Cibuti’de Ne Yenir? | Denenmesi Gereken 10 Cibuti Yemeği

Komşu ülkelerden ve zaman zaman bu toprakları işgal eden ulusların mutfaklarından etkilenen Cibuti yemekleri etkileyici bir mutfak deneyimi sunuyor. Muhteşem bir yemek yelpazesini tanıma imkanı bulan şehrin bu zenginliğini keşfe çıkmak için “Cibuti’de ne yenir? Ne içilir?” listesi oluşturduk…

Cibuti’de Ne Yenir? Ne İçilir?

Cibuti, başta Afrika mutfağı olmak üzere birçok farklı mutfak kültürünü keşfedebileceğiniz kozmopolit bir şehir. Birçok restorana ev sahipliği yapan şehirde bu mutfakları keşfedebilirsiniz. Tabi dünya mutfağını tadabileceğiniz restoranların yerel mutfaklara göre daha pahalı olduğunu söylemeliyiz. Zaten biz her yazımızda söylediğimiz gibi bizce bir şehri ziyarete gidiyorsanız öncelikle o şehrin yemeklerini denemek en keyifli yeme içme tarzlarından biri.

Şehirde başta kuzu eti olmak üzere deve, dana, tavuk eti gibi çok farklı et türlerini öğünlerinizde tüketebilirsiniz. Bunun yanı sıra şehirde baharat kullanımının çok yaygın olduğunu ve çok çeşitli baharatların yemeklerde kullanıldığını bilmenizde var. Bu durum yemeklerin çok farklı bir aromaya sahip olmasını da sağlamaktadır. Soslar da tıpkı baharatlar gibi Cibuti mutfağı için çok önemli değerlerden biridir. Çeşitli baharatlardan hazırlanan niter kibbeh ise bu sosların en bilinenlerinden.

Şimdi sizleri “Cibuti’de ne yenir? Ne içilir?” listemizle baş başa bırakalım;

1. Deniz Ürünleri

balık
Cibuti’de yemek olarak ilk tercihlerinizden biri balık olmalı

Cibuti, Kızıldeniz’in hemen bitiminde yer alıyor. Bu da Cibuti şehrini ve ülkesini balık konusunda avantajlı bir konuma getiriyor. Özellikle Kızıldeniz’den tutulan balıklar Cibuti mutfağı için önemli bir besin kaynağı olarak şehirdeki restoranlarda bol miktarda tüketilmektedir. Şehirde balık genellikle tandırda geleneksel usuller uygulanarak pişiriliyor ve otantik bir sunum eşliğinde yeniyor.

2. Samosa

Samosa
Samosa

Samosa ya da “sambuussa” diye adlandırılan bu yiyecek şehrin en önemli atıştırmalıklarından biridir. Hamurun içine et, soğan veya çeşitli sebzelerden hazırlanan iç eklenerek üçgen şekli verilir ve kızgın yağda kızartılır. Bu lezzetli hamur işi çoğunlukla yanında domatesten hazırlanmış bir sosla servis edilmektedir. Bu hamur işi çoğunlukla yemeklerden önce yense de bir tabak samosa gayet güzel bir öğün olarak da değerlendirilebilir.

3. Fah Fah

Fah Fah
Fah Fah

Göçebe bir yaşam kültüründen gelen Cibuti halkı için deve, keçi gibi göçebe yaşamın vazgeçilmez yoldaşlarının etleri çok önemli bir unsur olmaktadır. Bu hayvanların etleriyle çeşitli sebzelerin birleşiminden oluşan bu güveç geleneksel Cibuti mutfağı hakkında daha fazla tecrübeye sahip olmak isteyenler için kaçırılmaması gereken bir yemek.

4. Muzlu Börek

Muzlu Börek
Muzlu Börek

Gezinize tatlı bir dokunuş yapmak isterseniz muzlu böreği mutlaka denemelisiniz. Muzun şekerli kıvamı ile lezzetlenen tarifte unla hazırlanmış hamur kullanılmakta ve tamamen doğal bir tatlı ortaya çıkmaktadır. Dilerseniz bu lezzetli börekleri bir tık daha ileriye giderek balla deneyebilirsiniz.

5. Laxoox

Laxoox
Laxoox

Cibuti yemek kültürü içinde tıpkı ülkemizde olduğu gibi ekmek önemli bir yere sahiptir. Görünüm itibariyle lavaş ekmeği andıran laxoox neredeyse bütün yemeklerin yanında servis edilmekte ve yemeğin doyuruculuğunu arttırmaktadır.

6. Mukbaza

Mukbaza
Mukbaza

Bu yemek geleneksel bir Yemen yemeğidir ve balığın kelebek tarzında açılarak ızgarada pişirilmesiyle hazırlanmış olur. Balık yemek isterseniz karşınıza en çok çıkacak olan menü elbette mukbaza olacaktır. Yemek çeşitli soslarla servis edilmekte ve Cibuti halkı tarafından beğenilerek tüketilmektedir.

7. Skudahkharis

Skoudehkaris
Skoudehkaris

Kuzu etinin müdavimi çoktur. Cibuti’de ise kuzu eti yemeklerin tam olarak baş kahramanıdır. Özellikle Ramazan aylarında kesilen kurbanlarla şehirde tam bir et bolluğu yaşanmakta ve bu etlerden muhteşem Cibuti yemekleri yapılmaktadır. Bunlardan biri olan skudahkharis ise kuzu etiyle yapılan bir güveç türüdür. Afrika kökenli bir yemek olan bu güvecin tarifini ve tam malzeme listesini merak edenler için tam buraya bir link bırakıyoruz. Tıklayın ve merakınızı giderin efendim 🙂

8. Digaag

Digaag
Digaag

Cibuti yemekleri içinde tercih edilen et türlerinden biri de tavuk. Bunda az önce söylediğimiz göçebe yaşam kültürünün ve tavuğun bu kültüre uyum sağlayan önemli hayvanların başında gelmesinin önemi çok fazla. Genellikle parça tavuk ya da tam bir tavuk çeşitli baharatlarla harmanlanmakta ve fırınlarda pişirilmektedir. Bu lezzeti denedikten sonra belki de hayatınızda yediğiniz en lezzetli tavuk yemeğinin digaag olduğunu söyleyebilirsiniz.

9. Helva

Helva
Helva

Canınız tatlı bir şeyler istediğinizde Cibuti’de imdadınıza ülkemizde de çok sevilen bir lezzet olan helva yetişiyor. Oldukça enerji verici bir tatlı olan helva çoğunlukla yanında çayla ikram ediliyor.

10. Gözleme

Sabayaad
Sabayaad

Cibuti’de gözlemeye “sabayaad” deniyor. Yapılışı ve içerik olarak ülkemizde yapılan gözlemelerin aynısı olan sabayaad görünüm itibariyle de size çok tanıdık geliyor. Eğer bilindik bir lezzet istiyorsanız “Cibuti’de ne yenir?” diye düşünmeden hemen gözlemelerin keyfini sürebilirsiniz.

Cibuti’de Akdeniz ve Arap mutfağı başta olmak üzere çok çeşitli mutfak kültürleri sizi bekliyor. Gidin ve bu güzel şehrin farklı lezzetlerini deneyimleyin. Başkenti ile aynı ismi taşıyan Cibuti ülkesinde mutlaka görülmesi gereken yerler için de dilerseniz Cibuti gezilecek yerler listemize göz atabilirsiniz.

“Cibuti’de Ne Yenir? | Denenmesi Gereken 10 Cibuti Yemeği” üzerine bir yorum

  1. Cibutiye gittim harika bir yerdi.
    Herkese tavsiye ediyorum.Gitmeyen pişman olur.
    Harika yemekleri ve insanları var.

    İyi tatiller

    Yanıtla

Yorum yapın

Bizi Takip Edin