Laos’ta Ne Yenir? | Laos’a Özgü 15 Lezzet

Laos yemekleri renkli, canlı ve pek çok derde çeşitli otlarla kaplıdır. Tipik bir Asya ülkesi olan Laos, size doyacağınızı ve farklı tatlarla keyifli bir lezzet yolculuğuna çıkacağınızı garanti eder.

Laos’ta Ne Yenir? Ne İçilir?

Hakli olarak son zamanlarda dünyada büyük bir popülerlik kazanan Laos mutfağı, gün geçtikçe de bu popülerliğini arttırmaktadır. Hazırladığımız listede “Laos’ta ne yenir? Ne içilir?” sorularının cevabı olabilecek 15 lezzeti sizler için sıraladık. Ama listemize geçmeden önce Laos yemek kültürü hakkında sizlere bazı ipuçları vermek istiyoruz:

Ülke mutfağında en yaygın olarak kullanılan besinlerin başında sebzeler geliyor. Bu nedenle ülkede çok özel sebze yemekleri denemeye hazırlıklı olmalısınız. Asya denince akla gelen ilk şeylerden olan pirinç Laos yemekleri içinde de çok fazla kullanılmakta, her yemeğin yanında mutlaka pirinç pilavı tüketilmektedir. Sığır ve domuz eti yoğunluklu olarak yemeklerde kullanılmakta, kümes hayvanlarının etleri de bolca tercih edilmektedir. Erişte ile yapılan yemekler de ülke mutfağının önemli bir kısmını oluşturmaktadır.

Şimdi dilerseniz “Laos’ta ne yenir? Ne içilir?” sorularının en önemli lezzetlerini sıralayalım;

1. Laos Larb

Pa Kham Than (adres ve bilgi)

Laos Larb
Laos Larb

Genel olarak “et salatası” olarak tanımlayabileceğimiz “laos larb” ülkenin geleneksel yemeklerinden biridir ve hem hafif hemde protein bakımından zengin bir şeyler yemek isteyenlerin listesine dahil etmesi gereken yemeklerden biridir. Bu salata, ülkenin çeşitli yerlerinde farklı şekillerde yapılabilmektedir. Yerli halk bu salatayı çiğ et ile de yapabilmektedir ancak biz Laos’ta çiğ et tüketilmesini pek önermiyoruz.

2. Khai Pan

Xieng Thong Phonsavanh Restaurant (adres ve bilgi)

Khai Pan
Khai Pan

Khai pan için kısaca kızarmış tatlı su yosunu diyebiliriz. Dövülerek tabaka haline getirilen tatlı su yosunları kare şeklinde parçalara ayrılmakta ve ardından yağda kızartılarak servis edilmektedir.

3. Green Papaya Salad

Khmu (adres ve bilgi)

Green Papaya Salad
Green Papaya Salad

Yeşil papaya salatası, olgunlaşmamış papaya yapraklarından yapılmaktadır. İnce bir şekilde doğranan papaya yapraklarının yanı sıra salatanın içine hurma şekeri, limon, sarımsak, domates, kurutulmuş karides, biber ve çiğ patlıcan gibi çeşitli malzemeler de eklenmektedir.

4. Khao Niaw

Bu pilavı, ülkedeki neredeyse bütün restoranlarda bulabilirsiniz. 

Khao Niaw
Khao Niaw

Evet, geldik listemizin en önemli maddelerinden birine, pirinç pilavına… Pirinç, Asya mutfağının şahı niteliğindedir. Pirincin olmadığı bir Laos mutfağı da asla düşünülemez. Pirinç pilavı da et veya sebze yemeklerinin yanında mutlaka servis edilen, dolayısıyla da Laos’ta ne yenir? Ne içilir? diye merak edenlerin bu ülkeye geldiğinde mutlaka deneyeceği yemeklerden biridir. Yalnız pirincin cinsinden dolayı Laos’ta hazırlanan pilavlar biraz lapa olmaktadır.

5. Mok Pa

Bu balık yemeğini yapan ızgaralara her yerde denk gelebilirsiniz. En güzeli ise bulunduğunuz şehirdeki gıda pazarlarına uğramak olacaktır. 

Mok Pa
Mok Pa

Muz yapraklarına sarılarak pişirilen bir balık yemeği olan mok pa, balık seven ziyaretçilerin denemesi gereken tatlardan biri. Balıklar ya buğulama ya da ızgara üzerinde pişirme tekniği ile hazırlanmaktadır. Bu yemek mutlaka yanında yapışkan pirinç pilavı ile birlikte servis edilmektedir.

6. Khao Jee

Bu keyifli yemek için ülkenin sokakları ve gıda pazarlarından daha iyi bir yer bulamazsınız. 

Khao Jee
Khao Jee

Fransız etkisini mutfak kültüründe de hissettiğimiz Laos’ta Fransız bagetleri ile hazırlanmış bu sandviçlere pek çok sokaktaki satıcının tezgahında rastlayabilirsiniz. Sandviçler üzerine çeşitli soslar katılarak daha lezzetli bir hale getirilmektedir. Kahvaltıda ya da öğle yemeğinde yolunuza ara vermeden tadını çıkarabileceğiniz hızlı bir yemek arıyorsanız khao jee en ideal seçimlerden biri olabilir.

7. Khao Piak Sen

Rice Noodle – Lao porridge (adres ve bilgi)

Khao Piak Sen
Khao Piak Sen

Yoğun bir kıvamı ile çiğnenebilen bir çorba olan khao piak sen, erişte ile yapılmakta ve içinde domuz eti ya da tavuk eti kullanılmaktadır. Çorbanın içine aynı zamanda çeşitli otlar ve sebzeler de katılmaktadır. Çorbaya lezzetini katan esas şey ise ağır ateşte pişirilerek elde edilen et suyu. Rahat ve kolay yenmesi, mideyi rahatsız etmemesi gibi nedenlerle Laos geleneksel yemekleri arasında çok fazla tercih edilmektedir.

8. Naem Khao Tod

Homemade Restaurant (adres ve bilgi)

Naem Khao Tod

Nam khao tod, derin yağda kızartılmış pirinç parçacıkları, ekşi domuz sosisi parçaları, yer fıstığı, rendelenmiş hindistan cevizi, balık sosu, kurutulmuş biber ve diğer malzemelerle yapılan Laos’tan taze bir salatadır. Bu salata çoğunlukla meze olarak servis edilmektedir ve Batı mutfağında da yavaş yavaş kendine yer bulmaya başlamıştır.

9. Sai Oua

Cafe Toui (adres ve bilgi)

Sai Oua
Sai Oua

Sai Oua, diğer sosislerden ayrılan bol otlu, baharatlı bir sucuk türüdür. Laos şehrinde hayli yaygın olan bu sosislerin içinde domuz eti kullanılmaktadır. Bu sosisler genellikle yanında salatası ve pirinç pilavı ile servis edilmektedir.

10. Bira

Lezzetli biralar için ülkedeki barlardan birine girmeniz yeterli.

Beerlao
Beerlao

Asya’da Batı’dan daha tatlarda ve içimi keyif veren biraların tadına bakabilirsiniz. Özellikle “Beerlao” isimli bira kesinlikle “Laos’ta ne yenir? Ne içilir?” listenize dahil etmeniz ve yemeklerin yanında ya da mezelerin yanında içmeniz gereken içeceklerden biri. Bu bira çoğunlukla küçük bardaklarda içine buz atılarak içilmektedir.

11. Sien Savanh

Thai Mii Up Thai/Lao Restaurant (adres ve bilgi)

Sien Savanh

Kurutulmuş sığır etiyle hazırlanan sien savanh, atıştırmalık bir meze olarak satılmakta ve özellikle yolculuklar esnasında çok fazla tercih edilmektedir. Etler, domatesli ve biberli bir sos ile daha lezzetli bir hal almaktadır.

12. Yall Dib

Cafe Kaipen (adres ve bilgi)

Yall Dib

Yall dib, esasen Vietnam kökenli olan, oldukça lezzetli bir atıştırmalıktır. Taze yapraklara sarılan pirinç ve genellikle karideslerle hazırlanır. Yaz aylarında ise sadece pirinçle hazırlanabilmektedir ve çok çeşitli soslarla servis edilmektedir. Bu yemek çok sağlıklı olmasa da kızartılarak da hazırlanabilmektedir.

13. Fransız Mutfağı

L’Adresse – Cuisine by Tinay (adres ve bilgi)

Fransız Mutfağı
Fransız Mutfağı

Laos yemekleri içinde Fransız mutfağından oldukça fazla esintiler göreceksiniz. Bunu sadece kreplerde ve Fransız bagetleri ile hazırlanmış sandviçlerde değil, sadece Fransız yemekleri ile misafirlerini ağırlayan Fransız restoranlarında da göreceksiniz.

14. Lao Lao

Lao Lao
Lao Lao

Dilerseniz yazımıza alkollü içeceklerden devam edelim… Lao lao, ülkede en fazla tercih edilen içkilerin başında gelmektedir. Pirinçten yapılan lao laonun fiyatı da dünyanın diğer bölgelerindeki viskilere göre daha uygundur ve %40 oranında alkol içermektedir. Bu içkiler içine konan böcekler ise ülkenin en fazla tercih edilen hediyelik eşyaları arasında bulunuyor.

15. Laos Pho

Bu yemeği, lokal restoranlardan seçkin restorana kadar pek çok mekanda deneyebilirsiniz. 

Laos Pho
Laos Pho

Etli bir erişte çorbası olan Laos pho, Vietnam kökenli bir yemek olsa da Laos’ta da çok fazla tercih edilmektedir. Et olarak sığır etinin aynı sıra tavuk ya da domuz eti de kullanılabilmektedir.

“Laos’ta ne yenir? Ne içilir?” listemiz şimdilik bu kadar. İlerleyen zamanlarda ülkeye özgü yeni tatlar keşfettikçe sizler için listemizi güncel tutacağız 😉 Siz de bu konuda bize yardımcı olmak isterseniz yorum kısmından bize yazabilirsiniz. 

*Laos ve ülkenin şehirleri hakkındaki bütün yazılarımızı incelemek isterseniz Laos gezi rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin