Kaliforniya’da Ne Yenir? Ne İçilir? | 20 Özel Tat

Kaliforniya ABD’nin önemli sahil eyaletlerinin başında geliyor. Bölgeye gelenler “Kaliforniya’da ne yenir? Ne içilir?” sorusu için çok farklı cevaplar bulma şansını yakalıyor. Biz de bu yazımızda bu güzel eyaleti keşfetmeye çıkanlar için bölgedeki önemli lezzetleri listelemek istedik.

Kaliforniya’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Yerel lezzetlerin tadına bakabileceğiniz gibi birbirinden farklı mutfakların bir araya getirilerek ortaya çıkan füzyon mutfağı konusunda da Kaliforniya’da birçok seçeneğinizin olduğunu bilmelisiniz. Bunun yanı sıra eyalette bulunan gastromoni mutfakları farklı lezzetler arayanlar tarafından en çok uğranan yerler arasında bulunuyor.

Güneşli bir iklime sahip olan eyaletin okyanusa olan yakınlığı ve tarımsal zenginliği ortaya oldukça fazla alternatife sahip bir Kaliforniya yemek kültürü çıkarmış. Haydi bu kültür içinde çok sevilen lezzetlerden oluşan listemize birlikte göz atalım;

1. California Roll

California Roll
California Roll

Şekil olarak suşiye çok benzeyen bu Kaliforniya yemeği yengeç etiyle yapılarak pirinçle harmanlananan bir karışımla sarılıyor ve rulo haline getirilerek yenmeye hazır bir hale geliyor. İçinde avokado da bulunan bu yemek Kaliforniya yemek kültürü içinde çok popüler bir noktada duruyor.

2. Sarımsaklı Dondurma

Sarımsaklı Dondurma
Sarımsaklı Dondurma

Kaliforniya’nın Gilroy şehrinin civarından geçerken keskin bir sarımsak kokusu duymaya hazırlayın kendinizi. Burası ülkedeki sarımsak üretiminin %90’ını tek başına karşılıyor. Haliyle Kaliforniya yemekleri sarımsak konusunda oldukça şanslı ve zengin oluyor. Eyalet sınırları içinde özünde sarımsak olan pek çok lezzeti tatma fırsatını yakalayabiliyorsunuz. Bunlardan biri de bize yabancı gelebilecek olan sarımsaklı dondurma. Özellikle Gilroy Galric Festival zamanı şehre gelirseniz bu lezzeti tadabilir ve düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

3. Carnitas Burrito

Carnitas Burrito
Carnitas Burrito

Domuz eti ile yapılan bu Meksika usulü dürüm Kaliforniya mutfağı için önemli lezzetlerden biri olmayı başarmış. Zaten ülke genelinde pek çok farklı türde Meksika tarzında dürümün olması da bunu bizlere kanıtlıyor.

4. Cobb Salad

Cobb Salad
Cobb Salad

Kaliforniya’nın en bilinen lezzetlerinin başında bu salata geliyor. Birçok yeşilliğin birleşiminden oluşan Cobb salad içindeki yumurta, avodako gibi besin değeri yüksek maddelerle birleşince bir salatadan çok daha fazlası heline gelerek kendi başına bir öğün olarak da değerlendirilebilmektedir. Bir de yanına güzel bir şarap tercih ederseniz bizce akşam yemeğini bu şekilde çok özel bir şekilde aradan çıkarabilirsiniz.

5. Tabi ki Hotdog

Hotdog
Hotdog

“Kaliforniya’da ne yenir?” diye merak edenlerin ilk aklına gelmesi gereken şeylerin başında elbette ABD ile özdeşleşmiş bir sokak lezzeti olan hotdog gelecektir. Bu aperatif ve hızlı lezzeti eyaletin hemen her noktasında tadabilirsiniz.

6. Donut

Donut
Donut

Amerikan filmlerindeki polislerin kahve eşliğinde yediği bir yiyecek olarak tanıdık donutu. Kaliforniya’ya geldiğinizde filmlerden aşina olduğunuz bu renkli ve sevimli donutları güzel bir kahve eşliğinde yemeğe ne dersiniz?

7. Burger

Kaliforniya Usulü Burger

Ülke genelinde hızlı yemenin yaygın olduğunu belirtelim. Bu yaklaşımla birlikte ortaya çıkan burger kültürü ise Kaliforniya eyaletinde de birbirinden lezzetli ve doyurucu burgerler denemenize olanak tanıyor. Kaliforniya sokaklarını arkadaşlarınızla keşfe çıkmışken leziz bir şeylerle karnınızı doyurmayı planlıyorsanız bizce burger iyi bir tercih olacaktır.

8. Pho

Pho
Pho

Vietnam mutfağından Kaliforniya’ya bir yolculuk yapan pho için bir çeşit erişte diyebiliriz. Et suyu ile hazırlanan bu besleyici çorba içindeki lif halindeki et parçalarıyla çok lezzetli bir hale bürünüyor.

9. Avokadolu Tost

Avokadolu Tost
Avokadolu Tost

Bazılarının pek sevmediği ancak çoğu kişinin alıştıktan sonra vazgeçemediği bir lezzet olan avokado Kaliforniya için çok önemli bir besin değeri. Eyalet sınırları içinde bu meyveden pek çok farklı lezzet ortaya çıkmaktadır. Bu seçeneklerden biri olan avokadolu tost Kaliforniya yemekleri arasında pratik ve leziz tercihlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

10. Cioppino

Cioppino
Cioppino

Ana malzeme olarak Morina balığından yapılan bu balık yahnisi bölgede çorba olarak çok fazla tercih edilmektedir. Kaliforniya mutfağının önemli lezzetlerinden olan bu yahni içindeki kekik, mercanköşk, kekikotu, maydanoz, karanfil gibi baharatlarla çok daha eşsiz bir karışım haline geliyor.

11. Balık Tacoları

Balık tacoları
Balık tacoları

Kaliforniya mutfak kültürü içinde balık önemli bir yer tutuyor. Çeşitli sebzelerle lezzetlendirilmiş eşsiz balık tacoları da bu kültür içinde çok fazla tüketilen yemekler arasında bulunuyor. Tacolar için dilerseniz çok lezzetli balıkları ya da deniz yumuşakçalarını tercih etmek ise ziyaretçilerin tercihine kalmış.

12. İstiridye

İstiridye
İstiridye

Kaliforniya’da çok lezzetli istiridyeleri deneme fırsatı da bulabilirsiniz. Eğer deniz kabukluları ilgi duyduğunuz ve severek tükettiğiniz bir lezzet ise bu eyalette bunu en taze ve en leziz haliyle bulabileceğiniz pek çok yer olduğunu belirtmeliyiz. İstiridye dışında Dungeness yengeci, midye gibi diğer deniz kabuklularının da tadına bakmanızı öneriyoruz.

13. Elmalı Turta

Elmalı Turta
Elmalı Turta

Elma ile yapılan bir şeyin tatsız olma ihtimali neredeyse yok gibi. Canınız Kaliforniya’da tatlı yemek isterse önereceğimiz ilk tatların başında da elmalı turta geliyor. Şehri turlarken Julian Pie Company’de bir mola verin ve bilim elmalı turta ile vücudunuzun huzur bulduğunu hissedin.

14. Kore Usulü Barbekü

Kore Usulü Barbekü
Kore Usulü Barbekü

Kaliforniya ABD içinde en çok Kore nüfusuna sahip yerlerin başında gelmektedir. Bu da burasını Kore yemekleri için büyük bir potansiyel haline getirmektedir. Kore Usulü Barbekü de et seven bünyelere oldukça iyi gelecek bir lezzet. Farklı garnitürlerle birlikte tüketilen bu barbekü türü hem doyurucu hem de oldukça besleyici.

15. Amerikan Karidesleri

karides
Karides Kaliforniya’da çok sevilen bir deniz canlısı

Amerikanın en leziz deniz canlılarından olan karidesler ülkenin dört bir yanında en şık restoranlardan en uygun fiyatlı karın doyurma noktalarına kadar çok geniş bir yelpazede tüketiliyor. Kaliforniya mutfağı içinde de kendisine önemli bir yer bulan karidesler domates, avokado gibi yan ürünlerle birlikte afiyetle tüketilmektedir.

16. Deniz Tarağı Çorbası

Deniz Tarağı Çorbası
Deniz Tarağı Çorbası

Ekmekten bir kase içinde servis edilen deniz tarağı çorbası dilerseniz tek başına bir öğün olarak dilerseniz de yemeğinizin öncesinde midenizi hazırlamak için deneyebileceğiniz güzel bir çorba. Sunum olarak zaten insanı kendisine hayran bırakan çorba lezzet olarak da otoritelerden tam not almayı başarıyor.

17. Hangtown Fry

Hangtown Fry
Hangtown Fry

Klasik Kalioforniya yemekleri içinde yer alan bu yemek pastırma, istiridye, yumurta ve soğanın uyumundan meydana geliyor. Tavsiyemiz eyaletle özdeşleşmiş bu lezzeti mutlaka deneyimlemeniz yönünde olacaktır. Tabi pek çok yurt dışı yemek rehberi yazımızda yaptığımızda “domuz eti” uyarımızı bu yemek için de yapmamız gerekiyor. Ülke genelinde domuz eti yaygın olarak tüketildiği için eğer bu et türü ile ilgili hassasiyetiniz bulunuyorsa yemekte kullanılan pastırmanın hangi etten yapıldığına dikkat etmenizde fayda var.

18. Cruffin

Cruffin
Cruffin

“Kaliforniya’da ne yenir?” sorusuna cevap arıyorsanız listenizde kesinlikle cruffine de yer açmalısınız. Özellikle San Francisco şehrinde tadabileceğiniz bu hamur işi lezzet oldukça fotojenik hali ile lezzet avcılarına göz kırpıyor.

19. Deniz Kestanesi

Deniz Kestanesi
Deniz Kestanesi

Yüzerken insanın kabusu olan deniz kestaneleri denizin dışına çıkarıldıktan sonra “Kaliforniya’da ne yenir?” sorusu için muhteşem bir cevap haline gelmektedir. Zeytinyağı ve limon eşliğinde hazırlanan bu deniz kabuklusu çoğu kişinin favori deniz ürünleri arasında yer almaktadır.

20. Izgarada Mısır

Meksika tarzı közde mısır
Meksika tarzı közde mısır

Meksika usulü bir sokak lezzeti olan ızgarada mısır, közde pişirildikten sonra üzerine peynir, mayonez, limon, tuz gibi ilavelerle müşterilerin beğenisine sunulmaktadır. Bir yemek olarak değerlendiremeyeceğimiz bu lezzet atıştırmalık olarak tadabileceğiniz oldukça keyifli bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.

Kaliforniya’da ne yenir deyince akla ilk gelen ve mutlaka tadılması gereken 20 süper lezzeti sizler için sıraladık. Sizin bu eyaletteki favori lezzetiniz hangisi? Hemen bize yorum kısmından yazın!

Yorum yapın

Bizi Takip Edin