Burhaniye ve Ayvalık ilçeleri arasında bulunan Gömeç, Balıkesir’in en küçük ilçesi olarak ziyaretçilerini karşılıyor. Bölgedeki tarihi noktaları beldeye gelmeyi düşünenler için hazırladığımız Gömeç tarihi yerler listemizde sıraladık;
Gömeç tarihi hakkında; Yaklaşık 400-500 yıl önce kurulan Gömeç, civardaki 4-5 köyle birlikte büyümüş ve bölgenin ekonomik açıdan güçlü yerlerinden biri haline gelmiştir. Antik Çağ’dan bölgeye dair en önemli ipuçlarının bulunduğu yer ise Kız Çiftliği Höyüğü olmuştur.
16. yüzyılda, kurulduğu ilk dönemde bölge, Karasi Beyliği’ne bağlı bir yerleşim yeri olmuştur. 19. yüzyıla girilirken Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkılma süreciyle bölgeye yoğun bir şekilde Türk nüfus akın etmiştir. Belde 1919 senesinde Yunanlıların işgali altında büyük sıkıntılar yaşamış ve 6 Eylül 1922 tarihinde işgal birliklerinden temizlenmiştir. 1990 yılında ise ilçe olmasına karar verilerek 1991 senesinde kaymakam ataması ile resmi olarak ilçe statüsünü kazanmıştır.
Gömeç’in en ünlüleri; Gömeç’in en ünlü noktası, Atatürk’ün yandan profilini görebileceğiniz tepelik alan olacaktır. Burası Ulu Önderimizi andıran görüntüsü ile turistlerin en fazla ilgi gösterdiği yerlerin başında gelmektedir.
Gömeç gezi tavsiyesi; Gömeç çok büyük olmayan ve kısa bir sürede gezinizi tamamlayacağınız bir belde. Buraya geldiğinizde Kız Çiftliği Höyüğü’nü ve Atatürk Kayalıklarını mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz. Beldedeki görülmesi gereken yerleri birkaç saat içinde rahat bir şekilde görebilirsiniz. Eğer günü Gömeçte bitirmeyi düşünüyorsanız Güvercin Koyu, Martı Koyu, Tilki Koyu gibi önemli koyları değerlendirebilirsiniz. Bölgedeki denemeniz gereken lezzetleri merak ediyorsanız de Gömeç’in yöresel yemekleri hakkında hazırladığımız liste size yol gösterecektir.
Müzekart; Gömeç’te Müzekart ya da herhangi bir turist kartına ihtiyaç duyulmuyor. Eğer geziniz esnasında Balıkesir’in tarihi yerleri de listenizde olacaksa Müzekart çıkarmanız faydalı olacaktır.
Antik Kentler, Tarihi Yürüyüş Alanları
1. Kız Çiftliği Höyüğü
Burası neresi? Antik Madra Dağı’nın eteklerinde bulunan Kız Çiftliği, yaklaşık 4000 yıllık tarihiyle çok daha detaylı bir şekilde araştırılacağı günü bekliyor. Yapı, ilçe merkezinden 3 km uzakta bulunuyor ve tarihi bir höyük üzerinde olması burayı çok daha ilgi çekici kılmaktadır. Ünlü tarihçi Strabon höyük çevresinde kurulan şehir için “Kisthene” olarak bahsetmektedir. Höyük, Antarak Burnu ile Kara Tepe arasında bir konumda yer almaktadır.
Neden gitmeliyim? Höyük ve çevresinde gerçekleştirilen araştırmalarda elde edilen birçok kalıntı, burada çok çeşitli uygarlıkların varlık göstermiş olduğunu bize kanıtlamaktadır. Bu da burasının daha detaylı bir şekilde incelenmesi ve tarihi açıdan değerlendirilmesi gerektiğini bizlere göstermektedir.
- Adres: Gömeç, Balıkesir
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
Mimari Yapılar
2. Tarihi Belediye Binası
Burası neresi? İlçe belediyesine hizmet veren, estetik açıdan göz alıcı olan tarihi belediye binasının 112 yaşında olduğu biliniyor. Rum kökenli ustaların 1908 senesinde inşa etmiş olduğu bina ilk olarak bir ilkokul olarak kullanılmıştır. Ahşap malzemeler Yunanistan’dan, kiremitler ise Fransa’dan getirilmiştir. 1919 senesindeki Yunan işgali sırasında bina top ve mermilerden bir miktar zarar görse de işgal ortadan kalktıktan sonra oluşan zarar tamir edilmiştir.
Yeni okullar açıldıktan sonra terk edilen bina, 2010 senesine gelindiğinde restore edilerek ilçenin belediye binası olarak hizmete devam etmeye başlamıştır.
Neden gitmeliyim? Butik tarzda hizmet veren belediye binası, beldenin en eski ve tarihi yapılarından biri olarak ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekmektedir.
- Adres: Atatürk Caddesi, Gömeç, Balıkesir
- Ziyaret saatleri: 08.00-17.00
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
Diğer Tarihi Noktalar
3. Koca Çınar
Burası neresi? Koca Çınar, Gömeç tarihi yerler listesinin olmazsa olmazı, beldenin doğal güzelliklerinden biri. 12 metre genişliğe sahip olan çınarın 850 yıldır dimdik ayakta durduğu biliniyor. Çınar, Ulubeyler Köyü’nde bulunuyor ve bölgeye gelenler tarafından ilgiyle inceleniyor. Köy, Gömeç’e 8 km mesafede bulunuyor.
Neden gitmeliyim? Doğanın muhteşem tarihi yüzüne tanıklık etmek için bu özel ağacı mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz. Ziyaretiniz sırasında umarız bazı ziyaretçiler gibi ağacın gövdesinde tarih, isim vb. bir şeyler karalamazsınız 🙂
- Adres: Ulubeyler Köyü, Gömeç, Balıkesir
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
4. Ayvalık-Cunda
Burası neresi? Gömeç’e sadece 20 km mesafede bulunan Ayvalık, Gömeç’e yolu düşenlerin mutlaka zaman ayırması gereken noktaların başında gelmektedir. Ayvalık’ın en cazip noktalarından olan Cunda Adası da ziyaretçiler için görülmesi gereken noktalardan biri.
Neden gitmeliyim? Tarihi taş sokakları, muhteşem Rum evleri, plajları ve tarihi noktaları ile Ayvalık ve Cunda’yı mutlaka listenize dahil etmeniz gerekiyor.
- Adres: Cunda, Ayvalık, Balıkesir
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
Çok uzun olmasa da Gömeç tarihi yerler listemizi inceleyerek siz de keyifli bir Gömeç gezi planı oluşturabilirsiniz. Görüş ve önerileriniz için bize yorum kısmından yazabilirsiniz.