Kharkov’da Ne Yenir? Ne İçilir? | Lezzet Küpü 12 Tat

Ukrayna vizesiz gidilebilmesinin yanı sıra cazip ve ucuz mutfağı ile de ziyaretçilerini kendisine hayran bırakan bir ülke. Ülkenin en sevimli şehirlerinden olan Kharkov de yemek konusunda oldukça iddialı. Yazımızda Kharkov’da ne yenir? Ne içilir? gibi soruların cevaplarından oluşan güzel bir liste hazırlayarak bu konuda takipçilerimize bir rehber oluşturmak istedik…

Kharkov’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Gezilecek yerler konusunda Kharkov’un ziyaretçilerini çok fazla tatmin etmeyeceğini belirtelim. Buna rağmen Ukrayna’ya geldiyseniz Kharkov’a birkaç gün zaman ayırarak huzurlu ve eğlenceli zamanlar geçirebilir; 1,5 milyona yakın nüfusa sahip şehrin güzelliklerini keşfe çıkabilirsiniz.

Dilerseniz Kharkov’daki fiyatlara da biraz değinelim. Kharkov’da Ukrayna’nın diğer şehirlerinde olduğu gibi yaşam ülkemize göre oldukça ucuz. Bunda ülkemiz para biriminin Ukrayna para birimi “Grivna”ya göre daha değerli olmasının etkisi büyük. Şehirde başta et yemekleri olmak üzere pek çok lezzeti en lüks restoranlarda tıka basa yiyebilir ve tahmininizden çok daha uygun hesaplar ödeyebilirsiniz.

Et yemeklerinin bolca tüketildiği, hamur işlerinin ve sebzelerin de yemeklerde bolca yer bulduğu Kharkov’da ne yenir? Ne içilir?… İşte cevapları;

1. Borshch Çorbası

Borshch Çorbası
Borshch Çorbası

Doğu Avrupa’ya geldiyseniz ve özellikle Ukrayna sınırları içinde geziyorsanız mutlaka karşılaşacağınız bir lezzet varsa o da borshch çorbası olacaktır. Yazılışı çoğu yerde farklı olan bu lezzetin farklı malzemelerle onlarca çeşidi yapılmaktadır. En sık karşılaşılan hali ile pancar ile yapılan ve kırmızı rengi ile Kharkov mutfağı içinde de çok özel bir yere sahip olan versiyonudur. Bizce bu çorbayı içmeden dönmeyin.

2. Hamburger

burger
Şehir hamburger konusunda oldukça iddialı

“Kharkov’da ne yenir?” sorusuna ABD’ye özgü ancak dünyaya mal olmuş bir yemekle devam edelim istedik. Et konusunda aşmış bir şehir olan Kharkov’da hamburger konusunda çok başarılı mekanlar bulunuyor. İlla ki bir yer önerisi isterseniz de pek çok kişinin önereceği yer olan Gdeburger sizin için iyi bir seçim olabilir.

3. Pelmeni

Pelmeni
Pelmeni

Benzer yemek kültürlerine sahip ülkemizle Ukrayna arasında birçok ortak yemek bulunuyor. Bunlardan biri olan pelmeni neredeyse mantı ile aynı şekilde hazırlanıyor. Kharkov yemekleri içinde çok ama çok özel bir yere sahip olan pelmeniyi yoğurtla ya da yoğurt eklemeden yiyebiliyorsunuz.

4. Vareniki

Vareniki
Vareniki

Gene mantıya benzeyen bir lezzet olan vareniki Kharkov mutfağı içinde şehre gelenlerin en çok tercih ettiği yiyeceklerin başında geliyor. Üzerine eklenen ekşi krema ise bu hamur işini çok daha lezzetli bir hale getiriyor.

5. Kiev Tavuğu

Kiev Tavuğu
Kiev Tavuğu

Daha önce “Lviv’de ne yenir?” sorusunun cevabını aradığımız yazımızda bahsettiğimiz Kiev usulü tavuk aperatif ve fazla ağır olmayan bir lezzet arayanlar için denenmesi gereken Kharkov lezzetleri arasında yer alıyor. Dereotu ve tereyağın eşsiz aroması ile harmanlanan tavuğun lezzetini bütün bedeninizde hissedeceksiniz.

6. Sufle

sufle
Bir kahve eşliğinde sufle çok iyi gider

Kharkov’un en Avrupai tatlılarının başında sufle geliyor. Özellikle kış aylarında içinizi ısıtan bu lezzeti denemek isterseniz yanında sıcak ve aroması keskin bir kahve de sipariş etmeyi unutmayın.

7. Dondurma

Dondurma
Yaz aylarının gözdesi: Dondurma

Kharkov yaz aylarında dayanılması güç bir sıcakla boğuşuyor. Bu da şehirde serinletici yiyeceklere olan rağbeti arttırıyor. Eğer yaz mevsiminde Kharkov’u ziyarete geldiyseniz sizin için “Kharkov’da ne yenir?” sorusuna en güzel cevap kesinlikle dondurma olacaktır. Bu aylarda Kharkov sokaklarında dolaşırsanız adım başı muhteşem dondurmalar deneyebileceğiniz bir yer mutlaka karşınıza çıkacaktır.

8. Glopsy

Glopsy
Glopsy

Ülkemizdeki lahana sarmasına çok benzeyen bu yemek de sebze seven gezginlerin tercih edebileceği tanıdık lezzetlerden biri. Bunu dilerseniz ana yemek öncesinde aperatif olarak dilerseniz de koca bir tabak şeklinde ana yemek olarak tercih edebilirsiniz. Bizim tavsiyemiz ise aperatif olarak tercih etmeniz yönünde olacaktır. Böylelikle şehrin çok daha fazla lezzetini deneme imkanını yakalayabilirsiniz.

9. Kievski

Kievski
Kievksi

Bu yemek de gene şehirde en çok tercih edilen gıdalardan biri olan tavukla hazırlanıyor. Kiev usulü tavuğa benzeyen kievski içinde kaşar bulunuyor ve tavuk eti içindeki kaşarla birlikte pişiriliyor.

10. Pampushky

Pampushky
Pampushky

Bizdeki poğaça kültürüne benzer bir kültür Kharkov yemek kültürü içinde de bulunuyor. Şehirde atıştırmalık bir şeyler arayanların en çok tercih ettiği yiyecek olan pampushky yumuşak, poğaçaya benzeyen bir hamur işi ve şehirde çok seviliyor.

11. Izgara

Churrasco Bar
Churrasco Bar

Kharkov de tıplı Lviv gibi et konusunda uzman ve iddialı bir şehir. Buraya adımınızı attıktan sonra ütopik bir et dünyası sizi bekliyor olacak. Birçok özel mekanda çok sıra dışı konseptlerin eşliğinde muhteşem etlerin tadına bakabilirsiniz. Bu mekanlardan en sevileni ise Brezilya konsepti ile ziyaretçilerini ete doyurmayı hedefleyen Churrasco geliyor. Burada sınırsız et ziyafetine kendinizi hazırlayabilirsiniz.

12. Kahve

Kharkov Kahve
Kharkov’da birbirinden güzel cafeleri ziyaret etmeyi ihmal etmeyin

Avrupa’da birçok kahve çeşidi bulunuyor ve çok özel aromalara sahip kahveler şehirde bulunanlar tarafından bolca tüketiliyor. Şehirde çok keyifli butik cafelerin yanı sıra birçok kahve zinciri de kahve tutkunları için burayı tam bir cennet haline getiriyor.

Kharkov yeme içme konusunda genellikle Ukrayna’nın diğer önemli şehri Lviv ile kıyaslanıyor ve çoğu kişi Lviv’in yemek konusunda daha başarılı olduğu konusunda hemfikir. Biz gene de Khakov’un da keşfedilmeye değer olduğunu düşünüyoruz ve “Kharkov’da ne yenir? Ne içilir?” soruları için şehirde çok özel lezzetlerin de olduğunu bilmenizi istiyoruz…

Yorum yapın

Bizi Takip Edin