Galway’da Gezilecek 16 Yer | Detaylı Anlatım

İrlanda’nın batı bölgesinde Corrib Nehri üzerine kurulu şehir Galway’de gezilip görülecek onlarca destinasyon var.

Galway gezilecek yerler listesiyle sizi kültür, doğa ve tarihin etkileyici yüzüyle tanıştırıp yepyeni bir deneyim yaşatıyor.

Çok kalabalık bir nüfusa sahip olmayan şehir, Ortaçağ’dan bu yana biriktirdiği anıları ve eserleri korumayı başarmış. “Taşlık Yer” anlamına gelen adının da hakkını sonuna kadar veren Galway festivallerle dolu, eğlenceli bir deniz şehri.

#1 Galway Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında;

1- Eyre Meydanı

Eyre Meydanı

Adını aldığı belediye başkanı önderliğinde düzenlenen meydan şehrin tam merkezinde yer alıyor. 1700’lü yıllardan bugüne şehir için önemli bir mevkide olan Eyre Meydanı, eski Amerika başkanı John F. Kennedy onuruna Kennedy Anıt Parkı olarak da adlandırılmış. Ziyaretçilerinin dinlenme ve buluşma yeri olan meydan, 2007’de İrlanda Peyzaj Enstitüsü Tasarım Ödülü’nü almış.

Eyre Meydanı çevresinde muazzam heykeller, dükkanlar, restoranlar ve hatta tarihi kent surlarını görmek mümkün. Yılın her mevsimi dolu dolu bir kalabalığın aktığı meydana uğramadan geçmeyin.

2- Athenry Kalesi

Athenry Kalesi

Galway şehrine sadece yürüyüş mesafesinde olan orta çağ kasabası Athenry’nin hala bozulmamış orijinal duvarları, kuleleri açıkça görülüyor. Simgeleşmiş kasaba 1284 yılında kurulmuş ve ülkede, surlarına kadar, sağlam kalmış tek yer.

Özellikle Dominican Sarnıcı’nın heybetli kalıntılarıyla oldukça etkileyici olan kaleyi listenizin en başına yazmalısınız. 2005 yılında da restore edilen kaleyi her gün 9.30-18.00 arası ziyaret edebilirsiniz.

3- Lynch’s Kalesi

Lynch’s Kalesi

Abbeygate Caddesi üzerinde bulunan Lynchs’s Kalesi kolay fark edilmiyor, ancak yine de, İrlanda tarihinin çarpıcı bir örneği olduğu kabul edilebilir. Kale, oyulmuş pençelere ve süsleme kalıpları ile dört kata sahip. Baskılardan korunmak için bölgenin güçlü ailelerinden biri tarafından yaptırılan kale, parçaları 14.yy’a kadar uzansa da büyük kısmı 16.yy’da inşa edilmiş.

Şehirdeki eski ve yeninin birleşmiş simgesi olan kale, günümüzde banka olarak faaliyet gösteriyor ama mesai saatleri içinde zeminindeki tanıtımlara katılabilirsiniz.

4- Menlo Kalesi

Menlo Kalesi

Menlo Kalesi, Corrib Nehri kıyısında yer alan 16.yy’dan kalma büyük bir trajedi ve gizem barındıran bir kale. Kalede yaşayan bölgenin ünlü ailelerinden biri olan Blake ailesinin kızları, nedeni belirlenmeyen bir yangında hayatını kaybetmiş ve bedenine ulaşılamamış.

Sonrasında kaleyi satın alan bir baron da arabasında ölü bulunmuş ve neden öldüğüne dair hiçbir ize rastlanmamış. Bu esrarengiz havasıyla turistlerin ilgisini çeken bu tarihi eser, güzel ve mistik manzarasıyla da büyülüyor.

5- The Spanish Arch

The Spanish Arch

1548 yılında inşa edilen Corrib Nehri kıyısındaki The Spanish Arch şehir surlarının uzantısından kalan tarihi bir kemer. İskeleyi korumak için tasarlanan bu kemer Galway Kent Müzesi’nin koruması altında bulunuyor. Kemerin büyük bir kısmı 1755 yılında yaşanan bir tsunamide yok olsa da hala etkileyiciliğini koruyor.

6- Galway Katedrali

galway katedrali

Avrupa’nın en büyük taş katedrallerinden olan Galway Katedrali, yerel kireç taşı kullanılarak 1965 yılında inşa edilmiş. Rönesans ve Gotik özellikler taşıyan katedral devasa kubbesi ve kavisli kemerleriyle de dikkat çekiyor. Kusursuz bir akustiği olan katedral binası, çeşitli müzik dinletilerine de ev sahipliği yapıyor.

7- Salmon Weir Köprüsü

Salmon Weir Köprüsü

Galway Katedrali’ne ulaşımı sağlayan köprü, özellikle somon mevsiminde yerel halk ve turistlerin akınına uğruyor. Katedral ve nehrin hoş manzarasına bakan Salmon Weir Köprüsü, mayıs ve haziran aylarında balık tutmak için de ideal bir alan.

8- St. Nicholas Kilisesi

st. nicholas kilisesi

1320 yılında inşa edilen St. Nicholas Kilisesi, ülkede halen kullanılan en büyük ortaçağ kilisesi. Oyma vaftiz yazıları, süslü bir taş kürsü ve Haçlıların mezarları gibi önemli eserlerin bulunduğu kilisenin dış cephesinde, efsanevi canlıların oymaları da yer alıyor. Ziyaret etmek için 9.00-17.00 arası gidebilirsiniz.

9- Thoor Ballylee (Yeat Kulesi)

thoor ballylee

Thoor Ballyle, Gort kasabası yakınlarında, Burgo ve Burke şehirleri tarafından inşa edilip güçlendirilmiş bir kule evi. Bir zamanlar Nobel ödüllü şair William Butler Yeats’in sahibi olduğu kule Yeat Kulesi olarak da bilinir.

Kule kış aylarında ağır sel baskınlarına maruz kalıyor, bu nedenle kulenin içi sadece yaz aylarında ziyarete açılıyor. Hediyelik eşya mağazası ve sıcak bir çağ içebileceğiniz kafesi de bulunan kuleyi, çok az bir ücret ödeyerek gezebilirsiniz.

10- The Claddagh

The Claddagh

Kıyı anlamında gelen Claddagh, Galway’ın güneyindeki önemli bir balıkçı köyü. 5.yy’dan kalan bu köyün ünü kıtaları aşmış bağlılık yüzüğüyle tanıyor olabilirsiniz. Yüzüğün tasarımı sevgi, arkadaşlık ve sadakati simgeler; elinde taçlanmış bir kalbi tutan iki elin kucaklaşması şeklindedir.

11- Galway Şehir Müzesi

Galway Şehir Müzesi

1800’lerden 1950’ye kadar şehrin tarihini kapsayan bu modern müzede, Galway’in tarihinden kesitler, şehre dair bilgiler, ikonik bir tekne ve farklı tarzda oluşturulmuş koleksiyonlar sergileniyor. Müzenin zemin katında, Prehistorik ve Ortaçağ zamanlarına dayanan eserlerin bulunduğu büyüleyici bir koleksiyon bulunurken, birinci ve ikinci katlar Galway halkının tarihini, hikâyelerini ve deneyimlerini yansıtan sergilere ev sahipliği yapıyor.

Yıl boyunca geçici sergilere de ev sahipliği yapan müze, pazartesi ve pazar günleri dışında her gün 10.00-17.00 arası ziyaret edilebiliyor.

12- Nora Barnacle Evi

Nora Barnacle Evi

Ünlü yazar James Joyce’nin Galway’de dünyaya gelen karısı Nora Barnacle’nin eski özelliklerine sadık kalarak restore edilmiş evi, günümüzde müze olarak kullanılıyor. Yazarın mektupları, fotoğrafları ve yaşamından izleri bulabileceğiniz müze sadece yaz aylarında hizmet veriyor.

13- Salthill

Salthill

Şehre 2 km uzaklıkta bulunan Salthill Beach, kumlu ve çakıllı plajıyla hem gençler hem de yaşlılar için ilgi çekici bir yer. Yüzme, yürüyüş ve dinlenme imkânı bulabileceğiniz plaj, Atlanta Akvaryumu ve Leisureland kompleksine de ev sahipliği yapıyor. Balckrock’daki duvarın tekmelendiğini görürseniz de şaşırmayın. Bölge halkı bunu bir gelenek haline getirmiş. Mavi bayraklı bir plaj olan Salthill’de iyi vakit geçireceğinize eminiz.

14- Aran Adaları

Aran Adaları

Galway Körfezi’nin karşısında yer alan üç adadan oluşan Aran Adaları, şehirdeki önemli cazibe noktalarından biri. Gezilecek pek çok yer bulacağınız adalarda size bir gün yetmeyebilir. Programınızı buna göre ayarlamanızda fayda var. Şehir merkezinden kalkan feribotlarla adalara ulaşabilirsiniz.

15- Coole Park

Coole Park

Galway’e kısa bir mesafede yer alan park anıt olarak kabul ediliyor. İrlandalı şairlere ilham olmuş bu park eskiden Gregory ailesinin malikanesinin olduğu alana kurulmuş. Ancak ev günümüze ulaşmamış. Park alanı içinde düzenlenen pek çok etkinliğe de katılabilirsiniz. Coole Park, haftanın her günü 8.00-19.30 arası açık.

16- Kirwan’s Lane

Kirwan’s Lane

Günümüzde Galway Latin Mahallesi olarak anılan Kirwan’s Lane’de 16.yy mimarisinin kalıntılarını görebilirsiniz. Alan yıllar içinde önemli ölçüde yenilenmiş ve şehrin kalbinin attığı yer haline gelmiş. Çevrenizde bohem tarzda restoran, kafe ve barlar bulabilirsiniz. Şehrin hareketine kapılıp doyasıya eğleneceğiniz bir ortam sunulmuş.

Aklımızda yeşil rengiyle özdeşleşen ülkelerden olan İrlanda, farklı kültürü ve coğrafyasıyla dünyanın ilgisini çekiyor.

Galway gezilecek yerler yazımız ile ilgili fikir ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin