Katmandu’da Ne Yenir? | Denenmesi Gereken 18 Özel Tat

Hint ve Tibet mutfağının yoğun etkisinde kalan Katmandu’da ne yenir? diye merak ediyorsanız bu yazımız tam size göre! Yazımızda Katmandu’da mutlaka denemeniz gereken lezzetleri sizinle paylaşmak istedik…

Katmandu’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Öncelikle Katmandu yemekleri hakkında sizlere bazı ipuçları vermek istiyoruz:

Katmandu yemekleri oldukça lezzetlidir ve bu lezzet genellikle yemeklerde kullanılan baharatlardan gelmektedir. Tabi bu durum baharat sevmeyenler için şok edici bir durum olabilir! Bu arada Hindu dininin yaşandığı Katmandu’da inekler kutsal sayıldığından şehirdeki yemeklerde etten ziyade sebzeler kullanılmaktadır. Bu da Katmandu mutfağını vejetaryenler için oldukça cazip kılmaktadır.

Bu arada küçük bir uyarıda da bulunalım: Şehirde arıtılmış su problemi olduğundan şişelenmiş ya da iyi bir şekilde kaynatılmış su kullandığınızdan emin olun. Plastik şişe bulmak sıkıntı yaratabileceği için mümkünse bir adet plastik şişeyi de yanınızda bulundurmanızda fayda olacaktır.

Bu detayları da paylaştıktan sonra artık “Katmandu’da ne yenir? Ne içilir?” listemize geçebiliriz;

1. Dal Bhat

Thakali Kitchen (adres ve bilgi)

Dal Bhat
Dal Bhat Nepal’in geleneksel yemeklerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Dal Bhat muhtemelen Katmandu ve Nepal’daki en meşhur yemeklerin başında gelmektedir. Bu yemek bir tepside sunulmakta ve içinde mercimek çorbası, pirinç pilavı ve çeşitli sebze yemekleri bulunmaktadır. Geleneksel hali bu şekilde olan yemeğe zaman zaman tavuk eti veya kırmızı et de eşlik edebilmektedir. Bu yemeği çatal ve kaşıkla yiyebilirsiniz ancak şehirdeki geleneksel yeme tarzı elle olanıdır.

2. Momos

Narayan Dai ko Masangalli ko famous Momo (adres ve bilgi)

Momos

Momos da “Katmandu’da ne yenir?” sorusuna cevap olarak denenebilecek önemli tatlar arasında bulunuyor. Bir hamur tatlısı görünümüne sahip olan momos, sipariş verdiğinizde genellikle 10 adet olarak yanında da köri suyu ile servis edilmektedir. Eskiden momosların içi kırmızı etle doldurulurken günümüzde sebze ya da tavuk etiyle doldurulmuş momoslar bulmak da mümkün olabilmektedir.

3. Newari Mutfağı

Newa Lahana (adres ve bilgi)

Newari mutfağı
Newari mutfağı, Katmandu’da oldukça yaygın.

Kathmandu’da deneyimleyebileceğiniz bir mutfak kültürü olan Newari mutfağı, bünyesinde 200 civarında yemek türünü barındırmaktadır. Şehre geldiğinizde mutlaka bu yemek kültürüne ait yemekleri de denemenizi tavsiye ediyoruz.

4. Sel Roti

Bu lezzeti sokaklardaki satıcılarda deneyebilirsiniz. 

Sel Roti
Sel Roti

Özellikle festivallerde tüketilen bu Nepal tarzı çörek hazırlanırken hazırlanan hamur yağda kızartılır. Görüntü itibariyle simide benzemektedir. Bu çörekler en iyi güzel bir kahvaltıya eşlik etmekte ya da öğle yemeğinin ardından güzel bir içecekle tüketilmektedir.

5. Samosa

Tip Top (adres ve bilgi)

Samosa
Samosa

Samosa isimli bu böreklerin bölgeye Müslümanlar tarafından getirildiği rivayet edilmektedir. Genellikle patatesle yapılan samosanın içi et veya farklı sebzelerle doldurularak hazırlanmış olanına da denk gelebilirsiniz. Samosa hazırlanırken içinde bol miktarda farklı baharatların kullanıldığını da unutmamak gerek.

6. Pani Puri

Pani Puri Point (adres ve bilgi)

Pani Puri
Pani Puri

Pani Puri, Katmandu’nun geleneksel yemekleri arasında belkide en kolay bulabileceğiniz sokak lezzetlerinden biridir. Lezzetli bir şekilde hazırlanan ekmeklerin içi oyularak çeşitli malzemelerle doldurulmakta ve soslar eşliğinde servis edilmektedir. Bu lezzeti Katmandu’nun pek çok sokağında bulabilir ve tadabilirsiniz.

7. Lassi

Janakpur Dahi Lassi Bhandar (adres ve bilgi)

lassi
Lassi, Nepal topraklarına özgü tatlılardan biridir.

Katmandu’ya geldiğinizde geleneksel bir içecek arıyorsanız denemeniz gereken lezzet “lassi” olacaktır. Bir nevi ayran olan lassi, içine konan şeker, vanilya gibi tatlandırıcılarla şehirde tatlı olarak da tüketilmektedir.

8. Jalebi

Gulab Sweets Nepal (adres ve bilgi)

Jalebi
Jalebi

Asya topraklarında seyir halinde iseniz elbette jalebi denemeniz gereken yiyecekler arasında olmalı. Hamurun dairesel olarak şekil verilmesi ile adeta bir girdabı andıran jalebi, yağda kızartılarak hazırlanmaktadır. Bu çok tatlı lezzet, girdiğiniz tatlı krizlerinde en kestirme çözüm olacaktır.

9. Juju Dhau

Farmers Mart (adres ve bilgi)

Juju Dhau

Kremaya benzeyen bir yapıya sahip olan juju dhau, oldukça tatlı ve ağızda eriyen bir yoğurt çeşididir. Bu lezzet “yoğurtların kralı” olarak adlandırılmaktadır. Bu yoğurt, eğer Katmandu’da iseniz mutlaka denemeniz gereken şeylerin başında gelmektedir. Hemen karşınıza çıkan süt dükkanlarından birine girin ve küçük çömleklerde satılan juju dhauların tadını çıkarın.

10. Yomari

The Village Cafe (adres ve bilgi)

Yomari

Pirinç unundan hazırlanan yomari isimli bu köftelerin içi çikolata ve reçel gibi tatlı dolgu malzemeleri ile doldurulmaktadır. Yanında da tıpkı içi gibi tatlı soslar ile servis edilmektedir. Yomari, Nepal’de çoğunlukla hasat zamanı kutlamalarda tüketilse de bu yiyeceği yılın bütün zamanları deneyebilirsiniz.

11. Chatamari

Bhoe Chhen (adres ve bilgi)

Chatamari
Chatamari

Chatamari, Newari pizzası olarak da bilinen bir çeşit kreptir. Pirinç unuyla hazırlanan krep üzerinde ise peynir ve yumurta gibi eklemeler bulunmaktadır. Katmandu’da ne yenir? sorusuna verilebilecek aperatif tatlardan olan chatamari, hızlı bir şekilde midenizdeki açlığı yatıştırmak için deneyebileceğiniz lezzetler arasında bulunuyor.

12. Choila

Himali Farmers Kitchen (adres ve bilgi)

Choila
Choila

Choila da bir başka eşsiz Katmandu yemeğidir. Yemek çoğunlukla baharatlarla lezzetlenmiş manda eti ile yapılsa da farklı et türleri ile hazırlanan choila yemeği deneyebilirsiniz. Bu yemekle her yerel Katmandu lokantasının menüsünde mutlaka karşılaşabilirsiniz.

13. Lakhamari

Bu lezzeti sokaklarda dolaşırken mutlaka tadın.

Lakhamari
Lakhamari

Ülkemizde hamur işleri nasıl çok seviliyorsa Katmandu’da da çok sevilmektedir. Lakhamari de hamurla hazırlanan lezzetli bir atıştırmalıktır. Hazırlanan mayalı hamurlar kazanlarda pişirilerek yenmeye hazır hale gelmektedir. Bu lezzeti Katmandu sokaklarında neredeyse her köşe başında bulabilirsiniz.

14. Aloo Chop

Tukche Thakali Kitchen (adres ve bilgi)

Aloo Chop
Aloo Chop

Tavuk ve patateslerle hazırlanmış lezzetli ve yemesi pratik kroketlere ne dersiniz? O halde Katmandu yemekleri içinde size öncelikle önereceğimiz tatlar arasında aloo chop mutlaka bulunacaktır.

15. Thukpa

Tibet Kitchen Restaurant (adres ve bilgi)

Thukpa

Tibet’e özgü bir tür erişte çorbası olan thukpa, Katmandu’da da oldukça yaygındır. Elde hazırlanmış erişteler sebze ve et ile birlikte pişirilir. Et olarak yemeğin içinde çoğunlukla bufalo eti kullanılmaktadır.

16. Sekuwa

Bajeko Sekuwa (adres ve bilgi)

Sekuwa
Sekuwa

Nepal topraklarında barbeküde hazırlanan ete sekuwa denmektedir. Etler pişirilmeden önce otlar ve farklı baharatlarla marine edilmektedir. Bu lezzet Nepal’in genelinde sevilse de özellikle Katmandu topraklarında sekuwa çok daha fazla popülerdir.

17. Aloo Tama

Newari Kitchen (adres ve bilgi)

Aloo Tama
Aloo Tama

Soğan, patates ve domatesle yapılan bir çorba türü olan aloo tama, Nepal mutfağına Çin mutfağından sızmıştır. Çok baharatlı bir çorbadır ve çorbaya ekşilik katmak için çorbanın içine bolca limon sıkılmaktadır.

18. Badam Sadheko

Mustang Thakali Kitchen (adres ve bilgi)

Badam Sadheko
Badam Sadheko

Lezzetli bir Nepal salatası denemek istiyorsanız Katmandu’ya geldiğinizde badam sadhekoyu mutlaka yemeklerin yanında denemenizi öneriyoruz. Salatanın ana malzemelerini soya fasulyesi, soğan, domates ve biber oluşturmaktadır. Zencefil, sarımsak, kişniş gibi keskin baharatlar ise bu salatayı ağızda yakıcı bir tat bırakan önemli bir yiyecek haline getirmektedir.

Katmandu’da ne yenir? sorusuna cevap olacak 18 maddeden oluşan listemizin şimdilik sonuna geldik. İlerleyen zamanlarda şehre özgü yemekleri keşfettikçe listemizi daha da genişletebiliriz. Eğer Katmandu hakkında bütün yazılarımızı okumak isterseniz Katmandu gezi rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin