinde bir gün geçirmek, yürüyüşler  ve doğa fotoğrafçılığı yapmak için oldukça idealdir.

  • Konum: Günpınar, 44700 Darende/Malatya
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

-Mesire Alanları

14- Sürgü Takaz Mesire Alanı

Burası Neresi? Malatya’nın Doğanşehir ilçesine 14 kilometre kadar uzaklık yer alan Sürgü Beldesi’nde bulunan Takaz, yerel halk tarafından oldukça yoğun ilgi gören  bir mesire yeridir. Her gün çok daha fazlası sayıda ziyaretçiyi ağırlayan içerisinde barındırdığı  güzelliklerini görmek ve lezzetli alabalıklarından yemek için Takaz’a gitmektedir. Malatya’ya 70 kilometre uzaklıkta olan bu mesire alanı soğuk ve temiz sularıyla doğal bir akvaryumu andırmaktadır.

15- Polat Beypınarı

Burası Neresi? Polatlı ilçesinde yer alan Polat Beypınarı, Doğanşehir’e 7 kilometre uzaklıkta bulunuyor olup  Takaz’dan sonra en çok beğenilen mesire alanıdır. Doğanşehir’de bulunan bir araziden çıkan kaynak suyu değerlendirilmesi amacıyla çok güzel bir alabalık çiftliği kurulmuştur. Burada güzel bir gün geçirmek isterseniz rotanızı Polat Beypınarı’na çevirebilirsiniz. Burada yer alan kır lokantasında karnınızı Malatya’nın güzel yemekleriyle doyurabilir, aileniz ve sevdiklerinizle keyifli vakit geçirebilirsiniz.

16- Hasançelebi Ilıca Mesire Alanı 

Burası Neresi? Hekimhan’ın Hasançelebi beldesinde yer alan mesire alanı Malatya il merkezine 100, Hasançelebiye ise 3 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. İçerisinde yer alan yapay göl, 10 bin metrekare büyüklükte olup çevresinde park, özellikle yaz aylarında gözünüzü alamayacağınız doyumsuz olmayan bir manzara sunuyor. Sessiz sakın bir ortamda hem pikniğinizi yapabilir gemde gölde gölde sandallar ile gezinti yapabilirsiniz. Hem park hemde gölet belediyeye ait olup, kapılarını halka açmaktadır.

-Parklar

17- Turgut Özal Tabiat Parkı

turgut özal tabiat parkı

Burası Neresi? Battalgazi ilçesinin Pınarbaşı mevkisinde konumlanan Turgut Özal Tabiat Parkı’nın büyüklüğü 403 dekar olup şehir merkezine yalnızca 3 kilometre uzaklıktadır. Tabiat Parkı olarak 2009 yılında tescil edilen korunan park alanın kaynak değerleri; kaynak suyu, orman ve kayalık ekosistemidir. Dilediğiniz gibi sevdikleriniz ile birlikte piknik yapıp, açık hava fotoğrafçılığının yapılabileceği güzellikleri içerisinde barındıran harikulade bir yerdir.

Neden Gitmeliyim? Bir yaşam merkezi haline dönüşen park, mangal alanları, seyir terasları, nadir bulunan bitkilerin yetiştiği botanik bahçeleri, hayavant bahçesi, yürüyüş ve bisiklet yolları ile şehrin en büyük alanını oluşturmakta. Tüm bunların yanında bisiklet turlarının düzenlendiği alanları, gölet içerisinde deniz bisikletinin yapıldığı su aktiviteleri, at arabası ile gezi turları ve çocukların oynayabilecekleri oyun alanları ile zengin etkinlik seçenekleri ile her kesime hitap etmektedir.

  • Konum: Orduzu, Inönü Cd, 44170 Malatya Merkez/Malatya
  • Telefon: 0551 434 53 52
  • Yol tarifi al >

18- Mişmiş Park Fuar Alanı

Burası Neresi? Malatya kent merkezinde konumlanan Mişmiş Park Fuar Alanı, bölgeye geldiğiniz takdirde mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerler arasında bulunuyor. Çok sayıda oyun alanlarının barındığı parkta, yediden yetmişe ziyaretçi akını olmaktadır. Sevdikleriniz ile birlikte keyifli bir gün geçirmek için Mişmiş Park’ı tercih edebilirsiniz.

19- Beydağı Tabiat Parkı

beydağları tabiat parkı
Görsel Kaynak: Gündem 44

Burası Neresi? Malatya iline dağlı Battalgazi ilçesi sınırlarında yer alan Beydağı Tabiat Parkı, Tarım ve Orman Bakanlığı XV. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı olup Malatya Şube Müdürlüğü’nün sorumluluğu altındadır. Eski dönemlerde askeriyeye ait olan Beydağı, Orman Bakanlığı’nca 2014 tarihinde 33 hektarlık alanı Tabiat Parkı olarak tescil edilmiştir. 2016 senesinde ise sınırları değiştirilerek genişletilmiş ve 91 hektarlık alanı kapsamaktadır. Ardından 2017 senesinde küçülmeye gidilerek   73,40 hektara düşürülmüştür.

  • Konum: Karagöz, Mehmetçik Cd., 44320 Malatya Merkez/Malatya
  • Telefon: 0312 207 50 00
  • Giriş Saatleri: 06:00-24:00
  • Yol tarifi al >

-Kanyonlar

20- Arapgir Kozluk Çayı Kanyonu

arapgir kozluk çayı kanyonu

Burası Neresi? Arapgir ilçesinin sınırları içerisinde yer alan kanyon, Malatya’ya olan uzaklığı yaklaşık olarak 140 kilometredir. Kanyonun uzunluğu Kozluk Çayı üzerinde bulunan Çiğnir Köprüsü’nden başlayarak, Arapgir-Kemaliye karayolunun yakınındaki eski köprü (Eski Kozluk Köprüsü) sınırlarında son bulmaktadır. Toplamda uzunluğu 17.847 metre olup, bölge bölge dik ve sarp kayalıkların yer aldığı kanyon etrafındaki alanlarda dağ keçisi ve diğer bazı yaban hayvanlarına rastlanmaktadır.

21- Tohma Kanyonu ve Kudret Havuzu

tohma kanyonu
Görsel Kaynak: Memurlar.net

Burası Neresi? Darende Somuncu Baba Cami ile Taş Köprü arasında konumlanan Tohma Kanyonu, Tohma Çayı’nın iki yamacı dik kayalıklar ve sarp bir vadi şeklindedir. Kanyonun en dikkat çekici özelliği kayalıklar üzerindeki doğal oyuklar ve mağara şeklindeki kısımlardır. Kayaların eteklerinde, kayalar oyularak Somuncu Baba Cami’sine kanal ile su getirilmektedir. Bazı kısmı yıkılmış olan kanalın bir bölümü beton ile malzemeler kullanılarak onarılmıştır.

Neden Gitmeliyim? Kanyon içerisinde rafting, trekking, foto safari ve tırmanış gibi aktiviteler gerçekleştiriliyor olup toplamda 8 kilometre uzunluğundadır. Kanyon orta zorluğa sahip bir parkura sahip olup gidip gelmek yaklaşık bir saat sürmektedir. Termal kaplıca suyundan şifa bulmak isterseniz içerisindeki Kudret Havuzu’na girebilirsiniz. Cilt, romatizma, eklem ve kas ağrılarına çare olduğu söylenen havuz her yıl ziyaretçi yoğunluğu ile karşı karşı kalıyor.

  • Konum: Zaviye, Hulusi Efendi Cd. No:77, 44700 Darende/Malatya
  • Telefon: 0541 633 45 44
  • Giriş Saatleri: 10:00-19:00
  • Yol tarifi al >

-Barajlar

22- Karakaya Baraj Gölü

karakaya baraj gölü

Burası Neresi? Türkiye’nin Atatürk Barajı’nın ardından en büyük ikinci barajı olan  Karakaya Barajı, Malatya ili sınırları içerisinde yer alıyor olup yapımında meydana gelen  Karakaya Baraj Gölü ise yakın bir zamanda Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olarak kabul edilmiştir. Çevresinde yer alan turistik işletmeler ile birlikte  feribot işletmesi çalışmaları da yapılmıştır. Bir diğer özelliği ise Türkiye’nin en uzun demiryolu köprüsü de baraj gölünün üzerinde bulunmasıdır. Yapılan bu çalışmalar sonucunda önemli bir turizm noktası haline gelmesi yönünde büyük adımlar atılmıştır. Eğer Malatya’yı ziyaret edecekseniz Karakaya Baraj Gölü’nün yakınında yer alan otellerde konaklayabilir ve burada keyifli vakit geçirebilirsiniz.

  • Konum: Karakaya, Karakaya Köyü Yolu, 21870 Çüngüş/Diyarbakır
  • Yol tarifi al >

-Yaylalar

23- Sarıçiçek Yaylası

sarıçiçek yaylası

Burası Neresi? Osmanlı Dönemi’nda Dağili nahiyesi sınırlarında yer alan Sarıçiçek Yaylası “peynir ve bal kaynağı” olarak popüler olmuştur. Yaylanın yükseltisi ortalama  1500 ila 1700 metre aralığında olup, dağlarla çevrili bölge Kozluk Çayı, Kayaarası denilen derin vadilerden akar. Meşe, su kenarlarında söğüt, kavak, çınar ve meyve ağaçları bitki örtüsünü oluştan yayla Arapgir, Arguvan, Divriği ve Kemaliye ilçeleriyle çevrelenmiş durumdadır. Erzincan ve Sivas sınırını belirleyen Malatya’nın Sarıçiçek Yaylası’na otu ve suyu bol olan bu yaylaya çevre il ve ilçeler ile köylerinden her yaz yaylacı aşiretler gelmektedir. Baharın gelmesiyle birlikte yaylaya gelen aşiretler, eylüle kadar burada konaklamaktadırlar. Güttükleri koyunlarından elde ettikleri süt ile peynir yaparak şehre satışları yapılmasını üzerine gönderilir.

-Vadiler

24- Levent Vadisi

levent vadisi

Burası Neresi? Malatya’nın doğal güzelliklerini yansıtan en güzel yerlerinden biri olan Levent Vadisi’ndeki mağaralar, ilginç yüzey şekilleri ve uçurumlarını gördükçe hem çok şaşıracaksınız hem de keyifli vakit geçireceksiniz. Akdağ ilçesinde konumlanan vadide yapılan yüzey araştırmalar sonucunda bölgede bulunan kabartmaların Geç Hitit Çağı dönemlerine ait olduğu bilgisine varılmıştır. Vadide trekking ve motor sporlarına sahil olabilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? Geziniz boyunca telefonlarınızın kamerasını kapatmayacaksınız. Her bir köşe öylesine ilginizi çekecek ki, her yeri çekme ihtiyacı hissedeceksiniz. Yılın her mevsimi ayrı bir güzelliği sunan Levent Vadisi, sonbaharda pastel renklere kış aylarında ise tepeleri süsleyen beyaz karlarla gözünüze hitap ediyor. Doğa severlerin tutkunu olacağı Levent Vadisi, neredeyse 65 milyonluk bir geçmişe sahip. Seyir terasına çıkıp ayaklarınızın altına serilen bu manzaranın tadını çıkarmalısınız.

  • Konum: Levent köyü/mahallesi/, Akçadağ/Malatya,
  • Telefon: 0422 417 12 05
  • Giriş Saatleri: 09:00-18:30
  • Yol tarifi al >

-Dağlar

25- Yama Dağı

yama dağı

Burası Neresi? Büyük bir kısmı Sivas il sınırları içerisinde yer alan Yama Dağı kütlesi Malatya’nın kuzeyini bütünüyle kaplamaktadır. Batı yönünde Kuruçay Vadisine, güneydoğuda Fırat Vadisine kadar uzanan Yama Dağı ve uzantıları genellikle volkanik yapı şeklindedir. Yükseliği 1500 metreden fazla olup geniş,toplu ve yüksek bir kabartı oluşturmaktadır. Belirli dorukların dışında genellikle plato görünümündedir. Yama Dağı’nın en yüksek noktası Ozan Gediği Tepesi olup ölçüsü 2 bin 375 metredir.

Yüksek tepelerin arasında yuvalanan yaylalarında yaz dönemlerinde yaylacılar görülmektedir. Suyun olduğu her noktada çadır kurmuş birine rastlamanız mümkün. Turizm faaliyetleriyle Malatya Valiliği tarafından Hekimhan Yama Dağı’nda kayak tesisleri yaptırılmaktadır. Bu tesislerde  72 yataklı bir konaklama ünitesi, 800 kişi/saat Teleski Kapasitesi ve 1150 metre uzunluğunda pisti olan tesisin sadece Malatya’ya değil yakın iller olan Gaziantep, Adıyaman, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Elazığ, Diyarbakır ve diğer tüm bögelerden vatandaşlara da hizmet vermesi amaçları arasında.

*Çocuklar İçin Uygun Yerler

-Hayvanat Bahçesi

26- Malatya Hayvanat Bahçesi

malatya hayvanat bahçesi

Burası Neresi? Malatya Büyükşehir Belediyes tarafından Orduzu ilçesinde 70 dönümlük alanı kapsayan bir alan üzerine yapılan Doğal Yaşam Parkı ve Hayvanat Bahçesi, Doğu Anadolu’da ilk olma niteliği taşımaktadır. Küçük bir yer olup 50 türden 500 çeşit hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır. Çevre düzenlemesi ile hoş bir görüntü sunan park, burada yaşayan hayvanların kendilerini rahat ve huzurlu hissedebilmeleri adına ağaçlara ayrı bir özen gösterilmiştir. Her ne kadar farklı ve beslemesi zor hayvan türünü bulundurmasa da çocuklarınız ile ziyaret edebilecek ve keyifli vakit geçirebileceğiniz hoş bir yer.

  • Konum: Orduzu, 44170 Battalgazi/Malatya
  • Giriş Ücreti: Yetişkin 2.5 TL / Öğrenci- Engelli 1.5 TL
  • Giriş Saatleri: 09:00 17:00
  • Yol tarifi al >

-Haralar

27- Sultansuyu Harası

sultanuyu harası

Burası Neresi? Akçadağ ilçesinde yer alan Sultansuyu Harası, Malatya’ya 27 kilometre batı yönünde Malatya-Kayseri karayolu üzerinde Sultansuyu vadisinde konumlanmaktadır. Malatya Erhaç Havaalanı ile Tohma Vadisi arasında yer alan hara, 1865 yılında “Sultansuyu Çiftlikatu Hümayun” ismi ile kurularak ordu için binek at, keçe, yapağı vb. hayvansal ürün ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 1908 yılına kadar faaliyetlerini sürdürmüştür.

Meşrutiyet’in ilanından sonra hazineye devredilerek  1915 yılına kadar işletilmeye devam edilmiştir. Bu yılda hala hara merkezi olarak kullanılmaya devam eden Aziziye Kışlası ve civarındaki 500 dekarlık arazide bir tay deposu kurularak ilk defa hara ismini almıştır. 1924’te yerine topçu alayı kurulmuş olup 1928 yılına kadar hizmetini sürdüren alay daha sonra buradan kaldırılmıştır.

Neden Gitmeliyim? At ıslahı, çöl karakterine sahip safkan Arap atı yetiştirerek, bu amaçla memleketteki atların kan değişikliğini sağlamak ve bunun yanı sıra ordunun ihtiyacı olan süvari atı yetiştirmek amacıyla  1928 tarihinde Sultansuyu Harası kurulmuştur. Günümüzde hala Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından işletilen hara, yöre çiftçisine tarım ve hayvancılık alanında destek vermektedir. Safkan Arap atlarıyla ünlü haranın hemen yakınındaki  Sultansuyu Harası’nda ve yakınındaki Sultansuyu Barajı ve çevresinde piknik yapma ve dinlenme şansına sahipsiniz.

  • Konum: Aydınlar, 44600 Akçadağ/Malatya
  • Telefon: 0422 421 41 74
  • Yol tarifi al >

*Yakınında Gezilecek Yerler

28- Nemrut Dağı

Nemrut Dağı

Burası Neresi? Malatya gezinizde kuşkusuz Kommagene Kralı I. Antiochos’un Nemrut Dağı’nın yamaçlarında yaptırdığı mezarı, anıtsal heykelleri de görmelisiniz. Kireç taşlarından yapılmış  8-10 metre yüksekliğindeki devasa büyüklüğündeki heykeller, Helenistik dönemin en heybetli kalıntılarındandır. Antiochos’un tümülüsü ve kutsal alanları olarak bilinen Nemrut Dağı’na, kralın kemiklerinin ve küllerinin ana kayadaki bir oyuğun içine konulduğu ve üstünün Tümülüs ile örtüldüğü varsayılmaktadır. Yazıtlardaki bilgiye göre bu şekilde olduğu söyleniyor ancak bu zamana kadar kimse tarafından keşfedilememiştir.

Neden Gitmeliyim? Batı ve doğunun köprüsü olarak adlandırılan dağda, aslan ve kartal heykellerinin yanında harikulade bir aslanlı horoskop da yer alıyor. Helenistik, Pers ve Kommagene uygarlıklarına özgü tekniklerle harmanlanarak yontulan heykeller, görülmeye ziyadesiyle hak ediyor. Kommagene Krallığı’nın sona ermesi ile bu kalıntılar  2 bin yıl küsür boyunca kendine haline bırakılmıştır. 1881 yılında bölgeyiziyaret ederek gezinti yapan  Alman bir mühendis tarafından fark edilip inceleme altına alınmıştır.

29- Gündüzbey

gündüzbey

Burası Neresi? Malatya’nın Yeşilyurt ilçesine 10 kilometre uzaklıkta bulunan beldesi Gündüzbey, yaz dönemleri için verilmiş bir nimet. Serin havası, yeşilliği ile sağladığı kaliteli oksijeni ve tabi ki yerli halkı gelenleri kendine hayran bırakıyor. Piknik alanları ve popüler  yeşillikler içindeki kır lokantaları Malatyalıların ve dışarıdan gelen misafirlerin sıkla uğradığı yer haline gelmiştir.

*Malatya ile Gündüzbey arası 12 kilometredir. 

30- Orduzu

aslantepe höyüğü

Burası Neresi? Malatya sınırları içerisinde yer alan bu küçük kasaba, kayısı bahçeleri ve lahanalarıyla ünlü olup, Malatya Kayısı Festivali’nin burada düzenlenmesi sebebiyle sayesinde ülke çapında ismini duyurmaya başlamıştır. En mühim mahallesi Aslantepe olup burada yer alan höyük tarih boyunca yedi medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Tarihi yönden oldukça önemli bir yere sahip olan Orduzu’da yalnızca tarihi değil doğal güzellikleri ile de ön plana çıkmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Orduzu’nun mesire alanı ve eşsiz bir güzelliğe sahip Pınarbaşı’nda  balık tutmanın ve kıyıda mangal yapmanın keyfi bir başka. Kaynak sularının önüne set çekilerek oluşturan göl ve iki yanında sıralanmış çam ve diğer tür ağaçlar ile muhteşem bir manzara oluşturmakta. İster yürüş ister piknik yapın isterseniz de lezzetli Malatya yemeklerini yiyebileceğiniz lokantalarında manzara eşliğinde yemeğinizi yiyin ama mutlaka gelin.

*Malatya ile Orduzu arası 5 kilometredir. 

*Yapılacak Şeyler

-Günübirlik Turlar

Günübirlik Darendere Turu

Günübirlik Malatya Turu

-Yapmadan Dönme

  • Eski Malatya, Aslantepe ve Malatya Müzesini ziyaret etmeden,
  • Akçadağ Levent Vadisini tadını çıkartmadan,
  • Nemrut Dağı’nı yakından görmeden,
  • Doğa harikası Tohma Kanyonu’na gitmeden,
  • Lezzetli kağıt kebabını yemeden ,
  • Kernek Şelalesi’ne karşı çayınızı yudumlamadan,
  • İspendere İçmeleri’nden kana kana su içip  şifa bulmadan, DÖNMEYİN!

*Tarihi Yerler

Geçmişi Hititlere kadar dayanan Malatya, tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olduğu için çok kültürlü yapısıyla karşımıza çıkıyor. Gelenlerin ziyaret etmeyi es geçmediği; Yusuf Ziya Paşa Cami, Melik Sunullah Cami, Battalgazi Ulu Cami ve Yeni Cami, tarihe ışık tutan; Malatya Kalesi, Arapgir Kalesi ve Doğanşehir Kalesi ve hem tarihi hem etnografik olayları gözler önüne seren; Malatya Müzesi ve Beşkonaklar Etnografya Müzesi ve çok daha fazlasını Malatya tarihi yerler yazımızda bulabilirsiniz.

*Gece Hayatı

Öğrenci nüfusunun yoğun olduğu şehirde yakınındaki bölgelere kıyasla daha hareketli bir gece hayatı söz konusudur. Canlı müzik performanslarının sergilendiği kafelerinden Quzuu Restoran & Cafe, Şadırvan Fıçı ve restoranlarından Altınyunus Restoran genel olarak tercih edilen yerler arasındadır.

*Alışveriş

31- Şire Pazarı

Burası Neresi? Yolunuz Malatya’ya düştüğü takdirde sembolik hale gelmiş kayısısını tatmadan dönmek olmaz. Şehrin en meşhur noktası haline gelen Şire Pazarı, gerçi kayısı pazarı daha doğru bir tabir olur sanırım. 🙂 Kayısının her türlüsüne; kuru kayısıdan, kayısı lokumuna kadar rastlayabileceğiniz bu pazarda hem tadım yapabilir hemde satın alabilirsiniz. Küçük bir önerim ise toptan satış pazarı olması sebebiyle toptan alırsanız daha uyguna gelecektir. Hem kendinize hemde sevdiklerinize birer paket kuru kayısı veya lokumu alabilirsiniz.

*Malatya’nın tarihi atmosferinin yaşandığı  Şire Pazarı, Esnaflar Çarşısı ve Bakırcılar Çarşısı alışveriş yapabileceğiniz noktalar arasında yerini alıyor. Halı ve kilim dokumacılığı ile ön plana çıkan şehre özgü bir şeyler almak istiyorsanız yöresel halı ve kilim dükkanları ile popüler Esnaflar Çarşısı’na gitmenizi öneririm. Bunun yanı sıra tahta çivili ayakkabıları ile ünlü olup, bu ürünü Arapgir ilçesinde bulunan Erol Hakan Tahta Çivili Ayakkabı Dükkanı’nda görebilirsiniz.

*Şehir İçi Ulaşım

Şehir içi ulaşımda belediye otobüsleri, trambüsler ve minibüsler kullanılmakta olup, Türkiye’nin ilk örneğini görebileceğiniz  Trambüs’e sahiptir. Trambüs ise metrobüse benzeyen bir sistemdir. Toplamda 77 güzergaha ulaşım sağlayan otobüs hizmeti hem il merkezine hem de ilçelerine sefer düzenlenmektedir. 06:00-23:30 saatleri arasında toplu taşıma hizmetleri sona erdiği için en ideali gece taksi kullanmaktır. 5 TL karşılığında alacağınız Malatya Kart ile indirimden yararlanarak seyahat edebilirsiniz.

“Malatya Gezilecek Yerler | En İyi 31 Yer (Detaylı)” üzerine 19 yorum

    • Mehmet Bey, beğenmiş ve faydalı bulmuş olmanız hem mutlu hemde motive ediyor. Çok teşekkürler. Keyifli okumalar dilerim. 🙂

      Yanıtla
  1. Baştan sona keyifle okudum .
    Eşsiz güzelliklerle dolu Malatya şehrini kaleme alıp satırlara döken , emek verenlere çok teşekkür ederim .

    Yanıtla
    • Merhaba Sırrı Bey; sizin keyifle okumanız bizim keyifle yazmamızdan kaynaklı olsa gerek. Güzel yorumuz için ben teşekkür ederim. 🙂

      Yanıtla
  2. Çok güzel bir anlatım olmuş tebrik ediyorum bunlarla birlikte girmana kanyonunu arapkirde bulunan dünyada yapılan cem evi ve bunun gibi yerlerinde gezi rehberine dahil edilmesi malatyamıza değer katar kanaatindeyim. Teşekkür ediyorum emeğinize sağlık

    Yanıtla
  3. Malatya ile ilgili gördüğüm en güzel gezi rehber yazısı olmuş ,emeklerinize sağlık . Sadece daha uygun fiyatlara yemek yenme ihtimali fazlasıyla mevcut onu dile getirmek isterim.Malatya’da yaşayan bir Malatyalı olarak düşünün ki bu yazıyı kayıt altına alıyorum . Misafirlerimiz geldiğinde kendime rehber edineceğim. Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Furkan Bey; şehri en iyi tanıyan birinden bu yorumu almak ziyadesi ile mutlu ediyor. Size dahi rehber olacak bir yazı olmasından dolayı gurur duyarım. Keyifli okumalar. 🙂

      Yanıtla
    • Merhaba İlhan Bey; yardımcı olabildeysek ne mutlu bize. Biz teşekkür ederiz. Keyifli okumalar…

      Yanıtla

Yorum yapın

Bizi Takip Edin