Fransa’nın Tarihi Yerleri | 21 Önemli Tarihi Durak

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde 40’tan fazla alanı bulunan Fransa’yı ziyaret etmek için elinizde pek çok neden bulunuyor. Fransa tarihi yerler listemizde kültürü ve tarihi ile ülkenin en önemli duraklarını sizler için listeledik;

Fransa tarihi hakkında; Tarihi açıdan çok zengin bir ülke olan Fransa, Avrupa’nın en büyük ülkelerinden biri olduğu gibi dünyanın en eski ülkelerinden biridir. Romalıların Fransa’yı fethetmesi, Fransız Devrimi, Napolyon Savaşları, Yüzyıl Savaşı gibi pek çok önemli tarihi olaya tanıklık eden Fransa’nın tarihi çok eski zamanlara dayanmaktadır. Kabaca altıgen bir şekle sahip olan ülke, 1.000 yıldan fazla bir süredir varlığını sürdürmektedir.

Ülke 987 senesinde Carolingian İmparatorluğu’nun parçalanmasıyla doğmuştur. Orta Çağ’da bir krallık olarak başlayan ülkenin macerası, ardından imparatorluk ve Fransız Devrimi ile nihayet bir cumhuriyete evrilmiştir. İngiliz, Roma ve Kelt gibi toplulukların kültürlerinden etkilenmesi ile ortaya zengin bir kültürel miras çıkmıştır. Fransa, sahip olduğu tarihi ve kültürel zenginlik sayesinde Avrupa medeniyetinin şekillenmesinde de büyük rol oynamıştır.

Günümüz dünyasında Fransa ekonomik, kültürel, siyasi ve askeri alanlarda dünyanın söz sahibi ülkelerinden biri konumunda bulunmaktadır. Ülkedeki 40.000 tarihi anıt ise Fransa’nın dünyadaki en yoğun tarihi anıt konsantrasyonlarından birine sahip ülkelerinden biri olmasını sağlamıştır. Kral 14. Louis, Napolyon Bonapart, Charles de Gaulle sadece Fransız tarihi açısından değil, dünya genelinde bilinen ülkenin önemli isimlerinden sadece birkaçıdır.

Fransa’nın en ünlüleri; Fransa deyince birçok kişinin aklına ilk olarak Eyfel Kulesi geliyor. Dolayısıyla Fransa’nın en ünlü tarihi yerleri deyince Paris şehri mutlaka görülmesi gereken durakların başında geliyor. Bu nedenle eğer bir Fransa gezi planı hazırlayacaksınız Paris, bu planda en geniş yeri kaplaması gereken yerlerden biri olacaktır.

Fransa gezi tavsiyesi; Öncelikle Fransa görece pahalı bir şehir olduğundan Fransa gezi planı yaparken bütçenizi çok iyi ayarladığınızdan emin olmalısınız. Şehirlere özgü turist kartları ekonomik bir gezi gerçekleştirmeniz için çok önemlidir. Ülkede Akdeniz iklimi ağırlıkta yaşanıyor ve bu durum Türklerin mevsim konusunda sıkıntı yaşamaması noktasında bir avantaj sağlıyor. Fransa’daki geziniz sırasında müze ve katedraller için geniş bir zaman dilimi ayırmanız gerektiğini de belirtelim.

Bir diğer tavsiyemiz ise dil konusunda olacaktır. Fransızlar İngilizce ya da herhangi başka bir yabancı dili konuşmama konusunda oldukça katıdır. Kendi dillerine çok bağlı olan ülkenin vatandaşları ile iletişim kurabilmek adına en azından asgari düzeyde Fransızca öğrenmeniz faydalı olacaktır.

Müzekart; Fransa’da gittiğiniz pek çok şehirde o şehre özgü turist kartlarını edinebilirsiniz. Bu kartlar sayesinde şehirlerde bulunan müze ve tarihi noktaları ziyaret ederken indirimlere ve ücretsiz giriş hakkına sahip olabilir, cafe ve restoranlarda indirimler kazanabilirsiniz.

Mimari Yapılar

1. Eyfel Kulesi (Eiffel Tower)

eyfel kulesi

Burası neresi? Paris’in simgesi olan Eyfel Kulesi, Fransa’da mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunuyor. Yapı tam bir mimari harikadır ve 1889 senesinde Gustave Eiffel tarafından 8.000 metal parçanın kullanılmasıyla ortaya çıkarılmıştır ve toplam ağırlığı 10 tondan fazladır. Oldukça zarif bir yapı olması nedeniyle kule, “Demir Leydi” lakabına layık görülmüştür.

Dünya Fuarı için geçici bir sergi olarak tasarlanmış olan kule, büyük ilgi görünce kalıcı olmasına karar verilmiştir. Kuleden her ne kadar ilk etapta hoşlanmayanlar çoğunlukta olsa da şu anda Paris ile özdeşleşen en önemli yerdir ve 320 metre yüksekliği ile Paris’in birçok noktasından rahatlıkla görülebilmektedir. Gelen ziyaretçiler yapının uzaktan portresini görebildiği gibi 3 farklı aşamada bulunan seyir terasını da ziyaret ederek şehrin panoramik manzarasını seyredebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Günümüze kadar 200 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlayan Eyfel Kulesi, akşamları gerçekleştirilen ışıklandırma ile insanı kendine aşık eden bir güzelliğe bürünüyor. Vaktiniz varsa Paris’e kadar gelmişken seyir terasından muhteşem manzarayı seyretmeniz gerektiğini de belirtelim.

Kaçırmayın! Kule ziyaretinin ardından buraya yakın bir noktada bulunan Chamd de Mars’ı ve bahçesini görmeyi de ihmal etmeyin. Paris’ten hediyelik eşya ne alabilirim? diye düşünenler için Eyfel Kulesi temalı biblolar ise alınabilecek en ikonik eşyalar arasında bulunuyor.

  • Adres: Champ de Mars, 5 Avenue Anatole France, 75007 Paris, Fransa
  • Telefon: 33 (0) 1 44 11 23 23
  • Ziyaret saatleri: 13 Haziran-29 Ağustos 09.00-00.45; yılın geri kalanında ise 09.30-23.45
  • Giriş ücreti: Fiyatlandırma çıkacağınız kata ve kullanacağınız yönteme(asansör veya merdiven) göre değişiklik göstermektedir. Detaylar için tıklayınız.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Paris’teki diğer tarihi noktalar için: Paris tarihi yerler

2. Nimes Arenası

nimes arena

Burası neresi? Dünya’nın en iyi korunmuş Roma amfi tiyatrolarından biri olan Nimes Arenası, MS 1. yüzyılda, İmparator Augustus döneminde inşa edilmiştir. Tam bir mimari şaheser olan arena, Roma mühendisliğinin o dönemki ulaştığı en yüksek nokta olarak kabul edilmektedir.

Kemerleri ve süslemeleri ile göz kamaştırıcı bir yapıdır ve 34 terasa sahiptir. Bu teraslarda toplamda 34 bin kişi aynı anda gösterileri izleyebilmektedir ve bu rakam o dönem belki de ulaşılan en yüksek seyirci sayısı olmuştur. Seyirciler bu teraslara o zamanki sosyal statülerine göre oturmaktaydı. Özellikle gladyatör savaşları büyük ilgi görmekteydi ve infazlar da bu arenada gerçekleştirilmekteydi.

6. yüzyıla gelindiğinde Nimes Arenası, Vizigotlar açısından askeri bir öneme sahip olmaya başlamıştır. Bir spor sahası iken kazılan hendeklerle askeri bir özellik kazanmıştır ve şehre gerçekleştirilecek herhangi bir saldırı durumunda halkın burada sığınması amaçlanmıştır. 18. yüzyılda bir köy kurulmasıyla yerleşim yeri olarak kullanılan yapı, 1786 tarihinden itibaren eski gösterişli günlerine geri dönmeye başlamıştır.

Neden gitmeliyim? Günümüzde tamamıyla restore edilerek çok gösterişli bir hale bürünen Nimes Arenası, Fransa turuna çıkanlar için kaçırılmaması gereken bir rota konumunda bulunuyor. Ziyaretçiler Roma dönemindeki seyirciler için arenanın nasıl bir şey olduğunu deneyimleme imkanına sahip olmaktadır. Burası aynı zamanda iki senede bir gerçekleştirilen boğa güreşleri ve “Büyük Roma Oyunları” gibi canlandırmalara ev sahipliği yaparak aktif olarak da değerlendirilmektedir.

  • Adres: Boulevard des Arènes, 30000 Nîmes, Fransa
  • Telefon: +33 4 66 21 82 56
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-18.00
  • Giriş ücreti: Tam bilet 13€. Diğer bütün detaylar için alt satırda paylaştığımız internet sitesini inceleyebilirsiniz.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

3. Les Invalides

les invalides

Burası neresi? Les Invalides, esasen 14. Louis tarafından hasta askerlerin tedavisi ve konaklaması için bir yapı olarak inşa edilmiştir. İnşa emri 24 Kasım 1670’de verilmiş olup tamamlanması 1676 senesinde gerçekleşmiştir. Binanın tasarımı ise Liberal Bruant ve Les Invalides tarafından yapılmıştır. Yapı, günümüzde hala savaş gazileri adına hizmet etmektedir.

İlk binaya daha sonra 1679’da bir şapel ile 1706’da tamamlanan kraliyet şapeline de sahip olan Dome Kilisesi ya da ‘Église du Dôme’ olarak bilinen dini yapı eklenmiştir. Bu dini yapı, 107 metre yüksekliğe sahip kubbeli çatısı ile dikkat çekmektedir. Les Invalides’in tarihindeki en önemli olaylardan biri Napolyon Bonapart’ın cenazesinin burada defnedilmiş olmasıdır. 15 Aralık 1840’da getirilen cenaze, günümüzde aynı yerde 1861’de tamamlanmış olan mezarında yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Birkaç binadan meydana gelen Les Invalides, bünyesinde barındırdığı Musée de l’Armée isimli askeri müzeyle birlikte Paris’in en büyük anıtsal kompleksi konumunda bulunmaktadır. Müzede yaklaşık 50.000 eser sergilenmektedir. Fransız askeri tarihi, sanatsal ve kültürel konularda düzenlenen turlar ile burada Napolyon hakkında ve çeşitli konularda çok keyifli geziler yapabilirsiniz.

  • Adres: 129 Rue de Grenelle, 75007 Paris, Fransa
  • Telefon: +33 1 44 42 38 77
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00 – 18.00
  • Giriş ücreti: Normal 14€, İndirimli 11€
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Köprüler

4. Pont du Gard

pont du gard

Burası neresi? Nimes yakınlarında bulunan Pont du Gard, MS 1. yüzyılda inşa edilmiş önemli bir Antik Roma köprüsüdür. Kemerli bir formdadır. Yaklaşık 49 metre yüksekliğe sahip olan köprü, şimdiye kadar Romalıların inşa etmiş olduğu en yüksek köprü olma özelliğini taşımaktadır.

Nimes şehrinin nüfusu 20.000’i aşınca şehrin su ihtiyacını karşılamak için alternatif çözümler gerekli olmuştur. MS 40’tan itibaren 1000 kişilik bir işçi ordusu ile Pont du Gard’ın inşasına başlanmıştır. Tamamlandıktan sonra MS 6. yüzyılda terk edilene kadar aktif olarak kullanılmıştır.

Neden gitmeliyim? Günümüze kadar bazı restorasyon işlemlerinden geçen köprü, 1985 senesinde UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak tescillenmiştir. Köprüye gerçekleştirilen rehberli turlarda ziyaretçiler Roma döneminin mühendislik dehasını bizzat görme fırsatını yakalamaktadır.

Kaçırmayın! Köprü bünyesinde Romalılar tarafından köprüyü inşa etmek için kullanılan mühendislik tekniklerini ve bölgenin tarihini yakından tanıma imkanı sunan köprü ile aynı isimde bir de müze bulunmaktadır.

  • Adres: 400 Route du Pont du Gard, 30210 Vers-Pont-du-Gard, Fransa
  • Telefon: +33 4 66 37 50 99
  • Ziyaret saatleri: Ocak – Mart arası 09.00 – 20.00, Nisan – Mayıs 09.00 – 21.00, Haziran 10.00 – 22.00, Temmuz Ağustos 09.00 – 00, Eylül 09.00 – 22.00, Ekim – Aralık 09.00 – 21.00
  • Giriş ücreti: Normal 9,5€, İndirimli 7€
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Müzeler

5. Louvre Müzesi (LeMusée du Louvre)

louvre müzesi

Burası neresi? Louvre Müzesi, Geçmişte kraliyet ailesinin ikametgahı olarak kullanılan etkileyici bir sarayda bulunmaktadır. Burasını önemli kılan şeylerin başında ise Avrupa’nın en özel ve büyük güzel sanatlar koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapması geliyor. Müze ilk olarak 10 Ağustos 1793 senesinde kraliyet ailesine ait 500 civarındaki eserle ziyarete açılmıştır. Müzenin günümüzdeki binası, önündeki camdan yapılmış ikonik Mısır piramidi ile dikkat çekmektedir.

Leonardo Da Vinci’nin Mona Lisa’sı, Veronese’nin Cana’daki Düğün ve 1. yüzyıldan kalma önemli eserlerden olan Venüs de Milo koleksiyonun nadide parçaları arasında bulunmaktadır. Müzede toplamda 35.000’in üzerinde sanat eseri bulunmaktadır. Bu eserler içinde Mısır döneminden eserler,  İtalyan döneminden Rönesans eserleri ve İslam dönemine ait pek çok önemli eserler yer almaktadır. Koleksiyonun zenginleşmesi, geçmişte imparatorların çeşitli anlaşmalar neticesinde eklenen parçalarla olmuştur.

Müzedeki eserlerin hepsini görmek için belki de bir haftadan fazla bir zamana ihtiyacınız olacak. Bu nedenle ziyaret etmeden önce görmek isteyeceğiniz eserleri zihninizde toparlayabilir ya da rehberli turlara kendinizi emanet edebilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Sanatla ilgili olun ya da olmayın Fransa ve Dünya sanat tarihiyle ilgili en büyük sergilerden biri olan Louvre Müzesi, kesinlikle ilginizi çekmeyi başaracaktır. Müzeyi ziyaret etmeye karar verirseniz biletiniz için internet sitesini ziyaret etmenizi öneriyoruz.

  • Adres: Rue de Rivoli, 75001 Paris, Fransa
  • Telefon: +33 (0) 1 40 20 53 17
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi, Perşembe, Cumartesi, Pazar 09.00-18.00; Çarşamba, Cuma 09.00-21.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Salı günü ise kapalı.
  • Giriş ücreti: 15€. 15 yaş altı ücretsiz. Her ayın ilk cumartesi günü 18.00-21.45 saatleri arasında herkese ücretsiz.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

6. Orsay Müzesi (Musée d’Orsay)

orsay müzesi

Burası neresi? 1900 senesinde gerçekleştirilen Paris Dünya Fuarı için inşa edilmiş bir tren istasyonu içinde bulunan Orsay Müzesi, Fransa’daki müzeler içinde önemli bir yere sahiptir. Bu da sergiler için oldukça ilginç ve etkileyici bir atmosfere sahip olmasını sağlıyor.

Müzenin terası ise ziyaretçilerin muhteşem bir manzarayı seyretmesine olanak tanımaktadır. Müze için alacağınız bilet ile aynı zamanda Orangerie Müzesi’ni de ziyaret etme şansına sahip olabiliyorsunuz.

Neden gitmeliyim? 900 civarında resmin sergilendiği Orsay Müzesi, dünyanın en önemli sanat koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapmaktadır. Renoir, Monet, Courbet başta olmak üzere müze içinde çok önemli sanatçıların eserleri incelenebilmektedir.

  • Adres: 1 Rue de la Légion d’Honneur, 75007 Paris, Fransa
  • Telefon: +33 1 40 49 48 14
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi dışında her gün 09.00 – 18.30
  • Giriş ücreti: Normal 14€, indirimli 11€
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Saraylar

7. Versay Sarayı

versay sarayı

Burası neresi? Versailles, bir kraliyet evinden çok daha fazla anlam ifade etmektedir. Bu saray kompleksi Fransız monarşisinin ihtişamını dünyaya göstermek amacıyla 1661 senesinde inşa edilmeye başlanmıştır. İlk olarak 13. Louis zamanında bir av köşkü olarak inşa edilmiş ve sonrasında onun halefi 14. Louis tarafından devasa bir saray kompleksine dönüştürülmüştür. Sarayın mimari Jules Hardouin Mansart’ın tasarladığı sarayın Barok cephesi oldukça etkileyicidir ve burası sahip olduğu detaylar ile UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir.

Sarayın en önemli kısmı Hall of Mirrors (Aynalar Salonu)‘dur. 73 metre uzunluğundaki bu etkileyici salon, saray mensuplarının bir seyirci olarak majestelerini beklediği yerdir. Bu alanda pencerelerden giren ışık huzmeleri büyük dekoratif aynalarda kendine can bularak yansımaktadır.

Sarayın bahçesi Les Jardins ise en az saray kadar etkileyicidir ve etkileyici havuzlar, mükemmel bir şekilde yapılmış peyzaj çalışmaları ve çeşmeleri ile ünlüdür. Bahçeler 17. yüzyılda dönemin en ünlü peyzaj mimarlarından olan Andre Le Notre tarafından tasarlanmıştır. Toplamda yaklaşık 800 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Bahçeler özel gösterilerin yapıldığı günler dışında halk tarafından ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Aynalar Salonu’nun ihtişamına kapılmak, Kraliyet Dairesi’nin büyüklüğünü görmek, Marie Antoinette’nin yatak odasının sırlarına tanıklık etmek ve Büyük Şapel’in görkemine hayran kalmak için bu güzel saraya günübirlik bir gezi düzenlemenizi tavsiye ediyoruz. Eğer bu yeterli gelmezse etkileyici bahçesinin de keyfini sürebilirsiniz.

  • Adres: Place d’Armes, 78000 Versailles, Fransa
  • Telefon: +33 1 30 83 78 00
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi günleri dışında her gün 09.00 – 18.30
  • Giriş ücreti: Ücret detayları için burayı inceleyebilirsiniz.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Manastırlar

8. Mont Saint Michel Manastırı

mont saint michel manastırı

Burası neresi? UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen Mont Saint Michel, Normandiya kıyısında gel git zamanı mistik bir adacığa bürünen bir noktada çarpıcı bir şekilde yükselmektedir. 11. yüzyılda inşa edilmiş olan manastır, Fransa’daki en önemli tarihi yerler arasında bulunmaktadır.

Manastır kompleksi içinde 8. yüzyıl ile 16. yüzyıllar arasında yapılmış olan çeşitli yapılar yer almaktadır. 155 metre yüksekliğindeki Gotik kuleleri ve kale duvarları ile çevrili yapı, adeta peri masallarından bir görüntüyü andırıyor. Manastırın en yüksek kısmı “The Marvel” olarak bilinmektedir.

Chemin de Saint Jaques isimli hac yolunun önemli duraklarından olan manastır, Hristiyan hacı adayları için de görülmesi gereken noktalardan biridir. Manastırın inşası ise bir efsaneye uzanmaktadır ve bu efsanede Avranches başpiskoposu Aubert, Başmelek Mikail ile konuşmuş ve ardından bu yapının inşa edilmesini sağlamıştır.

Neden gitmeliyim? Burası Paris’e 3,5 saatlik bir mesafede bulunmaktadır ve vakti geniş olanlar için listeye eklenmesi gereken yerlerdendir. Manastıra ulaşmak için ziyaretçiler 350 basamaktan olan “Grande Degre” ismi verilmiş olan merdiveni çıkmalıdır. Adaya geldiğinizde sadece bir manastır değil, aynı zamanda Auberge de La Mère Poulard gibi özel oteller, hediyelik eşya dükkanlarının bulunduğu keyifli sokaklar, Tarih Müzesi ve daha birçok keyifle ziyaret edilebilecek yerleri görebilirsiniz.

  • Adres: 50170 Mont Saint-Michel, Fransa
  • Ziyaret saatleri: Eylül – Nisan 9.30 – 18.00; Mayıs – Ağustos 09.00 – 19.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 11€. Dilerseniz ek olarak 2€ bağışta da bulunabilirsiniz.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Kiliseler, Katedraller

9. Notre Dame Katedrali (Cathédrale Notre-Dame de Chartres)

notre dame paris

Burası neresi? İnşasına 1163 yılında başlanan bu ikonik katedralin yapımı yaklaşık 200 yıl sürmüştür ve 800 yıldır Fransa’nın en meşhur tarihi yerleri arasında bulunmaktadır. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de dahil edilmiş olan bu muhteşem yapı, Gotik mimarinin en güzel örneklerinden biridir. Katedralin ünlenmesi ise 19. yüzyılda Victor Hugo’nun 19. yüzyılda kaleme aldığı romanıyla olmuştur ve yapı romanın ardından restore edilerek daha fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapmıştır.

Chartres Katedrali olarak da bilinen Notre Dame, etkileyici vitray pencereleri ile bilinmektedir. Bu muhteşem pencereler 2.500 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Bu pencerelerden süzülen renkli ışıklar katedralin içinde adeta bir renk cümbüşü yaratmaktadır. 43 metre yüksekliğindeki tavanı ise iç ferahlatıcıdır.

Notre Dame Katedrali’nin Fransa kiliseleri içinde ayrı bir önemi bulunmaktadır. Kilise, tarih boyunca Fransa tarihi için önemli pek çok olayın merkez noktası olmuştur. Pek çok önemli kişinin cenaze töreni burada yapılmış, 1572’deki Marguerite Valois ayaklanması, 1804’de Napolyon Bonapart’ın taç giyme töreni gibi çok önemli olaylarda da gene bu kilise ev sahipliği yapmıştır.

Neden gitmeliyim? Fransa’da ve Paris’te görülmesi gereken en sembolik yerlerden biri olması nedeniyle bu görkemli kiliseye mutlaka zaman ayırmalısınız. Notre Dame’nin hazinesi ve 70 metre yüksekliğindeki kulesi ise kaçırılmaması gereken detaylardan sadece birkaçı…

  • Adres: 6 Parvis Notre-Dame – Pl. Jean-Paul II, 75004 Paris, Fransa
  • Ziyaret saatleri: Her gün 07.30 – 19.30
  • Giriş ücreti: 10€
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

10. Sainte Şapeli

sainte şapeli

Burası neresi? Kutsal Şapel olarak bilinen Sainte Şapeli Paris’in merkezinde bulunuyor ve Saint Louis tarafından Gotik bir mimari ile inşa edilmiştir. 1246 senesinde inşasına başlanan şapel, Kral 14. Louis’in isteğiyle yapılmıştır. Burası, Mesih’in Tutkusu’nun kalıntılarını muhafaza etmek amacıyla özel olarak yapılmıştır. Bu kalıntılar Aziz Louis tarafından 135 bin Livres karşılığında satın alındı ve 1804’e kadar da burada korundu.

Sainte Şapeli Fransız Devrimi sırasında tapınakta kraliyet sembolü gören devrimcilerin hedefi olmuş ve büyük oranda yağmalanmıştır. Devrim sonrasında, 1841-1867 yılları arasında Duban ve Lassus önderliğinde restore edilen şapel, günümüze sağlam bir şekilde ulaşmayı başarmıştır.

Neden gitmeliyim? Kalıntılar şu anda Notre Dame Katedrali içinde bulunuyor olsa da Sainte Şapeli içindeki iki etkileyici küçük şapel (Aşağı ve Yukarı Şapel) ve muhteşem Gotik mimarisi ile Fransa’da görülmesi gereken önemli tarihi yerler arasında gösterilmektedir.

  • Adres: 10 Boulevard du Palais, 75001 Paris, Fransa
  • Telefon: +33 1 53 40 60 80
  • Ziyaret saatleri: 23 Haziran – 30 Eylül 09.00 – 19.00; 1 Eylül’den itibaren 09.00 – 17.00
  • Giriş ücreti: Normal 11,5€, 18 yaş altı ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

11. Marsilya Katedrali (Cathédrale De La Major)

marsilya katedrali

Burası neresi? Marsilya Katedrali, Le Panier’in kuzey köşesinde yer almaktadır. Sahile bakan etkileyici bir noktada bulunan katedral, Neo-Bizans tarzında süslemeleri çok fazla bir şekilde inşa edilmiştir. 1852 senesinde yapımına başlanmış olup 1893 senesinde tamamlanabilmiştir. İkiz kuleleri ile dikkat çeken yapının kule yüksekliği 70 metredir.

19. yüzyılda Fransa’da inşa edilmiş olan en büyük kilise olma özelliğini taşımaktadır. Roma‘da bulunan Aziz Petrus Bazilikası ile benzerlik göstermektedir. Katedralin uzunluğu 142 metredir ve yüksekliği ise 20 metredir. Oldukça geniş bir alana sahip olan katedral içinde aynı anda 3.000 kişi ibadet edebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Hayli gösterişli bir katedral olan Marsilya Katedrali, iç mekanındaki cazibe, etkileyici Venedik mozaikleri, muhteşem heykelleri ile bazilikayı bir ibadethanenin yanında estetik açıdan da görülmeye değer bir ziyaret noktası haline getirmektedir.

Kaçırmayın! Katedralin eteğinde yer alan “Les Voutes” isimli plazada pek çok restoran, mağaza ve cafe bulunuyor. Yerli halkın da sıklıkla tercih ettiği bu noktayı ziyaret ederek hem alışveriş yapabilir hem de dinlenebilirsiniz.

  • Adres: Place de la Major, 13002 Marseille, Fransa
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi günleri dışında her gün 10.00-19.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

12. Sacre Coeur Bazilikası (Basilica of the Sacre Coeur)

sacre coeur bazilikası

Burası neresi? Montmarte Tepesi’nde bulunan Sacre Cour Bazilikası’nın kusursuz beyaz taşlarından hemen tanıyacaksınız. Traverten taşlarıyla yapılmış olması nedeniyle kirliliğe ve hava koşullarına karşın taşların rengi her zaman beyaz kalmaktadır. Roma ve Bizans mimari unsurlarının etkisinde inşa edilmiş olan bazilika dört küçük kubbe ile çevrilidir ve bu kubbelerin ortasında ise 83 metre yüksekliğindeki ana kubbe bulunmaktadır.

Paris’in simge tarihi yerleri arasında bulunan bazilika, 1873 senesinde yapılmıştır. Yapılma amacı ise oldukça duyguludur: 1871 senesinde Prusya ile gerçekleşen savaşta hayatını kaybeden askerler anısına inşa edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Dünyanın en büyük çanlarından biri bu bazilikada bulunmaktadır. Bunun yanı sıra 480 metrekarelik etkileyici mozaik eser de burayı görülür kılmaktadır. Bazilikanın bulunduğu konumun manzarası ise insanı adeta büyülemektedir.

  • Adres: 35 Rue du Chevalier de la Barre, 75018 Paris, Fransa
  • Telefon: +33 1 53 41 89 00
  • Ziyaret saatleri: Mayıs – Eylül her gün 08.30 – 20.00; Ekim – Nisan 09.00 – 17.00
  • Giriş ücreti: Bazilikaya giriş ücretsiz. Dome & Crypt bileti: 8 €; 4 ile 16 yaş arası: 5 €; Kubbe: 6 €; 4 ile 16 yaş arası: 4 €; Crypt: 3 €; 4 ile 16 yaş arası: 2 €
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Anıtlar, Mezarlar

13. Zafer Takı (Arc de Triomphe)

zafer takı

Burası neresi? Paris’in ünlü caddesi Şanzelize’de bulunan Zafer Takı, 1806 senesinde I. Napolyon’un Austerlitz’deki zaferini kutlamak amacıyla yapılmaya başlanmıştır. Roma kemerlerinden esinlenilerek yapılan Zafer Takı’nın tamamlanması ise 30 yıl sürmüştür. Tak’ı en önemli özelliği ise günümüzde 12 caddenin kesişim noktasında bulunmasıdır. Hitler’in Fransa’ya geldiğinde görmek istediği ilk yerin burası olması ise Tak’ın siyasi açıdan ne denli önemli olduğunu göstermektedir.

Yapının yüksekliği 50 metre, uzunluğu 45 metre ve genişliği 22 metreyi bulmaktadır. Anıtın tarihiyle ilgili bir de müze bulunmaktadır ve oldukça ilgi çekici bilgiler sunmaktadır. Tak’ın hemen altında bulunan “Mechul Asker Türbesi” de burasını ilgi çekici kılan detaylardandır.

Neden gitmeliyim? Paris’in muhteşem manzarasını seyretmek için Tak’ın zirvesine çıkmanızı öneriyoruz ancak ücretlendirme kısmı biraz fahiş olduğundan bu konuda bütçenizi kontrol etmenizde fayda var.

Kaçırmayın! Her akşam 18.00’dan sonra gerçekleştirilen “Sonsuz Alev” gösterisi kaçırılmaması gereken etkinlikler arasında bulunuyor.

  • Adres: Place Charles de Gaulle, 75008 Paris, Fransa
  • Telefon: +33 1 55 37 73 77
  • Ziyaret saatleri: 2 Ocak – 31 Mart her gün 10.00 – 22.30; 1 Nisan – 30 Eylül her gün 10.00 – 23.00; 1 Ekim – 31 Aralık her gün 10.00 – 22.30
  • Giriş ücreti: Normal 12€, indirimli (24 yaş altı AB ülkesi vatandaşları) 9€.
  • Yol tarifi al >

14. Pere Lachaise Mezarlığı (Cimetière du Père-Lachaise)

pere lachaise mezarlığı

Burası neresi? I. Napolyon tarafından 1804’te kurulmuş olan Pere Lachaise Mezarlığı, geçmişte şehir merkezinden çok uzakta olması nedeniyle buraya çok fazla mezar defnedilmemiştir. Zamanla çeşitli kampanyalar ile mezarlığa olan ilgi artmıştır ve şu anda mezarlıkta 300 binin üzerinde mezar gömülüdür. Mezarlık 44 hektarlık devasa bir alanda bulunmaktadır.

Mezarlık popülerliğinin artması filozof Pierre Abelard’ın naaşının buraya aktarmasıyla olmuştur. Şarkıcı Edith Piaf, roman yazarı Marcel Proust, ressam Camille Pisarro, oyun yazarı Oscar Wilde gibi birçok önemli isim günümüzde burada gömülüdür. The Doors’un elemanlarından olan Jim Morrison’un mezarı ise, mezarlığın en popüler duraklarından biridir.

Neden gitmeliyim? Pere Lachaise Mezarlığı’nda bulunan pek çok ünlü ismin mezarlığı burasını çok cazip bir ziyaret noktası haline getirmektedir. Bunun yanı sıra normal vatandaşların mezarları da çok özenle hazırlanmıştır. Genel olarak bir öğleden sonrasında buraya gelerek huzurlu ve ilginç bir gezi gerçekleştirebilirsiniz.

  • Adres: 16 Rue du Repos, 75020 Paris, Fransa
  • Telefon: +33 1 55 25 82 10
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi – Cuma 08.00 – 17.30, Cumartesi 08.30 – 17.30, Pazar ve resmi tatil günleri 09.00 – 17.30
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Kaleler

15. Château D’If

Château D’If

Burası neresi? Buraya Marsilya Limanı’ndan gerçekleştirilecek kısa bir feribot yolculuğu ile ulaşmak mümkün olmaktadır. If Adası’na yer alan kale, 16. yüzyılda Kral I. François tarafından inşa edilmiştir. Kalenin bulunduğu ada doğal güzelliği açısından çok cazip bir noktadır ve etkileyici kumsalları ile denizi sevenleri de hayli cezbetmektedir.

Kale olarak inşa edilen yapı daha sonra hapishane olarak da kullanılmıştır. 1580 ile 1871 yılları arasında hapishane olarak kullanılmaya devam eden dev yapıda 4000’e yakın mahkum hapsedilmiştir. Kalede çok varlıklı mahkumlarda hapsedilmiş ve bu nedenle o döneme göre çok lüks mobilyalar ve eşyalar bulunmuştur.

Kaleyi ünlü kılan şeylerden bir diğeri ise ünlü roman yazarı Alexandre Dumas’ın meşhur romanı Monte Cristo Kontu’nda bu kaleden bahsetmesi olmuştur. Kitabın ana kahramanı olan Edmond Dantes, uzun yıllar bu kalede hapsedilmiştir.

Neden gitmeliyim? Günümüzde turistik ziyaretler için açık bulunan kale, burayı ziyaret edenlere 360 derecelik muazzam bir manzaranın tadını çıkarma imkanı sunmaktadır.

  • Adres: Embarcadère Frioul If, 1 Quai de la Fraternité, 13001 Marseille, Fransa
  • Telefon: +33 060 3-6 2526
  • Ziyaret saatleri: Salı – Pazar 10.30-17.15
  • Giriş ücreti: Yetişkin 6€. 18 yaş altı ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Marsilya’da görebileceğiniz diğer tarihi yerler için: Marsilya tarihi yerler

Diğer Tarihi Yerler

16. Carcassonne

carcassonne

Burası neresi? Yaklaşık 60 bin nüfusa sahip olan Fransa’nın güneyindeki bu Orta Çağ kasabası, geçimini sahip olduğu tarihi dokuya borçludur. Kuleleri ve surlarıyla günümüze kadar çok iyi bir şekilde korunmuş olan 54 kuleli Château Comtal ismi verilen kalesi, buranın en büyük zenginliği olarak göze çarpıyor ve kasabanın adeta bir peri masalından fırladığını düşündürüyor. Kalenin geçmişi 2500 yıl öncesine kadar dayanmaktadır.

La Cite olarak da bilinen bu kasaba, UNESCO listesine de dahil edilmiş durumda. Dar ve dolambaçlı Arnavut kaldırımlı sokakları ile keyifli bir gezi fırsatı sunan kasaba, eski evleriyle de hayli ilgi çekicidir. Kasabanın neredeyse her noktası tarihi dokusunu korumayı başarmıştır.

Neden gitmeliyim? Kasaba, Toulouse‘ye 1,5 saatlik bir mesafede bulunmaktadır ve yolu Güney Fransa’ya düşen herkesin bir gününü mutlaka ayırması gereken noktalardan biridir.  Basilique Saint-Nazaire ve Château Comtal kasabayı cazip kılan en değerli tarihi noktalardır. Ayrıca attığınız her adımda hissedeceğiniz tarihi doku size unutamayacağınız bir deneyim yaşatacaktır. Ayrıca Orta Çağ döneminde kullanılmış olan işkence aletlerinin sergilendiği müze de es geçilmemesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Kaçırmayın! Ayrıca gezinizi 14 Temmuz’a denk getirirseniz Bastille Günü Havai Fişek gösterilerini de izleme fırsatına sahip olabilirsiniz.

  • Adres: Carcassonne, Fransa
  • Ziyaret saatleri: Gün Boyu
  • Giriş ücreti: Château Comtal için 12€ giriş ücreti alınmaktadır.
  • Yol tarifi al >

17. Bretonya

bretonya

Burası neresi? Fransa’nın kuzeydoğu kıyı şeridinde bulunan Brittany, ülkenin en keyifli tarihi bölgelerinden biridir. Engebeli bir kıyı şeridinde bulunan bu balıkçı kasabası, geleneklerini yaşatmaya devam etmektedir ve geleneksel kostümlerle gerçekleştirilen dini festivalleriyle bilinmektedir. Burası pek çok mite ev sahipliği yapmaktadır ve bölgede Galcenin bir lehçesi konuşulmaktadır.

Saint Malo şehri, Brittany bölgesin en kayda değer tarihi noktasıdır ve antik surlarla çevrilidir. İsmini 6. yüzyılda adaya kaçarak burada sığınan Galli bir keşiş olan Malo’dan almıştır. Bölge özellikle 16. ve 17. yüzyılda gerçekleştirilen denizcilik ve ticaret faaliyetleri ile oldukça zenginleşmiştir. Burası tarihi özelliğinin yanı sıra muhteşem gel-git dalgalarını da görebileceğiniz bir yerdir. Gel gitler o kadar etkileyici olmaktadır ki bir akşam gün batımında seyrettiğiniz sahil sabah uyandığınızda yok olmuş ve sular dibinize kadar gelmiş bir şekilde uyanabilirsiniz.

Bölge, II. Dünya Savaşı esnasında Almanlar tarafından yıkılmış olmasına karşın, Fransızların gayreti ile aslına uygun bir şekilde neredeyse sıfırdan inşa edilmiştir. Bretonya’nın diğer öne çıkan özellikleri arasında bozulmamış muhteşem kumsalları ve Belle-Île-en-Mer başta olmak üzere muazzam adaları da gelmektedir.

Neden gitmeliyim? Saint Malo, bölgenin en görülesi yerlerinden biridir. Tarihi dokusunu hissetmenin yanı sıra muhteşem doğasının da keyfini çıkarabilirsiniz. Özellikle gün batımında seyredilebilen muhteşem manzarası ile ülkenin kuzey kısmının en ilgi çekici durakları arasında bulunmaktadır.

Kaçırmayın! Brittany, yerel mutfağı ile de bilinen bir bölgedir. Bu nedenle buraya geldiyseniz tuzlu karabuğday kreplerini ve tatlı kreplerini mutlaka denemelisiniz.

18. Rocamadour

rocamadour

Burası neresi? Kireçtaşından oluşan dik yamaçlarda kurulu bir site olan Rocamadour, adeta cennet ile dünya arasında sıkışmış tarihi ve doğal bir güzellik alanıdır. Bölge 11. yüzyılda Hristiyan aleminin en önemli üç hac noktasından biri olarak dini açıdan önemliydi. Dini açıdan önem verilen bu bölge Saint James hac yolunun önemli duraklarından biriydi.

Köyde çok önemli 7 adet kutsal alan bulunuyor. Bu kutsal noktaların içinden Notre-Dame de Rocamadour en fazla ziyaret edilen yer olmaktadır. Burada bulunan Meryem Ana figürü, mucizelerle bağlantılı olduğu düşünülen ve yıllar içinde doğal olarak kararan ceviz ağacına oyulmuştur.

Bölgede görülmesi gereken en önemli yerlerden bir diğeri de Basilique Saint-Sauveur isimli Rocamadour kilisesidir. Romanesk ve Gotik tarzlarının etkisinde inşa edilmiş olan kilise, 11. ile 13. yüzyıllar arasında yapılmıştır. Kilise sahip olduğu önem nedeniyle UNESCO listesine de dahil edilmiştir. Köyün en yüksek noktasında bulunan ve bir merdiven tırmanışıyla çıkılabilen şato köyün simgesi haline gelmiştir.

Neden gitmeliyim? Yeşilin ve tarihin bir araya geldiği Rocamadour, fotoğraflardan da anlaşılacağı üzere rüya gibi bir bölgedir. Bu nedenle bu güzel ve etkileyici noktayı siz de Fransa tarihi yerler listenize ekleyerek Fransa’daki tarih yolculuğunuzu daha keyifli geçirebilirsiniz.

19. Vieux Lyon

vieux lyon

Burası neresi? Lyon’un en tarihi duraklarından olan Vieux Lyon, tarihi sokaklarıyla dikkat çekmektedir. Bu sokaklarda karşılaşabileceğiniz etkileyici tarihi eserler veya tarihi yapılar ile mutlaka zaman ayırmanız gereken bir bölgedir. Bölge 1960 senesine kadar atıl bir duruma kalmıştır. 1964 senesinde şehrin koruma altına alınan ilk semti olarak çeşitli restorasyonlardan geçerek günümüzdeki halini almıştır.

Neden gitmeliyim? Aziz John Katedrali, Chamarier Evi, Avukatlar Evi, Minyatür Müzesi, Maisun du Sieve, Kukla Sanatları Müzesi veya Tomassin Evi ve sayamadığımız daha birçok müze ve tarihi yapı, Vieux Lyon’u ziyaret etmek için zorunlu sebeplerden yalnızca birkaçıdır.

20. Saint Emilion

saint emilion

Burası neresi? Saint Emilion, Bordeaux bölgesinde, buraya yaklaşık 40 kilometre mesafede bulunan, şarap mahzenleriyle tanınan tarihi bir köydür. Köyün UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiş olması ise burada muhteşem tarihin varlığına işaret etmektedir. Santiago de Compostela’ya giden hac yolu üzerinde bulunan köy, dini açıdan çok önemliydi. 11. yüzyıldan itibaren bölgede çok sayıda kilise ya da manastır gibi yapılar inşa edilmiştir. Köyde 18. yüzyıla kadar pek çok cemaatin varlığına dair ipuçları bulunmaktadır.

Merkezi bir konumda bulunan köyün ismi geçmişte önemli bir keşiş olan Aziz Emilion’dan gelmektedir. Buraya Bordeaux’tan günübirlik bir gezi düzenleyebilir ve bir günlük keyifli bir tur gerçekleştirebilirsiniz. Gözde bir yer olması nedeniyle yeme içme veya konaklama ücretlerinin kısmen daha pahalı olduğunu bilmelisiniz.

Neden gitmeliyim? Tarihi binaları, şarapları ve lezzetleri yemekleri ile Saint Emilion köyü muhteşem bir yer olarak sizi karşılıyor. Bordeaux civarında tam bir kaçış rotası olarak ziyaretçilerini kendisine aşık etmeyi başarıyor. Geçmişi 8. yüzyıla kadar uzanan bu büyüleyici Orta Çağ köyü, Bordeaux’a gelenlerin uğramadan dönmediği yerler arasında bulunuyor.

Kaçırmayın! Şaraplarıyla ünlü köyde şarap turlarına çıkarak muhteşem şarapların tadına bakma fırsatını yakalayabilirsiniz. Burası aynı zamanda Bordeaux civarında yöresel yemeklerin tadına bakabileceğiniz en iyi yerlerin başında gelmektedir.

21. Lascaux Mağarası

lascaux mağarası

Burası neresi? Dünyanın en eski mağara resimlerine tanıklık etmek istiyorsanız Lascaux Mağarası’nı mutlaka gezi planınıza dahil etmelisiniz. Buradaki mağara resimlerinin MÖ 13.000 yılına kadar tarihlendiği belirtilmektedir. Mağaraların keşfi ise tesadüfi olarak 1940 senesinde 4 çocuk tarafından gerçekleşmiştir. Mağaradaki hayvan figürleri şimdiye kadar keşfedilmiş en büyük mağara resimlerindendir: Hayvan figürlerinden biri 5 metreden daha uzundur.

Neden gitmeliyim? Mağara, 1963’te halkın ziyaretine kapatılmıştır. Fransa’nın güney bölgesinde bulunan mağaraya sadece arkeologların girişine izin verilmektedir. Arkeolog değilseniz aynı şekilde tasarlanmış olan 1983 senesinde açılan imitasyon mağarayı ziyaret etme olanağına sahipsiniz. Daha önce mağaranın başka kopyaları da inşa edilmiştir.

  • Adres: Montignac Köyü, Dordogne, Fransa
  • Telefon: +33 (0) 5 53 50 99
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00 – 17.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 16€, 6-12 yaş arası 10,40€, 6 yaş altı ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Fransa tarihi yerler listemizde Fransa’yı ziyaret edenlerin öncelikli olarak görmesi gereken tarihi durakları listeledik. Ülkedeki tarihi noktalar elbette bu kadarla sınırlı değil! Dilerseniz Fransa gezi rehberi sayfamızı ziyaret edebilir ve Fransa’nın şehirlerindeki tarihi duraklarla ilgili hazırladığımız ayrıntılı listeleri inceleyebilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin