Avustralya’da Ne Yenir? Ne İçilir? | Ülkenin 20 Lezzeti

“Avustralya’da ne yenir? Ne içilir?” ile ülkenin yemek kültürü hakkında detaylı bilgileri sizinle paylaşmak istedik. Eğer Avustralya’ya gitmek istiyorsanız seyahatinizi planlarken bu yazımıza mutlaka göz atmanızı öneriyoruz.

Avustralya’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Yıllarca İngiliz sömürgesi altında kalmış ve ardından pek çok bölgeden göç almış bir coğrafyadan bahsediyorsak öncelikle böyle bir bölgede kozmopolit bir yemek kültürünün olduğunu söylememiz gerek. Bu nedenle Avustralya mutfağı içinde yerel lezzetlerin yanı sıra farklı etnik mutfak kültürlerini de deneyimleme şansını yakalıyorsunuz. Tabi bunun yanı sıra Avustralya’nın ilk ev sahipleri olan Aborjinlere ait yemek kültürü ülkenin ana yemek kültürünü oluşturuyor ve bu yemeklere “bush tucker” denmektedir.

Hayvancılığın yaygın ve başarılı olarak yapıldığı ülkede et yemekleri ve süt ürünleri çok fazla tüketilmektedir. Ürünler oldukça kaliteli olduğundan ortaya çıkan yemekler de çok lezzetli olmaktadır. Ülkede yemek pişirme yöntemleri çok detaylı değil ve genellikle ızgarada kolay bir şekilde pişirme tekniği kullanılmaktadır. Bu da ülkede barbekü kültürünün yaygınlaşmasını sağlamıştır.

Porsiyonların hayli büyük olduğu Avustralya, Avrupa ülkelerinin aksine uygun fiyatı ile yemek yemenin daha keyifli olduğu ülkelerden biri. Bu da yemek için ülkede çok büyük meblağlar harcamayacağınız anlamına geliyor.

Şimdi dilerseniz Avustralya’da ne yenir diye merak edenler için hazırladığımız listeye birlikte göz atalım;

1. Kahvaltı

Avustralya kahvaltısında et ürünlerine de bolca rastlıyorsunuz

Dilerseniz listemizin ilk maddesine Avustralya’da kahvaltı ile başlayalım. Ülkede kahvaltı adına Türkiye’de görebileceğiniz hemen her şeyi bulmanız mümkün. Bunun yanı sıra et, makarna gibi ülkemizde pek alışkın olmadığımız gıdalar da ülkedeki kahvaltılarda yaygın olarak yenmektedir.

2. Balık

somon avustralya
Somon balığı Avustralya’da çok sevilen bir balık türü

Avustralya’da ana besin maddelerinden biri balık. Ülkenin farklı bölgelerinde yetiştirilen çok lezzetli balıklar deniz ürünleri sevenler tarafından sıklıkla tüketiliyor. Ülke genelinde tüketilen 500’ün üzerinde deniz canlısı türü olduğu söylenmektedir. Özellikle de somon balığı ülkenin en sevilen balık türleri arasında bulunuyor.

3. Pavlova

pavlova

Avustralya’nın geleneksel tatlısı diyebileceğimiz pavlova içi kıtır ve dışı yumuşacık olan, üzerine çeşitli meyveler eklenerek sunulan yemesi çok keyifli bir kurabiye. Bu tatlıyı denemeden Avustralya sınırlarının dışına çıkarmıyorlarmış diye duyduk 🙂

4. Şarap

Avustralya şarap
Şarabın merkezi Avustralya

Şarap ise ülkenin geleneksel içkisi diyebiliriz. Bunda ülkede çok kaliteli bağların olmasının etkisi büyük. Ülkedeki şarapların kalitesi pek çok büyük çaplı şarap yarışmalarından ve otoritelerden geçer not alarak kendini kanıtlamış durumda. Bizim tavsiyemiz gittiğiniz bölgede mutlaka düzenlenen şarap tadımlarına katılarak bu özel şarapların tadına bakmanız yönünde olacaktır.

5. Bira

bira australia
Ülkede çok lezzetli biralar içebilirsini

Avustralya biranın en çok içildiği ülkelerin başında geliyor. Yani bu ülkede insanlar su yerine bira içiyor desek yeridir. Biranın alkol oranı da öyle az değil. Eğer yüksek alkol oranlı biralara alışık bir bünyeniz yoksa buradaki biralar sizi hızlı bir şekilde sarhoş edebilir. Aman dikkat diyelim.

6. Macadamia 

macadamia

Avustralya mutfağı hakkında konuşulurken ülkeye has fındık türü macadamiadan da bahsetmemiz gerek. Özellikle kurabiye formu ile dillere destan bir lezzete kavuşan macadamiayi ülkenin her yerinde görmeniz mümkün. Sek yemek ise alışkın olmayanlar için pek keyif verici olmayabilir; çünkü bu fındık türü yaklaşık olarak %70’lik bir yağ oranına sahip.

7. Barramundi

barramundi

Sosla ve biberle çeşitlendirilen Avustralya’ya özgü bu balık türü “Avustralya’da ne yenir?” sorusuna cevap olarak bir balık yemeği arayanların öncelikle denemesi gereken lezzetler arasında bulunuyor. Yağlı bir balık olması nedeniyle hayli lezzetli olan barramundi bir tür sazan balığıdır.

8. Pancettalı Barbekü Karides

Barbekü Karides
Barbekü Karides

Pancetta ile sarılı karidesler barbeküde bir güzel pişirilir ve Avustralya mutfağı için çok önemli bir lezzet haline gelir. “Pancetta ne?” diye soracak olursanız bunun pastırmaya benzeyen İtalyan menşeli bir salam olduğunu söyleyebiliriz.

9. Meat Pie

meat pie

Şimdi de bir tür börek olan ve Avustralya’nın imza lezzetlerinden biri olan meat pie’den bahsedelim. Tart hamuru içine konan etlerle pişirilen bu tart muhteşem lezzeti ile denemeniz gereken yemeklerden biri.

10. Fish & Chips

fish and chips

Özellikle sahil kenarında patates kızartması eşliğinde servis edilen balıklar çok fazla tercih ediliyor. Bu yemek pratik bir şekilde yenmesi ve çok lezzetli bir öğün olması nedeniyle severek tüketiliyor.

11. Burgerler

burger

Et konusunda bu kadar başarılı bir ülkede haliyle muhteşem burgerler yemek kaçınılmaz oluyor. Avustralya mutfağı içinde önemli bir yere sahip olan burgerleri tadarak çok keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.

12. Timsah Eti

timsah eti

Aborjin mutfak kültürü ile şekillenen Avustralya’da timsah eti özellikle ızgarada pişirilerek çok fazla tüketilmektedir. Ülkemizde Avustralya’ya gidenler için bu et türü çok farklı gelse de heyecan arayanlar için bu farklı et türü denenebilir.

13. Lamington

lamington

Bu tatlı ülkede çok meşhur. Hemen her cafede bulabileceğiniz lamingtonu kısaca çikolatalı ve Hindistan cevizli kek olarak tanımlayabiliriz. İçeceğinizin yanında lamington alarak ülkenin tadını çıkarmaya ne dersiniz?

“Lamington nasıl yapılır?” diye merak ediyorsanız buradaki linke göz atabilirsiniz.

14. Kanguru Eti

kanguru eti

Ülkede çok fazla bulunan hayvanlardan biri olan kangurunun eti de ülkede tercih edilen et türleri arasında bulunuyor. Avustralya yemekleri içinde bolca kullanılan kanguru eti aynı zamanda ızgarada da tüketilmektedir.

15. Deniz Kabukluları

Deniz Kulağı
Deniz Kulağı

Ülkede midye, İstiridye, karides gibi deniz tabukluları oldukça fazla sevilmektedir. Tazmanya bölgesinde çok fazla bulunan deniz kulağı ise mutlaka denenmesi gerekenler listesinde ilk sıralarda yer alıyor. Moreton Koyu Böceği de gene Tazmanya bölgesinde yaygın olarak tüketilen deniz kabuklulardan biri.

16. Rokalı Izgara Bıldırcın Göğsü

bıldırcın göğsü
Bıldırcın göğsü lezzeti ve görünümü ile insanı mest ediyor

Avustralya yemek kültürü içinde ülkemizde de çok sevilen bir et türüne de rastlıyoruz. Bilindiği üzere avcılığın değerli kuşlarından olan bıldırcın eti yağlı ve lezzetli eti ile çok seviliyor. Bu et roka, parmesan peyniri ve zeytinyağı ile bir araya getirilerek muhteşem bir lezzet halinde tüketiliyor.

17. Bal kabağı Çorbası

Bal kabağı çorbası
Bal kabağı çorbası

Etle aranız yok ise Avustralya’da en büyük alternatiflerden biri kesinlikle kal kabağı çorbası. Özellikle soğuk aylarda içinizi ısıtacak bu güzel çorbayı dilerseniz bir öğün olarak dilerseniz de yemekten önce tüketebilirsiniz.

18. Mangalda Sosis

Izgarada sosis

“Avustralya’da ne yenir?” sorusuna verilecek cevapların çoğu pratik bir şekilde hazırlanan yemeklerden oluşuyor. Bunlardan biri de ızgarada hazırlanmış sosisler. BU sosisler özel ekmeklerin arasında konarak çoğunlukla bira eşliğinde tüketiliyor ve yemek derdi Avustralyalılar için bitmiş oluyor. Bu kadar basit 🙂

19. Tavuk Parmigiana

Tavuk Parmigiana
Tavuk Parmigiana

Esasında bir Amerikan-İtalyan lezzeti diyebileceğimiz tavuk parmigiana Avustralya publarının vazgeçilmez yemekleri arasında bulunuyor. Patates kızartması ve salata ile tamamlanan bu lezzet hızlı bir şekilde lezzetli bir şeyler yemek isteyenler için birebir.

20. Damper

damper

Yemeğinizin yanında geleneksel bir Avustralya ekmeği isterseniz size damperi getireceklerdir. Oldukça lezzetli olan bu ekmeği yemeğinizin yanında tüketebileceğiniz gibi üzerine tereyağ, reçel gibi besinleri sürerek de yiyebilirsiniz. Eğer “Avustralya’da ne yenir?” sorusuna geleneksel bir lezzet arıyorsanız bu ekmeği mutlaka denemenizi öneriyoruz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin