Köstence’de Ne Yenir? Ne İçilir? | Dillere Destan 14 Lezzet

Başkent Bükreş’in ardından Romanya’nın en büyük şehri olan Köstence sahip olduğu plajları ile ülkenin diğer şehirlerinden bir adım öne çıkıyor. Şehir aynı zamanda yemekleri ile de midesine düşkün gezginleri tam on ikiden vurmayı başarıyor. Biz de “Köstence’de ne yenir? Ne içilir?” diye merak edenler için keyifli bir liste hazırladık…

Köstence’de Ne Yenir? Ne İçilir?

Yunan, Türk ve Balkan mutfağı gibi çeşitli yemek kültürlerini harmanlayarak ortaya çıkan Romen mutfağı kimisi çok aşina olduğumuz kimisi ise ilk defa karşılaştığımız çeşitli lezzetlerle bizlere lezzetli bir “hoşgeldin” diyor.

Et yemeklerinin ilk sırayı aldığı Köstence mutfağı aynı zamanda birçok farklı çorba türünü de denemenize olanak tanıyor. Burada dilerseniz deniz ürünlerini de taze bir şekilde tüketme imkanına sahip olabiliyorsunuz. Sebze ise neredeyse bütün yemeklerde kullanıldığı için Köstence yemekleri oldukça besleyici ve lif bakımından zengin olmaktadır.

1. Sarmale

Sarmale
Sarmale

Romanya’da ülkemizin lezzetlerine benzeyen birçok yemek bulunuyor. Bunlardan en bilinen ise bizim lahana sarmasının neredeyse aynısı olan sarmale isimli yemek. Bu lezzeti kimin daha önce icat ettiği tartışmalarını bir kenara bırakırsak Köstence’de lahana sarmasını çok başarılı bir şekilde yaptıkları için haklarını yememek lazım. Bunun yanı sıra yaprak sarmasını da Köstence ve bütün Romanya’da kolay bir şekilde bulabileceğinizi de belirtelim.

2. Köfte

Mici
Mici

Bir diğer tanıdık lezzet ise köfte. Yapılış ve lezzet olarak ülkemizdeki köftelere benzeyen Romanya köfteleri ülke genelinde bol tüketilen et yemeklerinin başında gelmektedir. Tabi ülkede domuz etinin yaygın olarak tüketilmesinden mütevellit köftelerde de domuz eti sık sık kullanılabiliyor.

3. Papanaşi

Papanasi
Papanasi

Daha önce “Cluj’da ne yenir? Ne içilir?” listemizde de kendisine yer verdiğimiz bu tatlı Romanya’nın geleneksel tatlıları arasında bulunuyor. Tatlı içindeki lezzetli peyniri ile ön plana çıkıyor. Dış kısmı ise çeşitli lezzetlere sahip Romanya’ya özgü bir krema ile kaplanıyor.

4. Patlıcan Ezmesi

Patlıcan Ezmesi
Patlıcan Ezmesi

Meze kültürü Köstence mutfağı içinde de çok fazla yer edinmiş bulunuyor. Bu kültürün en önemli temsilcilerinin başında ise patlıcan ezmesi yer alıyor. Közlenmiş patlıcan başta olmak üzere domates ve soğan gibi malzemelerle hazırlanan patlıcan ezmesi parmak ısırtan bir lezzet olarak listemizdeki yerini alıyor.

5. Mamaliga

Mamaliga
Mamaliga

Dünya üzerinde özellikle Çerkezler bu yemeği çok fazla yapmaktadır. Romanya mutfağı içinde de bu lezzete rastlamak mümkün olmaktadır. Kaşar ve mısır unuyla hazırlanan “lapa” kıvamındaki bu yemeği Köstence’de genellikle et yemeklerinin yanında meze olarak görmeniz mümkün olabilmektedir.

6. Deniz Ürünleri

balık
Sahil şehri Köstence’de bol bol deniz mahsulü yiyebilirsiniz

Karadeniz’e kıyısı olan bir şehirde deniz ürünlerinden bahsetmemek olmaz diye düşündük. Taze bir şekilde yakalanmış lezzetli deniz ürünleri Köstence restoranları içinde misafirlere muhteşem bir ziyafet olarak hazırlanıyor. Eğer Köstence için geniş bir vakit ayırdıysanız bir akşam yemeğini mutlaka deniz ürünleri yiyerek tamamlamanızı tavsiye ediyoruz.

7. Gözleme

Gül Böreği
Gül Böreği

Ülkemizin Karadeniz kıyısından el salladığımızda muhtemelen Köstence’den bakan biri bizi görecektir. Bu kadar birbirine yakın bulunan coğrafyaların benzer damak tadına sahip olması da pek yadırganmaz. Her iki millet de hamur işini çok seviyor ve Köstence yeme içme kültürü içinde gözleme gibi yemeklerin yeri çok büyük. Bunun yanı sıra diğer bir hamur işi olan börek de şehirde bolca tüketilen bir diğer lezzet. Özellikle gül böreği evlerde çok fazla yapılan bir börek türü.

8. Tuica

Tuica
Romanya’nın geleneksel rakısı: Tuica

Erikten yapılan bu içki bir tür rakı. Aman dikkat alkol oranı çok fazla. Bu nedenle yavaş ve azar azar içmekte fayda var yoksa çok fena sarhoş edebiliyor. Temkinli yaklaşırsanız Köstence mutfağı bir akşam yemeğinin yanında en iyi gidecek içeceklerden birinin tuica olduğunu da belirtelim.

9. Çorba

Ciorba
Şehirde birçok farklı yöresel çorba türünü deneyebilirsiniz.

Romanya’da buna “ciorba” deniyor. Bunun çorba olduğunu anlamak çok da zor olmuyor haliyle. Tıpkı ülkemizdeki gibi çorba Romanya mutfağı içinde de ısınma turları olarak yemeklerden önce bolca tüketiliyor. Köstence’ye geldiğinizde de birçok farklı çorba türünün her yeme içme mekanında mutlaka bulunduğunu göreceksiniz. Özellikle işkembe, şehriye, fasulye çorbası (bizim kuru fasulyemize çok benziyor kendisi), gulaş (bizce bu bir çorbadan ziyade etli bir güvece daha çok benziyor) “Köstence’de ne yenir?” diye soranlar için çorba kategorisinde sayılabilecek önemli yemekler arasında bulunuyor.

10. Turşu

Turşu
Sofraların şahı: Turşu

Konservelenmiş yemek kültürü Köstence de çok yaygın. Bunda şehirdeki Balkan yemek kültürü esintilerinin bulunmasının etkisi çok büyük. Balkanlarda insanların soğuk zamanlarda yemek için yiyecek stoklama alışkanlığı yemeklerin de temelini oluşturuyor. Birçok sebzeden hazırlanan turşular ise yemeklerin yanında çok iyi giden birer garnitür olarak tüketilmektedir.

11. Füme Sucuk

Sucuk
Romanya’da sucuk genellikle domuz etinden yapılıyor.

Burada sucuklar domuz etinden yapılıyor. Tütsülenerek kurutulan bu etler “Köstence’de ne yenir?” sorusuna verilecek geleneksel tatlar arasında bulunuyor. Bu sucuklar sade olarak tüketilebildiği gibi birçok yemeğe de eklenerek de yenebilmektedir.

12. Kaşık Çorbası

Kaşık çorbası
Kaşık ya da yüzük çorbası

İşte size ülkemizdeki yemeklere benzeyen bir yemek daha. Köstence mutfağı içinde daha pek çok benzer lezzet göreceğinizin teminatını verebiliriz. Kaşık çorbası da Kayseri mantısını andırıyor ve ülkemizde genellikle düğün yemeği olarak ikram edilen “yüzük çorbası” ile neredeyse birebir aynı diyebiliriz.

13. Tulumba Tatlısı

Tulumba

Osmanlı izlerine sıkça rastladığımız Köstence’de tatlı konusunda da Osmanlı kültürünün izlerini görmek mümkün olmaktadır. Tulumba tatlısı da ülkemizde de çok sevilen ve Köstence yemekleri içinde en sevilen tatlılardan biri.

14. Romanya Simidi

Romanya Simidi
Romanya Simidi

Eğer atıştırmalık bir şeyler yemek isterseniz Romanya simidini Köstence sokaklarında rahatlıkla bulabilirsiniz. Buradaki simitlerde susam bulunmuyor ve üzerine çoğunlukla çekirdek ekleniyor; ancak çikolatalı simit gibi farklı türlerine de rastlayabiliyorsunuz.

Köstence özellikle yaz aylarında giderek hem denizin hem de çok lezzetli yemeklerin tadını çıkarabilirsiniz. Gezinizin ardından “Köstence’de ne yenir?” sorusunun cevabı olabilecek yediklerinizle ilgili görüşlerinizi ve tavsiyelerinizi yorum kısmından bizimle paylaşırsanız çok seviniriz 🙂

Yorum yapın

Bizi Takip Edin