Magdeburg’da Gezilecek 9 Yer | Detaylı Anlatım

Almanya’nın doğu federal eyaletlerindeki en eski şehirlerden biri olan Magdeburg, 1200 yıllık bir geçmişe sahip kocaman bir şehirdir.

Buna benzer turistik noktaları Magdeburg gezilecek yerler listemizde derledik. Bir zamanlar Hanseatic Tüccar Birliği üyelerinden olan Magdeburg, Birinci Kutsal Roma İmparatoru’nun eviydi. Mezarı da burada yapılmıştır ve ilgi çekici kısımlardan oluşur. Anıt şeklinde mezar Almanya’daki gotik mimarinin ilk örneği olarak biliniyor. Orta Çağ sanatını seviyorsanız burada fazla vakit geçireceksiniz demektir.

Magdeburg aynı zamanda ülkenin en yeşil ikinci kentidir. Savaşlarda defalarca zarar görmesine rağmen her seferinde yeşillendirme çalışmaları sonuç vermiştir.

#1 Magdeburg Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında;

1- Magdeburg Katedrali

magdeburg cathedral

Magdeburg Katedrali’nin günümüzdeki görüntüsü, Fransız gotik stilinin yeni yeni benimsendiği 13. yüzyıla uzanıyor. Katedralin tamamlanması ise 300 yıl sürmüş. İnşanın başladığı zamanlar örnek alınacak gotik mimari olmadığı için mimarlar deneme yanılma yaparak bir stil oturtmuş.

120’ye 100 ebatındaki katedral birçok savaş gördü ve yağmalara rağmen hâlâ zengin bir sanatı var. En dikkat çekici şey, kuzey transeptinin girişindeki İncil hikayesinden beş bilge ve beş budala bakire tasviridir.

2- Kloster Unser Lieben Frauen

kloster unser lieben frauen

11. yüzyıldan kalma bir Romanesk manastırıdır ve çağdaş bir sanat müzesinin heyecan verici zeminin oluşturur. Sergiler 1975 yılında açıldı. Heykel, fotoğraf ve video sanatı çoğunlukta.

Çalışmaların çoğu 1945 sonrasını kapsıyor. Ancak tabi ki Orta Çağ’dan barok eserleri de görüyorsunuz. Maillol, Rodin ve Wilhelm Lehmbruck’un eserlerini örnek verebiliriz. 11. ve 13. yüzyıl arası inşa edilen kompleks, Sansonya-Anhalt’ın en ünlü anıtlarından biridir. Bazilika, manastır ve okul bir arada bulunuyor.

3- Jahrtausendturm

Jahrtausendturm

Düzensiz bir koni şeklindeki yapı, milenyum için inşa edilmiş. 50 metre yüksekliğiyle dünyanın en uzun ahşap binaları arasındadır. İçinde 5 kat bulunan Jahrtausendturm, altı bin yıllık insanlık tarihinde bilimin gelişimini anlatan sergiye sahip. Girişte Antik Mısır matematiğiyle geziye başlayıp Orta Çap tıbbı, Rönesans mekaniği ve simyacılığı, matbaa ve teleskobun icadı gibi sergilere çıkacaksınız. Her kat farklı bir dönem anlatıyor diyebiliriz.

4- Rotehorn Parkı

rotehorn parkı

Şehrin en büyük parkıdır. Almanya’nın en güzel İngiliz peyzajlı parklarından biri olarak da tarihe geçmiştir. Rotehorn’a tramvay yolculuğu ile gelme imkânı var. Seyir keyfi için tramvay tercih edebilirsiniz.

1870’lerde yapılan park bugün 200 hektara kadar genişlemiştir. Almanların yeşilliğe verdiği önemi buradan anlayabiliyoruz.

5- Johanniskirche

johanniskirche
SONY DSC

10. yüzyılda kentin tüccarları tarafından finanse edilen Johanniskirche artık kilise olarak kullanılmıyor. Konser salonu, müze ve kongre merkezi olarak kullanılması uygun görülmüş. Almanya’yı sıkı takip eden biriyseniz 2014’te Ocak-Haziran arasında Saksonya-Anhalt Devlet Parlamentosu’nun burada toplandığını bilirsiniz.

Johanniskirche en az dört kez yeniden inşa edildi. Orta Çağ’dan sonra iki kez yandı. 17. yüzyılda 30 Yıl Savaşı sırasında ve İkinci Dünya Savaşı’nda ağır hasar aldı. Pazartesi hariç haftanın her günü ücretsiz gezebilirsiniz. Güney kulesinin tepesine çıkmak için 277 basamak sizi bekliyor.

6- Grüne Zitadelle von Magdeburg

grüne zitadelle von magdeburg

Magdeburg’da Domplatz yani “Katedral Meydanı” adı verilen turistik bir çekim merkezi var. Yeşil Kale, Friedensreich Hundertwasser’in eseridir ve 200 yılında vefatından önce yaptığı son projedir. Renkli seramik karoların serbestçe kullanımı burayı özel yapıyor.

Kalenin “yeşil” eki, kalenin bitki örtüsündeki bolluğundan geliyor. Avlusunda ağaçlar büyüyor ve binanın çatı katı çimenliktir.

7- Kanalbrücke Magdeburg

kanalbrücke magdeburg

2003 yılında tamamlanan su hattı, Berlin‘in iç su yollarını büyütmüştür. Magdeburg Su Köprüsü, Elbe Nehri’nden geçmekte ve neredeyse bir kilometre uzunluğundadır.

İnşaata 1998’de başlandı ve inşaatın toplam maliyeti 500 milyon euro’yu buldu. Kanalın yanındaki yol modern mühendislikten beslenerek herkese güzel bir görüş sunuyor.

8- Magdeburger Reiter

magdeburger reiter

Belediye binasının hemen önünde 1240 yılından beri duran bir heykel var. Magdeburg Katedrali’ne gömülü olan Otto’nun heykeli biniciliği temsil ediyor. Çevrede 17. barok tarzını görebileceğiniz yapılar var. Yaz günlerinde gittiyseniz gölgelik alanlardan faydalanın.

9- Kulturhistorisches Museum Magdeburg

Kulturhistorisches Museum Magdeburg

Arkeoloji galerisinde yüz binlerce bulgu vardır. Sadece Magdeburg değil; Fransa, İtalya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti’ni ilgilendiren 200 bin yıllık kalıntılar bulunuyor. Tekstil, el sanatları, baskılar, duvar resimleri, paralar, gündelik eşyalar gibi bölümlere ayrılmış koleksiyonlar zamanı unutturacak cinsten.

*Magdeburg gezilecek yerler çevredeki ülkeler hakkında da bilgi toplayabileceğiniz kültür merkezidir. Bahar ve yaz aylarında daha çok turist geliyor. Zamanınızı bu tarihlere ayarlarsanız gruplara katılma şansı elde edersiniz. Yabancı diliniz iyiyse kendi başınıza keyif verici bir gezi çıkarmanız da mümkün. Yolculuğunuza en hesaplı Magdeburg uçuşlarından satın alabilirsiniz.

Madgeburg gezilecek yerler ile ilgili bilgilerinizi aşağıda yer alan yorumlar bölümünden bizlere iletebilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin