Hannover’de Tarihi ve Turistik Yerler | 19 Tarihi Durak

Hannover’de şehrin görkemli tarihini keşfedebileceğiniz binalar, anıtlar, saraylar da dahil olmak üzere pek çok şey sizi bekliyor. Hannover tarihi yerler listemize göz atın ve Almanya’nın bu tarih kokan şehrini yakından tanıyın…

Hannover tarihi hakkında; İlk etapta bir pazar yeri olarak kurulan şehrin geçmişinin 1150 yılına dayandığı düşünülmektedir. Leine Nehri kıyısında kurulan bu Orta Çağ yerleşiminin isminin “Hohes Ufer”den mi yoksa “High Embankment”ten mi geldiği henüz tam olarak bilinmiyor.

1241’de Hannover, Guelph Dükü King Henry’nin torunu Dük Otto’dan bir kasaba tüzüğü almış ve resmi olarak bir yerleşim birimi olarak kabul edilmiştir. 14. yüzyılda 34 kuleye sahip olan ve bugün bir kısmı hala ayakta olan şehir surları inşa edilmiştir.

Uzun yıllar İngiliz kraliyet aileleri tarafından idare edilen şehir, daha sonra Brunswick-Lunenburg Dükü Ernest Augustus tarafından yönetilmeye başlamıştır. İlk demiryolunun kurulduğu Hannover, sanayi ve ekonomi açısından Almanya topraklarının en önemli şehirlerinden biri konumuna gelmiştir.

Dünya Savaşı yıllarında ciddi ekonomik ve sosyal sorunlarla boğuşan Hannover, 1946’da kurulan Aşağı Saksonya’nın başkenti olmuştur. 1947 senesinde ilk ihracat fuarı ekonomi canlandırmak adına Hannover’de gerçekleştirilmiştir. Bu çabaların sonucunda da şehir, günümüzde Almanya’nın en önemli ekonomi duraklarından biri konumuna gelmiştir.

Hannover’in en ünlüleri; Biraz ulaşımı zor olsa da peri masallarından çıkmış edasıyla Marienburg Kalesi bizim için Hannover’in en ünlü tarihi yerleri arasında bulunuyor. Altstadt bölgesi ise sahip olduğu tarihi doku ile mutlaka zaman geçirilmesi gereken ünlü duraklardan biridir. Kilise gezmeyi sevenler için Marktkirche ve Kreuzkirche Hannover kiliseleri içinde ayrı bir öneme sahiptir.

Hannover gezi tavsiyesi; Altsadt bölgesine mutlaka zaman ayırın. Kafe ve restoranlarda bütçeniz dahilinde bölgenin lezzetlerini tatmaya özen gösterin. Ziyaret için hem daha az kalabalık hem de daha az sıcak olması nedeniyle ilkbahar ve sonbahar aylarını tercih edin.

Müzekart; Ziyaretçiler Hannover Card ile şehirdeki gezilerini daha ekonomik bir şekilde gerçekleştirebilmektedir. Kartla ilgili önemli detaylar için yazımızın son kısmına göz atabilirsiniz.

Kiliseler

1. Aegidienkirche

Aegidienkirche

Burası neresi? Savaşlarda ciddi zararlar gören Aegidienkirche, Hannover’in Eski Şehir bölgesindeki en önemli üç kiliseden biridir. Kilise, onarılmamış bu haliyle bir savaş anıtı görevi görmektedir. 1347 senesinde inşa edilmiş bu harabe kilise, en parlak döneminde şehrin en güzel yapılarından biri olduğunu bu haliyle bile bizlere gösteriyor. Kilisenin yerinde daha önce, 10. yüzyılda inşa edilmiş olan bölgedeki insanların ibadet ettiği küçük bir şapelin bulunduğu tahmin ediliyor.

Eski Şehir bölgesindeki birçok yapıyla birlikte 1943’de gerçekleştirilen bir hava saldırısında zarar gören bina, şehrin yıkıcı doğasını çok net bir şekilde gösteren en önemli yapıların başında gelmektedir. Tarihi yapının mimari yapısı incelendiğinde ise daha çok Barok etkisi görülmektedir.

Kilisenin olduğu yerde ziyaretçilerin gözüne bir de çan çarpıyor. Bu çan, Hiroşima’ya düşen bombanın anısına Japonlar tarafından bağışlanan Barış Çanı‘dır. Gerek Barış Çanı gerekse harabeye dönmüş kilise binası, şehrin II. Dünya Savaşı’nda aldığı hasarı gösteren en önemli anıtlardır.

Neden gitmeliyim? Harabe haldeki kilise, güzel olmasına karşın Almanya’nın en hüzünlü anıtlarından biri olması nedeniyle Hannover’de mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunuyor.

  • Adres: Aegidienkirchhof 1, 30159 Hannover, Almanya
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

2. Marktkirche

Marktkirche

Burası neresi? Hannover’in önemli tarihi yerleri arasında yer alan Marktkirche, şehrin eski bir kraliyet şehri olarak öneminin kanıtı olan 97 metre yüksekliğinde etkileyici bir kuleye sahiptir. Tuğladan yapılmış olan dini yapı, “Pazar Kilisesi” olarak da adlandırılmaktadır ve “Hannover’in tarihi yerleri nerelerdir?” sorusu için verilecek en önemli cevaplar arasında bulunmaktadır.

14. yüzyılda inşa edilmiş olan kilise içinde 15. yüzyıla tarihlenen bronz yazı ve 1480’de yapılmış olan ahşap oymalı etkileyici bir sunak dikkat çekmektedir. Sunağın ön tarafında İsa’nın hayatından 21 sahne, arka tarafında ise kilisenin iki koruyucu azizi olarak kabul edilen Aziz George ve Aziz James’e ait fotoğraflar yer almaktadır.

Gotik bir tarza sahip olan kilisenin inşası 1366’da tamamlanmıştır. Kilise, iki adet nefi ve neflerin üzerinde yükselen semerli çatısıyla dikkat çekmektedir. Kilisenin batı kulesi, bir zamanlar şehrin zenginlik ve gücünün bir simgesiydi. Bu kule günümüzde şehirdeki en yüksek kulelerden biridir.

Neden gitmeliyim? Şehrin birçok noktasından görülebilen kulesi, kent için bir dönüm noktasıdır ve etkileyici mimarisi ile şehre gelen turistlerin dikkatini çekmeyi başarmaktadır.

  • Adres: Hanns-Lilje-Platz 2, 30159 Hannover, Almanya
  • Telefon: +49 511 364370
  • Ziyaret saatleri: Her gün 11.00-19.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

3. Kreuzkirche

Kreuzkirche

Burası neresi? Marktkirche’ye bağlı bir kilise olarak hizmet veren Kreuzkirche, Hannover’in merkezi bir noktasında bulunan bir Lutheran kilisesidir ve 1533’te Hannover’deki ilk Lutheran töreni burada düzenlenmiştir. Kilise ilk olarak 1333’de inşa edilmiş ancak İkinci Dünya Savaşı’nda zarar görmesinin ardından yeniden inşa edilmiştir.

Kilisede çeşitli konser etkinlikleri de düzenlenmektedir. Hatta senede bir kez Marktkirche’nin çocuk ve gençlik korosu da burada bir müzikal sergilemektedir. Kilise binası, aynı zamanda evlenmek isteyenler için de çok şık bir düğün salonu görevi görmektedir.

Neden gitmeliyim? Hannover’deki Gotik mimarideki üç kiliseden biri olan Kreuzkirche, mimari dokusu ile görenleri kendisine hayran bırakıyor. Dini açıdan oldukça önemli olan bu yapı, Hannover kiliseleri içinde şehirden ayrılmadan önce mutlaka görülmesi gereken bir ibadethanedir.

  • Adres: Kreuzkirchhof 3, 30159 Hannover, Almanya
  • Telefon: +49 511 364370
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu (Her cumartesi 12.00’da rehberli tur düzenlenmektedir)
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Müzeler

4. Aşağı Saksonya Eyalet Müzesi (Landesmuseum Hannover)

Landesmuseum Hannover

Burası neresi? Yeni Belediye Binası’nın tam karşısında bulunan Aşağı Saksonya Eyalet Müzesi, çok önemli antika koleksiyonlarına ev sahipliği yapan müzelerden biridir. Bu koleksiyonlardan en popüler olanı ise Orta Çağ’dan 20. yüzyıla kadar olan zaman dilimini kapsayan muhteşem bir sanat koleksiyonu olan Devlet Galerisidir (Landesgalerie).

Müzede sanat eserlerinin yanı sıra 20.000’den fazla esere sahip arkeolojik ve etnolojik koleksiyon da bulunuyor. Bu koleksiyon içinde çok sayıda dinozor, balık ve sürüngen türüne ait kalıntılar görülebilmektedir. Müzenin tarih öncesi bölümü insanlığın 200.000 yıllık tarihine ışık tutmaktadır.

Sergiler 6500 metrekarelik bir sergi alanında sergilenmektedir. Sahip olduğu bu sergiler sayesinde Aşağı Saksonya Eyalet Müzesi, Hannover müzeleri içinde en büyüğü ve en çok ziyaret edileni olmuştur. 1902 senesinde inşa edilmiş tarihi müze binası da burasını görülmeye değer kılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Müzede Rembrandt ve Rubens gibi çok önemli sanatçıların eserlerinin yanı sıra, pek çok Alman sanatçıya ait eserlerden oluşan büyük bir koleksiyon ziyaretçileri bekliyor. Aynı zamanda arkeoloji ve etnoloji ile ilgili sergiler de oldukça ilgi çekici olmaktadır.

  • Adres: Willy-Brandt-Allee 5, 30169 Hannover, Almanya
  • Telefon: +49 511 9807686
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 10.00-18.00, Pazar günleri kapalı.
  • Giriş ücreti: Normal 4€, Aile 8€. 4 yaş altı ücretsiz. Cuma günleri 14.00-18.00 arası ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

5. Wilhelm Busch Müzesi (Deutsches Museum für Karikatur und Zeichenkunst Wilhelm Busch)

wilhelm busch müzesi

Burası neresi? Müze, adını almış olduğu ünü şair ve tasarımcının yaşamına ve eserlerine odaklanmıştır. 1937’de kurulan müze, 18. yüzyıldan kalma etkileyici bir bina olan Herrenhausen Bahçeleri içindeki Georgenpalais’te yer almaktadır.

Müzede sürekli olarak karikatür ve çizgi roman sergileri olmaktadır. Aynı zamanda dünyanın en büyük Busch eseri koleksiyonu da müzede bulunmaktadır. 700’den fazla Napolyon karikatürünün yanı sıra 400 yıl öncesine dayanan hiciv sanatı örneklerinden oluşan muhteşem bir koleksiyona da ev sahipliği yapmaktadır.

Neden gitmeliyim? Müze bahsetmiş olduğumuz bu düzenli sergilerin yanı sıra eğitim atölyeleri, müzik konserleri, edebi ve mutfak etkinlikleri ile çocuklara yönelik etkinlikleriyle Hannover’in önemli sanat ve kültür merkezlerinden biri olarak çok sayıda kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

  • Adres: Georgengarten, 30167 Hannover, Almanya
  • Telefon: +49 511 16999911
  • Ziyaret saatleri: Cuma-Pazar 11.00-17.00
  • Giriş ücreti: Normal 6€, İndirimli 4€.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

6. Hannover Tarih Müzesi (Historisches Museum Hannover)

Historisches Museum Hannover

Burası neresi? 2 veya 3 saatlik bir zaman dilimi ayırmanız gereken Hannover Tarih Müzesi içinde şehrin tarihiyle ilgili çok önemli sergileri görebilirsiniz. Şehrin en eski binalarından birinde bulunmaktadır ve bu binaya daha sonradan bir kule eklenmiştir.

Müzedeki sergilerde en eski eserler 12. yüzyılın başındaki olaylara kadar uzanmaktadır. Tarihi günümüze kadar uzanan eserler sayesinde yaklaşık 900 yıllık bir geçmişe göz atmak mümkün olmaktadır. Eserler arasında Kraliyet ailesine ait eserlerin yanı sıra dini ve kültürel eserler oluşan sergiler de bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Hannover Tarih Müzesi, geçmişte bir kraliyet şehri olan Hannover’in tarihi hakkında bilgi edinmek isteyenler için mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Bir zamanlar Kraliyet ailesine ait olan dört at arabası, dönem kıyafetleri ve silahlar en dikkat çekici parçalar arasında yer almaktadır.

  • Adres: Pferdestraße 6, 30159 Hannover, Almanya
  • Telefon: +49 511 16843052
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi günleri dışında her gün 11.00-18.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 5€, 13-17 yaş arası 4€, 5-12 yaş arası 1€
  • Yol tarifi al >

7. Kestner Müzesi (Museum August Kestner)

kestner müzesi

Burası neresi? Beton ve camdan yapılmış, modern görünümlü bir binada bulunan Kestner Müzesi, bazıları 6.000 yıl öncesine kadar uzanan ve Orta Çağ dönemine ait çok önemli uygulamalı ve dekoratif sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır. Müzenin adı Kestnergesellschaft isimli yerel galeri ile karıştırılmaması amacıyla 2007 senesinde şu anki ismini almıştır.

Müzede dört farklı kategori bulunmaktadır: Eski Mısır, Klasik Antik Çağ, Nümizmatik ve El Sanatları. Etkileyici koleksiyonun öne çıkanları arasında Yunan, Mısır ve Roma dönemlerinden sanatla ilgili antika eserler yer alıyor. 1889’da kurulan ve şehrin en eski müzesi olan müzede, yerel antika eserler, madeni paralar ve el sanatlarından oluşan geniş koleksiyonlar da göze çarpmaktadır.

Neden gitmeliyim? Mısır, Roma ve Yunan dönemine meraklıysanız, müzedeki sergilerle muhteşem bir müze deneyimi geçirmeye hazır olmalısınız.

  • Adres: Trammplatz 3, 30159 Hannover, Almanya
  • Telefon: +49 511 16842730
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 11.00-18.00, Pazartesi günleri kapalı.
  • Giriş ücreti: Normal 7€, İndirimli 5€. Cuma günleri ücretsiz. Rehberli turlar için +2€ talep edilir.
  • Yol tarifi al >

8. Havacılık Müzesi (Luftfahrtmuseum Laatzen)

laatzen hannover

Burası neresi? Hannover’in güney tarafında bulunan müzeye 20 dakikalık kolay bir araç yolculuğu ile ulaşabilirsiniz. Burada, I. ve II. Dünya Savaşlarından kalan nadir uçaklar da dahil olmak üzere, tamamen restore edilmiş 36 uçaktan oluşan etkileyici bir koleksiyon bulacaksınız. Özellikle 1940’lı yıllarda İngilizlerin rakip uçaklarından Spitfire ve Alman Messerschmitt makineleri çok ilgi çeken parçalar arasında bulunuyor.

Müzede aynı zamanda zamanının en muhteşem 30 motoru de sergileniyor ve bu motorlar harika makinelerin işleyişine dair çok önemli fikirler sunuyor. Müzede 673 adet de model uçak sergilenmektedir. Müzede ayrıca havacılığa dair giysiler, belgeler ve araçlar dahil olmak üzere havacılıkla ilgili zengin objeler kataloğu da görülebiliyor.

Neden gitmeliyim? Havacılıkla ilgili dünyadaki çok önemli müzelerden biri olan bu mekanda, çok keyifli zamanlar geçirebilir ve Almanya’daki havacılık tarihine dair birçok önemli nesneyi görme şansına sahip olabilirsiniz.

Kaçırmayın! Havacılık Müzesi sayesinde son zamanlarda Hannover’in ilgi odağı olan kasabalarından Laatzen’i geçirdiğiniz süre boyunca keşfetmeyi ihmal etmeyin.

  • Adres: Ulmer Str. 2, 30880 Laatzen, Almanya
  • Telefon: +49 511 8791791
  • Ziyaret saatleri: Perşembe-Pazar 10.00-17.00
  • Giriş ücreti: Normal 9€, Öğrenci ve 5-17 yaş arası çocuklar 5€
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

9. Sprengel Müzesi (Sprengel Museum)

sprengel müzesi

Burası neresi? Sprengel Müzesi, mimari açıdan oldukça ilgi çekici bir binada bulunuyor ve Almanya’nın en önemli modern sanat koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapmaktadır. 1979’da kurulan müze içinde hem özel hem de devlete ait koleksiyonlara yer verilmektedir. Koleksiyon içinde yerel sanatçı Kurt Schwitters’in yanı sıra Max Ernst, Picasso ve Paul Klee gibi birçok önemli sanatçının eseri görülebilmektedir.

Müzede aynı zamanda tanınmış bir sanatçı olan Niki de Saint Phalle’nin bağışlamış olduğu bir koleksiyon da bulunuyor. Alexander Calder’in büyüleyici büyük metal heykeli de müzenin önemli eserleri arasındadır. Düzenli olarak görülebilen sanat eserlerinin yanı sıra sanatsal eğitim çalışmaları ve atölye çalışmaları da sunulmaktadır.

Neden gitmeliyim? Sprengel Müzesi, sahip olduğu muazzam koleksiyonlar sayesinde Hannover gezi planı yapan sanat severlerin mutlaka listesine dahil etmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

  • Adres: Kurt-Schwitters-Platz 1, 30169 Hannover, Almanya
  • Telefon: +49 511 16843875
  • Ziyaret saatleri: Salı 10.00-20.00, Çarşamba-Pazar 10.00-18.00, Pazartesi günleri kapalı
  • Giriş ücreti: Normal 7€, İndirimli 4€. 18 yaş altı ücretsiz.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Mimari Yapılar

10. Eski Belediye Binası (Altes Rathaus)

altes rathaus

Burası neresi? Şehrin merkezi bir konumunda bulunan Eski Belediye Binası, kesinlikle görülmesi gereken tarihi binalardan biridir. Bina günümüzde büyüleyici bir atmosferde en güzel akşam yemeklerinden rahatlatıcı partilere kadar birçok farklı etkinliğe ev sahipliği yapmak için en doğru yerlerden biridir.

Hemen bitişiğindeki Marktkirche ile birlikte Almanya’daki Gotik mimarinin en güzel örneklerinden biri olmuştur. Binanın inşası 1410’da başlamıştır. Çeşitli genişletme çalışmaları yapılan kilise, 19. yüzyılda mimar Conrad Wilhelm Haase tarafından aslına uygun bir şekilde restore edilmiştir.

Binanın en eski kısmı Schmiedestrasse’ye (Demirci Caddesi) bakmaktadır. Pazar kısmındaki kanat ise 13. yüzyılda inşa edilmiş olan ticaret salonunun temelleri üstüne inşa edilmiştir. Binanın Koebelinger Caddesi’ne bakan kanadı ise eczanenin bulunduğu yer olması nedeniyle “Apothekenflügel” (Kimyacılar Kanadı) olarak adlandırılmıştır.

Neden gitmeliyim? Gerek binanın tarihi ve etkileyici Gotik mimarisini görmek, gerekse de lezzetli bir akşam yemeği deneyimlemek isteyenler için burası şehrin en güzel mimari yapılarından biridir.

  • Adres: Köbelingerstraße 4, 30159 Hannover, Almanya
  • Telefon: +49 511 3008040
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-22.00, Pazar günleri kapalı
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

11. Yeni Belediye Binası (New Town Hall)

yeni belediye binası

Burası neresi? 1901-1913 yılları arasında Wilhelm dönemi tarzında inşa edilmiş olan Yeni Belediye Binası, Trammplatz’da yer alıyor. Belediye Binası, daha önce şehrin savunmasında önemli görevler üstlenmiş bir kalenin kalıntıları üzerine inşa edilmiş ve şehre kazandırılmıştır.

Yaklaşık 98 metre yüksekliğindeki kubbeli bir kuleye sahip olan yapı, şehirdeki en ikonik mimari yapılardan biri olarak kabul ediliyor. Kuleye bir asansörle çıkılabiliyor ve buradan şehrin muhteşem manzarası seyredilebiliyor. Kubbe kasım ile şubat ayları arasında ziyarete kapalı tutulmaktadır.

Neden gitmeliyim? Binayı neden ziyaret etmeniz gerektiğine gelince, binada sürekli devam eden bazı sanat veya el sanatları sergileri bulunmaktadır. İkincisi Hannover’in gelişimini sergileyen dört şehir modelinin kalıcı bir gösterimi bulunmaktadır. Üçüncüsü ise oldukça güzel kubbesine çıkarak şehrin güzelliklerini görebiliyorsunuz.

  • Adres: Trammplatz 2, 30159 Hannover, Almanya
  • Telefon: +49 511 1680
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 10.00-18.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz (Kuleye çıkış için ücret talep ediliyor)
  • Yol tarifi al >

12. Half-timbered Houses

half-timbered houses

Burası neresi? Burgstrasse’de bulunan bu tarihi yapılar, Hannover içinde en iyi şekilde korunmuş yarı ahşap evlerdendir. Yapılar, 16. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilmiştir ve Altstadt bölgesinin en önemli tarihi binaları arasında bulunmaktadır. Aynı tarzdaki şehirdeki birçok ev ne yazık ki İkinci Dünya Savaşı sırasında yıkılmıştır.

  • Adres: 20535 Hamburg, Almanya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

13. Hannover Opera Binası (Staatsoper Hannover)

Staatsoper Hannover

Burası neresi? 1845-1852 yılları arasında inşa edilmiş olan bu gösterişli yapı, Neoklasik bir mimariye sahiptir ve Georgstrasse boyunca uzanmaktadır. Bina günümüzde şehrin profesyonel opera topluluğu olan Staatsoper Hannover’in gösterilerine ev sahipliği yapmaktadır.

Binada 1202 koltuk bulunmaktadır ve şehrin tam kalbinde yer alması nedeniyle yerli ve yabancı turistler tarafından kolayca fark edilmektedir. Bu etkileyici salon her yıl binlerce sanatseverin buluşma noktası olarak görev üstlenmektedir.

Bina, II. Dünya Savaşı sırasında ciddi zarar görmüş ve 1948 senesinde aynı şekilde inşa edilmiştir. 1985’de binanın akustiğinde iyileştirilmeler yapılmış ve 1996-1998 yılları arasında sahne ekipmanlarında restorasyon çalışmaları yapılmıştır.

Neden gitmeliyim? Eylül ile Haziran ayları arasında opera gösterilerinin sergilendiği bina, opera tutkunlarına birinci sınıf bir sanat deneyimi yaşatmaktadır. Burası aynı zamanda bale gibi farklı sahne sanatlarına ait etkileyici performanslara da ev sahipliği yapmaktadır.

  • Adres: Opernpl. 1, 30159 Hannover, Almanya
  • Telefon: +49 511 99991111
  • Ziyaret saatleri: Gösteri saatlerine göre değişkenlik göstermektedir.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

14. Leibnizhaus

Leibnizhaus

Burası neresi? İkinci Dünya Savaşı sırasında yıkılan ve sonradan yeniden inşa edilen birçok binadan biri olan Leibnizhaus, Hannover’deki çok önemli tarihi yerler arasında yer alıyor. Bina ilk olarak 1499 senesinde asilzade bir ailenin konutu olarak inşa edilmiştir. Bina şu anki ismi ünlü filozof ve bilgin Gottfried Wilhelm Leibniz’den almıştır.

Binada günümüzde bir toplantı salonu, seminer ve konferans salonları yer almaktadır. Ayrıca zemin katta küçük bir de Leibniz sergisine yer verilmiştir. Bu özellikleriyle bina, 2010 yılından bu yana Almanya’daki uluslararası toplantı merkezleri ve üniversite misafirhaneleri birliğine de üyedir.

Neden gitmeliyim? 19. yüzyıldan renkli süslemelerle orijinal barok cephelere sahip olan Leibnizhaus, şehirdeki en özel mimari yapılardan biri olması nedeniyle kesinlikle görülmeye değerdir. Bina içindeki Leibniz’e adanmış küçük ama keyifli sergi de burasını çekici kılan detaylardan biridir.

  • Adres: Holzmarkt 5, 30159 Hannover, Almanya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu görülebilir
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Saraylar

15. Leine Sarayı (Leineschloss)

Leineschloss

Burası neresi? Hannover’in Altstadt ismi verilen Eski Kent bölgesini yürüyerek keşfetmek oldukça keyiflidir. Bu bölgede bulunan Leine Sarayı Eyalet Parlamento binası olarak kullanılmaktadır. Binanın bulunduğu yerde daha önce 13. yüzyılda inşa edilmiş bir Fransisken manastırı bulunmaktaydı.

Adını aldığı nehrin kıyısında 17. yüzyılda inşa edilen saray, daha sonra mimar Georg Ludwig Laves tarafından 1817 ve 1842 yılları arasında Neoklasik tarzda yenilenmiştir. Altı korint sütunlu revak da bu dönemde inşa edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Mimari açıdan mükemmel olan bu saray, resmi bir yapı olmasından dolayı turist olarak ziyaret edilemiyor. Buna rağmen dış kısmını görüp binanın muhteşem fotoğraflarını çekebilirsiniz.

  • Adres: Hannah-Arendt-Platz 1, 30159 Hannover, Almanya
  • Telefon: +49 511 30302411
  • Ziyaret saatleri: Her gün 11.00-22.00, Pazar günleri kapalı
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Anıtlar

16. Aziz Nicolai Mezarlığı (Alter St.-Nikolai-Friedhof)

aziz nicolai mezarlığı
Görsel Kaynak: tripadvisor

Burası neresi? 13. yüzyılda kurulan bu mezarlık, Hannover’in kuzeyinde, şehir surlarının dışında yer almaktaydı. Zamanla şehrin büyümesiyle mezarlık da büyüdü ve şehir surlarının içine kadar geldi. Mezarlığa son defin 1866’da gerçekleştirildi ve bu tarihten sonra mezarlık kapatıldı.

1896-1902 yılları arasındaki düzenlemelerle mezarlık bir şehir parkına dönüştürülmüştür. Sonraki 100 yıl içinde mezarlıktaki birçok mezar taşları ihmal edilmiş ve yerine yol ya da binalar inşa edilmiştir. İkinci Dünya Savaşı sonrasında 1953’de parkın boyutu daha da küçülmüş, mezarlıktaki Aziz Nicolai Şapeli de büyük oranda zarar görmüştür.

1996-2000 yılları arasında 300’e yakın eski mezar taşı bulunmuş ve parkın çeşitli noktalarına konularak bir anıt olarak yaşatılmıştır. Bu mezar taşlarının orijinal yerleri değiştirilmiştir. Günümüzde güzel bir park alanı olan mezarlık gündüzleri eğlenceli olmasına karşın akşamları pek tekin olmadığı için akşam saatlerinde ziyaret edilmesi çok da uygun değildir.

Neden gitmeliyim? Aziz Nikola Mezarlığı, hem bir anıt hem de bir park olması nedeniyle Hannover’de dinlenebileceğiniz ve keyifle vakit geçirebileceğiniz tarihi yerlerden biridir. Mezarlığın şehirle bütünleşmiş olmasını ve ölümün ne kadar normalleştirildiğini görmek adına da burası önemli bir noktadır.

  • Adres: Postkamp 5, 30159 Hannover, Almanya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

17. Ahlem Anıtı (Mahn- Und Gedenkstatte Ahlem)

ahlem anıtı

Burası neresi? Hannover’i ziyaret ediyorsanız Ahlem Anıtı, Hannover tarihi yerler listenizde mutlaka bulunması gereken anıtlardan biridir. Burası 1987 senesinde bir anıt olarak hizmet vermeye başlamıştır. Anıt içinde 1941 ile 1944 yılları arasında bu binadan sürülen Yahudileri anmaktadır.

Binanın tarihine gelecek olursak; Yahudi bir bankacı olan Alexander Simon Moritz tarafından bir bahçıvanlık okulu olarak 1893’te inşa edilmiştir. Binada pek çok Yahudi bahçeciliği ve çeşitli el işlerini öğrenme fırsatı bulmuştur. İlk zamanlar Doğu Avrupa’daki Yahudilerin eğitim gördüğü yapıda, sonraları göçmen Yahudiler hedef grup olmuştur.

1941’de bina bir Yahudi toplama kampı olarak kullanılmaya başlamıştır. Okul, 1942’de kapatıldı ve 1943’de Gestapo, okul binasında bir yedek hapishane kurdu. Gestapo tarafından binada en az 58 mahkumun öldürüldüğü biliniyor. Anıt içinde İkinci Dünya Savaşı’ndan hikayeler ve eserler sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? Almanya’daki Yahudilerin yaşadığı sıkıntıların görülebilmesi adına Ahlem Anıtı, Hannover’deki önemli duraklar arasında yer alıyor. Ziyaretçi merkezi yerin tarihini anlayabilmek adına ziyaretçilerine broşür ve hediyelik eşyalar da sunmaktadır.

  • Adres: Heisterbergallee 10, 30453 Hannover, Almanya
  • Telefon: +49 (0) 511 616 237 45
  • Ziyaret saatleri: Salı-Çarşamba 10.00-17.00, Perşembe 10.00-19.00, Cuma 10.00-14.00, Pazar 11.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kaleler 

18. Marienburg Kalesi (Marienburg Castle)

marienburg kalesi

Burası neresi? Hannover’in yaklaşık 30 dakika güneyinde bulunan Marienburg Kalesi, adeta bir peri masalından fırlamış gibidir. Gotik mimarinin en güzel yapılarından biri olan bu yapı, ismini Hannover’in son kralı olan Kral V. George’nin eşi Kraliçe Marie’den almıştır. Kale 1858-1867 yılları arasında inşa edilmiştir. Kalenin müze, restoran ve şapel gibi bazı bölümleri ziyaret edilebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Leine Nehri üzerinde, inişli çıkışlı, yemyeşil bir vadide bulunan Marienburg Kalesi, etkileyici görünümüyle kesinlikle sizi kendinize aşık edecek güzelliktedir ve Hannover’de görebileceğiniz en muhteşem Gotik yapılardan biridir. Burası aynı zamanda içeride düzenlenen rehberli turlar sayesinde kraliyet yaşamının nasıl olduğuyla ilgili bilgi sahibi olmak için de önemli bir fırsattır.

  • Adres: Marienberg 1, 30982 Pattensen, Almanya
  • Telefon: +49 5069 348000
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00, Pazartesi günleri kapalı.
  • Giriş ücreti: 3€. Tur ücreti 12,5€. ise Bilet satın almak için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Tarihi Yürüyüş Alanları

19. Altstadt

altstadt

Burası neresi? UNESCO Dünya Mirası Listesi’nin bir parçası olan Altstadt, Avrupa’nın en iyi korunmuş Orta Çağ ve Rönesans şehirlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bu etkileyici tarihi bölge 80 hektarlık bir alana yayılmıştır. Alan içinde 14. yüzyıl ile 20. yüzyıl arasındaki zaman dilimine ait 1000’in üzerine yarı ahşap tarihi bina ve Arnavut kaldırımlı sokaklar sayesinde burası muhteşem bir yürüyüş rotası olarak kendini gösteriyor.

Bölgede görülmesi gereken en önemli yerler arasında ilk Alman kralı olan Kral I. Henry ve eşi Mathilde’nin mezarı yer alıyor. Romanesk mimarinin şehirdeki önemli unsurlarından olan Aziz Servatius Kilisesi de es geçilmemesi gereken yerlerdendir. Marktkirche ve Eski Belediye Binası ise hem bu bölgenin hem de Hannover’in en önemli tarihi yerleri arasında bulunmaktadır. Leineschloss da es geçilmemesi gereken noktalardandır.

Neden gitmeliyim? Tarihi evlerle donatılmış bu tarihi bölge, davetkar kafeler ve butikleriyle, pastoral sokaklarıyla Hannover’in meşhur tarihi yerleri arasında bulunuyor. Hannover’in kalbi olarak tanımlayabileceğimiz bu güzel alan insanda genç ve dinamik olma düşüncesini uyandırıyor.

Kullanılabilecek Kartlar ve Biletler

Hannover Card

Hannover Card

Nasıl alınır? Hannover Kartı aşağıda listelediğimiz noktalardan temin edebilirsiniz:

  • Ana tren istasyonu karşısındaki turizm ofisi
  • Yeni Belediye Binası
  • Uestra Servis Merkezi
  • Deutsche Jugendherberge
  • Şehirdeki birçok otelin resepsiyonu
  • Hannover Havaalanı
  • Bad Nenndorf, Steinhude, Springe turist iletişim merkezleri

Ücreti nedir? Hannover Card ücret bilgileri aşağıdaki gibidir:

  • Tek kişi için; 1 günlük 10€, 2 günlük 16€, 3 günlük 19€.
  • Grup bileti (En fazla 5 kişilik); 1 günlük 21€, 2 günlük 28€, 3 günlük 36€.

Ne kadar süre geçerlidir? Kişinin tercihine göre 1, 2 veya 3 gün geçerlilik süresi bulunmaktadır.

Avantajları nelerdir? Kartın size sunacağı avantajları kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Hannover Büyük Hop On Hop Off otobüs turu – 3€ tasarruf
  • Hannover yürüyüş turu – 2€ tasarruf
  • Yeni Belediye Binası kubbe asansörü – %20 tasarruf
  • Herrenhousen Bahçeleri turu – 1,5€ tasarruf
  • Rehberli bisiklet turu – 3€ tasarruf
  • Maschsee Gölü gezisi – 3,5€ tasarruf
  • Arnumer See Gölü kamp alanı – %15 konaklama tasarrufu
  • Hayvanata Bahçesi – 5€ tasarruf
  • Sea Life Hannover – 5€ tasarruf
  • Marienburg Kalesi ücretsiz kubbe tırmanışı
  • Sprengel Müzesi – 7€ yerine 4€
  • August Kestner Müzesi – %20 tasarruf
  • Tarih Müzesi – 4€ yerine 3€
  • Hannover Eyalet Müzesi – 5€ yerine 4€
  • Wilhelm Busch Müzesi – 1€ tasarruf
  • Kunstverein Hannover – 2€ tasarruf
  • Restaurant bell´ARTE – 10€ ve üzeri ana yemek yanında bir sıcak içecek ücretsiz
  • Broyhan Evi – 1 Lüttje Lage ana yemekle birlikte ücretsiz
  • Restoran Gondel im GOP – Yemek sonrası bir küçük tatlı ve kahve ücretsiz
  • GOP Varyete Tiyatrosu – Akşam gişesinde 5€ indirim
  • Neues Tiyatrosu – Akşam gişesinde %20 indirim
  • Ve bütün Hannover ulaşım ağı içinde ücretsiz ulaşım imkanı sunmaktadır.

Hannover tarihi yerler listemizle sizlere Hannover’in en önemli tarihi yerlerini tanıtmaya çalıştık. Listemizle ilgili görüş ve önerilerinizi paylaşmak isterseniz bize yorum kısmından yazabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin