Hırvatistan’da Ne Yenir, Ne İçilir? | 14 Nefis Lezzet

Coğrafi konumu nedeniyle geniş bir mutfak kültürüne sahip olan Hırvatistan, Türk mutfağına yakın lezzetleriyle seyahatinizi tatlandıracak.

Hırvatistan’da ne yenir, ne içilir yazısı ise ülkenin yöresel tatlarını derleyen ve açlığınızı nefis bir şekilde bastıracak atıştırmalıklardan oluşan bir içeri sunuyor.

Ülkenin geleneksel yemekleri Orta Avrupa ve İtalyan esintileriyle zenginleştiği gibi kendine özgü yemekleriyle de iştah kabartıyor. İster Zagreb veya Pula’da olun ya da Split’in sakinliğine karışın, enerjinizi ve keyfinizi yerine getirecek onlarca farklı lezzet deneyebilirsiniz.

#1 Hırvatistan’da Ne Yenir ?

Listenin ilk sırasında;

1- Brudet

Brudet

Brudet, farklı balık çeşitlerinden de yapılan bir çeşit balık yahnisi. Domates ile tatlandırılan yahni, pişirme aşamasında hiç karıştırılmıyor ve kendi suyuyla pişiriliyor. Hırvatistan’da bulabileceğiniz yaygın yemeklerden biri olacak bu lezzeti mutlaka deneyin.

2- Crni Rizot(Siyah Risotto)

Crni Rizot

Crni Rizot’a rengini veren mürekkep balığı nedeniyle Siyah Risotto olarak nam salmış. Ülkedeki her deniz ürünleri restoranının menüsünde yer alan bu enfes yemek içeriğinde kalamarın yanında midye, istiridye ve diğer kabuklu denir ürünlerini de barındırıyor.

Damak zevkinize uyan bir lezzet olup olmadığına karar vermek için güzel bir balık lokantasında yer ayırtın ve yedikten sonra dişlerinizde kalan siyah lekeleri göstermek için kocaman gülümseyin.

3- Fritule

Fritule

Ham maddesi un olan küre şeklindeki tatlı Fritule, üzüm ve limon kabuklarıyla renklendirilerek servis ediliyor. Tadı damağınızda kalacak Hırvat lezzetlerinden biri olan bu şekerli atıştırmalığı sıcak bir kahve eşliğinde tüketebilirsiniz.

4- Hobotnica Ispod Peke

Hobotnica Ispod Peke

Bosna Hersek ve Karadağ gibi ülkeye komşu ülkelerde de görülen bir pişirme yöntemiyle hazırlanan Hobotnica Ispod Peke, her türlü et yanında özellikle ahtapot kullanılarak yapılıyor. Çeşit çeşit baharat ve Akdeniz sebzeleriyle süslenen yemek, özel sos ve ekmekle servis ediliyor. Hırvatların sofralarının vazgeçilmezi olan bu yemeği pek çok restoranda deneme şansınız var.

5- Klipići

Klipići

Bizim ayçöreklerimize benzeyen Klipići, hamurlara hilal şekli verilerek fırınlanıyor. Her bölgede farklı bir isimle anılıyor ya da farklı pişirme tarzı kullanılıyor.

6- Krostule

Krostule

Krostule, Hırvatistan kıyılarından Dubrovnik‘e kadar uzanan geleneksel bir pasta. Hamurun uzun ince çizgileri gevşek bir düğüm halinde bağlanıyor ve yağda kızartılıyor. Üzerine toz şeker serpilerek sunulan bu güzel tatlı çıtır çıtır bir lezzet.

7- Manestra

Manestra

Özellikle kış aylarında sıklıkla tercih edilen Manestra, mısır ve fasulyenin başı çektiği bir çeşit çorba. Farklı türlerde de yapılan bu çorbayı her restoranın menüsünde görebilir ve sipariş verebilirsiniz.

8- Pasticada

Pasticada

Salt dana eti kullanılarak yapılan Pasticada, “Dalmaçya mutfağı kraliçesi” olarak kabul ediliyor. Her evde pişirilen bu yemek, şarap sirkesi ile marine edilen dana etiyle hazırlanıyor ve incir, karanfil ve Hindistan cevizi ile sunuluyor.

9- Peka

Peka

Hırvatistan yiyecekleri listesinde ilk sıralarda yer alabilecek kadar popüler olan Peka, aslında bir yemek pişirme yöntemi. Odun ateşinde toprak ya da çelik kaplarda pişirilen et veya balık, patatesle süsleniyor. Basit bir hazırlanışı olan Peka’nın yanında güzel bir Hırvat şarabı içmeyi de unutmayın.

10- Punjene Paprike(Biber Dolması)

Türkiye’nin geleneksel yemeklerinden biber dolmasının bir de Hırvat versiyonunu denemeye ne dersiniz? Tıpkı bizim sofralarımızı renklendiren dolmalar gibi hazırlanan Punjene Paprike, genellikle patates püresiyle servis ediliyor ve muhteşem lezzetiyle tadına aşina olmayan insanları büyülüyor. Eğer farklı tatlar denemeye kapalıysanız pek çok restoranda sipariş verebilirsiniz.

11- Rozata

Rozata

Tatlıya düşkünseniz size bir diğer önerimiz: Rozata. Krem karamelin Hırvat yorumlaması olan bu yiyeceği, özellikle Dubrovnik ve çevresinde tadabilirsiniz.

12- Sarma

Sarma

Tuzlanmış lahana yaprağı içine konan kıyılmış etlerden yapılan sarma, Türk mutfağından Hırvatistan’a taşmış bir yemek. Karnınızın acıktığını hissettiğiniz anda sarma sipariş ederek, tıpkı Punjene Paprike gibi, size tanıdık tatlarla riske girmeden karnınızı doyurabilirsiniz.

13- Soparnik

Soparnik

Poljica bölgesinin yöresel yemekleri arasında gösterilen Soparnik, içinde İsviçre pazı olan bir nevi gözleme. Kültür Bakanlığı tarafından kültürel miras sayılan bu yiyecek, adına festival düzenlenecek kadar önem verilen bir kültür nesnesi sayılıyor.

14- Strukli

Strukli

Süzme peynir ve ekşi krema ile doldurulmuş bu lezzetli pasta, ülkeye Slovenya‘dan gelmiş ve kısa zamanda bölgenin popüler yemekleri arasında yer edinmiş. Bu güzel pastayı pek çok kafede bulabileceğiniz gibi sadece Strukli yapan yerler de göreceksiniz. Özellikle Zagreb’de karşınıza çıkacak lezzetin peynirli ve yaban mersinli türleri de bulunuyor.

*Hırvatistan yöresel tatları sadece bunlarla sınırlı değil elbette. Seyahat planlarınız arasında bu ülke varsa daha pek çok lezzet keşfi yapabilirsiniz. Kendinize bir rota oluşturmanızı sağlayacak diğer içeriklerimiz için aşağıdaki linklere göz atabilirsiniz.

*Hırvatistan’da ne yenir yazımız ile ilgili fikir ve görüşleriniz için aşağıda yer alan yorumlar butonunu kullanabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz.

“Hırvatistan’da Ne Yenir, Ne İçilir? | 14 Nefis Lezzet” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Bizi Takip Edin