Karaman Gezilecek Yerler | Görülecek En İyi 17 Yer

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir hakkında; tarihinden emin olmamakla bilmekle birlikte yapılan çalışmalar neticesinde M.Ö. 8 bin yıllarında yerleşim bölgesi, ticaret ve kültür merkezi olduğunu ortaya koymuştur. Karaman çevresinin Hititler, Lidyalılar, Frigyalılar, Romalılar gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Kent ismini Karamanoğulları Beyliği’nden almış olup belirli bir dönem başkentlik yapmıştır. Tarihi kadar doğal güzellikleriyle Karaman gezilecek şeyler karşınızda;

Kaç Günde Gezilir; Karaman geziniz için maksimum 2 gününüzü ayırmanız yeteli olacaktır.

Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Karasal iklimin hakim olduğu kış ayları karlı yağışlı ve soğuk geçerken yaz aylarında ise kurak ve sıcak geçmektedir. Bu sebepten ötürü Karaman’ı ziyaret etmek için ilkbahar ve sonbahar aylarını tercih edebilirsiniz.

Müze Kartları; Türkiye’nin çoğu ilinde geçerli olan ücretsiz giriş yapabilmenizi sağlayan Müzekart ile Karaman’da yer alan müzeleri ve turistik yerleri ziyaret edebilirsiniz.

Ne Yenir; Et yemeklerinden tatlılarına kadar tüm yemeklerinde damaklarda bıraktığı izler ile adından söz ettiren mutfakta; fırın kebap, bıldırcın dolması, calla, çullama, çoban kavurma, töğmeken, piliç dolması, domates dolması ve çok daha fazlası için Karaman yöresel yemekleri yazımızı inceleyebilirsiniz.

  • Kişi başı ortalama yemek fiyatı: 25-30 TL
  • Kişi başı ortalama kahve fiyatı: 3-5 TL

*En Popüler Yerler

-Müzeler

1- Karaman Müzesi

karaman müzesi

Burası Neresi? Karaman’da yer alan müze, şehrin tarihini daha iyi anlayabilmek için en az tarihi yapıları yerinde görmek kadar büyük öneme sahip. Karaman ve çevresinde yer alan antik bölgelerde yapılan kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkan eserlerin sergilendiği müzede, Epipaleotik Devir’den, Cumhuriyet Dönemi’ne kadar pek çok tarihi eser mevut. İki ayrı sergi salonu bulunan müzede, arkeolojik ve etnogtafik olarak düzenlenmiş eserleri görmek isterseniz, müzeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

  • Konum: İmaret, 130. Sk. No:2, 70200 Karaman Merkez/Karaman
  • Giriş Saatleri: 08:00-19:00
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

-Meydanlar

2- Aktekke Kent Meydanı

Burası Neresi? Şehirdeki en büyük meydanlardan biri olan Aktekke Kent Meydanı aynı zamanda en yoğun caddelerden biri olması sebebiyle burada her şeye rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Karaman geziniz sırasında sevdiklerinize küçük hatıralar almak isterseniz buraya mutlaka gelmenizi öneririm.

-Diğer

3- Karaman Tanıtım Merkezi

Burası Neresi? Karaman şehir merkezinde bulunan Karaman Tanıtım Merkezi, çok fazla vakitinizi harcamadan kolayca gezebileceğiniz bir yer. Karaman Belediyesi tarafından faaliyete açılan tanıtım merkezi, yerli ve yabancı turistlere Karaman’ı doğru biçimde tanıtabilmek amacıyla kurulmuş. İçerisinde yöresel figürler dışında sesli anlatım odaları da bulunan tanıtım merkezini, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

  • Konum: Tahsin Ünal, İsmet Paşa Cd. No:3, 70110 Karaman Merkez/Karaman
  • Telefon: 0338 226 40 28
  • Giriş Saatleri: 09:00-17:00
  • Yol tarifi al >

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Parklar

4- Zeyve Pazarı

Burası Neresi? Ermenek’te bulunan İkizçınar ve Yaylapazarı Köyleri arasındaki Zeyve Pazarı,  600 senelik bir geçmişe sahiptir. Anadolu’da eşine başka yerde rastlanmayan bir pazar yeridir. İçerisinde 300 civarında tarihi çınar ağacı bulunuyor. Sahip olduğu doğal güzellikleri, soğuk suyu, yerleşim alanı, otantik atmosferi, su değirmenleri, su hızarları ve fırını ile mutlaka görmeniz gereken bir yer. Haziran ve ekim ayları arasında yerli halk tarafından yetiştirilen organik meyve ve sebzeler yerli ve yabancı ziyaretçilere satış yapmaktadırlar. Aynı zamanda yöreye has el sanatı ürünleri de bu pazarda müşterilerini beklemektedir.

5- Kuğulu Park / Çukurbahçe

Burası Neresi? Kuğulu Park ve Cambaz Gezi Parkı Karaman kentinin en yoğun caddesi üzerinde yer alan İsmet Paşa’da bulunuyor. Çukurbahçe yapılmadan önceki hali çukur şeklindeymiş. Hatta ismini de buradan alıyor. Şehrin en gözde parklarında biri olup halk tarafından yaz dönemlerinde akşam kendilerini dışarı atarak serinledikleri bir yerdir.

-Barajlar

6- Ermenek Turkuaz Barajı

ermenek turkuaz barajı

Burası Neresi? Karaman’a 160 kilometre kadar uzakta yer alan Ermenek Turkuaz Barajı’nın etrafı yeşillikler içerisinde olup turkuaz rengi suyu ile muhteşem bir ahenk yaratıyor. Göksu Çayı üzerinde enerji üretmek gayesiyle 2002 senesinde yapımına başlanan barajın gövdesinin hacmi 272 bin metreküptür. Piknik yapabileceğiniz alanda kano, tekne, su bisikleti, yelken ve dalış gibi su sporları aktivitelerini gerçekleştirebilirsiniz.

-Mesire Alanları

7- Gökçe Çamlığı

Burası Neresi? Karaman Mut yolu güzergahına 20 kilometre mesafede kurulan Gökçe Çamlığı, çam ağaçları ile içerisinde bulunan restoranı ve mesire alanları bulunan turistik bir noktadır. Çamlık Orman İşletme Müdürlüğü tarafından işletilmektedir.

-Şelaleler

8- Yerköprü-Göksu Şelalesi

Burası Neresi? Karaman’ın batı yönünde Habiller Köyü yakınında konumlanan Göksu Nehrii kaliteli oksijeni, yeşilliği ve güzel suyu ile ön plana çıkıyor. Yerköprü alanında yer alan ve Karaman geziniz sırasında görmeniz gereken yerlerdendir.

-Mağaralar

9- İncesu Mağarası

Burası Neresi? Karaman’ın Taşkale kasabasına 9 kilometre uzaklıkta yer alan İncesu Deres’nin eteklerinde 1356 metre uzunluğunda doğal ve uzun bir oluşum mağaradır. İçerisinde çok sayıda sarkıt, dikit ve traverten havuzlar bulunan mağara görsel bir şölen oluşturuyor. Girişinin üzerinde bulunduğu tepenin yamaçlarında küçük ve dik şekilde delikler bulunur. Mağaraya yakın bulunan kaya sığınaklarının bulunduğu kısımlarda Roma devrine ait küçük bir yerleşime ait izler görülmektedir. Mağaranın suyunun ve oksijeninin şifalı olması sebebiyle astım ve kalp hastaları tarafından ziyaret edilmektedir. Yüksekliği 6 metre kadar olan mağarada rahatlıkla dolaşmak mümkün.

10- Manazan Mağaraları

manazan mağaraları

Burası Neresi? Karaman’ın tarihi simgelerinden biri olan Manazan Mağaraları, Karaman şehir merkezine 40 kilometre kadar mesafede yer alıyor olup volkanik kireç taşı kayalarının üzerine insan eliyle yapılan oyma odacıkları görebilirsiniz. Manazan Mağaraları’nın tarihi Bizans İmparatorluğu Dönemi’ne dek dayanıyor. 6. ve 7. yüzyılda oyulduğu tahmin edilen odalar, içeriden kat geçişlerinin olduğu eski bir apartman modelidir. Yapıldığı zamanlarda farklı amaçlar için kullanılan yapının bazı odalarının şapel olduğu bilinen bilgiler arasındadır. Günümüze gelene kadar oldukça fazla yıpranması sebebiyle bir giriş kapısı dahi bulunmuyor.

  • Konum: 70000 Taşkale/Karaman Merkez/Karaman
  • Giriş Saatleri: 09:00-18:00
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

11- Meraspolis Mağarası

Burası Neresi? Karaman’ın Ermenek ilçesinde bulunan ve Dünya’nın üçüncü büyük mağarası olduğu bilinen Meraspolis Mağarası, bir yer altı suyuna sahip olup adından oldukça fazla söz ettiriyor. Son zamanlarda popüleritesini artıran mağaranın iki farklı girişi mevcut. Biri oldukça ilkel bir giriş diğeri ise sonradan su çekmek amacıyla yapılan bir giriştir. Mağaranın içi gezebileceğiniz kat girişlere sahip. Özel aracınız ile buraya ulaşabilirsiniz. Mağarayı bir rehber eşliğinde gezmenizi öneririm.

12- Yeni Dünya Mağarası

Burası Neresi? Bucakkışla Kasabası’nda yaklaşık 8 kilometre mesafede yer alan Göksu Nehri’nın batı kıyısında bulunan doğal oluşumlu mağaranın dip bölümlerinde bir gölet mevcut. Buradan çıkan su mağaranın aşağısında yer alan büyük çınar ağaçlarının dibinden Göksu Nehrine kavuşmaktadır. Yapı yönünden mermerden oluşan mağara içerisinde görsel bir hoşluk sağlayan çok sayıda sarkıt ve dikitlerden meydana geliyor.

-Vadiler

13- Ermenek Vadisi

Burası Neresi? Ülkemizin doğal güzelliklerini en güzel şekilde yansıtan yerler arasındaki Mersin ve Karaman şehirlerinin kesiştiği noktada konumlanan Ermenek Vadisi, Taşeli Platosu’nun kuzeyinde yer alıyor. Ayrıca Göksu Nehri’nin en uzun kollarından biridir. Yeşil doğası ve canı çeşitliliği ile önemli değerlerden biri olan vadinin içerisinde uzunca bir çayda bulunuyor. Rafting gibi adrenalin dolu sporların yapıldığı Ermenek Çayı son zamanlarda yapılan barajlardan dolayı bu özelliğini yitirmeye yüz tutmuş. Bu nedenle genelde belli bölgelerde kanoyla ve teknelerle geziler yapılmakta.

14- Gödet Saklı Cennet

Burası Neresi? Karaman’da doğanın keyfini sonuna kadar çıkartabileceğiniz Gödet Vadisi, Güldere Köyü’nde yer alıyor olup doğal park ve güzelliklerinin yanında tarihi mağaralardan kiliselere kadar pek çok gezi noktasını da içerisinde barındırıyor. Güzel bir doğa yürüyüşü yapıp, yeşilliklerin kucağında kahvaltı etmek için oldukça elverişli olan Saklı Cennet, şehrin gürültüsünden kaçmak için en ideal noktalardan. Günübirlik olarak ziyaret edebileceğiniz veya kamp kurabileceğiniz bu doğal parkın tam orta kısmından geçen derenin kenarında hoş saatler geçirebilirsiniz. 1983-1988 yıllarında sulama amacıyla yapılan baraj balık tutmak içinde tercih ediliyor.

-Dağlar

15- Karadağ

karadağ

Burası Neresi? Sönmüş bir volkanik dağ olan Karadağ, Konya ve Karaman illeri arasında konumlanıyor. Dağ Hotamiş bataklığı ile Karaman ve Çumra ovaları arasındadır. Baştepe, Kızıltepe ve en yüksek noktası olan Mahalaç olmak üzere üç yüksek tepenin birleşmesi ile oluşmuş olan dağ kütlesinin içerisinde çok fazla ikincil tepe yer alıyor. Dağın farklı zaman dilimlerinde pek çok püskürttüğü varsayılmaktadır. Karaman’ın doğa mirası olan Karadağ, coğrafi konumu itibari ile de yüzlerce yıldır önemli bir yere sahiptir.

-Yaylalar

16- Barçın Yaylası

Burası Neresi? Sarıevler ilçesinde yer alan Barçın Yaylası Toros Dağları etrafında orman içerisinde, temiz ve tatlı su kaynakları olan zengin endemik bitki yapısına, kaliteli oksijeni ve pek çok doğal güzelliğe sahip yayla doğaseverlerin yoğun ilgisini çekmektedir.

*Yakınındaki Tatil Yerleri

17- Madenşehri Köyü

Burası Neresi? Karaman’ın en eski yerleşim alanlarından biri olan Madenşehri Köyü, bugün ören yeri olarak çok fazla ziyaret edilmektedir. Özellikle Bizans Dönemi kalıntılarına rastlanmaktadır. Bunlar arasında bazilikalar, konutlar ve sarnıçlar bulunan bölgenin en önemli kalıntıları olup köyün girişinde yer alan Binbir Kilise yapılar arasındaki en önemli bazilikadır. 500 sene önce inşa edildiği düşünülüyor. Karaman gezilecek yerler arasında keşfedilmeyi hak eden önemli noktalardan biridir.

*Karaman ile Madenşehri Köyü arasında 9 kilometre vardır. 

*Tarihi Yerler

M.Ö. 8 binli yıllara dayanan tarihi ile günümüze oldukça güzel tarihi yapılar bırakan Karaman’da; Türkiye’nin en gösterişli kalelerinden biri olan ve 12. asırda Selçuklu Devleti tarafından inşa edilen Karaman Kalesi, sığınak ve zindan olarak kullanılan doğal mağaralarda yer alan Ermenek Kalesi, dik bir kayanın üzerinde konumlanan ve kayalardan yapılan Mennan Kalesi, Karamanoğulları Dönemi’nde tamamı kesme taş kullanılarak yapılan Aktekke Cami, Karadağ’ın yamaçlarında konumlanan Binbir Kilise ve çok daha fazlası için hazırlamakta olduğumuz Karaman tarihi yerler yazımızı yakında sizlere sunacağız.

*Alışveriş

Nakış ve ya işçiliği konusunda popüler olan ve özellikle de ağaç oyma işçiliği olsun, mobilyacılık olsun, marangozluk olsun bu gibi meslek gruplarının yer aldığı Karaman’da kendinize ve dostlarınıza alabileceğiniz seçenekler oldukça fazla. Taşkale, Şirvan, Karaş halısı ve el sanatı ürünleri bunlardan bazıları. Bu ürünleri Karaman merkez çarşıdan temin edebilirsiniz.

*Gece Hayatı

Diğer şehirlerde olduğu gibi burada canlı bir gece hayatı bulunmuyor. Ancak fasıl ve gece kahveleri adı altında oldukça keyifli vakit geçirebileceğiniz eğlence seçenekleri mevcut. Bunlar arasında; Kahverengi Nargile&Cafe, Kervan Osmanlı Kahvesi, Kale Gazinosu, Karaman Yıldız Gazinosu’dur. Canlı müzik performansı dinleyebileceğiniz yerler arasında ise; Bamboo Cafe, Albeyaz Cafe, Paradoks Cafe&Bistro bulunuyor.

*Şehir içi Ulaşım 

Şehir içi ulaşımda halk otobüsleri, minibüsler ve taksiler ile kullanılmaktadır. Tüm her yerin birbirine yakın oluşu sebebiyle genelde yaya olarak gezilir merkezde. Saat 07:00 ile 21:00’e kadar otobüs seferlerinden yararlanabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin