Cluj’da Ne Yenir? Ne İçilir? | Cluj’dan 12 Özel Tarif

Öğrenci şehri olarak anılan Cluj’a geldiğinizde hangi tatları denemeniz gerektiğini mi merak ediyorsunuz? Öyleyse karşınızda “Cluj’da ne yenir? Ne içilir?” sorularının cevaplarından oluşan sıralı tam liste!

Cluj’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Domuz eti bolca göreceksiniz. Hamur işleri kadar sebze yemekleri de karşınıza çok fazla çıkacak. Ülkemizdeki lezzetleri andıran ve “kim kimden esinlenmiş” diye içinizden geçireceğiniz hem lezzeti hem tadı birbirine çok benzeyen yemekler ise bazen kendinizi Türkiye’de imiş gibi hissetmenizi sağlayacak. Şehrin genelinde Avrupa’daki sayısız cafe ve restoran burada pek bulunmuyor. Gene de aç kalmayacak kadar mekanın size göz kırptığını göreceksiniz.

Cluj mutfağı hakkındaki çok kısa bir özetin ardından “Cluj’da ne yenir? Ne içilir?” listemize geçme zamanı geldi artık;

1. Papanaşi

Papanashi
Papanaşi

Romanya genelinde çok yaygın olan bu tatlı Cluj yemek kültürü hakkında bir şeyler öğrenmek isteyenlerin mutlaka listesine dahil etmesi gereken bir lezzet. İç kısmında reçel dolgusu bulunan tatlının dış kısmı ise smantana ismi verilen Romanya’ya özgü bir krema ile kaplanmaktadır.

2. Mici

Mici
Mici

Cluj sınırları içinde ülkemizdeki lezzetlere benzer bir şeyler yemek isteyenlerin imdadına klasik köfteye çok benzeyen mici yetişiyor. Mici ismi verilen köfteler ızgarada pişirilerek servis ediliyor ve afiyetle mideye indiriliyor.

3. Slănina Afumată (Pastırma Füme)

Slănina Afumată
Slănina Afumată

Domuzun karın veya sırt kısmındaki etlerle sarımsak, karabiber gibi etken maddeler bir araya getirilerek bu Romanya usulü pastırmayı ortaya çıkarıyor. Bölge halkının en sevdiği yiyeceklerden olan pastırma füme Cluj yemekleri listemizde de kendisine önemli bir yer ediniyor.

4. Sarmale

Sarmale
İsmi sarmale olsa da tadı ve görüntüsü bildiğimiz lahana sarması 🙂

Sarmale lahana sarmasına Romanya’da verilen isim. Lezzet olarak da ülkemizde yapılan lahana sarmaları ile aynı olan sarmale Romanya’da domuz eti ile de yapılabiliyor. Cluj topraklarında gene bizim mutfak kültürüne ait sarmaya benzeyen, hatta neredeyse aynısı olan golma ismi verilen yiyecek de damak tadına yakın lezzetler arayanların deneyebileceği yemekler arasında bulunuyor.

5. Plăcinte cu Brânză Dulce

Plăcinte cu Brânză Dulce
Plăcinte cu Brânză Dulce

Kızartılarak hazırlanan bu hamur işi yemek daha çok bir böreğe benziyor. Dışı kıtır kıtır bir halde hazırlanan böreğin içinde ise genellikle peynirle dolduruluyor. Romanya’nın en geleneksel yemeklerinden olan bu börek doğal olarak “Cluj’da ne yenir?” sorusu için verilebilecek önemli cevaplardan biri olarak kabul ediliyor.

6. Tuica

Tuica
Tuica

Eğer Cluj’a özgü alkollü bir içecek denemeyi düşünüyorsanız kesinlikle tuicayı denemelisiniz. Elma, armut, erik gibi pek çok meyveden yapılsa da daha çok erikten hazırlanmaktadır. Bu alkollü içecek %60’a kadar alkol oranına kadar ulaşan alkol oranı ile dünya sıralamasında ilk sıralara oynamaktadır. Hazırlanması hayli zorlu olan bu içki ülke genelinde çok fazla tüketilmektedir.

7. Patlıcan Ezmesi

Patlıcan Ezmesi
Patlıcan Ezmesi

Ülkemizde kebapçıların vazgeçilmez mezelerinden olan patlıcan ezmesini Cluj’da da bulabiliyorsunuz. Közlenmiş patlıcan başta olmak üzere soğan, salça ve közlenmiş biber kombinasyonundan oluşan ezme ekmeğe sürülerek afiyetle yenmektedir.

8. Gulaş

Gulaş
Gulaş

Çok özel bir kırmızı biber ve lezzetli etlerle yapıldığında ortaya harika bir tat çıkıyor ve bunun adına gulaş deniyor. Kökenleri Macarlara kadar dayanan bir tür et sote olan gulaş Cluj mutfağı içinde de önemli bir yere sahip. Et yeme ile ilgili bir probleminiz yoksa bizce bu lezzeti Cuj’dan ayrılmadan önce denemelisiniz.

9. Polenta

Polenta
Polenta

Kolay hazırlanan ve genellikle meze olarak tüketilen polentanın kökenleri İtalya’ya kadar uzanıyor. Etli veya etsiz olarak hazırlanabilen bu tarif et sevenler kadar vejetaryenler için de denenebilecek güzel tatlardan biridir.

10. İşkembe Çorbası

işkembe çorbası
Her derde deva işkembe çorbası

Sakatatlar sizin için bir mutfağın vazgeçilmez unsurları arasında ise doğru yerdesiniz demektir. Cluj’da birçok kişinin favori çorbalarından olan işkembe çorbası mideye iyi gelmesi sebebiyle de çok fazla tüketilmektedir.

11. Vargabeles

Vargabeles
Vargabeles

Erişte ve peynirle hazırlanan bu lezzet fırında makarna ile neredeyse aynı görünüme ve tada sahip. Protein bakımından da çok zengin olduğunu söylemeliyiz. Bu yemeği her yerde bulamasanız da biraz ısrarcı olursanız tadabileceğiniz yerlerin olduğunu göreceksiniz. İllaki bir mekan tavsiyesine ihtiyacınız varsa da o zaman size Engels Bistro’yu önerebiliriz.

12. Pâine în Ou

Pâine în Ou
Pâine în Ou

Ekmek parçalarının yumurtaya batırılarak kızartılmasıyla ortaya çıkan bu basit ama etkili tarif Cluj kahvaltılarının vazgeçilmez elemanlarından biri. Eğer Cluj’da bir kahvaltı yapacak kadar vaktiniz olursa kesinlikle bu lezzeti masanıza davet etmelisiniz.

Cluj her ne kadar turistik anlamda büyük bir cazibe merkezi olmasa da bizce birkaç günlük bir ziyareti sonuna kadar hak ediyor. Özellikle şehrin tarihi dokusu ve şehirdeki tarihe tanıklık etmiş binalar sizi resmen kendisine hayran bırakıyor. Biz de bu şehrin yeme içme kültürünü “Cluj’da ne yenir? Ne içilir?” listesi ile sizlere tanıtmak istedik. Umarız gerçekleştireceğiniz Cluj gezisinde yardımcı olur 🙂

Eğer Cluj’a gitmeden önce şehirdeki görülmesi gereken yerler hakkında fikir edinmek ve seyahatinizi planlamak isterseniz Cluj gezilecek yerler listemize göz atmanızı tavsiye ediyoruz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin