Libya’da Ne Yenir? Ne İçilir? | 13 Efsane Libya Yemeği

Akdeniz ve Arap mutfaklarının bir karması olan Libya mutfağı, ziyaretçilerine bedevi yemek kültürünü tatma konusunda oldukça başarılı. Biz de bu ülkedeki yemek kültürünü inceledik ve “Libya’da ne yenir? Ne içilir?” sorularının cevaplarını hazırladığımız listede sıraladık. 

Libya’da Ne Yenir? Ne İçilir?

İtalyan mutfağının etkilerinin yoğun bir şekilde yaşandığı Libya mutfağı içinde Arap ve Akdeniz esintileri de görülmektedir. Eğer Libya’da otelde kalmayı tercih ederseniz dünyadan pek çok farklı mutfağı deneyimleme şansına sahip olabiliyorsunuz. Kayısı ve portakal gibi meyvelerin bu topraklarda yemekler içinde de kullanıldığına şahit olacağınızı da belirtelim. Baharat ise Libya yemekleri için vazgeçilmez unsurlardan.

Libya yemek kültürü içinde yemekler sağ elle yenmekte ve bunu yapmamak hoş karşılanmamaktadır. Çatal ve bıçak gibi yeme içme malzemeleri ise lüks restoranlar dışında çok fazla rastlanmamaktadır.

Dilerseniz biraz da alkol konusuna değinelim. Libya’da serbest bir şekilde alkol tüketemiyorsunuz çünkü yasak. İnsanlar kendi evlerinde alkollü içkilerini yapmakta ve bazı üreticiler bu içkileri pazarlarda satabilmektedir. Eğer bu içkilerden denemeyi düşünüyorsanız çok dikkatli olmanızı tavsiye ediyoruz çünkü sonu çok ölümcül sonuçlar doğurabilir.

1. Bazeen

Libya'da ne yenir
Libya’da ne yenir

En spesifik Afrika yemeklerinden biri olan bazeen, Libya mutfağı içinde de kendine önemli bir yer ediniyor. Çoğunlukla arpa unuyla yapılan bazeen, Libya içinde çok fazla tercih edilmektedir. Yemek içinde patates gibi nişastalı gıdalar da bulunmaktadır.

2. Deniz Ürünleri

Deniz ürünleri
Özellikle Trablus bölgesi deniz ürünleri konusunda çok zengin.

Libya’da özellikle Trablus bölgesinde lezzetli balık ve diğer deniz ürünlerini deneyebilirsiniz. Libya’da deniz ürünleri çoğunlukla ızgarada ya da yağda pişirilerek salata eşliğinde servis edilmektedir.

3. Libya Salatası

Libya Salatası
Libya Salatası

Domates, salatalık ve çeşitli baharatlarla hazırlanan sade ama yemeklerin yanında çok iyi giden Libya salatası, ülkede bulunduğunuz sürece yemeklerin yanında yiyebileceğiniz çok lezzetli tamamlayıcı unsurlardan biridir.

4. Ruuz

Ruuz
Ruuz

Pirinçle yapılan bu klasik Libya usulü pilav, sebze veya çeşitli etlerle servis edilmektedir. Bu doyurucu tabak çeşitli baharatlarla tatlandırılmakta ve zengin görünümüyle kendi başına bile bir menü olarak kabul edilmektedir.

5. Rishda

Rishda

Bir çeşit makarna yemeği olan rishda, Libya’da ne yenir? diye düşünenlerin öncelikle denemesi gereken yemekler arasında bulunuyor. Yemeğin içine makarna dışında nohut, domates ve soğan gibi malzemeler de katılmaktadır. Rishda, ülkemizde yapılan erişte çorbasını andırmaktadır.

6. Çay

tea
Libya’da farklı çay çeşitleri tüketiliyor.

Libya yemek kültürü içinde çayın özel bir önemi bulunuyor. Ülkede bildiğimiz çayların yanı sıra yeşil çay ve kırmızı çay da bol miktarda tüketilmektedir. Nane çayı da ferahlatıcı ve rahatlatıcı bir içecek arayanlar için tercih edilebilecek önemli tatlar arasında bulunuyor. Kafeinli bir şeyler içmek isterseniz de kahve içebileceğiniz farklı mekanlar bulabilirsiniz.

7. Couscous

Couscous
Couscous

Diğer Afrika ülkelerinde olduğu gibi Libya yemekleri içinde de en bilinen ve en geleneksel tariflerin başında couscous geliyor. İrmikle yapılan bu pilav tarzı yiyecek ya sebzelerle ya da lezzetli kuzu eti ile servis edilmektedir.

8. Kifta Lil Atfaal

Kifta Lil Atfaal
Kifta Lil Atfaal

Tarçın kokusunu buram buram hissedeceğiniz bu yemek bir çeşit güveç. Yemeğin içinde kuzu kıyması, soğan ve tabi ki tarçın bulunuyor. Yemek çoğunlukla pilav eşliğinde tüketilmektedir. Yanına bir de salata oldu mu Libya’da sizden mutlu başka birini bulmanız neredeyse imkansız olacaktır.

9. Tajine

Tajine
Tajine

Afrika’nın meşhur güveci tajine, Libya’da da denenmesi gereken Libya yöresel yemekleri arasında bulunuyor. Aynı isimde çok özel ve huni şeklinde bir toprak güveçte pişirilen yemek size çok keyifli anlar yaşatmayı vadediyor.

10. Makarna

makarna
Libya’da İtalyan lezzetleri de bolca tüketiliyor.

Libya’da İtalyan mutfağına dair pek çok unsuru görebileceksiniz. Bunlardan biri de tabi ki makarna. Ülkede farklı şekillerde hazırlanmış makarna tabakları ile kendinize tanıdık bir lezzetle yemek ziyafeti çekebilirsiniz.

11. Sambousek

Sambousek
Sambousek

Ülkemizde bu ay şeklinde hazırlanan börekler “semsek” olarak biliniyor ve çoğunlukla Şanlıurfa bölgesinde çok fazla yapılmaktadır. Sambousek de bu böreğin aynısı ve ülkede tıpkı diğer birçok hamur işi gibi çok sevilerek tüketilmektedir.

12. Şakşuka

Şakşuka
Şakşuka

Acı biber, domates, soğan ve yumurta ile hazırlanan bu hazırlaması basit ancak leziz yemek Libya’da ne yenir? diye merak edenlerin en çok karşılaşacağı cevaplar arasında bulunuyor. Yemek diğer pek çok Libya yemekleri gibi çeşitli baharatlarla da tatlandırılmaktadır.

13. Magrood

Magrood
Magrood

Libya mutfağı içinde bir yolculuğa çıkıp bu ülkenin geleneksel tatlılarını tatmak mı istiyorsunuz? Öyleyse denemeniz gereken en önemli tatlıların başında magrood gelmeli. Ballı ve şuruplu lezzetli tatlı yanında bir bardak çay da olunca muhteşem bir keyif haline dönüşüyor.

Bütün bu geleneksel Libya yemekleri sadece iştahınızı kabartmakla kalmayacak aynı zamanda sizi ülkeden çok memnun bir şekilde ayrılmanıza yardımcı olacak. Hazırladığımız “Libya’da ne yenir? Ne içilir?” listemiz şimdilik burada son buluyor. Eğer sizin de eklenmesini istediğiniz lezzetler varsa bizimle yorum kısmından paylaşabilir ve Libya mutfağına gerçekleştirdiğimiz gizemli yolculuğumuzda bize yardımcı olabilirsiniz. 

Libya hakkında yazdığımız bütün yazılar için Libya gezi rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Böylece bu ülkeye gerçekleştireceğiniz gezi öncesi bütün detaylı bilgileri edinebilirsiniz 😉

Yorum yapın

Bizi Takip Edin