Kopenhag’da Ne Yenir? | Viking Diyarından 11 Efsane Tat

Danimarka’nın başkenti Kopenhag, sahip olduğu çok sayıda üst segment restorana ve Michelin yıldızlı restoranlara ev sahipliği yapmasıyla tanınmıştır. Bu bilgi bile aslında Kopenhag’ın gastronomi dünyası için ne denli önemli bir şehir olduğunu bizlere kanıtlamaktadır.

Kopenhag’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Kopenhag, her ne kadar lüks restoranlar ve yemekler konusunda muhteşem bir lokasyon olsa da şehirde sosisli sandviç gibi çok daha basit ama lezzetli yiyecekleri de bulmak mümkün olabiliyor. Bu da “Kopenhag’da ne yenir? Ne içilir?” diye merak edenlere çok geniş bir yelpazeden seçim yapma şansını sunuyor.

İşte Kopenhag’a gelenlerin mutlaka denemesi gereken en özel tatlar;

1. Rød Pølse

Doep (adres ve bilgi)

Rod Polse
Rod Polse

Kırmızı sosis olarak bilinen bu sosis, şehirdeki sosisli sandviç kültürünün başrol oyuncusudur. Zaten Kopenhag’da şehrin dört bir yanına yayılmış olan sosisli sandviç dükkanları ve satıcıları ile yerli halkın sosisli sandviç sevgisini keşfetmek çok da zor olmuyor. Bu yemek alternatifi şehri dolaşanların açlığını gidermeleri için oldukça ucuz bir çözüm. Bu arada sosisler domuz etinden yapıldığı için domuz etine karşı hassasiyeti olanlar için bu lezzeti denemek sıkıntı oluşturabilir.

2. Smørrebrød

Selma (adres ve bilgi)

Smorrebrod
Smorrebrod

Geçmişte Danimarkalı çiftçilerin öğle yemeklerinde yediği bir öğün olan bu üstü açık sandviçler artık günümüzde ülkenin hemen her restoranında servis edilen bir yemek haline dönüşmüş durumda. Bir dilim çavdar ekmeği üzerine balık ya da et, sebze ve üzerine eklenen sostan oluşan bu lezzeti de “Kopenhag’da ne yenir? Ne içilir?” listenize dahil edebilirsiniz.

3. Durum Shawarma

Beyti (adres ve bilgi)

Durum Shawarma
Durum Shawarma

Bundan yaklaşık 50 yıl önce ülkeye gelen Türk veya Orta Doğu kökenli göçmenler, beraberlerinde ülkelerinin yemek kültürünü de getirmiştir. Bu kültürün bir yansıması olarak dürüm yemekleri de Kopenhag’da günümüzde çok yaygın olarak tercih edilmektedir. Bunda dürümün hem yenmesi kolay hem de ucuz bir yemek olmasının etkisinin büyük olduğunu söyleyebiliriz. Şehirde durum shawarma çoğunlukla kuzu ya da tavuk eti ile hazırlanmaktadır.

4. Falafel

Falafel Factory (adres ve bilgi)

Falafel
Falafel

Falafel, Orta Doğu yemek kültüründen sonra Kopenhag’ın da vazgeçilmez lezzetlerinden biri olmayı başardı. Nohutla hazırlanan bu otantik köfte, günümüzde Kopenhag’ın pek çok noktasında bulunabiliyor. Falafel tabağı içinde çoğunlukla marul, domates ve sarımsak sosu bulunuyor.

5. Flæskesteg

Restaurant Puk (adres ve bilgi)

Flæskesteg
Flæskesteg

Danimarka’nın ve Kopenhag’ın geleneksel yemekleri arasında bulunan flæskesteg özellikle Noel masalarından eksik olmayan lezzetlerden biridir. Domuz etiyle hazırlanan bu rosto, çeşitli baharatlar, defne yaprağı ve karanfille pişirilmektedir. Yerli halk genellikle Noel pazarlarında dolaşırken bu rosto ile hazırlanan sandviçlerden yemektedir.

6. Frikadeller

Cap Horn (adres ve bilgi)

Frikadeller
Frikadeller

Frikadeller olarak bilinen Danimarka usulü köfte, en popüler yemeklerden biridir. Danimarka köfteleri için çok özel bir sır ya da tarif olmamasına karşın bu köftelerin farklı bir cazibesi bulunmaktadır. Belki de çoğunlukla tereyağı ile pişirildikleri içindir. Köfteler çoğunlukla haşlanmış patateslerle ve çeşitli sebzelerle servis edilmektedir.

7. Fiskefrikadeller

Restaurant Kanalen (adres ve bilgi)

Fiskefrikadeller
Fiskefrikadeller

Danimarkalıların köfteden daha fazla sevdikleri bir şey varsa o da fiskefrikadeller ismini verdikleri balık köftesi oluyor. Beyaz balık, soğan, maydanoz limonu, tuz ve karabiber karışımı ile hazırlanan köfte harcı pişirilerek muhteşem bir köfteye dönüşmektedir. Kopenhag yemekleri içinde önemli bir yere sahip olan bu lezzeti balıkla aranız yoksa bile en azından bir kere denemenizi öneriyoruz.

8. Ringa Balığı

Musling Bistro (adres ve bilgi)

Ringa

Marine edilmiş ya da salamura ringa balığı, Viking döneminden bu yana Danimarka yemek kültüründe önemli bir yeri olan bir besin kaynağı olarak değerlendirilmiştir. Denizle çevrili olan Danimarka’da ringa balığı çok sevilmektedir. Kopenhag’da bir dilim ekmeğin üzerine ringa balığı konarak bile güzel bir öğün oluşturmak mümkün olabilmektedir.

9. Somon

Restaurant Kronborg (adres ve bilgi)

Somon

Kopenhag’ın restoranlarının menülerinde kendine çok fazla yer bulan bir diğer balık da somon balığı. Çeşitli şekillerde pişirilmesine rağmen, Danimarka halkı çoğunlukla bir dilim çavdar ekmeğinin üzerine bir dilim füme somon ekleyerek yemeyi tercih etmektedir.

10. Pizza

Non Solo Pizza (adres ve bilgi)

Pizza

“Kopenhag’da ne yenir? Ne içilir?” konulu bir yazıya bir İtalyan lezzeti olan pizzanın neden dahil olduğunu merak ediyor musunuz? Şehirde dolaştığınızda bunun nedenini kolay bir şekilde öğrenebiliyorsunuz. Kopenhag’da yaşayan pek çok İtalyan aile, açtıkları dükkanlarda memleketlerinden getirdikleri en kaliteli malzemelerle hazırladıkları pizzaları misafirlerine ikram ediyor.

11. Lezzetli Kopenhag Tarzı Bugerler

Halifax (adres ve bilgi)

Burger

Kopenhag’ı ziyaret edenler ve yeni lezzetler denemek isteyenler kendilerini Kopenhag’ın lezzetlerine gönül rahatlığı ile emanet edebilirler. Çok çeşitli malzemelerle hazırlanan doğal burgerlerle kendinizi şımartabilir ve daha önce yediğiniz hamburgerlerin ne olduğunu kendi içinizde sorgulayabilirsiniz.

Kopenhag’da keşfettiğiniz farklı tatlar var mı? Bunu hemen yorum kısmından bizimle paylaşabilir ve “Kopenhag’da ne yenir? Ne içilir?” listemizin genişlemesine katkıda bulunabilirsiniz.

*Kopenhag’ın muhteşem lezzetleri yanı sıra görülmesi gereken yerleri de Kopenhag gezinizin dolu dolu geçmesine katkıda bulunuyor. Bunun için Kopenhag gezilecek yerler listemizi inceleyebilir ve şehir hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin