Marsilya’nın Tarihi ve Turistik Yerleri | 13 Etkileyici Durak

Bir liman kenti olan Marsilya’da Yunan ve Romalılara kadar uzanan eşsiz bir tarihi zenginlik sizi bekliyor… Marsilya tarihi yerler listemizdeki bu 13 tarihi noktayı ziyaret ederken, Marsilya’nın geçmişine tanıklık etmeye hazırlıklı olun. 

Marsilya tarihi hakkında; Günümüzde oldukça genç bir şehir gibi görünse de Marsilya, Fransa’nın en eski şehirlerinden biridir ve MÖ 600’lü yıllarda bir grup denizci Yunan tarafından kurulmasıyla şehirdeki yaşam başlamıştır.

MÖ 100’lü yıllara kadar şehir, Roma tarafından kontrol edilmiştir. Roma hakimiyeti sırasında Massilia olarak bilinen şehir, Vizigotlar ve İmparator Şarlman da dahil olmak üzere çeşitli imparatorluklar tarafından yönetilmiştir. 13. ve 14. yüzyılda ise şehir, Angevinler ve sonrasında Aragonlular tarafından harap edilmiştir.

1480 senesinde Marsilya, sonunda Fransa’nın bir toprağı olmuştur. Şehir, Fransız hükümdarlarının bir parçası olarak önemli bir ticaret limanı ve Fransa’nın Akdeniz’deki ana askeri üssü haline gelmiştir.

Fransız Devrimi sırasında şehir, bağımsızlık ruhunu göstermiş ve Paris’teki gösterilere şehirden pek çok katılımcı da gitmiştir. Şehir Fransız Milli Marşı olan “La Marseillaise’yi” bestelemiştir. Fransız Cumhuriyeti’nin doğuşu ile şehirdeki sanayi ve imalat konusundaki gelişim daha da hızlanmıştır.

II. Dünya Savaşı sırası gerek Alman gerekse İtalyanlar tarafından bombalanan Marsilya, çok ağır hasarlar almıştır. 1950’li yıllarda hemen hemen bütün yaralarını saran şehir, günümüzde Fransa’nın gerek ekonomik gerekse kültürel açıdan en önde gelen şehirlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Marsilya’nın en ünlüleri; Château d’If Marsilya’nın en ünlü tarihi yerleri arasında bulunuyor ve şehre gelenlerin mutlaka görmesini tavsiye ediyoruz. Notre Dame de la Garde ise şehrin dini açıdan mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerleri arasındadır ve etkileyici mimarisi ile dikkat çekmektedir. Jardin des Vestiges ise Marsilya’daki antik kazı alanlarının en önemlilerindendir.

Marsilya gezi tavsiyesi; Modern Marsilya gece hayatı, cazip restoranları, tiyatrolar ve müzelerle doludur. Başta MuCEM olmak üzere şehirde görmeniz gereken çok sayıda müze bulunuyor. Özellikle güzel sahil şeridi ve tarihi yapıları ile Marsilya görülmeye değer, özel bir şehirdir. Özellikle La Painer yürüyüş yapmak ve keyifli vakit geçirmek için gidilmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

İbadethaneleri ziyaret etmeyi sevenler için Marsilya Katedrali de listeye eklenmesi gereken noktalardan… Şarap ve yöresel yemekleri tatmak, vaktiniz olursa dalış yapmak da tavsiye edebileceğimiz keyifli etkinliklerden sadece bir kaçı… Bu arada listemizde yer vermemiş olsak da St Charles Tren İstasyonu’nda bulunan, 1927 senesinde yapılmış olan muhteşem bir estetiğe sahip merdivenleri de vaktiniz olursa mutlaka görün isteriz.

Müzekart; Marsilya tatil planı yaparken bütçenizi sarsmadan ve daha ekonomik bir gezi yapmak istiyorsanız en çok tercih edilen turist kartın Marsilya Şehir Kartı olduğunu bilmenizde fayda var. Kartla ilgili merak edebileceğiniz detayları yazımızın son kısmında bulabilirsiniz. Dilerseniz müzeleri ziyaretiniz sırasında kullanabileceğiniz Marsilya Müze Kartı’nı da değerlendirebilirsiniz. Bu kartla ilgili detaylar için de yazımızın son kısmına bakmanız gerekecek.

Kaleler

1. Château d’If

Château d'If

Burası neresi? Marsilya Limanı’ndan kısa bir feribot yolculuğu mesafesinde bulunan Château d’If, Frioul Takımadaları’ndan If Adası’nda yer almaktadır. Bu ada manzarası, korumalı koyları, turkuaz suları, el değmemiş kumsalları ve etkileyici kireçtaşı kayalıkları ile oldukça meşhurdur. İklimi sayesinde çok nadir bitki türlerinin gelişmesine olanak tanımaktadır.

Bu güzel doğal ortamdaki kale, 16. yüzyılda Kral I. François tarafından inşa edilmiştir. Kale olarak inşa edilen yapı, kısa bir süre sonra hapishane olarak kullanılmaya başlanmış ve 1580 ile 1871 yılları arasında bu amaca hizmet etmiştir. Kalede 3500’den fazla mahkum hapsedilmiştir. Kalede çok zengin mahkumlar da kalmıştı ve bu mahkumların hücrelerinde lüks mobilyalar ve hatta şömineler bulunmaktaydı.

Kale ünlü yazar Alexandre Dumas’ın romanı Monte Cristo Kontu’nda da tasvir edilmektedir. Kitabın baş kahramanı Edmond Dantes yıllarca buraca hapsolmuş ve buradan kaçma planları yapmıştır.

Neden gitmeliyim? Kale günümüzde turistik ziyaretlere açık bulunmaktadır ve düzenli olarak turlar düzenlenmektedir. Bu turlarda ziyaretçiler kalenin bölümlerini ziyaret edebildiği gibi Körfez’in 360 derecelik nefes kesen panoramik manzarasının da tadını çıkarmaktadır.

  • Adres: Embarcadère Frioul If, 1 Quai de la Fraternité, 13001 Marseille, Fransa
  • Telefon: +33 060 3-6 2526
  • Ziyaret saatleri: Salı – Pazar 10.30-17.15
  • Giriş ücreti: Yetişkin 6€. 18 yaş altı ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

2. Aziz Jean Kalesi (Fort Saint-Jean)

aziz jean kalesi

Burası neresi? Eski Marsilya Limanı girişinde yapılmış olan Aziz Jean Kalesi, 1660 senesinde 14. Louis’in emriyle inşa edilmiştir. Kalede gerçekleştirilen rehberli turlarda ziyaretçilere binanın tarihi ve askeri geçmişi hakkında bilgi verilmektedir.

Günümüzde kale, Marsilya’da en çok ziyaret edilen tarihi yerler arasında bulunmaktadır. Eski Liman’a bir yaya köprüsü ile bağlanarak 2013 senesinden bu yana MUCEM’in (Avrupa ve Akdeniz Medeniyetleri Müzesi) ayrılmaz bir parçasını oluşturmaktadır. Marsilya Limanı ve Körfezi’nin yanı sıra köprünün manzarası da gerçekten muhteşemdir.

Neden gitmeliyim? Kaleyle özdeşleşmiş olan MUCEM, Paris dışında bulunan Fransa’nın ilk ulusal müzesi olması nedeniyle ayrı bir öneme sahiptir.

  • Adres: 7 Promenade Robert Laffort Marsilya, FR
  • Ziyaret saatleri: Mayıs – Eylül arası 11.00-19.00, diğer aylar 10.00-22.00
  • Giriş ücreti: Müze giriş ücreti yetişkinler için 11€ ve öğrenciler için 7,5€. Her ayın ilk pazar günü ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kiliseler, Bazilikalar, Manastırlar

3. Notre Dame de la Garde

Notre Dame de la Garde

Burası neresi? 1853-1864 yılları arasında inşa edilmiş olan bu büyük Roma Katolik kilisesi, Marsilya kiliseleri içinde en popüler olanıdır ve şehre gelen herkesin ilgisini çekmektedir. Bazilika, geleneksel olarak Neo-Bizans tarzda inşa edilmiştir. Kilise, 1214 senesinde inşa edilmiş olan bir kilisenin yerine yapılmıştır. Kilise aynı zamanda “La Bonne Mere” ismiyle de bilinmektedir.

Çan kulesinin üzerinde büyük bir Meryem Ana heykeli yer almaktadır. Heykeltıraş Lequesne tarafından Paris’te bulunan Christofle stüdyolarında altın varaklı bir şekilde bronzdan yapılmış ve Eylül 1870’te yerine yerleştirilmiştir.

Yapı, nefes kesen bir manzaraya sahip bir tepe üzerine konumlanmıştır ve Marsilya tarihi yerler açısından çok önemli bir dönüm noktası konumundadır. Tüm şehre ve limana bakan konumuyla da turistler tarafından fotoğraf için popüler bir nokta haline gelmiştir.

Neden gitmeliyim? Notre Dame de la Garde, dekoratif mozaikler, çan kulesi, çok sayıda heykel ile adeta bir sanat galerisini andırmaktadır. Bu özellikleri ile dikkat çeken kiliseye, günlük ibadet yapmak için gelenlerin harici her yıl yaklaşık 1,5 milyon ziyaretçi gelmektedir.

  • Adres: Rue Fort du Sanctuaire, 13281 Marseille, Fransa
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi – Cuma 14.00-17.00, Cumartesi 10.00-17.30, pazar 08.30-17.30
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

4. Marsilya Katedrali (Cathédrale de la Major)

marsilya katedrali

Burası neresi? Le Panier’in kuzey köşesine yakın bir konumda bulunan Marsilya Katedrali, Marsilya’nın ünlü tarihi mekanları arasında bulunmaktadır. Yapı, sahile bakan bir noktada görkemli bir konumda durmaktadır. Oldukça süslü Noe-Bizans katedrali, yükselen ikiz kuleleri ve 70 metre yüksekliğindeki kubbesiyle adeta Eski Liman’ı izlemektedir.

Katedral, Louis-Napoléon Bonaparte tarafından 1852 senesinde yapımına başlanmıştır. Katedralin tamamlanması ise 1893 senesinde gerçekleşmiştir. Yapının özelliklerinin başında 19. yüzyılda Fransa’da inşa edilmiş en büyük kilise olması gelmektedir. Ölçek olarak Roma’daki Aziz Petrus Bazilikası’na benzeyen katedral, 142 metre uzunluğa ve 20 metre yüksekliğe sahiptir. Bu özelliği sayesinde katedral 3.000 kişiyi aynı anda ağırlayabilmektedir.

Neden gitmeliyim? Gösterişli iç mekanı, mermer ve zarif Venedik mozaikleri ile zengin bir şekilde dekore edilmiştir. Etkileyici bir heykel yelpazesine de sahip olması bazilikayı estetik açıdan çok değerli kılan detaylardandır.

Kaçırmayın! Katedralin hemen eteğinde mağazalar, restoranlar ve cafelerle dolu popüler bir buluşma noktası olan “Les Voutes” isimli bir plaza bulunuyor. Yerli halk ve turistler burayı vakit geçirmek ve muhteşem deniz manzarasının tadını çıkarmak için sıklıkla tercih etmektedir.

  • Adres: Place de la Major, 13002 Marseille, Fransa
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi günleri dışında her gün 10.00-19.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

5. Aziz Victor Manastırı

aziz victor manastırı

Burası neresi? 11. yüzyılda inşa edilmiş olan Aziz Victor Manastırı, daha önce aynı yerde bulunan 5. yüzyıldan kalma bir kilisenin yerine inşa edilmiştir. Manastırın bazilikası, erken Hristiyanlık ve Karolenj İmparatorluğu zamanlarına dayanan ancak günümüze oldukça sağlam bir şekilde ulaşmayı başarmış yapılardan biridir.

Mazgallı duvarları ve kuleleri ile bir Orta Çağ kalesini andıran manastır, oldukça özel bir atmosfere sahiptir. Manastır içinde 4. ve 5. yüzyıla ait lahitlerin yanı sıra 11. yüzyıldan kalma mezarlara da rastlanmıştır. Manastır 1794 senesinde hapishane, depo ve kışlaya dönüştürülmüş, manastır içindeki altın ve gümüş kalıntılar eritilerek madeni paraya çevrilmiştir.

  • Adres: Place Saint-Victor, 13007 Marseille, Fransa
  • Ziyaret saatleri: 09.00-19.00
  • Giriş ücreti: 2€
  • Yol tarifi al >

Müzeler

6. Museum of The Roman Docks (Musée des Docks Romains)

museum of the roman docks
Görsel Kaynak: wikimedia.org

Burası neresi? MÖ 6 yüzyıl ile MS 4. yüzyıl arasında kullanılmış olan bu tarihi liman deposu, Roma döneminin en hareketli yerlerinden biri olmuştur. Arkeolojik çalışmalar neticesinde, su altından Marsilya’nın ticari faaliyetler bakımından oldukça zengin bir yer olduğuna dair buluntular çıkarılmıştır. Bulunan bu ögelerin büyük çoğunluğu şarap depolamak için kullanılan büyük şişeler (dolia) olmuştur. Bunun yanı sıra madeni paralar, ölçü aletleri ve zengin hazineler de bulunmuştur.

Neden gitmeliyim? Gerçekleştirilen kazılar neticesinde elde edilen buluntular nedeniyle rıhtımın müzeye dönüştürülmesine karar verilmiştir. Böylelikle bölgedeki ticari tarih, Roma yaşamı ve körfezdeki hareketliliğin Marsilya’yı nasıl etkilediği görülebilmektedir.

  • Adres: 28 Place Vivaux, 13002 Marseille, Fransa
  • Telefon: 04 91 55 36 00
  • Ziyaret saatleri: Salı – Pazar 10.00-18.00
  • Giriş ücreti : 17 yaş altı ve öğrenciler ücretsiz, Yetişkin 3€, İndirimli 2€
  • Yol tarifi al >

7. MuCEM (Musée des Civilizations de l’Europe et de la Méditerranée)

MuCEM

Burası neresi? 2013 senesinde ziyarete açılan MuCEM, Akdeniz kültürünü tanıtma amacına hizmet etmektedir. 55.000 metrekarenin üzerinde brüt alana sahip olan müze, dünyadaki en büyük etnografya müzelerinden biridir.

Müze Marsilya sahilindeki iki bitişik binadan ve Center de Conservation et des Ressources (CCR) isimli müzenin depo ve kütüphane olarak kullanılan binasından oluşmaktadır. Tarihi Saint Jean Kalesi ve sonradan eklenen Fransız mimar Rudy Ricciotti tarafından tasarlanmış olan yeni ikonik binası birbirine 115 metrelik bir yaya köprüsü ile bağlanmaktadır. CCR ise Belle de Mai semtinde, iki binadan ayrı bir konumda bulunmaktadır.

Saint Jean Kalesi, mimar Rolan Carta tarafından yeniden tasarlanarak müze haline dönüştürülmüştür. Burası geçmişin tozlu sayfalarını izlemenin yanı sıra sunduğu panoramik manzara ve yemyeşil Akdeniz Bahçeleri ile ziyaretçileri kendisine hayran bırakmaktadır.

J4 olarak da anılan diğer binada ise geçici sergilere yer verilmektedir. Etkileyici ve sıra dışı bir mimariye sahip olan yapı, aynı zamanda 3 yıldızlı Michelin şefi Gérald Passédat tarafından işletilen bir gurme restoranına ve çocuk oyun alanına da ev sahipliği yapmaktadır.

Neden gitmeliyim? Müzedeki galeriler, konferanslar ve film gösterileri gibi etkinlikler ile ziyaretçiler Akdeniz medeniyetinin tarihini ve kültürünü keşfetme olanağına sahip olmaktadır.

  • Adres: 1 Espl. J4, 13002 Marseille, Fransa
  • Telefon: +33 4 84 35 13 13
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: Normal 11€, İndirimli 7,5€
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

8. Marsilya Tarih Müzesi (Musée d’Histoire de Marseille)

marsilya tarih müzesi
Görsel Kaynak: leongrosse.fr

Burası neresi? 12 Eylül 2013 tarihinde ziyarete açılan Marsilya Tarih Müzesi, 2600 yıllık bir geçmişe ev sahipliği yapan Marsilya tarihi hakkında pek çok detaya ev sahipliği yapıyor. Le Panier Mahallesi’ndeki müze, Vieux Limanı’na sadece birkaç dakikalık bir yürüyüş mesafesinde bulunuyor. Müze içinde kalıcı ve geçici sergilere yer verilmektedir.

Müzenin hemen yanında MÖ 3. yüzyıldan kalma Massalia Limanı’nın kazı alanı olan Jardin des Vestiges isimli bir de bahçe bulunmaktadır. Bahçeye dair detayları yazımızın ilgili kısmında okuyabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Müzede Marsilya’nın geçmişi antik Yunan döneminden Orta Çağa ve günümüze kadar anlatılmaktadır. Arkeoloji ve tarihe dair koleksiyonlar, şık ve modern bir müze binasında, oldukça aydınlık ve ferah odalarda sergilenmektedir.

  • Adres: 2 Rue Henri Barbusse, 13001 Marseille, Fransa
  • Telefon: 04 91 55 36 63
  • Ziyaret saatleri: Salı – Pazar 09.30-18.00
  • Giriş ücreti: Kalıcı sergiler ücretsiz. Geçici sergiler ise Normal 6€, İndirimli 3€. Her ayın ilk pazar günü ücretsiz.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

9. Musee Cantini

Musee Cantini
Görsel Kaynak: musees.marseille.fr

Burası neresi? 17. yüzyıldan kalma bir konak içinde sergilenen Musee Cantini, 1936 senesinden bu yana Marsilya’da halka açık bir şekilde ziyaret edilebilmektedir. Yerel bir sanat koleksiyoncusu olan Jules Cantini bu zarif evi 1888’de almış ve 1916 senesinde Marsilya halkına miras olarak bırakmıştır.

Müzede bulunan mükemmel çağdaş sanat koleksiyonu herkes tarafından takdir edilmektedir. Koleksiyon çoğunlukla 1900 ile 1960 yılları arasında ortaya çıkarılan eserlerden oluşmaktadır. Öne çıkan eserler arasında Raoul Dufy, Wassily Kandinsky, Max Ernst, Joan Miró ve Pablo Picasso gibi çok önemli sanatçılara ait çok önemli tarihi eserler yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Sanat seven gezginler için Musee Cantini, tam bir saklı hazine özelliği taşıyor. Müzedeki eserler sanat dünyasının en önemli eserleri arasında yer aldığından bu keyifli müzeye zaman ayırmanızı tavsiye ediyoruz.

Kaçırmayın! Musee Cantini’den kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunan 17. yüzyılda tasarlanmış geniş bir kordon olan Cours Belsunce, keyifli bir yürüyüş yapmak için değerlendirebileceğiniz bir nokta.

  • Adres: 19 Rue Grignan, 13006 Marseille, Fransa
  • Telefon: +33 4 91 54 77 75
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi günleri dışında her gün 09.00-18.00
  • Giriş ücreti: Kalıcı sergiler ücretsiz. Geçici sergiler normal 6€, indirimli 3€. Her ayın ilk pazar günü ücretsiz.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Parklar, Bahçeler

10. Jardin des Vestiges

Jardin des Vestiges
Görsel Kaynak: wikimedia.org

Burası neresi? Arkeolojik bir park olan Jardin des Vestiges, Marsilya’nın antik kentleri arasında zaman ayrılması gereken noktalardan biri. Park içinde Antik Yunan limanına ait kalıntılar bulunmaktadır ve bu kalıntıların geçmişi MÖ 6. yüzyıla kadar uzanmaktadır.

Park, 1960’lı yıllarda bölgede gerçekleştirilen bir inşaat çalışması esnasında keşfedilmiştir. Kazı çalışmaları neticesinde antik döneme ve Orta Çağ’a ait duvar kalıntıları, kapılar ve depolar gibi çok büyük kalıntılara ulaşılmıştır. Bölgede elde edilen kalıntıların bazıları Marsilya Tarih Müzesi içinde sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? Gerek Marsilya Tarih Müzesi gerekse de park bölümü ziyaretçiler için hem dinlenmek hem de Marsilya tarihi içinde güzel bir yolculuğa çıkma olanağı sunmaktadır. Tek bilet ile bahçe ve müze birlikte gezilebilmektedir.

  • Adres: 2 Rue Henri Barbusse, 13001 Marseille, Fransa
  • Telefon: +33 4 91 55 36 00
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 2€, İndirimli 1€
  • Yol tarifi al >

Meydanlar, Sokaklar

11. Eski Şehir (Le Panier)

la panier

Burası neresi? Vieux Limanı’nın yukarı kısmında muhteşem bir konuma sahip olan bu renkli mahalle, Marsilya’nın meşhur tarihi yerleri arasında bulunmaktadır ve şehrin kültürel kalbidir. Le Panier, Marsilya’nın en eski mahallesidir ve antik Yunanlıların buraya MÖ 6. yüzyıl dolaylarında yerleştiği bilinmektedir.

Dik, dar dolambaçlı sokakları ve ilginç pastel renge boyanmış evleri ile bölge, Marsilya’nın büyüleyici kişiliğine bir bakış sunuyor. Bir zamanlar işçi sınıfının mahallesi olan Le Panier, 20. yüzyılda gerçekleştirilen kentsel dönüşüm çalışmalarıyla günümüzde lüks bir yerleşim yeri haline gelmiştir ancak kepenkli pencereleri ve çamaşırlıkları ile hala nostaljinin izlerini taşımaktadır.

Mahallede bulunan 17. yüzyılda Ceneviz mimarisine uygun olarak inşa edilmiş olan Hotel de Ville (Belediye Binası), Cathedrale de la Major, ve ilginç çağdaş sanat galerilerine ev sahipliği yapan Vieille Charite isimli müze önemli yapıların başında gelmektedir. Mahallede ayrıca görülmesi gereken daha pek çok yapı bulunmaktadır ve sokaklarında dolaştıkça bu yapılar sırasıyla karşınıza çıkmaktadır.

Neden gitmeliyim? Mahalleye gelenler renkli sokaklarda keyifli bir yürüyüş yapabilir ya da Otantik Cezayir mutfağı sunan restoranlarda Marsilya’nın yöresel yemeklerinin tadına bakabilirler. Yerel butikleri ve sanat galerilerini keşfetmek için de iyi bir fırsattır.

Mimari Yapılar

12. Vieille Charite (Belediye Binası)

vieille charite

 

Burası neresi? Vieille Charite, Le Panier’in en yüksek noktasında yer alan Places des Moulins’te bulunmaktadır. Bina, 1640 senesinde, yoksulların ikamet edebileceği bir yer şeklinde belediye binası olarak inşa edilmiştir. 1905 senesinde ordu tarafından el konulan yapı gene aynı amaca hizmet etmesi için kullanılmıştır.

1749 senesinde binaya 3 katlı bir devlet hastanesi eklenmiştir. Hastane avlusunun orta kısmına bir şapel bulunmaktadır ve 1679-1707 yılları arasında inşa edilen yapı, İtalyan barok mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Binanın ön cephesi ise kendisinden sonra yenilenmiştir ve 1863 senesinden bu yana daha modern bir şekilde yapıyla bir bütün oluşturmaktadır. Bu cephede fakir çocuklara bakan Charity’i temsil etmek adına yavrularını besleyen iki pelikanın tasviri yapılmıştır.

Neden gitmeliyim? 1986 senesindeki restorasyonun ardından bu yana Vieille Charity bilimsel ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır ve içerisinde Le Centre de la Vieille Charité isminde bir müze hizmet vermektedir. Bu müzede yıl boyunca etnografik sergiler başta olmak üzere çeşitli temalarda sanat sergileri gerçekleştirilmektedir.

  • Adres: 2 Rue de la Charité, 13002 Marseille, Fransa
  • Telefon: +33 4 91 14 58 80
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi günleri dışında her gün 10.00-18.00 (Pandemi nedeniyle şu an ziyarete kapalı)
  • Giriş ücreti: Geçici sergiler için tam ücret 6€, indirimli ücret 3€
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Saraylar

13. Palais Longchamp

palais longchamp

Burası neresi? İç kısmı ve bahçesindeki karmaşık mimarisi ile dikkat çeken Palaıs Longchamp, Marsilya’nın meşhur tarihi yerleri arasında bulunmaktadır. Temelleri 1839’da Orleans Dükü tarafından atılan saray, ekonomik zorluklar ve tasarımdaki düzenlemeler nedeniyle 30 yılda tamamlanabilmiştir. Saray, Durance Nehri’nden Marsilya’ya su getirmek için yapılan Canal de Marseille’nin yapımını kutlamak amacıyla yapılmıştır.

Sarayın giriş kısmında bulunan aslan ve kaplan heykelleri ünlü heykeltıraş Antoine Louis Bayre tarafından yapılmıştır. Orta kısımda bulunan anıtsal çeşme ise Jules Cavelier’in eseridir.

Neden gitmeliyim? Sarayın sol kanadında 2013 senesinde açılan Güzel Sanatlar Müzesi bulunmaktadır. Sağ kanadı ise sarayın tamamlandığı 1869 senesinden bu yana Doğa Tarihi Müzesi’ne ev sahipliği yapmaktadır. Sarayın karmaşık yapıdaki bahçesi ise bir Botanik Bahçe olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Üç farklı müzeye ev sahipliği yapması ve etkileyici mimarisi Palais Longchamp’ı Marsilya tarihi yerler listemize almamızı sağlıyor.

  • Adres: Boulevard Jardin Zoologique, 13004 Marseille, Fransa
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-20.00
  • Giriş ücreti: Giriş ücreti bulunmuyor ancak müzelere giriş için 5€ karşılığında biletinizi satın alabilirsiniz.
  • Yol tarifi al >

Kullanabileceğiniz Kartlar ve Biletler

1. Marsilya Şehir Kartı (Marseille City Pass)

marseille city pass

Marseille City Pass, şehre gelenlerin en fazla tercih ettiği turizm kartlarından biridir. Bu kart, en fazla avantaja kart sahibi olması nedeniyle şehirde çok fazla kullanılmaktadır.

Marsilya Şehir Kartı nasıl alınır? Şehir kartını şehir içindeki birçok turizm ofisinden ve satış noktasından alabileceğiniz gibi, internet üzerinden Expedia, Orbitz, Travelocity gibi internet sitelerinden satın alabilirsiniz. Yalnız bu siteler komisyon aldıkları için bir miktar fazla ödeme yapmak durumunda kalabilirsiniz. Eğer illa ki internet üzerinden satın almak isterseniz Viator daha düşük fiyatları, ücretsiz iptal ve tarih değişikliği gibi avantajları ile en mantıklı tercih olacaktır.

Marsilya Şehir Kartı’nın ücreti nedir? Öncelikle çocuklar için şehirdeki birçok turistik etkinlik ve kültürel durak ücretsiz olduğu için onlar için kart almaya gerek bulunmadığını belirtmemiz gerek. Yetişkinler için ise en düşük seçenek 21,60€’dan başlamakta ve seçeceğiniz gün sayısına ve kart türüne göre artış göstermektedir.

Bütün ücret detayları için: Marsilya Şehir Kartı ücretleri

Marsilya Şehir Kartı ne kadar süre geçerli? 24, 48 veya 72 saat geçerliliği olan kartlardan birini tercih edebilirsiniz. Eğer kartın avantajlarından tam anlamıyla faydalanmak istiyorsanız 48 veya 72 saatlik seçeneği değerlendirmenizi öneriyoruz. Kartınızı satın aldıktan sonra 12 ay içinde kullanmaya başlamanız gerekmektedir ve ilk kullanımdan sonra kullanım süresi işlemeye başlamaktadır.

Marsilya Şehir Kartı’nın avantajları nelerdir? Bu kartı satın alarak, tercih ettiğiniz saat dilimi boyunca birçok avantaja sahip olabilirsiniz. Hepsini burada paylaşmamız zor ama genel hatlarıyla sizin bu avantajları listeledik;

  • Marsilya’da bulunan 14 müzeye ücretsiz erişim imkanı
  • Toplu taşıma araçlarından ücretsiz faydalanma olanağı
  • Château d’If için ücretsiz erişim imkanı ve Frioul Adaları’na gitmek için ücretsiz tekne
  • 1 rehberli tur
  • Turizm Bürosu mağazasında indirim
  • Anlaşmalı mağazalarda indirimler ve sertifikalı butiklerde tadım olanakları
  • Şehir haritası ve City Pass kitapçığı

2. Marsilya Müze Kartı (Marseille Museum Pass)

marseille museum pass
Görsel Kaynak: mucem.org

Müzelere meraklı ziyaretçiler için Marsilya’nın müzelerinin kapılarını aralayan Marsilya Müze Kartı, şehre gelenlerin tercih edeceği bir diğer turist kartı olarak hizmet vermektedir.

Marsilya Müze Kartı nasıl alınır? Müzekartı online olarak alabilirsiniz ancak şu anda sistem kart almaya kapalı. Şu anda kartı temin etmek isteyenler müzelerin bilet gişelerini mesai saatleri içinde ziyaret ederek kartı temin edebilmektedir.

Marsilya Müze Kartı’nın ücreti nedir? Normal kartın ücreti 45€, indirimli kartın ücreti ise 35€ olarak belirlenmiştir. İndirimli karttan 65 yaş üstü ziyaretçilerle öğretmen kartı olan eğitimciler faydalanabilmektedir.

Marsilya Müze Kartı’nın avantajları nelerdir? Müzekart ile Marsilya’daki 15 çok önemli müzeye ücretsiz giriş hakkı kazanırsınız. Bunun yanı sıra giriş sıralarında öncelik, dijital haber bültenine abonelik, sergilerin ön izlemeleri için davetiye hakkı kazanma da kartın sunduğu diğer avantajlar arasında bulunmaktadır.

Girebileceğiniz müzeler için: Marsilya Müze Kartı’nın geçerli olduğu müzeler

Marsilya tarihi yerler listemizle ilgili düşüncelerinizi ya da eksik gördüğünüz maddeleri bizimle paylaşmak için yorum kısmına yazabilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin