Karaman’ın Tarihi Yerleri | 17 Etkileyici Tarihi Nokta

Karamanoğulları Beyliği ile en parlak dönemlerini yaşayan Karaman, verimli toprakları ile geçmişten günümüze önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Köklü bir geçmişe sahip olan şehrin görülecek tarihi duraklarını Karaman tarihi yerler listemizde derledik…

Karaman tarihi hakkında; Karaman‘daki ilk yerleşimin tam olarak ne zaman başladığı bilinmiyor ancak arkeolojik çalışmalar neticesinde, şehirde MÖ 8.000’li yıllarda yerleşim olduğuna dair izlere rastlanmıştır.

Hititler, Frigyalılar ve Lidyalılar sırayla şehre hakim olmuş ancak şehir, en parlak dönemini Hititler zamanında yaşamıştır. Sonrasında ise bölgede Anadolu Selçuklu Devleti’nin hakimiyeti başlamıştır. Selçukluların zayıflamasını fırsat bilen Karamanoğulları Beyliği, bölgede hakimiyet kurarak kendi devletini kurmuştur. O dönemde şehrin adı “Laren” olarak bilinmekteydi.

Şehir Türk düşünce dünyasının önemli isimlerinden olan Hacı Bektaş Veli, Tapduk Emre, Yunus Emre, Aşık Paşa, Sarı Saltuk ve Karamanoğlu Mehmet Bey gibi zatların yaşamış olduğu ve bu konuda Türk tarihinde önemli bir yer edinmiş bir yerleşim yeridir ve bu açıdan manevi anlamda çok dolu, önemli bir şehrimizdir.

Karaman’ın en ünlüleri; Taşkale Tahıl Ambarları ve Hatuniye Medresesi, Karaman’ın en ünlü tarihi yerleri arasında bulunmaktadır. Bunun yanı sıra sonradan camiye çevrilmiş olan Fisandon Kilisesi de etkileyici mimarisi ile en ünlü yerler listemizde bulunan bir diğer önemli tarihi eser.

Karaman gezi tavsiyesi; Karaman’ın tarihi yerleri çoğunlukla birbirine yakın konumlarda bulunmaktadır. Bazı noktalar şehir merkezine 34-40 km kadar uzaklıkta bulunsa da listemizdeki yerleri ziyaret etmek için 1 ya da en fazla 2 günlük bir plan oluşturmanızı öneriyoruz.

“Karaman’a ne zaman gidilir?” diye merak edenler için bahar aylarının ideal olduğunu söyleyebiliriz. Kış mevsimi çok soğuk olurken yaz aylarının kavurucu sıcakları da gezinizi olumsuz etkileyebilir.

Müzekart; Karaman’daki tarihi yerler ziyaret edilirken Müzekart kullanmayı gerektirecek bir nokta ile karşılaşmıyorsunuz. Bu nedenle eğer sadece Karaman’ı ziyaret edip tatilinizi noktalamayı planlıyorsanız Müzekart edinmesine gerek yok.

Mağaralar

1. Manazan Mağaraları

manazan mağaraları

Burası neresi? Manazan Mağaraları, Karaman’a 40 km mesafede, Yeşildere Vadisi’nin doğusunda yer almaktadır. Bölgedeki toprak yapısındaki kil oranının fazla olması nedeniyle kayalar insanlar tarafından kolay bir şekilde oyulabilmiştir. Mağalar beş kattan oluşmaktadır. Mağaralar bölgeyi kontrol edebilecek şekilde doğu ve batı yönünde dizilmiştir. Mağaraların son üç katı bölge halkı tarafından Kum Kale, At Meydanı ve Ölüler Meydanı olarak isimlendirilmiştir.

Mağaraların olduğu yerde birçok oda ve kaya mezarı bulunmaktadır. Zaman içinde meydana gelen doğal olaylar ise mağaranın ön kısmındaki girişlerin belirsizleşmesine neden olmuştur. Kalenin tam olarak kimler tarafından ne zaman yapıldığına dair net bir bilgi bulunmamasına karşın, 6. veya 7. yüzyılda Bizanslılar tarafından yapılmış olabileceği düşünülmektedir.

Neden gitmeliyim? İç Anadolu’daki önemli kültürel miraslardan biri olan bu mağaralar, Karaman’ın tarihi yerleri arasında da turistler tarafından çok fazla ilgi gören bir noktadır. Eğer siz de Karaman’a geldiyseniz mutlaka bu tarihi mağaraları ziyaret etmelisiniz.

  • Adres: 70000 Taşkale/Karaman Merkez/Karaman
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-18.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kaleler

2. Mennan Kalesi

mennan kalesi
Görsel Kaynak: youtube

Burası neresi? Ermenek ilçesinde bulunan Mennan Kalesi, Ermenek’teki iki önemli kaleden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Kale, Minan veya Meyan isimleriyle de bilinmektedir. Coğrafi açıdan zorlu bir konumda bulunması kalenin geçmişte ele geçirilmesini ve kaleye zarar verilmesini zorlaştırmıştır.

Kalenin ne zaman, kimler tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Bununla birlikte kaleyi aktif bir şekilde son kullanan topluluğun Karamanoğulları Beyliği olduğu düşünülmektedir. Bundan önce de kalenin Hitit, Lidya, Asur, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlılar tarafından kullanıldığı bilinmektedir.

Kaleye Mazı yaylası üzerinde bulunan dar bir yoldan çıkılmaktadır. Kale içinde sarnıçlar, depolar, burçlar ve gizli tüneller gibi önemli yapılar varlığını korumaya devam etmektedir.

Neden gitmeliyim? Mennan Kalesi, tarih, doğa ve fotoğraf tutkunlarına büyüleyici güzellikler sunmaktadır. Her ne kadar kaleye ulaşmak zorlu bir yolculuğu gerektiriyor olsa da, eğer kondisyonunuza güveniyorsanız bizce Karaman tarihi yerler listenize mutlaka bu güzel eseri de dahil etmelisiniz.

  • Adres: Merkez, Görmeli Köyü, Ermenek, Karaman
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

3. Ermenek Kalesi

ermenek kalesi
Görsel Kaynak: ermenek.bel.tr

Burası neresi? Ermenek Kalesi’nin yapım yılı hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Kalenin Asur veya Frig döneminde inşa edilmiş olabileceği üzerinde durulmaktadır. Kale, kayalık bir alanın tepesinde yer almaktadır ve saldırılara karşı oldukça korunaklı bir konumda bulunmaktadır. Kale, özellikle Karamanoğulları döneminde aktif bir şekilde kullanılmıştır. Kaleye geçmişte “Firan Kalesi” de denmiştir.

Evliye Çelebi’nin eserinde övgü ile bahsettiği kalenin doğu tarafında bir kapı olduğundan bahsetmektedir. Hendek ve kulesinin olmadığına da değinmiştir. Gene Evliya Çelebi’den edinilen bilgilere göre kale için 40-50 civarı evin bulunduğu anlaşılmaktadır.

Kaçırmayın! Muhteşem bir doğal güzellik olan Maraspoli Mağarası‘nın da kale içinde olduğu bilgisine ulaştık. Bu nedenle kale ziyaretiniz esnasında bu güzelliği de keşfetmeyi isteyebilirsiniz. Ermenek Kalesi’ne çıkışın zorlu olduğunu da belirtmemizde fayda var.

  • Adres: Merkez, Ermenek Merkez, Ermenek, Karaman
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

4. Karaman Kalesi

karaman kalesi

Burası neresi? İç içe geçmiş üç sur ile oldukça güçlü bir yapıda inşa edilmiş olan kalenin yapım yılının 11. yüzyıl ile 12. yüzyıl arasında olduğu bilinmektedir. Geçmişte 200 burcu olduğu düşünülen kaleden günümüze sadece 9 burcu ulaşabilmiştir. Kalenin surları zaman zaman hasar görmüş ve özellikle bölgenin Karamanoğulları’nın hakimiyetine girmesinden sonra büyük onarımlardan geçmiştir. Bu surların bir kısmı da günümüze ulaşmayı başarmıştır.

Günümüzde yapının restore edilerek müze olarak hizmet vermesi beklenmektedir ancak ne yazık ki şu anda bu konuda ciddi bir adım atılmamış ve kale kaderi ile baş başa bırakılmıştır.

  • Adres: Hisar, 451. Sk. No:72, 70200 Karaman Merkez/Karaman
  • Ziyaret saatleri: Ziyarete kapalı ancak dış kısmını günün her saati görebilirsiniz
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Mimari Yapılar

5. Tartan Evi

tartan konağı
Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? Tartan Konağı, 1810 tarihinde Tartanzadelerden Hacı Ahmet Efendi tarafından yaptırılmış, Karaman’ın önemli sivil mimari örneklerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapı, daha sonra Tartan ailesi tarafından belediyeye hibe edilmiş ve 2005-2007 yılları arasında restore edilmiştir.

Orta sofa planına sahip olan konakta iki kat bulunmaktadır ve bulunduğu sokakla aynı ismi taşımaktadır. Yapının alt katı mutfak, kiler gibi günlük olarak sıklıkla kullanılan bölümlerinden oluşurken, üst katta ise yatak odaları yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Ahşap mimarisinin dikkat çektiği yapıda bulunan kalem işlemeleri de göz doldurmaktadır. Konağın alt kısımdaki giriş kapısı ise Binbir Kilise’den getirilmiş olan taşlarla yapıldığından ayrı bir öneme sahiptir. Sofanın tavanındaki Sultanahmet Camii, Dolmabahçe Sarayı, Kız Kulesi gibi ikonik yapılara ait resimler de evin dikkat çeken özellikleri arasında yer almaktadır.

  • Adres: Mansurdede, 73. Sk. No:7, 70200 Karaman Merkez/Karaman
  • Ziyaret saatleri: 09.00-19.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

6. Tol Medrese

tol medrese
Görsel Kaynak: basyayla haber

Burası neresi? Ermenek ilçesinin Çınarlı Mahallesi sınırları içinde bulunan Tol Medrese, 1339-1340 yıllarında, Karamanoğlu Emir Musa Bey tarafından yaptırılmıştır. Dönemin ilk büyük medresesi olma özelliğine sahip olan yapı, bölgenin en önemli din ve bilim eğitim yuvası olmuştur. Medrese günümüzde restore edilmiş olup müze olarak hizmet vermeye devam etmektedir ve bölgeye özgü çeşitli etgnografik unsurlar medresenin bazı bölümlerinde ziyaretçiler tarafından görülebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Karaman’daki ilk önemli medrese olma özelliğini taşıyan Tol Medrese, taş işçiliği ve muhteşem oyma sanatı örnekleri ile bölgenin en özel mimari ve tarihi eserleri arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Çınarlısu Mah., Ermenek, Karaman
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-19.00
  • Giriş ücreti: ücretsiz
  • Yol tarifi al >

7. Hatuniye Medresesi

hatuniye medresesi

Burası neresi? Hatuniye Medresesi, Karamanoğlu Alaaddin Bey’in hanımı Nefise Sultan tarafından 1382 senesinde yaptırılmıştır. Medresenin mimarının ise Numan Bin Hoca Ahmet olduğu belirtilmektedir. Açık avlu planıyla inşa edilen medrese tek eyvana sahiptir. Öğrencilerin yaşadığı odalar doğu ve batı yönünde sıralanmıştır. Medresenin süsleme detaylarında çoğunlukla geometrik unsurlara yer verilmiştir. Medrese günümüzde restoran olarak hizmet vermektedir.

  • Adres: İmaret, 130. Sk. No:2, 70200 Karaman Merkez/Karaman
  • Ziyaret saatleri: Pazar günleri dışında her gün 10.00-19.00 (Pandemi nedeniyle ziyarete kapalı)
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Müzeler

8. Karaman Müzesi

karaman müzesi

Burası neresi? Karaman Müzesi’nin temelleri 1961 senesinde atılmıştır. Müze, ilk olarak 1963 senesinde çarşıdaki bir yapıya, 1971 senesinde ise mevcut binasına taşınmıştır. Müze iki kattan oluşmaktadır ve tasnif çalışmalarının ardından resmi olarak 1980 senesinde ziyaretçilerini ağırlamaya başlamıştır.

Müzenin birinci katında kitaplık, depo, arşiv, fotoğrafhane ve laboratuvar gibi müzenin teknik ve idari işlerinin yapıldığı kısımlar bulunmaktadır. Sergi alanı olarak ise müzenin ikinci katı değerlendirilmektedir. Bu katta ziyaretçiler arkeolojik ve etnografik eserlerin yanı sıra çeşitli dönemlere ait pek çok sikkeyi görme şansına sahip olmaktadır.

Neden gitmeliyim? Müze içinde sergilenen eserler, Karaman Müzesi oluşturulana kadar yurdun farklı bölgelerinde bulunan müzelerde sergilenmekteydi. Zamanla toplanarak müze içinde sergilenmeye başlanan eserler sayesinde şehri ziyaret edenler Karaman’ın tarihi hakkında hem yakın hem de uzak tarihi ile ilgili çok değerli eserleri görebilmektedir. Özellikle Manazan Mağaraları ile ilgili gerçekleştirilen kazılarda elde edilen “kadın cesedi” müzenin arkeoloji bölümün en değerli nesneleri arasında bulunmaktadır.

  • Adres: İmaret, Turgut Özal Cd. No:3, 70200 Karaman Merkez/Karaman
  • Telefon: (0338) 213 15 36
  • Ziyaret saatleri: Yaz dönemi 08.00-19.00; Kış dönemi 08.00-17.00, Pazartesi, cumartesi ve pazar günleri kapalı
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Camiler

9. Aktekke Camii

aktekke camii

Burası neresi? 1370 senesinde Karamanoğulları Alaaddin Bey tarafından yaptırılmış olan bu tarihi eser, Karaman’daki 14. yüzyıldan kalma en önemli yapılardandır. Caminin konumu oldukça merkezi olduğundan, ulaşım da çok kolay olmaktadır. Alaaddin Bey’in camiyi Hz. Mevlana’nın annesi olan Mümine Hatun adına yaptırdığı belirtilmektedir.

Burası bir külliye şeklinde inşa edilmiş olup caminin yanı sıra türbe, hamam, hücre gibi çeşitli bölmelerden oluşmaktadır. Türbe kısmında başta Mümine Hatun ve Alaaddin Çelebi olmak üzere toplamda 21 mezar bulunmaktadır. Camide bulunan kalem işi süslemeleri ise caminin en dikkat çekici bölümlerindendir.

  • Adres: Tahsin Ünal, İsmet Paşa Cd. No:52, 70100 Karaman Merkez/Karaman
  • Ziyaret saatleri: Her gün 07.00-21.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

10. Ermenek Sipas Camii

ermenek sipas camii
Görsel Kaynak: ermenek.bel.tr

Burası neresi? 1306 senesinde Karamanoğlu Alaaddin Halil Bey tarafından yaptırılmıştır. Kareye yakın olan bir dikdörtgen plana sahiptir. Kitabesinden anlaşıldığına göre cami, 1845 senesinde tadil edilmiştir. Cami, son olarak 2014 senesinde restore edilerek günümüze kadar ulaşmıştır. Caminin orijinal minaresi ne yazık ki günümüze kadar ulaşamamıştır.

Neden gitmeliyim? Camideki taş ve ahşap işçiliği oldukça muntazamdır. Caminin önünde bir çınar ağacı bulunmaktadır ve bu ağaç, anıt ağaç statüsünde korunmaktadır.

  • Adres: Orta, Cumhuriyet Cd., 70450 Ermenek/Karaman
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

11. Yunus Emre Camii

yunus emre camii
Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? Karamanoğulları döneminde, 1400’lü yıllarda yaptırılan bir diğer önemli eser de Kirişçi Mahallesi sınırların içinde bulunan Yunus Emre Camii’dir. Caminin merkezinde kesme taştan bir kubbe bulunmakta ve bu kubbe beş küçük kubbe ile çevrelenmektedir. Dikdörtgen bir planla inşa edilmiştir.

Geçmişte caminin bulunduğu mahallede Kirişçi Baba Zaviyesi‘nin bulunduğu ve caminin de bu tekkenin mescidi olduğu düşünülmektedir. Cami ve türbe harici yapılar, ne yazık ki günümüze kadar ulaşmayı başaramamıştır. Cami ise yılların verdiği yorgunluk nedeniyle 1994 senesinde restore edilmiştir. Caminin bahçesi ise Yunus Emre’nin dizelerinin bulunduğu ve “Yunus Emre Parkı Şiir Bahçesi” isminin verildiği ziyaret etmesi keyifli bir yere dönüştürülmüştür.

Neden gitmeliyim? Cami içinde bulunan Yunus Emre Türbesi nedeniyle cami, her gün pek çok kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Bu özelliği ile cami, manevi atmosferi ile mutlaka görmeniz gereken Karaman’ın tarihi yerleri arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Kirişçi, Yunus Emre Cd. No:22, 70100 Karaman Merkez/Karaman
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kiliseler

12. Binbir Kilise

binbir kilise

Burası neresi? Karaman’da 37 km mesafedeki Madenşehir Köyü içinde bulunan Binbir Kilise, Erken Hristiyanlık döneminin Anadolu’daki en önemli kalıntılarından biridir. Kilisenin Bizans döneminde inşa edildiği bilinmektedir ve 12. yüzyıla kadar da önemli bir dini merkez olarak ziyaret edilmiştir. Burayı çoğunlukla Avrupa’dan Kudüs’e yolculuk eden hacı adayları ziyaret etmiştir.

Kilisenin isminin hikayesi ise ilgi çekicidir. Burası geçmişte önemli bir dini alan olduğundan burada pek çok kilise ve manastır kalıntısı bulunmaktadır. Bölgedeki yapıların isimleri bilinmediği için de bu önemli yapıya “Binbir Kilise” ismi verilmiştir. Bölgedeki diğer birçok yapının 19. yüzyılda meydana gelen depremle birlikte yok olduğu ve bu yapıların 4. ve 9. yüzyıllar arasına tarihlendiği tahmin edilmektedir.

Neden gitmeliyim? Madenşehir Ören Yeri olarak isimlendirilen bölge, Karaman’ın tarihine ışık tutan önemli bir antik bölge olması nedeniyle görülmeye değer noktalar arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Merkez, Karadağ Üstünde, Madenşehri Köyü, Karaman Merkez, Karaman
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

13. Çeşmeli Kilise

çeşmeli kilise
Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? Tapucak Mahallesi’nde bulunan Çeşmeli Kilise, Surp Asvadzadzin Ermeni Kilisesi ismiyle de bilinmektedir. Burası 1. Dünya Savaşı öncesinde Ermeni ve Rumlar tarafından sıkça bir yerleşim yeri olarak tercih edilmiştir.

Bizans dönemine ait olduğu düşünülen yapı, Cumhuriyetin ilanından 1980’li yıllara kadar hapishane olarak değerlendirilmiştir. 2007 senesinde ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilerek çeşitli sanatsal faaliyetler için bir sergi alanı olarak kullanılmıştır.

  • Adres: Topucak, 84. Sk. No:2, 70200 Karaman Merkez/Karaman
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-19.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

14. Fisandon Kilisesi

fisandon kilisesi
Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? 9. veya 10. yüzyılda yapıldığı düşünülen Fisandon Kilisesi, Karaman’ın Dereköy ilçesinde bulunmaktadır. Kilisenin camiye çevrilmesi ise 1573-1574 senelerinde Yusuf Sinan Paşa tarafından gerçekleştirilmiştir. Kilisenin inşasında Yunan Hacı planı uygulanmıştır.

Neden gitmeliyim? Günümüzde cami olarak değerlendirilen Fisandon Kilisesi, bu açıdan şehirde kilise iken sonradan camiye çevrilen tek yapı olma özelliğini taşımaktadır.

  • Adres: Merkez, Dere Köyü, Karaman Merkez, Karaman
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-19.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Antik Kentler, Tarihi Yürüyüş Alanlar

15. Değle Ören Yeri

değle ören yeri

Burası neresi? Değle Ören Yeri, Karadağ’ın yamaçların şehir merkezine 35 km mesafede bulunmaktadır. Biraz şehir dışında olduğundan şahsi aracınızla gitmeniz daha kolay olacaktır. Bölgenin geçmişinin Bizans dönemine kadar uzandığı düşünülmektedir ve en önemli kalıntılar arasında 6 adet kiliseye ait kalıntılar bulunmaktadır.

Bölgedeki yapılar basit bir yapıda inşa edilmiş olup, o dönem dini ihtiyaçların karşılanması adına hızlı bir şekilde yapılmıştır. Bölgede, daha öncesine tarihlenen sunak, Bizans döneminde kaya mezarı olarak değerlendirilmiştir. Sunağın üzerinde bulunan kaya kabartması ise dikkat çekicidir.

  • Adres: Merkez, Karadağ Üstünde, Madenşehri Köyü, Karaman Merkez, Karaman
  • Ziyaret saatleri: 08.00-19.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Türbeler, Külliyeler

16. Karabaş Veli Külliyesi

karabaş veli külliyesi
Görsel Kaynak: karaman.ktb.gov.tr

Burası neresi? Külliyenin Karamanoğulları döneminde inşa edildiği düşünülmektedir ancak net bir tarih yapım tarihi belirlenememiştir. Külliye, tekke ve türbe bölümlerinden oluşmaktadır. Yapının inşasında kesme taş kullanılmıştır. Caminin avlusunda bulunan 12 kenarlı şadırvan ise külliyenin ilgi gören mimari yapıları arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Siyahser Mahallesi, Merkez/Karaman
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Diğer Tarihi Yerler

17. Taşkale Tahıl Ambarları

taşkale tahıl ambarları

Burası neresi? Kireçli bir yapıya sahip olması nedeniyle insan eliyle kolay bir şekilde şekillenen kayalara oyulmuş bu oyuklar, Taşkale kasabası içinde bulunmaktadır. Kayalar üzerine bu şekilde oyulmuş 250 civarında ambar bulunmaktadır ve ambarlar bir veya iki odalı bir şekilde yapılmıştır. Ambarların toplam yüksekliği ise 40 metreyi bulmaktadır. Tahıllar üst kısımdaki ambarlara hazırlanan makara düzenekleri ile konulmaktaydı. Bu ambarlarda tahılların 30 yıldan daha uzun bir süre boyunca sağlam bir şekilde saklanabildiği belirtilmektedir.

Neden gitmeliyim? Kaya ambarlarının geçmişi Erken Hristiyanlık dönemine kadar uzanmaktadır ve ambarlar içindeki en genç olanının en az 150 yıllık olduğu düşünülmektedir. Bu tarihi yapılar doğal olarak bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin odak noktası olmaktadır.

  • Adres: 70000 Taşkale/Karaman Merkez/Karaman
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Karaman tarihi yerler listemiz şimdilik burada son buluyor. Şayet sizlerin de eklemek istediğiniz maddeler varsa ya da düşüncelerinizi paylaşmak ve yazımızın gelişmesine katkıda bulunmak isterseniz bize alt kısımdaki yorum kısmından ulaşabilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin