Lima’da Ne Yenir? Ne İçilir? | Gastronomik 13 Tat

Peru’nun Avrupa’ya açılan yüzü olan Lima ülkenin başkentliği görevini üstleniyor. Şehir aynı zamanda Güney Amerika’nın gastronomi konusundaki en uğrak mekanlarından biri. Biz de Peru’nun bu özel şehrine ait lezzetleri ve yemek kültürünü kaleme aldık ve ortaya “Lima’da ne yenir? Ne içilir?” sorusuna cevap olabilecek özel bir liste çıktı. Keyfini çıkarın 🙂

Lima’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Lima tam bir gastronomi şehri. Burada basit ama lezzetli bölgesel yiyeceklerden tutun da Michelin yıldızlı restoranlara kadar sayısız yeme içme seçeneği ile karşılaşacaksınız. Eğer dünyanın en iyi restoranlarından biri olan Central Restaurant’ı ziyaret etmek isterseniz de Lima’ya uğramanız gerekiyor.

1. Deniz Ürünleri

Deniz ürünleri
Lima deniz ürünleri konusunda sınırsız bir dünya

Deniz ürünleri Lima mutfağı için vazgeçilmez unsurlardan biri. Peru genelinde yaygın olarak tüketilen deniz mahsulleri başkent Lima’nın olmazsa olmazları arasında bulunuyor ve şehirde deniz ürünleri yiyebileceğiniz muhteşem mekanlar sizi bekliyor.

2. Ceviche

Ceviche
Ceviche

İşte size Lima yemekleri içinde kesinlikle denenmesi gereken bir lezzet. Buraya uğradığınızda pek bizim yeme içme kültüründe yer bulamasa da çiğ balık denenmesi gereken deniz ürünleri arasında bulunuyor. Çiğ balığa limon, tatlı patates ve acı eklenmesiyle ortaya çıkan bu lezzet şehrin dinamiğini en iyi yansıtan yiyeceklerden.

3. Causa

causa
Patates salatası da diyebileceğimiz atıştırmalık causa

Bu tabak doyarak masadan kalkmak için değil önden mideyi hazırlamak için denemeniz gereken hafif bir lezzet. Peki, içinde ne mi var? Bir miktar patates ile genelde ton balığı ya da tavuk eti bulunuyor.

4. Sandviç

Sandviç
Lima’da bir hamburger için uzun bir kuyruğa girebilirsiniz

Ekmek arası yemek kültürü ABD’de olduğu gibi Peru’da da yaygın. Lima’da yapılan enfes sandviçler ise pek bir rağbet görüyor. Özellikle etli sandviçler oldukça doyurucu. Hatta şehirde bazı mekanlar var ki insanlar bu mekanların önünde sandviç yemek için uzun kuyruklar oluşturabiliyor. Bunlardan biri olan La Lucha Sangucheria Criolla eşsiz sandviçleri sayesinde şehirde adeta bir efsane haline gelmiş durumda. Yolunuz düşerse mutlaka uğrayın deriz.

5. Hamburger

Hamburger
Hamburger ABD’de olduğu kadar Lima’da da çok sevilen bir fast food türü

Her ne kadar ABD yemek kültürü içindeki kadar önemli bir yere sahip olmasa da Lima yemekleri içinde de hamburgerin özel bir yere sahip olduğunu belirtmemiz gerek. Burada da muhteşem ve dev hamburgerlerle karnınızı doyurabilirsiniz.

6. Ginepig

Ginepig
Ginepig

Tavşana benzeyen bu vejetaryen hayvan birçok restoranın ilgi odağı olan ilginç menülerinden birini oluşturuyor. Eğer farklı lezzetleri denemek sizin için bir yaşam biçimi ise bu lezzeti de hemen listenize ekleyebilirsiniz.

7. Lomo Saltado

Lomo Saltado
Lomo Saltado

Çin kökenli bir yemek olan lomo saltado sığır etinden yapılıyor ve et soteyi andırıyor. Sebzeler eşliğinde pişirilerek çoğunlukla pilavla birlikte servis edilen bu yemek ülkemizden Lima’ya uçan ziyaretçiler için yabancılık çekmeyecekleri bir görünüme ve tada sahip.

8. Sanguche de Chicharron

Sanguche de Chicharron
Sanguche de Chicharron

Yerel halkın favori yemeklerinden biri olan sanguche de chicharron domuz eti ile yapılan bir hamburger türü. Çok sağlıklı olduğu söylenemez ama halk bu lezzeti çok seviyor. İki ekmek arasında domuz etinin yanı sıra sosların da eklenmesiyle oluşan bu lezzet şehrin pek çok yerinde bulunabiliyor.

9. Anticucho

Anticucho
Lima usulü çöp şişler

Çöp şiş sevenlerin çok beğeneceği bir yemek türü anticucho… Sokak yemekleri konusunda uzman bir şehir olan Lima’da dana etinden yapılan bu ızgaralar şehirdeki birçok noktada acıkanların imdadına yetişiyor.

10. Picarones

Picarones
Lima’nın sokak tatlılarından en önemlisi: Picarones

Kabak ve patates püresi ile hazırlanmış bu tadımlık diyebileceğimiz tatlı “Lima’da ne yenir?” sorusunun en tatlı cevaplarından biri. Bu lezzetin sizi memnun edeceğine garanti verebiliriz. Görünüş olarak bizdeki tulumba tatlısını andırdığını da belirtmeden edemeyeceğiz.

11. Pisco Sour

Pisco Sour
Pisco Sour

Hep yiyeceklerden bahsedecek değiliz elbette. Peru’nun geleneksel içkisi pisconun başrolde olduğu bu kokteyl tarzı içecek şehrin en gözdelerinden biri. Bu kokteyli şehirde neredeyse bütün barların listesinde kolay bir şekilde bulabilirsiniz.

12. Inca Cola

Inca Cola
Inca Cola

Dünya devi içecek firması Coca-Cola’nın Peru’da büyük satış rakamlarına ulaşan bu içeceği şehirde çok seviliyor. Günün her saati insanların elinde bu içeceği görmeniz mümkün olabilmektedir. Şehirde yoldan geçen herhangi birini durdurarak “Lima’da ne içilir?” diye soracak olursanız mutlaka ilk sıralarda bu rengi sarı ve ferahlatıcı içeceğin adını söyleyecektir.

13. Pachamanca

Pachamanca
Pachamanca

Peru’da bir kutlama yemeği olan bu et yemeği taşlar arasında pişiriliyor. Yemek aynı zamanda Lima mutfağı için de mihenk taşlarından biri. Sığır eti ya da tavuk eti bu şekilde yanında farklı sebzelerle pişirilerek servis ediliyor.

14. Cancha

cancha
Cancha çerez olarak tüketilen bir lezzet

İçeceğinizin yanında ya da bir dost ortamında ağzınız boş kalmasın diye gevrek bir şeyler arıyorsanız cevabı buldunuz demektir. Mısırın kızartılmasıyla yapılan bu yemek burada çok seviliyor.

15. Tropikal Meyveler

tropikal meyveler
Renkli tropikal meyveleri tatmalısınız

Lima mutfağı içinde meyvelerin de çok önemli bir yeri var. Eğer şehrin bölgesel pazarlarını ziyaret etme fırsatınız olursa buralarda satılan meyvelerden alarak tatlarına bakmanızı kesinlikle öneriyoruz.

Baharatları, renkleri ve eşsiz lezzeti ile Lima mutfağı sizi bekliyor. Umarız Lima’yı keşfederken “Lima’da ne yenir? Ne içilir?” konusunda hazırladığımız rehberimiz sizler için faydalı bir yol gösterici olur 🙂

Yorum yapın

Bizi Takip Edin