Gabon’da Ne Yenir? | Gabon’un En Popüler 9 Lezzeti

Afrika Kıtası’nın ortasında bulunan Gabon ekonomik anlamda fakir ancak kibarlık açısından oldukça gönlü zengin bir ülke. Bu ülkenin her ne kadar kendine has bir yemek kültürü olmasa da oldukça renkli olduğunu söyleyebiliriz. Yazımızda bu ülkenin mutfak kültürünü araştırdık ve “Gabon’da ne yenir? Ne içilir?” sorularının yanıtlarını sizler için listeledik…

Gabon’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Gabon yeme içme seçenekleri eğer şehre özgü yiyecekleri tercih ederseniz çok uygun ancak ithal ürünler burada oldukça pahalı ve cep yakıyor. Et tercihlerinde ülke çoğunlukla tavuk tüketen Gabon’da zaman zaman balık veya kırmızı et de tercih edilmektedir. Maymun ve antilop eti de ülkede tercih edilen et türleri arasında bulunmaktadır. Mayonez ise ülkede neredeyse her yemeğin yanında mutlaka tüketilen soslardan biri.

Gabon mutfağı için Fransız mutfağı ile diğer Afrika mutfaklarının bir karışımı diyebiliriz. Mesela Fransızlarla özdeşleşmiş kruvasan, baget ekmeği gibi pek çok lezzeti Gabon sınırları içinde deneyebilirsiniz.

Bu ülkede pirinç yemeklerde çok fazla tüketilmekte, pirinçten yapılan pilav ise birçok yemeğin yanında servis edilmektedir. Bölgeye has sebzeler de yemekler içinde çok fazla yenmektedir. Özellikle manyok bitkisi pek çok yemeğin içinde bulunmaktadır.

“Gabon’da ne yenir?” diye merak edenler için işte hazırladığımız listemiz;

1. Tavuk Sandviç

Piliç çevirme
Gabon sokaklarında şişte pişirilen tavuklar harika birer sandviçe dönüşüyor

Gabon’da tavuk eti çok fazla tüketilmektedir. Türlü yemeği yapılan tavuğun sokaklarda rastlayacağınız en yayın hali ise ülkemizde dönercilerin önünde gördüğümüz tavuk çevirmedir. Dönerek pişen tavuklar yemek isteyenler için parçalanarak sandviç haline getirilmekte ve özellikle avokado eklenerek yenmektedir. Avokado ile tavuğun ne kadar muhteşem bir ahenk oluşturduğunu Gabon’da göreceksiniz.

2. Tropikal Meyveler

Tropikal meyveler
Tropikal meyveleri Gabon sokaklarında ve pazarlarda deneyebilirsiniz.

Gabon her ne kadar yeme içmenin pahalı olduğu bir ülke olsa da buradaki tropikal meyveleri tahmininizden çok daha uygun fiyatlara satın alarak deneyebilirsiniz. Özellikle sokaklarda göreceğiniz Hindistan cevizi satan insanlardan bu muhteşem meyveyi hiçbir katkı maddesi eklenmemiş bir halde doğal bir şekilde tüketebilirsiniz.

3. Chili Sosu

Chili Sosu
Yemeklerin vazgeçilmezi: Chili Sosu

Gabon mutfağı hakkındaki genel bilgiler kısmında mayonezin ülkede çok sevildiğini belirtmiştik. Bir diğer sevilen sos ise acı chili sosu. Bu sos da tıpkı mayonez gibi yemeklerin yanında sıklıkla tercih edilmektedir. Eğer acı chili sosunu ya da mayonezi yemeğinizde istemiyorsanız yemek siparişinizde bunu belirtmenizde fayda olacaktır.

4. Balık

gabon balık
Gabon’da farklı garnitürlerle balık keyfi sürebilirsiniz.

Gabon yemekleri arasında kısık ateşte pişirilen balık menüleri de çok tercih edilmektedir. Levrek ise ülkede en çok tercih edilen balık türlerinden biridir. Balık yanında mutlaka chili sosu ile servis edilmekte ve genellikle pilav ile yenmektedir. Balıklar bazı yerlerde güveçte de pişirilmektedir. Siz kendi zevkinize göre balığınızı sipariş edebilir ve leziz balıkların tadını çıkarabilirsiniz.

5. Beignet

Beignet
Gabon tarzı donut: Beignet

Gabon’da çok sevilen bir tatlı olan beignet ise canı tatlı çekenler için Gabon yemek kültürü içinde denenmesi gereken bir lezzet. Görünüş ve lezzet olarak neye benzediğini merak edenler için donuta çok benzediğini söyleyebiliriz.

6. Nyembwe

Gabon'un Ulusal Yemeği: Nyembwe
Gabon’un Ulusal Yemeği: Nyembwe

Gabon’un ulusal yemekleri arasında bulunan nyembwe tavuk etiyle yapılmaktadır. Tavuk soteye benzeyen bu yemek ülke topraklarında çok fazla tercih edilmekte ve çok sevilmektedir. Eğer bu yemekle ilgili detayları ve yemeğin tarifini merak ediyorsanız buradaki linki inceleyebilirsiniz.

7. Bira

Ülkenin en fazla tercih edilen birası: Regab
Ülkenin en fazla tercih edilen birası: Regab

Ülkenin en çok tüketilen alkollü içkileri arasında bira gelmektedir. Gece yaşamının renkli olduğu ülkede elbette daha farklı alkollü içecekler de bulmak mümkün olmakta ancak biranın yeri ülkede her zaman ayrı olmaktadır. Özellikle “Regab” isimli bira ülkenin en gözde biralarının başında gelmektedir.

8. Muz Kızartması

Muz Kızartması
Muz Kızartması

Derin bir tavada kızarmış yağ içine atılan muz dilimleri bölge halkının en sevdiği tatlı türü yiyecekler arasında bulunmaktadır. Önceki yazılarımızda da söylediğimiz gibi kızarmış muz Afrika topraklarında çok sevilen bir lezzet olmasına rağmen ülkemiz vatandaşlarının damak tadına uymayabiliyor. Bu nedenle bu lezzetin seveni olduğu kadar buna pek alışamayanlar da oluyor.

9. Brochette

Brochettes
Brochettes

Av ve doğal yaşamın geçmişte çok yaygın olduğu bölgelerde etler en çok et üzerinde pişirilmekteydi. Afrika’da da bu pişirme yöntemi hala yaygın olarak uygulanmakta ve brochette ismi verilen kebap türü et yemekleri çok fazla tercih edilmektedir.

“Gabon’da ne yenir? Ne içilir?” soruları için en fazla tercih edilen lezzetleri sizler için sıraladık. Yani gördüğünüz gibi Gabon’a giderseniz pek çok seçenekle karnınızı doyurabiliyorsunuz 🙂

*Gabon hakkında hazırladığımız bütün yazılara Gabon gezi rehberi sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin