Dünyanın En Büyük 20 Havayolu Şirketi

Havayolu seyahati, tüm dünyada en çok rağbet gören seyahat tiplerinden biridir.

Buna binaen, dünyanın en büyük havayolu şirketleri, her geçen gün ağlarında ve filolarında yenilikler yaparak, “en büyük” olma yolunda birbirleriyle yarışıyorlar. Peki, dünyanın en büyük havayolu şirketleri hangileridir?

20) Air Canada

Air Canada

362 yolcu uçağı filosuyla Kanada’nın ulusal ve en büyük havayolu şirketi Air Canada, 28 yıl boyunca Trans-Canada Air ismi ile hizmet verdi. 1 Ocak 1965 yılında ise bugün ki “Air Canada” ismini aldı. Havayolu şirketinin yurt içinde 15, yurt dışında ise 81 uçuş noktası bulunmaktadır. Air Canada’nın merkezi Montreal’dedir.

19) Hainan Airlines

Hainan Airlines

Çin’in 4. Büyük havayolu şirketi Hainan Airlines, dünyanın en büyük havayolu şirketleri arasında yer almaktadır. 2011’in Ocak ayında dünyanın 7 havayolu şirketinden “Skytrax5 yıldızlı hava yolu şirketi” ödülünü aldı. 2010 yılında Hainan Airlines, 40.4 milyon yolcu taşıyarak en iyiler arasına girmeyi başardı.

18) Air New Zealand

Air New Zealand

Yeni Zelanda’nın bayrak taşıyıcı havayolu şirketi Air New Zealand, Auckland merkezli bir havayolu şirketidir. Şirket, Auckland Uluslararası Havalimanı’ndan Asya, Avrupa, Kuzey Amerika ve Okyanusya toplamda 16 ülke, 51 farklı noktaya uçuş düzenlemektedir. 1999’ın Ocak ayından bu yana şirket, Star Alliance üyesidir.

17) Korean Air

Korean Air

Güney Kore’nin en büyük havayolu şirketi unvanına sahip Korean Air, 2014 yılı itibariyle büyüme yolunda daha başarılı adımlar attı. 2014 yılında, 13, uluslararasında ise 44 ülkede 112 noktaya uçuş düzenlemeye başlayan şirketin filosunda 26’sı kargo uçağı olmak üzere toplam 147 uçağı bulunmaktadır.

16) Swiss Int’l Air Lines

Swiss Int'l Air Lines

Alman havayolu şirketi Lufthansa’nın yan kuruluşu olan Swiss, İsviçre merkezli havayolu şirketi, ülkenin başlıca havayolu şirketlerinden biridir. Ana yeri Zürih Havalimanı olan Swiss Int’l Air Lines, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Afrika ve Asya’ya uçuş düzenlemektedir. Şirketin filosunda 68 yolcu uçağı bulunmaktadır.

15) Thai Airways

Thai Airways

Merkezi Suvarnabhumi Airport olan Thai Airways, Tayland’ın ulusal havayolu şirketidir. Bangkok´tan New York ve Los Angeles´e non-stop uçuş bağlantısı ile ön plana çıkan şirket, dünyanın en büyük havayolu şirketlerinden biridir. Genellikle büyük gövdeli uçakların yer aldığı Thai Airways filosunda toplamda 90 adet uçak bulunmaktadır.

14) Malaysia Airlines

Malaysia Airlines

Malezyalı havayolu şirketi, ülkenin ulusal havayolu şirketi olarak ön plana çıkmaktadır. 100’ün üstünde yurt dışı uçuş noktasına sahip olan şirket, gelişmiş bir ağa sahiptir. Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanından 60 farklı noktaya uçuş düzenleyen şirket, son zamanlarda “kayıp uçak” haberi ile gündeme gelmektedir.

13) Virgin Australia

Virgin Australia

Daha önceki adı “Virgin Blue Havayolları” Avustralya’nın en büyük ikinci havayolu şirketidir. İç ve dış hat seferlerinde aktif olarak tercih edilen havayolu şirketinin ilk uçuşu 31 Ağustos 2000 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Virgin Australia, 94 yolcu uçağıyla dünyanın en büyük havayolu şirketleri arasında yer almaktadır.

12) EVA Air

EVA Air

Tayvanlı havayolu şirketi EVA Air, ülkenin en büyük ikinci havayolu şirketidir. Kurulduğu günden bu yana herhangi bir uçak kazasının yaşanmadığı şirket, dünyanın 6. En güvenilir havayolu şirketi unvanına sahiptir. 47’si yolcu uçağı olmak üzere filosunda toplamda 62 uçak bulunmaktadır.

11) Lufthansa

Lufthansa

Alman havayolu şirketi Lufthansa, yarı özel yarı kamusal havayolu şirketidir. Kendi adına özel uçuşları yapmakla birlikte ortak uçuşlar da düzenleyen şirket, 100 ülkede 200 uçuş noktasına sefer düzenlemektedir. Ülkemizdeki popüler tatil beldelerinden Avrupa’ya yolu taşımacılığı yapan SunExpress havayolu şirketinin de ortağı olan Lufthansa, diğer havayollarıyla birlikte düzenlediği uçuş noktası sayısında toplamda 410 noktaya sahiptir. 2008 yılında “dünyanın en iyi havayolu” şirketi unvanını kazanan şirketin filosunda 350 yolcu uçağı, 19 kargo uçağı olmak üzere toplam 369 uçağı bulunmaktadır. Lufthansa’nın uçakları, Avrupa’nın en büyük havalimanı olan Frankfurt Havalimanı’nda yer almaktadır.

10) Qantas Airways

Qantas Airways

Avustralya ulusal havayolu şirketi Qantas Airways, 1920 yılından beri hizmet veren dünyanın en büyük havayolu şirketlerinden biridir. Şirketin filosunda toplamda 134 yolcu uçağı bulunmaktadır. 143 uçuş noktasına sahip olan şirketin genel merkezi Sidney’de yer almaktadır.

9) Türk Hava Yolları

Türk Hava Yolları

Türkiye’nin ulusal havayolu şirketi ve bayrak taşıyıcısı olan Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı (THY) 20 Mayıs 1933 yılında kurulmuştur. Avrupa, Orta Doğu, Uzak Doğu, Kuzey Afrika, Orta Afrika, Güney Afrika, Kuzey ve Güney Amerika’ya kadar uzanan uçuş noktalarına sefer düzenleyen THY, “dünyanın en çok uçuş noktasına sahip havayolu şirketi” unvanına sahiptir.

2015 yılında toplamda 61.2 milyon yolcu taşıyan şirket, Skytrax’ın 2015 ödüllerine göre, 5. Defa “Avrupa’nın en iyi havayolu şirketi” olarak ödül kazanmıştır. Sunexpress Havayolu şirketine de ortak, Anadolu Jet’in ise sahibi olan şirketin 292 uçuş noktası bulunmaktadır. Merkezi İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yer almaktadır. Türk Hava Yolları (THY), Star Alliance üyesidir.

8) Garuda Indonesia

Garuda Indonesia

Endonezya merkezli Garuda Indonesia, ülkenin ulusal havayolu şirketi olarak uçuş düzenlemektedir. Hinduizm ve Budizm mitolojisinde “efsane dev kuş” olarak anlatılan “Garuda” kuşundan ismini alan şirket, Liverpool FC’nin resmi sponsorluğunu yapmaktadır. 2014 yılında SkyTeam Alliance’nin 20. Üyesi olarak kayıtlara geçen Garuda Indonesia, 114 yolcu uçağı filosuna sahiptir.

7) Etihad Airways

Etihad Airways

Birleşik Arap Emirlikleri’nin önde gelen havayolu şirketlerinden Etihad Airways, 2003 yılında kurulmuş, aynı yılın Kasım ayında seferlere başlamıştır. 46 ülkede 70 uçuş noktasına sefer düzenleyen havayolu şirketi, Asya, Avrupa, Okyanusya, Afrika ve Kuzey Amerika’ya da sefer düzenlemektedir. Filo merkezi Abu Dhabi Uluslararası Havalimanı olan Etihad Airways’ın 74 yolcu uçağı, 9 adet ise kargo uçağı bulunmaktadır.

6) Cathay Pacific Airways

Cathay Pacific Airways

Hong Kong’un ulusal havayolu şirketi olan Cathay Pasific Airwasy, dünyanın en büyük havayolu şirketleri arasında yer almaktadır. Şirket, 116 yolcu uçağı, 26 adet ise kargo uçağı filosuna sahiplik etmektedir. 90 uçuş noktasına sahip olan şirketin genel merkezi Hong Kong Uluslararası Havalimanı’nda yer almaktadır. Carhay Pasific Airways, 24 Eylül 1946 yılından bu yana faal olarak hizmet vermektedir.

5) Asiana Airlines

Asiana Airlines

1988 yılında kurulan Asiana Airlines, Kore Cumhuriyeti’nin başkenti Seul merkezli bir havayolu şirkedir. 2003’ten beri Star Alliance üyesi olan şirket, 2014 yılından itibaren 24 ülkede 75 uçuş noktasına sefer düzenlemeye başlamıştır. Gimpo ile Incheon havalimanları üzerinden uçuşlarını gerçekleştiren Asina Airlines’in 62 yolcu uçağı, 11 kargo uçağı bulunmaktadır.

4) ANA (All Nippon Airways)

ANA (All Nippon Airways)

All Nipon Hava Yolları veya kısaca “ANA” olarak da adlandırılan şirket, Japonya’daki en büyük havayolu şirketlerinden biridir. Genel merkez binası, Minato, Tokyo, Japonya’daki Shiodome bölgesinde yer alan şirket, 2009 yılı itibariyle ülkede 49, uluslararası ise 35 sefer noktasına ulaştığı bilinmektedir. ANA’nın uçak filosunda toplam 208 uçak bulunmaktadır.

3) Singapore Airlines

Singapore Airlines

1947 yılında kurulan Malayan Airways, Singapur’un ulusal ve bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir. 1972 yılında isim değişikliğine giderek Singapore Airlines olarak yoluna devam eden havayolu şirketi, uçuşlarını Singapur Changi Havalimanı merkezli olarak gerçekleştirmektedir. Asya, Avrupa, Amerika, Avustralya ve Afrika’da 60 farklı noktaya uçuş gerçekleştiren şirketin filosunda 106 adet yolcu uçağı bulunmaktadır.

2) Qatar Airways

Qatar Airways

Katar merkezli olarak 1993 yılında kurulan Qatar Airways, dünyanın en büyük havayolu şirketleri arasında yer almaktadır. Afrika, Orta Asya, Avrupa, Uzak Doğu, Güney Asya, Orta Doğu, Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Okyanusya olmak üzere 100’den fazla uçuş noktasına sahiptir. Doha-Katar’da bulunan genel merkezi ile hizmet sunan Qatar Airways’ın 100’ün üzerinde yolcu uçağı bulunmaktadır.

1) Emirates

Emirates

Dubai hükumetine ait olan Emirates, Dubai, BAE merkezli havayolu şirketidir. Birleşik Arap Emirlikleri’nin ulusal havayolu şirketi olarak faaliyet gösteren şirket, dünyanın birçok yerinde uçuş noktasına sahiplik etmektedir. Dünyanın en genç filosuna sahip havayolu şirketlerinden biri olarak ön plana çıkan Emirates, 110 uçuş noktasına sefer düzenlemektedir. Tamamı geniş gövdeli olmak üzere 245 yolcu uçağına sahip olan şirket, Dubai International Airport merkezli olarak uçuş düzenlemektedir.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin