Dublin’de Tarihi ve Turistik Yerler | 35 Önemli Tarihi Nokta!

Dublin’e ilk kez gelenler için nereden başlayacağını bilmek kolay değildir. Ziyaretçilerin Dublin’deyken, şehri gerçekten neyin oluşturduğunu anlamalarına yardımcı olacak Dublin tarihi yerler listemizi oluşturduk. Aşağıdaki rehberimizde Dublin’deki en ikonik ve önemli tarihi yerleri keşfedebilirsiniz!

Dublin tarihi hakkında; Dublin ismi “kara havuz” isminden gelmektedir. 837 senesinde Viking gemileri Poddle ve Liffey çevresindeki kiliselere saldırmış ve 841’de burada kalıcı bir yerleşim yeri yapmışlardır. 10. ve 11. yüzyılda Dublin, Viking dünyasının en büyük şehri olmuş ve ticari açıdan Vikinglere büyük kazançların kapısını açmıştır.

Vikinglerin Hristiyanlığı benimsemesiyle şehirde ibadethaneler inşa edilmiş ve Hristiyanlık bölgede hızla yayılmaya başlamıştır. 14. yüzyılın sonunda ise Dublin’de İngiliz hakimiyeti başlamıştır. İngiliz hükümdarları İrlanda’nın Protestan olmasını istemiş ve bu nedenle kiliseler restore edilmiştir. Buna boyun eğmeyen İrlandalılar ise 1649’da Dublin’i kuşatmıştır.

III. William’ın zaferinin ardından Dublin, Büyük Britanya’nın en büyük ikinci şehri olmuştur. 18. yüzyılın ortalarında 130.000 civarında bir nüfusa sahipti. Birinci Dünya Savaşı’nın patlak verdiği dönemde Irish Republican Brotherhood and the Irish Citizen Army şehri isyana hazırladı. 1916’da Paskalya’da başlayan ayaklanma, Genel Postane çevresindeki şehir merkezini büyük bir moloz yığınına getirmiş ve sonrasında ancak bastırılmıştır. 1919 yılında başlayan Bağımsızlık Savaşı da şehre zarar vermiş ve savaş 1923 yılında ateşkesle sonuçlanmıştır.

Dublin’in en ünlüleri; Dublin Kalesi, Dublin’in simge haline gelmiş ikonik yapıları arasında bulunmaktadır. İbadethaneleri gezmeyi sevenler için de İsa Kilisesi Katedrali Dublin’in en ünlü tarihi yerleri içinde es geçilmemesi gereken bir güzelliktir. Mimari açıdan kusursuz bir yapı olan Four Courts da gene Dublin’den ayrılmadan önce görülmesi gereken bir yapıdır.

Dublin gezi tavsiyesi; Dublin’e dil okuluna gelen bir hayli fazla Türk bulunuyor ve bu nedenle etrafınızda sık sık Türklerle karşılaşacağınız için kendinizi yabancı hissetmeyeceğinizi söyleyebiliriz. Şehrin günlük yaşamını ve kültürünü yakından tanımak ve yeni insanlarla tanışmak için Dublin gece hayatının vazgeçilmezleri olan Irish publara mutlaka uğramalısınız.

İrlanda’da kışlar hayli sert geçtiği için Dublin gezi planınızı yaz ayları için yapmanızı öneriyoruz. Kış aylarında havanın çok erken kararıyor olması da buraya kış mevsiminde gelmemek için geçerli nedenlerden biridir. Eğer Dublin’de görmeniz gereken bütün yerlerle ilgili bilgi sahibi olmak isterseniz Dublin gezilecek yerler listemize göz atmalısınız.

Müzekart; The Heritage Card ve Dublin Pass seçenekleri Dublin’deki gezinizi daha ekonomik bir şekilde gerçekleştirmek için kullanabileceğiniz belli başlı turist kartlarıdır.

Kaleler

1. Dublin Kalesi (Dublin Castle)

dublin kalesi

Burası neresi? 13. yüzyıldan kalma tuğla bir kapıdan geçiyorsunuz ve ilk gördüğünüz şey devasa dairesel bir kule oluyor. Kale, 1204’de tamamlanmasının ardından hala kullanılmaya devam etmektedir. Geçmişte mahkumlar için bir hapishane olarak kullanılan yapı, şimdilerde büyük avizeler, pirinç işçiliği ve ayrıntılı halıları ile Dublin’in en önemli tarihi yerleri arasında dikkat çekiyor ve İrlanda’nın en önemli tarihi olaylarına şahit olmuş çok özel bir ziyaret noktasıdır. Kale, 1600’lü yılların sonunda çıkan büyük bir yangından sonra bazı tadilatlardan geçmiştir.

Kalenin dış kısmı Orta Çağ mimarisiyle heybetli ama sade bir şekilde inşa edilmişken, iç mekan ise bununla bir zıtlık göstermektedir ve oldukça gösterişli bir görünüme sahiptir. Günümüzde bu gösterişli iç mekanda devlet dairelerinin bir kısmı bulunmaktadır ve devlet işleri çoğunlukla burada yapılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Dublin Kalesi şehrin atan kalbidir ve kesinlikle görülmeye değer noktalardan biridir. Kaleye geldiğinizde devlet dairelerine gerçekleştirilen rehberli turlara katılarak kale içini daha iyi bir şekilde inceleyebilirsiniz. Ayrıca etkileyici Kraliyet Şapeli, Garda Müzesi ve Gelir Müzesi gibi önemli kısımları da ücretsiz bir şekilde ziyaret edebiliyorsunuz. Dublin Kalesi’nin arazisi de oldukça ilgi çekicidir ve vaktiniz genişse bir öğleden sonrasında bu güzel araziyi inceleyebilirsiniz.

Kaçırmayın! Kale ziyaretiniz sırasında halka açık olarak ziyaret edilebilen Medieval Undercroft’u (Ortaçağ Tüneli) da mutlaka görmelisiniz.

  • Adres: Dame St, Dublin 2, İrlanda
  • Telefon: +353 1 645 8800
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.45-17.45 (Son giriş 17.15)
  • Giriş ücreti: Normal 8€, 60 yaş üstü ve öğrenciler 6€, 12-17 yaş arası 4€. Rehberli turlarda ücretlendirme değişmektedir. (Kişisel girişler yalnızca Devlet Daireleri ve sergiler için geçerlidir. Kalenin diğer yerlerini görebilmek için rehberli turlara katılmak gerekiyor)
    2021 yılının sonuna kadar kaleye erişim bütün ziyaretçiler için ücretsizdir.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

2. Malahide Kalesi (Malahide Castle)

malahide kalesi

Burası neresi? Şirin bir sahil köyünün yanında bulunan bu muhteşem kıyı yapısı, 12. yüzyılda Talbot ailesi tarafından inşa edilmiştir. Talbot ailesi, 1185’ten 1973 senesine kadar bu evde yaşamıştır. İnşasından bu yana iyi bir şekilde korunan ve Boyne Savaşı’nda da kullanılan kale, günümüzde kalıcı bir sergiye ev sahipliği yapmaktadır.

Kalenin iç dekoru İrlanda’nın geçmişini yansıtır ve otantik dönem mobilyaları, İrlanda portreleri ve çağlar boyunca İrlanda’daki yaşama dair çeşitli tasvirleri barındıran diğer sanat eserlerine ev sahipliği yapmaktadır. Hatta Boyne Savaşı’nın başladığı sırada ailedeki 14 kişinin birlikte yemek yediği masada aynı şekilde durmaktadır. Ailenin her bir üyesi bu savaşta hayatını kaybetmiştir.

Neden gitmeliyim? İrlanda kültürünü yansıtan bir dizi nesnelerin bulunduğu Malahide Kalesi, ülkenin geçmişine özel bir bakış atmak isteyenler için Dublin’de görülecek tarihi yerler arasında yer almaktadır. Aynı zamanda kalenin güzel avlusu ve bahçesi, yaklaşık 250 dönümlük ziyaretçilerin durup manzaranın tadını çıkarabileceği çok keyifli bir yerdir. Bahçe içinde 5.000’in üzerinde bitki ve çiçek türünü görmek mümkün olmaktadır.

  • Adres: Malahide Demesne, Malahide, Co. Dublin, K36 C432, İrlanda
  • Telefon: +353 61 711 222
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.30-17.30
  • Giriş ücreti: Bahçelere giriş ücretsiz. Kale ziyareti ise 15€ civarındadır. Rehberli turlara katılmak için ise 72€ civarında bir ücret talep edilmektedir.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

3. Dalkey Kalesi ve Tarihi Merkez

dalkey kalesi

Burası neresi? Sade bir yapıda inşa edilmiş olan bu mütevazı kale, Dublin’in hareketli şehir merkezinin güneyinde, mütevazı bir liman kasabası olan Dalkey’de yer almaktadır. Kale, geçmişte Dublin’deki ticaret faaliyetleri için önemli bir yer olan Dalkey’deki limana indirilen malların korunması amacıyla 16. yüzyılda inşa edilmiştir.

Geçmişte bir savunma kalesi olarak görev yapan bu yaşlı kale, günümüzde çarpıcı bir mimariye sahip 6. yüzyıl kilisesi ve mezarlığının yanı sıra Dalkey’in tarihine ışık tutan sergileriyle kasabanın en önemli tarihi merkezlerinden biri olarak varlığını sürdürmektedir.

Neden gitmeliyim? Kaleyi ziyaret edenler, kalenin iç ve dış mekanlarındaki detaylar ile kendilerini tarihin farklı dönemlerinde hissedecektir. Ziyaretçiler aynı zamanda tiyatro sanatçılarının canlandırdığı tarihi karakterler ile tarihi eğlenceli ve canlı bir şekilde gözlemleme fırsatını yakalamaktadır. Bu sanatçılar, 1300’lerden kalma okçuluğun inceliklerini, o dönemki aşçılığın detaylarını ya da veba salgınından kurtulmak için Dalkey’e kaçışın canlandırmasını izleyebilecektir.

  • Adres: Castle St, Dalkey, Co. Dublin, İrlanda
  • Telefon: +353 1 285 8366
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 10.00-18.00, Cumatesi-Pazar 11.00-18.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 10€. Bilet ücretleriyle ilgili büyün detaylar için şu linki inceleyebilirsiniz.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

4. Ardgillan Kalesi (Ardgillan Castle)

ardgillan kalesi

Burası neresi? Dublin’den yaklaşık 20 mil uzaklıkta bulunan pitoresk Ardgillan Kalesi, İrlanda’ya gelenlerin görmesi gereken muhteşem güzellikteki bir mimari şaheserdir. Robert Taylor ailesi tarafından 1738’de yapımına başlanan kaleye sürekli olarak eklemeler yapılmıştır ve sonucunda 200 dönümlük bir arazide kıvrımlı bir mimari yapı ortaya çıkmıştır.

Neden gitmeliyim? Kır evi tarzındaki bu kale, aile tarafından nesiller boyu malikane olarak kullanılmıştır ve bugün Dublin’deki en popüler açık hava parklarından ve oyun alanlarından birine ev sahipliği yapmaktadır. Kalenin bulunduğu yerden İrlanda Denizi ve Morne Dağları’nın nefes kesen manzarası, kaleyi düğün, iş konferansı gibi çeşitli etkinlikler için çok ünlü bir yer haline getirmektedir.

  • Adres: Ardgillan Demesne, Balbriggan, Co. Dublin, İrlanda
  • Telefon: +01 849 2212
  • Ziyaret saatleri: Detaylı zaman çizelgesi için tıklayınız.
  • Giriş ücreti: 5€
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

5. Drimnagh Kalesi (Drimnagh Castle)

drimnagh kalesi

Burası neresi? Drimnagh Kalesi, pitoresk yapısıyla birçok ziyaretçiyi kendisine aşık eden bir Norman kalesidir. Bu kale, İrlanda’da küçük bir nehir olan Bluebell tarafından beslenen hendekle çevrili ayakta kalan tek kale olma özelliğini taşımaktadır. Sir Hugh de Bernival’in kalenin ilk sahibi olduğu düşünülmektedir.

Kalenin inşası sırasında yöresel inşaatlarda sıklıkla kullanılan kireçtaşı kullanılmıştır. Kale içinde Büyük Salon, bölgenin etkileyici manzarasına hakim bir mazgallı kule, gözetleme direkleri, ahır, arabalık ve bir delilik kulesi yer almaktadır. Ziyaretçiler ayrıca 17. yüzyıldan kalma bahçelerini görebilir ve güzel ağaçları inceleyebilirler.

17. yüzyılda inşa edilmiş olan kale, 1900’lü yıllarda Joseph Hatch tarafından satın alınmış ve restore edilerek yazlık bir ev olarak kullanılmaya devam etmiştir. 1954 yılına kadar sürekli olarak kullanımda olan Drimnagh Kalesi, İrlanda’daki en eski yerleşim kalelerinden biri olmuştur ve eski bir feodal kalenin olağanüstü bir örneği olarak dikkat çekmektedir.

Neden gitmeliyim? Kale, restorasyonun ardından İrlanda’da dolup taşan bir ziyaret noktası olup, Dublin’e gelenler için kaçırılmaması gereken tarihi yerlerden biridir. Kalenin popülerliğinin artmasında Tudors gibi TV programlarının burayı çekim yeri olarak kullanmasının da etkisinin büyük olduğunu belirtmemiz gerekiyor.

  • Adres: Restoration Project, Long Mile Rd, Drimnagh, Dublin 12, İrlanda
  • Telefon: +353 1 450 2530
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 09.00-16.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 4,5€, çocuklar 2,5€, öğrenciler 4€.
  • Yol tarifi al >

6. Magazine Fort

magazine fort

Burası neresi? Magazine Fort, bir burç kalesi olarak 1735 yılında inşa edilmiş ve 1922 yılına kadar İngiliz Silahlı Kuvvetleri tarafından işgal edilmiştir. Kale, askeri hizmetlerine İrlanda Ordusu adına, 1988 senesine kadar bir mühimmat deposu olarak devam etmiştir. 2006 senesinden itibaren kalenin bazı noktalarında rehberler eşliğinde turlar düzenlenmeye başlamıştır.

Kalenin ana gövdesi, kuru bir hendekle çevrilidir ve yaklaşık 2 dönümlük bir alanı kaplamaktadır. Kalenin her bir köşesi yarı burç şeklindedir ve 1,5 metre kalınlığında duvarlarla korunmaktadır. Muhteşem bir mimari dehanın ürünü olan Magazine Fort’u bir İngiliz mühendis olan John Corneille tasarlamıştır.

Neden gitmeliyim? Kalenin tepesine çıktığınızda göreceğiniz muhteşem Dublin manzarası sayesinde ziyaret ettiğinize değdiğini göreceksiniz ancak kapıları kapalı olduğundan içeri girmek ne yazık ki pek mümkün değil.

  • Adres: Phoenix Park, Dublin, İrlanda
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kiliseler, Katedraller

7. İsa Kilisesi Katedrali (Christ Church Cathedral)

İsa kilisesi katedrali

Burası neresi? Başınızı heybetli bir kiliseye sokmak, birçokları için şehir gezilerinde yapılacak en önemli şeylerden biridir. Bunda kiliselerin etkileyici mimari özellikleri büyük bir etkendir. Dublin’deki en eski binalardan biri olan şehrin en büyüğü ve en ünlüsü İsa Kilisesi Katedrali, şehri ziyaret eden birçok turist için uzun zamandır tarihi açıdan şehirdeki en önemli cazibe merkezlerinden biridir ve geçmişi 1028 yılına kadar uzanmaktadır.

Kevin Caddesi’ndeki Maldron Hotel’den kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunan bu etkileyici ibadethane, Dublin’in kalbinde sakin ve sessiz bir ziyaret noktası arayanlar için harika bir destinasyondur. Kilisede günümüzde düzenli olarak ayinler gerçekleştirilmektedir. Ayrıca geçmişten bu yana önemli bir hac yeri olan mahzene giriş ve çan kulesine tırmanmak isteyenler için rehberli turlar da düzenlenmektedir.

Neden gitmeliyim? İrlanda dinine sık sıkıya bağlı bir şehir olduğundan kiliseler ülkenin tarihi için çok önemli bir yere sahiptir. İsa Kilisesi Katedrali de Dublin kiliseleri içinde en özel olanlarından biridir ve şehrin simge binalarından biri olarak turistler için mutlaka görülmesi gereken tarihi eserler arasında yer almaktadır. Mimari açıdan güzelliği ve enfes karoları ise insanı büyüleyen önemli detaylardır.

Kaçırmayın! İsa Katedral Kilisesi içinde yer alan Dublinia isimli müzeye de zaman ayırdığınızdan emin olun. Müze içinde dört farklı sergi görülebiliyor. Bu sergilerden biri Viking dönemindeki Dublin’i, biri Orta Çağ dönemine ait Dublin’i ele almaktadır. Ayrıca Dublin’in antik dönemini ortaya çıkarmak için çabalayan “history hunters” isimli bir sergi de bulunuyor ve Dublin’in erken tarihini anlamak için burası çok önemli bir fırsattır.

  • Adres: Christchurch Pl, Wood Quay, Dublin 8, İrlanda
  • Telefon: +353 1 677 8099
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cumartesi 10.00-18.00, Pazar 13.00-15.00
  • Giriş ücreti: Rehberli turlar için; Yetişkin 8€, 65 yaş üstü ve öğrenciler 6,5€, 12 yaş altı 3,5€
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

8. Aziz Patrick Katedrali (St. Patrick’s Cathedral)

aziz patrick katedrali

Burası neresi? Dublin’deki en iyi tarihi yerler arasında bulunan Aziz Patrick Katedrali, İrlanda’nın koruyucu azizi onuruna inşa edilmiş ve onun ismiyle şereflendirilmiştir. Katedralin duvarları içinde 200’ün üzerinde dini kalıntı bulunmaktadır ve bu kalıntılar İrlanda’nın dini geçmişini yıllar boyunca izlemektedir.

1191 yılında kurulan Ulusal Katedral ve Aziz Patrick Collegiate Kilisesi, dini öneminin yanı sıra, vitray pencereleri, etkileyici sunağı ve katedral kulesi ile mimari açıdan da çok çarpıcı bir eserdir. Bu tarihi dönüm noktası İrlanda tarihinde önemli bir rol oynamıştır ve günümüzde hala İrlanda’nın en büyük katedrali olma özelliğine sahiptir.

Neden gitmeliyim? Aziz Patrick Katedrali içinde günlük düzenlenen rehberli turlar, ziyaretçilere kutsal koridorlarda yürüme ve 800 yıl boyunca fırtınalara, yangınlara ve zulme dayanan bir binanın tarihini keşfetme imkanı veriyor. Ziyaretçiler aynı zamanda günlük ibadet ritüellerinden birine katılabilir ve geleneksel şapelde otantik bir dini seremoniye şahitlik edebilir.

  • Adres: St Patrick’s Close, Dublin 8, A96 P599, İrlanda
  • Telefon: +353 1 453 9472
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.30-18.00, Cuma 09.30-17.00, Pazar 08.45-18.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 7,5€, öğrenci 6,5€, 65 yaş üstü 6,5€, 12 yaş altı ücretsiz.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

9. Aziz Michan Kilisesi

aziz michan kilisesi

Burası neresi? 1686 yılından kalma Aziz Michan Kilisesi, 300 yıldan uzun bir süre yerli halka hizmet etmiştir ve Viktorya döneminden bu yana çok az değişen iç mekanı ile dikkat çekmektedir. Kilisenin bulunduğu noktada ilk olarak 1095 yılında inşa edilmiş bir Katolik kilisesi bulunmaktaydı.

Kilisenin altında 17, 18 ve 19. yüzyıla ait nüfuzlu kişilerin mumyalanmış kalıntıları gün yüzüne çıkarılmıştır ve bu kalıntılar 5 mezar içinde bulunmaktadır. Mezarlar arasında 1798’de isyan eden John ve Henry Sheares’in mumyaları ve Wolfe Tone’nin ölüm maskesi de görülebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Bu kilise antik mezarlara göz atma imkanı sunan, tarihi keşfetmek ve mimariyi yakından incelemek için çok özel bir ibadethanedir.

  • Adres: Church St, Arran Quay, Dublin 7, İrlanda
  • Telefon: +353 1 872 4154
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 10.00-12.45 ve 14.00-16.30
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

10. Aziz Mary Pro Katedrali

aziz mary pro katedrali

Burası neresi? Burası Dublin Roma Katolik Başpiskoposluğuna bağlı bir katedral olarak hizmet vermektedir. 1825 senesinde inşa edilmiştir ve Liffey Caddesi’nde daha önce bir Benedictine ve Cistercian manastırının bulunduğu bir alan üzerinde bulunmaktadır. Günümüzde katedral bir ibadethane olarak kullanılmaya devam etmesinin yanı sıra zaman zaman konser ve çeşitli koro gösterileri gibi etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır.

Neden gitmeliyim? Aziz Mary Pro Katedrali, İrlanda’nın siyasi ve dini tarihindeki önemli anlarla olan ilişkisi nedeniyle Dublin’de iyi bilinen ve güzel mimarisiyle de dikkat çeken bir kilisedir.

  • Adres: Pro-Cathedral House, 83 Marlborough St, North City, Dublin 1, D01 TX49, İrlanda
  • Telefon: +353 1 874 5441
  • Ziyaret saatleri: 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Meydanlar, Caddeler

11. Merrion Meydanı (Merrion Square)

merrion meydanı

Burası neresi? Dublin şehir merkezinin güneyine doğru gittiğinizde sizi karşılayan Merrion Meydanı, mimarisi ve renkli kapılarıyla sizi tarihin derinliklerinde keyifli bir yolculuğa çıkarıyor. 1700’lü yılların ortalarında yapılan meydan, 400 yıllık geçmişiyle Dublin’in en eski meydanlarından biridir.

Neden gitmeliyim? Meydanı çevreleyen birçok tarihi yapı bulunuyor ve bu Gürcü mimarisiyle inşa edilmiş evlerin bir kısmı bir zamanlar Oscar Wilde ve WB Yeats gibi çok ünlü İrlandalı yazarlara ev sahipliği yapmıştır. Günümüzde bu binaların çoğu ev ve ofis olarak kullanıldığı için iç kısmını ziyaret etmek mümkün değil ancak buna rağmen dış kısmından mimarinin tadını çıkarmak ve meydanın ortasında bulunan parkta zaman geçirmek için bu önemli meydana mutlaka uğramalısınız. Oscar Wilde’nin heykeli de bu meydanda bulunmaktadır.

Kaçırmayın! Merrion Square, Natural History Museum ve National Gallery‘ye yakın olduğu için meydana geldiğinizde bu önemli müzeleri de ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

12. O’Connell Caddesi

o'connell caddesi

Burası neresi? Ulusal direnişin en önemli liderlerinden Daniel O’Connell’den ismini alan bu cadde, Dublin’deyseniz geçmeniz muhtemel olan önemli yollardan biridir. Caddedeki en dikkat çeken şey O’Connell’in anısına dikilmiş heykeldir. Bunun yanı sıra Parnell Anıtı, Aziz Mary Katedrali, Nelson Sütunu gibi tarihi değeri olan birçok tarihi eser de burasını değerli kılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Tarihi önemi ve ihtişamıyla şehrin en fazla ziyaret edilen caddelerinden olan O’Connell Caddesi, Dublin’e gelen herkes için görülmesi zorunluluk olan noktalardan biridir ve İrlanda’nın en geniş caddelerinden biri olması nedeniyle de her daim kalabalık bir noktadır.

Mimari Yapılar

13. Dört Mahkeme (Four Courts)

four courts

Burası neresi? Bu muhteşem bina, Dublin’in Inn Quay bölgesinde bulunan İrlanda’nın en önemli mahkeme binasıdır. Bu güzel binanın inşası için 1775 senesinde karar alınmış ve 1786 ile 1802 yılları arasında inşa edilmiş ancak 1922’deki İrlanda İç Savaşı sırasında üzücü bir şekilde zarar görmüştür. Mahkeme binasının tasarımını ise mimar James Gandon yapmıştır.

1932 senesinde restore edilen tarihi bina, muhteşem detaylara sahip Korint sütunları ve göz alıcı devasa bir kubbeye sahiptir. Musa, Adalet, Merhamet ve Bilgeliği temsil eden dört heykel de dışarıda duruyor. Orijinalinde Medeni Hukuk Mahkemeleri, Chancery, Exchequer ve King’s Bench Mahkemeleri’nin yerini günümüzde Yüksek Mahkeme ve bölge mahkemeleri almıştır.

Neden gitmeliyim? Binanın özellikle dış cephesi oldukça etkileyicidir. Dışarıdan da incelenebilen etkileyici kubbe, o kadar ikonik bir yapı olmuştur ki 20£’lik banknotların ön yüzünde bile kendine yer bulmuştur. Burada dilerseniz binanın içini gezebilir ve halka açık olan davaları gözlemleyebilirsiniz.

  • Adres: Inns Quay, Dublin, İrlanda
  • Telefon: +353 1 888 6000
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 09.00-18.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

14. Trinity Koleji (Trinity College)

trinity college

Burası neresi? Dublin’deki tarihi gezi, Dublin’in en eski binalarından biri olan Trinity Koleji’ni gezmeden tamamlanmış sayılmaz. Kolej, 1592 senesinde kurulmuş ve 16 ile 17. yüzyıllarda inşa edilmiştir. Bina, tarih ve gelenekle şekillenmiş, ülkenin en önemli öğretim kurumlardan biridir. Kolejin mezunları arasında Samuel Beckett, Oscar Wilde, Jonathan Swift ve Wolfe Tone gibi önemli isimler de bulunmaktadır.

Burasını ilgi çekici kılan şeylerin başında Trinity Kolej Kütüphanesi içinde bulunan “Kells Kitabı“dır. MS 800’lü yıllardan kalan kitap, birçok otorite tarafından şimdiye kadar yaratılmış en güzel resimli kitap olarak kabul edilmektedir. Yeni Ahit’in dört İncilini içerek kitap, asırlardır kolejin kütüphanesinde sergilenmektedir.

Ayrıntılı portreler ve kaligrafilerle süslenmiş olan kitabın birkaç sayfası cam altından görülebilmektedir. Görüntülemeden hemen önce ise bir ekran ziyaretçilerin kitabın yaratılışı hakkında bilgi edinmeleri sağlamaktadır. Aynı zamanda geçmiş dönemlerden günümüze kadar korunmayı başaran 200.000 civarında kitap bulunan Uzun Oda da mutlaka görülmelidir.

Neden gitmeliyim? Dünyanın resimli en güzel kitabının yanı sıra Copernicus, Martin Luther ve daha birçok önemli kişinin kitaplarının da bulunduğu Uzun Oda ile Trinity Kolej Kütüphanesi, Dublin tarihi yerler listenize dahil etmeniz gereken çok özel binalardan biridir. Kütüphane aynı zamanda çok önemli nadir kitaplar ve el yazması kitaplarla ilgili koleksiyonlara ev sahipliği yapması nedeniyle de büyük öneme sahiptir.

  • Adres: Old Library, College Green, South-East Inner City, Dublin 2, D02 VR66, İrlanda
  • Telefon: +353 1 896 1000
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cumartesi 09.30-17.00, Pazar 09.30-16.30
  • Giriş ücreti: Yetişkin 15€, aile bileti 30€
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

15. Kraliyet Hastanesi Kilmainham (The Royal Hospital Kilmainham)

kraliyet hastanesi

Burası neresi? 1680 yılında inşa edilen hastane binası, İrlanda’daki en eski klasik binadır ve Paris‘teki Les Invalides’ten esinlenilerek yapılmıştır. Bir şapel, büyük bir salon, muhteşem bahçeler ve bir mezarlıktan oluşmaktadır. Tarihi dokusu ile bina şimdiye kadar Tudors, The Madman and The Professor ve Penny Dreadful gibi çeşitli TV gösterileri için sahne olarak kullanılmıştır.

400 kişi kapasiteli inşa edilmiş olmasına karşın ilk zamanlar 20 kişinin olduğu hastanede zaman zaman 2.500 civarında hastaya hizmet verildiği de olmuştur. 1690’da ise hastane Boyne Savaşı sırasında yaralanan askerlere hizmet vermiştir. 1922’ye gelindiğinde hastane binası İrlanda Özgür Devleti’ne devredilmiştir. Uzun süre bakıma muhtaç bir halde kaldıktan sonra ise 1980’de geniş bir yenilemeye tabi tutulmuştur ve günümüzde İrlanda Modern Sanat Müzesi’ne (IMMA) ev sahipliği yapmaktadır.

Neden gitmeliyim? Sahip olduğu müze ve tarihi dokusu ile bugün burası, Dublin’deki önemli tarihi yerler arasında yer almaktadır. Günümüzde düğünler, çeşitli konferanslar, ürün lansmanları, sergiler gibi çok çeşitli etkinlikler de gene bu binada gerçekleştirilmektedir.

  • Adres: Military Road, Saint James’ (part of Phoenix Park), Dublin 8, İrlanda
  • Telefon: +353 1 612 9903
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-19.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

16. City Hall

dublin city hall

Burası neresi? Belediye Binası, Viking döneminden günümüze, şehrin geçmişini anlatan Dublin’in en heybetli yapılarından biri olarak dikkat çekmektedir. Mimar Thomas Cooley tarafından 1769-1779 yılları arasında Gürcü mimarisi ile inşa edilmiştir. Binadaki ses sistemi ise döneminin çok ilerisindeydi. Yapı ilk olarak Kraliyet Borsası olarak bilinmekteydi ancak daha sonra 1851 senesinde Dublin Corporation tarafından satın alınmasının ardından Dublin Belediye Binası olarak yeniden adlandırılmıştır.

Şehrin hazinelerinin de görülebildiği yapı içinde aynı zamanda multimedya ekranlar aracılığıyla gösterilen ilginç bir sergi ile şehrin tarihi de ön plana çıkmaktadır. Bir zamanlar tüccarların iş için tartıştığı bu muhteşem kubbeli salon ve rotunda, günümüzde resmi düğün törenleri ile özel ve kamusal çeşitli ekinlikler için değerlendirilmektedir.

Neden gitmeliyim? On iki sütunlu ve  kubbeli görkemli mimarisiyle dikkat çeken City Hall, aynı zamanda multimedya sergisi ve Dublin’in büyük kılıcı, Lord Mayor’un zincirleri, Orta Çağ el yazmaları gibi şehrin hazinelerini görmeye de olanak tanımaktadır. Kubbenin hemen altında, Dublin’in armasını tasvir eden bir mozaik ise dört heykelle çevrilidir. Bu dört heykel, İrlanda halkının gelişmesinde büyük rol oynamış figürler olduğundan dikkatli incelemenizi öneriyoruz.

  • Adres: Dame St, Dublin, İrlanda
  • Telefon: +353 1 222 2204
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cumartesi 10.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

17. Kilmainham Hapishanesi (Kilmainham Gaol)

kilmainham

Burası neresi? Kötü anılara ev sahipliği yapmış olmasına karşın bu hapishane binası isteseniz de istemeseniz de İrlanda tarihi için çok önemli yerlerden biridir. 1796’da inşa edilmiş olan bu hapishane oldukça kötü bir şöhrete sahiptir. Hapishanede yatan mahkumların büyük çoğunluğu çeşitli isyan hareketlerinde rol almış kişilerdi ve bu kişilerin bir kısmı İngiliz ve İrlandalı Özgür Devlet yöneticileri tarafından idam edilmiştir.

Yapı, 1924 senesinde kapatılmış ve hapishane olarak kullanılmasına son verilmiştir. Geçmişte Anne Devlin, Henry Joy McCracken ve Robert Emmett çok önemli devrimci kişilerin hapsedildiği bu yaşlı bina, günümüzde bir devlet kurumu binası ve rehberli turlarla ziyaret edilebilen bir müze olarak hizmet vermeye devam etmektedir.

Neden gitmeliyim? Binayı ziyaret edenler mahkumların gezdikleri koridorları ve merdivenleri görebilmekte, kaldıkları odaları inceleyebilmektedir. Tarihe ve siyasete meraklı ziyaretçiler için Kilmainham Hapishanesi, çok kıymetli tarihi noktalardan biridir.

  • Adres: Inchicore Rd, Kilmainham, Dublin 8, D08 RK28, İrlanda
  • Telefon: +353 1 453 5984
  • Ziyaret saatleri: Ekim-Mart 09.30-17.30, Nisan-Mayıs 09.00-18.00, Haziran-Ağustos 09.30-18.00, Eylül 09.30-18.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 8€, 65 yaş üstü 6€, öğrenci ve 12-17 yaş arası çocuk 4€.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

18. Leinster Evi (Kildare House)

Leinster House

Burası neresi? Merrion Meydanı’ndan ayrılmadan önce Dublin’in en tarihi binalarından biri olan Leinster Evi’ne bir gezi yapmalısınız. 1922 yılından bu yana parlamentoya ev sahipliği yapan bina, ilk olarak 1745-1748 yılları arasında Kildare Kontu tarafından Lienster Dükleri için saray olarak yapılmıştır. Binanın tasarımını ise mimar Richard Cassels gerçekleştirmiştir. Binaya yıllar içinde birçok ekleme yapılmıştır.

Neden gitmeliyim? Binaya girişler rehberli turlarla mümkün olmaktadır. Bunun için rezervasyonunuzu erkenden yaptırmanızda fayda olacaktır. Kalabalık turlar çoğunlukla öğleden sonraları gerçekleştiği için tarihle ilgili daha fazla soru sormak ve daha fazla şey öğrenmek için sabah gerçekleştirilen turlara katılmanız daha mantıklı olacaktır.

  • Adres: Kildare St, Dublin 2, İrlanda
  • Telefon: +353 1 618 3000
  • Ziyaret saatleri: Turlar Pazartesi-Cuma 10.30, 11.30, 14.30 ve 15.30’da düzenlenmektedir.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

19. The Mansion House

the mansion house

Burası neresi? Trinity Koleji ile muhteşem bir yeşillik alan olan St. Stephen’s Green arasında kalan The Mansion House, şu anda Dublin Belediye Başkanı’nın evi olarak değerlendirilmektedir. Bina aynı zamanda 1919-1922 yılları arasında Ülkede Gürcü mimarisinin hakim olmasından hemen önce, 1705 senesinde inşa edilmiştir ve Neoklasik üslubun şehirdeki son örneklerinden biridir. Bina mimar George Dance the Elder tarafından tasarlanmıştır.

Neden gitmeliyim? Tarihsel açıdan çok önemli bir noktada bulunan The Mansion House, İrlanda tarihi için çok önemli olan İrlanda Bağımsızlık Bildirgesi’nin 1919’da ve İrlanda-İngiliz Ateşkesi’nin 1921’de imzalanmasına ev sahipliği yapmıştır.

Bina içine düzenli olarak turlar düzenlenmese de bizce bu etkileyici bina en azından dış cepheden görülmeli ve çevredeki parklarda zaman geçirilmelidir. Binayı görmek için önemli sebeplerden biri de İrlanda’da hala orijinal amacı için kullanılan tek belediye başkanlığı ikametgahı olmasıdır. Bina aynı zamanda Dublin’deki en eski müstakil ev olma özelliğini taşımaktadır.

Kaçırmayın! Binada zaman zaman gerçekleştirilen birçok sergi ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir. Şayet siz oradayken böyle bir sergiye denk gelirseniz mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz.

  • Adres: Dawson St, Dublin 2, İrlanda
  • Telefon: +353 1 222 6200
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu dış cephesini görebilirsiniz.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi

20. Deniz Kumarhanesi (Casino of Marino)

casino of marino

Burası neresi? Yapımına 1750’de başlanan bu anıtsal yapı, 1775 civarında tamamlanabilmiştir. Charlemount’un 1. kontu olan James Caulfeild adına mimar William Chambers tarafından tasarlanan yapı, bir yazlık ve eğlence mekanı olarak değerlendirilmiştir. Marino Evi’nin arazisinde inşa edilmiş olan bu yapı, Avrupa‘da görülebilecek en özel ve en iyi bahçe sayfiyelerinden biridir. Yapıya yukarıdan bakıldığında Yunan Haçı şeklinde olduğu görülebilmektedir ve birçok unsuru ile bir Yunan tapınağı olarak tasarlandığı anlaşılmaktadır.

Yapı isminden dolayı yanlış anlaşılmalara neden olmaktadır. Esasen “küçük ev” anlamına gelen “kumarhane” kelimesinin orijinal köklerinden gelmektedir. Neo-klasik tarzda yapılmış bu muhteşem bina, Dublin çevresindeki kalelerden sonra mimari açıdan büyük bir değişikliğe uğramış bir tarihi eserdir ve 1775’e kadar uzanan İrlanda mimari tarihinin çok önemli bir parçası olmaya devam etmektedir.

Sayfiye binası, mimari açıdan içinde birçok detayı barındırmaktadır ve bu nedenle bina mimari tarihçi John Harris tarafından “Chambers’in yaratıcı yeteneğinin mükemmel bir ifadesi” olarak tanımlanmaktadır. Chamber, bu güzel binada baca ve yağmur suyu borularını gizlemiş ve görüntüyü bozmasının önüne geçmiştir. Çatıdaki çömlekler baca görevi görmekte, yağmur suları ise sütunların içinden bodrum kata aktarılmaktadır. Çok iyi orantılanan on altı oda ise mekanda bulunan insanlara ferah bir ortam sunmaktadır.

Neden gitmeliyim? 1930 yılında bir anıt olarak koruma altına alınan yapı, restore edilerek günümüze sağlam bir şekilde ulaşmayı başarmıştır. Halka açık olan yapı, büyüleyici ölçeği ve mimarisi ile herkesin taktirini kazanmaktadır. Aynı zamanda binanın içinde bulunduğu ilgi çekici bahçe de görülmeye değer noktalar arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Cherrymount Cres, Marino, Dublin 3, İrlanda
  • Telefon: +353 1 833 1618
  • Ziyaret saatleri: Bir sonraki duyuruya kadar ziyarete kapalı
  • Giriş ücreti: Ücret bilgisi şu an için bulunmuyor
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

21. İrlanda Bankası (Bank of Irish)

irlanda bankası

Burası neresi? Aslen Parlamento Binası olan İrlanda Bankası, 1808’den bu yana bugünkü kimliğini benimsemiştir. Orijinal Lordlar Kamarası duvar halıları, ahşap işleri ve muhteşem tavanları ile zarif bir şekilde dekora edilmiştir. Lordlar Kamarası’nın en ilgi çekici noktası ise 1785 yılına ait 1233 adet Waterford kristali ile yapılmış çekici avizedir.

Neden gitmeliyim? Muhteşem mimarisine hayran kalmak için çok fazla vaktinizi öldürmeden dışarıdan bu güzel binayı incelemelisiniz.

  • Adres: 2 College Green, Temple Bar, Dublin, D02 VR66, İrlanda
  • Telefon: +35316776801
  • Ziyaret saatleri: Gün boyunca mimarisini inceleyebilirsiniz
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

22. Genel Postane (GPO)

gpo

Burası neresi? Tarih meraklısı ziyaretçiler için Dublin’deki meşhur tarihi yerler arasında O’Connell Caddesi üzerinde bulunan Genel Postane de yer alıyor. Bina, 1916 senesinde Paskalya Ayaklanması olarak bilinen bağımsızlık mücadelesi sırasında İrlanda Gönüllüleri’nin genel merkezi olarak kullanılmıştır. Bugün burası bir postane olarak hizmet vermektedir. Bunun yanı sıra 1935’de binaya yerleştirilmiş “Death of Cuchulainn” de dahil olmak üzere birbirinden etkileyici heykeller de binanın tarihine dair bilgiler sunmaktadır.

Bina Francis Johnston tarafından 1814 yılında tasarlanmıştır. Binada ana kısımlarda Wicklow graniti ve portiko kullanılmıştır. Zamanla tahrip olan yapı, 1926 senesinde yeniden inşa edilmiştir. Sahip olduğu tarihi değerler neticesinde Genel Postane, çoğunlukla anma, protesto ve gösteri yeri olarak kullanılmaktadır. Günümüzde yapımından 200 yıl sonra tekrar asli amacını yapmaya başlayan postanede birçok para ve posta işlemleri gerçekleştirilmektedir.

Neden gitmeliyim? İrlanda tarihindeki Paskalya Ayaklanması hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen ziyaretçilerin, katılımcıları 1916’daki olaylara götüren ve nihayetinde İrlanda’nın doğuşuna kadar uzanan yaklaşık 1 saatlik rehberli turların gerçekleştirildiği GPO Witness History isimli sergi oldukça etkileyicidir.

  • Adres: O’Connell Street Lower, North City, Dublin 1, İrlanda
  • Telefon: +353 1 705 7600
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cumartesi 10.00-17.30
  • Giriş ücreti: Yetişkin 13,5€, 14-18 yaş arası 10,50€, 6-13 yaş arası 6,5€.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

23. Manastır Tiyatrosu (Abbey Theatre)

manastır tiyatrosu

Burası neresi? Yeats ve Lady Augusta Gregory tarafından 1903 senesinde kurulan Manastır Tiyatrosu, O’Casey ve Behan gibi çok önemli yazarların oyunlarını sergileyen, Dublin’in önemli sanat mabetlerinden biridir. Tiyatro en parlak dönemini WB Yeats yönetiminde yaşamıştır. Tiyatroda sergilenen bazı tartışmalı eserler, izleyiciler arasında zaman zaman ayaklanmaların çıkmasına neden olmuştur.

Tarihi tiyatronun dış kısmı oldukça sadedir. Tabi süslü fuaye ve merdiven boşluğu bu sadeliğin yanında oldukça ilgi çekmektedir. Burada bazı eski aktörlerin ve oyun yazarlarının portreleri sergilenmekte ve tarihi bilgilere yer verilmektedir.

Neden gitmeliyim? İsterseniz burada bir gösteriye şahitlik edebilir. Ya da dilerseniz yürüyüş turlarına, sahne arkası turlarına katılarak tiyatronun ruhunu daha derinlerde hissetme şansına sahip olabilirsiniz.

  • Adres: 26/27 Abbey Street Lower, North City, Dublin 1, D01 K0F1, İrlanda
  • Telefon: +353 1 878 7222
  • Ziyaret saatleri: Net bilgi için lütfen telefon numarasını arayınız.
  • Giriş ücreti: Etkinliğe göre değişmektedir.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Köprüler

24. Ha’penny Köprüsü (Ha’penny Bridge)

ha'penny bridge

Burası neresi? 1816’da inşa edilen bu demir yaya köprüsü, “Dublin’de tarihi yerler nerelerdir?” sorusunun cevabını arayan gezginler için görülmeye değer bir yapıdır. Eliptik görünümüyle oldukça sevimli bir görünüme sahiptir. Köprü, Liffey Nehri’ne dair neredeyse bütün fotoğraflarda 43 metrelik uzunluğuyla bu köprü arz-ı endam etmektedir.

Kemerli bir yapıya sahip olan Ha’penny Köprüsü, Dublin’in en çok fotoğrafı çekilen köprüsü olma özelliğine sahiptir. Şehrin kuzey ve güney kısımlarını birbirine bağlamakla görevlidir ve Dublin’deki ilk yaya köprüsü olması nedeniyle ayrı bir önem taşımaktadır. Yaya geçişleri için tasarlanan köprünün genişliği de bu nedenle sadece 3,66 metredir.

Yapıldığı 19. yüzyılda insanlar köprüden karşıdan karşıya geçmek için ücret ödemekteydi ve köprünün “yarım penny” anlamına gelen ismi de buradan gelmektedir. Tabi bu uygulama günümüzde güncelliğini yitirmiştir ve insanlar ücret ödemeden köprüyü kullanabilmektedir.

Neden gitmeliyim? Köprü, günümüzde Dublin’de en fazla ziyaret edilen tarihi yerler arasında bulunmaktadır ve insanlar tarafından bolca fotoğrafı çekilmektedir. Siz de bu köprüye zaman ayırarak ikonik bir hatıra fotoğrafı çekmek istemez misiniz?

  • Adres: Bachelors Walk, Temple Bar, Dublin, İrlanda
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Anıtlar, Mezarlar

25. O’Connell Anıtı

oconnell anıtı

Burası neresi? Dublin’deki Daniel O’Connell Anıtı, John Henry Foley ve yardımcısı Thomas Brock tarafından tamamlanarak 15 Ağustos 1882 tarihinde açılmıştır ve sanatçının en iyi eserlerinden biri olarak kabul ediliyor.

O’Connell Caddesi’nin güney tarafında bulunan bu anıt, granit kaide ile ayrılmış üç bölümden oluşmaktadır. Tabi ki en üstte bulunan kişi Daniel O’Connell’dir. Anıtın alt kısmında ise kanatlı dört figür bulunmaktadır ve her bir figür Daniel O’Connell’in bir erdemini temsil etmektedir: cesaret, sadakat, vatanseverlik ve hitabet.

Neden gitmeliyim? Daniel O’Connell 19. yüzyılda yaşamış, İrlanda’nın en önemli siyasi liderlerinden biri olarak kabul edilmektedir ve kendisinin heykeli, İrlanda’nın tarihini tanımak isteyenler için görülmesi gereken önemli tarihi eserler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: O’Connell Street Lower, North City, Dublin 1, D01 TX31, İrlanda
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

26. Glasnevin Mezarlığı (Glasnevin Cemetery)

glasnevin mezarlığı

Burası neresi? Bu mezarda İrlanda tarihi için çok önemli birçok kadın ve erkeğin mezarı bulunmaktadır. 124 dönümlük geniş bir alanda bulunan mezarlık, 1832 senesinde kurulmuştur. Burası inşa edilmeden önce kanunlar gereği İrlandalı Katolikler için herhangi bir mezar bulunmuyordu ve bu durum büyük sıkıntı yaratmaktaydı.

Mezarlık içinde eski cumhurbaşkanlarının yanı sıra Gerard Manley Hopkins ve Christy Brown gibi edebiyat dünyasının çok önemli isimleri de gömülüdür. Aynı zamanda mezarda birçok sıradan vatandaşın mezarı da bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Dublin tarihi ve İrlanda için önemli kişilerin mezarının bulunması buraya önemli bir anıt niteliği kazandırmaktadır. Aynı zamanda huzurlu bir ortama sahip olan mezarlık içindeki sanatsal mezar taşları da burasını ilgi çekici hale getirmektedir.

Kaçırmayın! Glasnevin Mezarlığı Müzesi’ni ziyaret edip Dublin’in atalarına olan saygısını gördükten sonra mezarlığın muhteşem botanik bahçelerinde zaman geçirmeyi ve keyifli bir yürüyüş yapmayı da ihmal etmeyin.

  • Adres: Finglas Rd, Glasnevin, Dublin, D11 XA32, İrlanda
  • Telefon: +353 1 882 6500
  • Ziyaret saatleri: Çarşamba, Cuma ve Cumartesi günleri saat 14.30’da turlar düzenlenmektedir. Normal giriş saatleri ise 10.00-18.00 arasıdır.
  • Giriş ücreti: Tur ücretleri yetişkin 6€, çocuklar 4€.
  • Yol tarifi al >

27. Molly Malone Heykeli

molly malone heykeli

Burası neresi? Dublin’deki Arnavut kaldırımlı sokakları dolaşırken gözünüze sayısız muhteşem heykel çarpıyor. Bunlardan biri de isimsiz bir kadına ithaf edilen bu heykeldir. Kendisi adına yazılmış olan bir şarkı ise Dublin’in resmi olmayan marşı olarak kabul edilmektedir.

Dublin’deki heykellerin aynı zamanda bir de yerel isimleri bulunuyor. Bu heykel ise Dublin’liler tarafından “Dublin Fahişesi” olarak adlandırılmaktadır ve göğüslerine dokunulmasının şans getirdiğine inanılmaktadır. Geçmişte böyle bir kadının olup olmadığı konusu tartışılmaktadır ancak Dublin sokaklarında balık satarak hayatını kazandığına dair güçlü bir düşünce hakimdir.

Neden gitmeliyim? Dublin’de dolaşırken bu gerçekçi heykeli mutlaka göreceksiniz. Bu nedenle durup kısa bir süre de olsa inceleyebilir, şans getireceğine inanıyorsanız göğüslerine dokunabilirsiniz 🙂

  • Adres: Suffolk St, Dublin 2, D02 KX03, İrlanda
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

Müzeler

28. İrlanda Ulusal Müzesi(National Museum of Ireland)

national museum of ireland

Burası neresi? Ulusal Müze, üçü Dublin’de bulunan toplam dört müzeden oluşan ülkedeki en önemli müzelerden biridir. Arkeoloji, Dekoratif Sanatlar ile Tarih ve Doğa Tarihi Müzesi Dublin’de yer almaktadır ve birbirine çok yakın konumlarda bulunmaktadır.

Arkeoloji Müzesi:

Burası ilk olarak 1890 senesinde kapılarını açmıştır ve o günden bu yana ülkedeki arkeoloji ile ilgili en önemli ziyaret noktalarından biri olmayı başarmıştır. Ardagh Kadeh, Tara Broş, St Patrick’s Bell ve Derrynaflan Definesi gibi Kelt ve Orta Çağ dönemine ait birçok önemli hazine burada yer almaktadır. Tarih öncesi altın işçiliğine dair koleksiyon da çok önemlidir ve MÖ 2200 ile MÖ 500 yılları arasındaki zaman dilimine odaklanmaktadır.

Prehistorik İrlanda’ya dair de birçok önemli kalıntı görülebilmektedir. Viking İrlanda sergisinde ise 9. ve 10. yüzyıllara ait Viking mezarları başta olmak üzere önemli tarihi eserler görülebilmektedir. Aynı zamanda büyüleyici güzelliğe sahip Krallık ve Kurban sergisi, Demir Çağı’nda kalma bir dizi karanlık döneme odaklanmaktadır.

Dekoratif Sanatlar ve Tarih Müzesi:

Üç yüz yıl boyunca hem İngiliz Silahlı Kuvvetlerine hem de İrlanda Ordusu Garnizonu’na ev sahipliği yapmış Collin’s Kışlası içinde bulunan müze içinde gerek tarih ve gerekse de dekoratif sanatlara dair çok önemli sergiler bulunmaktadır.

İrlanda Savaşları’na dair kalıntılar, 1950’lerden kalma fotoğraflar, madeni paralar, İrlanda kültürüne ait tarihi mobilyalar, antika giysiler, el sanatları örnekleri, Bir Dublinliye ait Asya sanatı koleksiyonu, restore edilmiş bir yelkenli ve çok daha fazlası ziyaretçilerini beklemektedir.

Doğa Tarihi Müzesi:

Doğa Tarihi Müzesi, Charles Darwin’in ünlü eseri “Türlerin Kökeni” isimli kitabı yayınlanmadan 2 yıl önce, Merrion Caddesi’nde ilk kez 1857 senesinde ziyarete açılmıştır. 150 yılı aşkın bir süre içinde çok az değişikliğe uğrayan müze, “Ölü Hayvanata Bahçesi” olarak adlandırılmaktadır.

Müze, günümüzde hala görülebilecek dünyanın en iyi ve en dolu koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapmaktadır. Yaklaşık yarısı böceklerden oluşan 10.000’e yakın tür, bir doğa tarihi müzesine yakışır bir şekilde, süslemeli ve yontulmuş panolarda yan yana sergilenmektedir. Müze, özellikle Viktorya dönemine ait çeşitli TV programları için de bir çekim alanı görevi üstlenmiştir.

Neden gitmeliyim? Bütün bir gününüzü geçirebileceğiniz bu müzeler kompleksi ile İrlanda’nın ilginç tarihinin yanı sıra İrlanda siyasetinin zaman zaman karanlık yönleri hakkında da bilgi sahibi olabileceksiniz. Müzeler aynı zamanda günümüzde önemini yitirmemiş olan birçok eski gelenekler, ritüeller ve kültürel yönlere keyifli bir bakış sağlamaktadır.

  • Adres: Kildare St, Dublin 2, İrlanda
  • Telefon: +353 1 6777444
  • Ziyaret saatleri: Salı-Cumartesi 10.00-17.00, Pazar-Pazartesi 13.00-17.00
  • Giriş ücreti: Bütün müzeler için ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

29. Jeanie Johnston Uzun Gemi ve Kıtlık Müzesi

uzun gemi ve kıtlık müzesi

Burası neresi? Kıtlık ve göç zamanı, İrlanda tarihi açısından çok önemli olaylar olmuştur. 19. yüzyılda gerçekleşen bu sıkıntılı olaylar İrlanda’nın geleceğini şekillendirmiştir. İrlandalı göçmenleri 16 sefer yaparak Quebec, New York ve Baltimore’ye taşıyan 1800’lü yılların ortalarından kalma bir gemi olan Jeanie Johnston Tallship, restorasyon çalışmalarının ardından eski heybetine kavuşmuştur. Gemi günümüzde zengin sergileriyle İrlanda’nın geçmişine dair önemli bir müze olarak 1998 senesinde açılmıştır.

Neden gitmeliyim? Uzun Gemi’yi ziyaret ederek geminin tarihi, kıtlık ve Kuzey Amerika’ya yolculuk yapan insanlar hakkında bilgi edinebilirsiniz. Bir kıtlık gemisini ilk elden deneyimleyebilirsiniz. Gemiyi ilginç kılan detaylardan biri de o dönemler gemi yolculuğu yapmak lüks bir durumdan ziyade hayati tehlike barındıran zorlu bir yolculuk anlamına gelse de Jeanie Johnston ile yolculuk yapan bir kişi bile ölmemiş olmasıdır.

  • Adres: Custom House Quay, North Dock, Dublin 1, D01 KF84, İrlanda
  • Telefon: +353 1 473 0111
  • Ziyaret saatleri: Perşembe-Pazar 09.30-16.00
  • Giriş ücreti: Tur ücretleri; Yetişkinler 12€, 65 yaş üstü ve öğrenciler 10€, 13-17 yaş arası 9€, 6-12 yaş arası 6€, 6 yaş altı ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

30. Oscar Wilde Evi

oscar wilde house

Burası neresi? İrlanda’da zengin bir edebi miras bulunuyor ve bu nedenle insanlar kitaplarını hayranlıkla okudukları yazarların geçmişte dolaştıkları sokakları görme ve onları hissetme fırsatı yakalayabilmektedir. Oscar Wilde’nin 1855’te gelerek 1876’ya kadar ikamet ettiği, Gürcü mimarisinin önemli örneklerinden biri olan bu ev de Dublin’in meşhur tarihi yerleri arasında bulunmaktadır.

Her edebiyat aşığının göz atmak isteyeceği özel bir nokta, oyun yazarı, şair ve romancı olan Oscar Wilde’nin çocukluk evidir. Ciddi Olmanın Önemi ve Dorian Grey’in Portresi gibi sanatçının en önemli eserlerine konu olmuş ve bu şekilde hatırı sayılır bir tanınmışlığa ulaşmıştır. Bina, 1994 yılında American College tarafından devralınmış ve eğitim, çeşitli sanatsal etkinlikler gibi faaliyetler için değerlendirilmeye başlamıştır.

Neden gitmeliyim? Evi ziyaret edenler, rehberli turlar sayesinde Oscar Wilde’nin yemek odası, oturma odası ve edebiyatçının hayatında önemli olayların yaşandığı çeşitli odaları görme şansına sahip oluyor. Aynı zamanda eve yakın bir konumda bulunan yazarın şen şakrak halini simgeleyen bir heykeli ile fotoğraf da çektirebilirsiniz.

  • Adres: American College, 1 Merrion Square W, Dublin, D02 NH98, İrlanda
  • Telefon: +353 1 662 0281
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 08.00-19.30
  • Giriş ücreti: 8€ (Ziyaretler yalnızca bir tur rehberi eşliğinde yapılabilmektedir)
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

31. Dublin Yazarlar Müzesi (Dublin Writers Museum)

dublin writers museum

Burası neresi? Edebiyat konusunda pek çok önemli ismin dünyaya kazandırıldığı İrlanda’da yazarlara atfedilmiş bir müzenin olmaması düşünülemezdi. 1991 senesinde açılan Dublin Yazarlar Müzesi, Parnell Meydanı’nda 18. yüzyıldan kalma oldukça tarihi bir yapıda yer almaktadır. Müzede edebiyat dünyasına ve özellikle de İrlanda edebiyatına büyük katkılarda bulunmuş İrlandalı şair ve yazarlar anılmaktadır.

Müzedeki koleksiyonda, özellikle Dublin’in edebi ünlülerinin son üç yüz yıldaki yaşamlarına ve eserlerine bir bakış sunuyor. Swift ve Sheridan, Shaw ve Wilde, Yeats, Joyce ve Beckett gibi önemli yazarların kitapları, mektupları, portreleri ve birçok kişisel eşyaları müzenin koleksiyonunda yer almaktadır.

Müzede aynı zamanda The Book of Kells’in detaylı bir kopyası, Samuel Beckett’in telefonu, WB Yeats’ten 1910 tarihli bir mektup, Jonathan Swift tarafından yazılmış olan Gulliver’s Travels’in 1804 baskısı yer almaktadır. Müze ayrıca Patrick Swift, Reginald Gray, Edward McGuire ve Harry Kernoff gibi sanatçıların orijinal portrelerini de içermektedir.

Neden gitmeliyim? İrlanda edebiyatına mal olmuş pek çok sanatçıya dair önemli nesneleri görmek ve onları daha yakından tanımak adına bu güzel müzeyi ziyaret etmenizi öneriyoruz. Müzede aynı zamanda çeşitli sergiler, tiyatrolar ve okuma etkinlikleri de düzenlenmektedir. Zemin katta bulunan kitapçıyı ise ziyaret etmek ücretsizdir ve burada çok değerli kitapları bulmak mümkün olmaktadır.

Kaçırmayın! Yazarlar Müzesi ile aynı caddede bulunan ve ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilen Hugh Line Galerisi’ni de mutlaka görmenizi öneriyoruz.

  • Adres: 18 Parnell Square N, Rotunda, Dublin, D01 T3V8, İrlanda
  • Telefon: +353 1 872 2077
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cumartesi 10.00-17.00, Pazar ve resmi tatiller 11.00-17.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 7,5€, 65 yaş üstü ve çocuklar 6,5€.
  • Yol tarifi al >

32. Little Museum of Dublin

little museum of dublin

Burası neresi? St. Stephen’s Green’de bulunan Little Museum of Dublin, şehre dair ilginç gerçekleri ve hikayeleri samimi uzmanlardan dinleyebileceğiniz Dublin’e dair küçük ama önemli müzelerden biridir. Halkın bağışlarıyla oluşturulan koleksiyonda başka hiçbir yerde göremeyeceğiniz nesneleri bulabilirsiniz. Müze, 2011 yılında açılmıştır.

Müze içinde James Joyce’den John F. Kennedy’ye kadar birçok farklı karaktere bürünmüş rehberlerle çok eğlenceli turlara dahil olabilirsiniz. Tur kontenjanları çok hızlı tükendiğinden acele davranmakta fayda olduğunu da belirtmeliyiz. Müzedeki koleksiyonda Ulysses’in ilk baskısından, U2 imzalı albümlerden, Samuel Becket gibi ünlü kişilerden gelen mektuplara, rozetlere, eski tarihli gazetelere kadar sayısız nesne sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? Büyük müzeleri gezmekten hoşlanmıyorsanız ancak Dublin’in tarihi hakkında da bilgi sahibi olmak istiyorsanız, ilginç hatıralarla dolu bu küçük müzenin tam size göre olduğunu söyleyebiliriz. St. Stephen’s Green çevresinde isteğe bağlı gerçekleştirilen turda da rehberler İrlanda Devrimi’nin nerede gerçekleştiğini gösterir ve şehir hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanızı sağlar.

  • Adres: 15 St Stephen’s Green, Dublin 2, İrlanda
  • Telefon: +353 1 661 1000
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 10€, yaşlılar ve öğrenciler 8€.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Parklar, Bahçeler

33. İrlanda Ulusal Savaş Anıtı Bahçeleri (Irish National War Memorial Gardens)

national war memorial

Burası neresi? Kasvetli olmasına rağmen oldukça etkileyici bir anıtsal bahçe olan Ulusal Savaş Anıtı Bahçeleri, Dublin tarihi yerler listemize eklemeniz gereken noktalar arasında bulunmaktadır. Bahçe, 1914 ile 1918 yılları arasında meydana gelen Büyük Savaş esnasında hayatlarını kaybetmiş olan yaklaşık 50.000 İrlandalı askerin anısına oluşturulmuştur.

Park, ülkeye dört önemli bahçe kazandıran ve 1944 senesinde hayata gözlerini yuman mimar Sir Edwn Lutyens tarafından tasarlanmıştır. Tüm askerlerin isimleri granit kitap odalarındaki resimli Harry Clarke el yazmalarında yer almaktadır. Burası yerel yönetimden izinle görülebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Bu bu bahçeler çok önemli bir anma yeri olmasının yanı sıra ilginç mimari özellikleri, gül bahçeleri, otsu bordürler ve geniş ağaçlıklara sahip olan bu bahçe, her mevsim fotoğraflamaya değer keyifli bir ziyareti mümkün kılmaktadır.

  • Adres: Island Bridge, Ushers, Dublin, İrlanda
  • Telefon: 01 475 7816
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-18.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

34. St. Stephen’s Greens (Faiche Stiabhna)

Faiche Stiabhna

Burası neresi? Dublin’deki alışveriş bölgesinin tam merkezinde yer alan bu yeşil alan, İrlanda’nın en ünlü halka açık parklarından biridir. Lord Ardilaun tarafından 27 Temmuz 1880 tarihinde açılışı yapılan parkın şu anki tasarımı ise William Sheppard tarafından gerçekleştirilmiştir. Park, Dublin’deki en önemli alışveriş merkezlerinden biri olan Grafton Street’e ve onun adı verilen bir alışveriş merkezine bitişik bir konumdadır. Çevresinde ise bir kısım kamu kuruluşunun ofisleri ve bir tramvay durağı bulunmaktadır.

Dikdörtgen bir şekle sahip olan park 22 dönümlük bir alanda bulunmaktadır. Parkta yaklaşık 750 ağaç vardır. İlkbahar ve yaz dönemlerinde canlanan Viktorya dönemi çiçek yatakları ve geniş çalıların dikilmesiyle orijinal Viktorya düzeninde korunmuştur.

Ziyaretçiler için 3,5 kilometreden daha uzun bir yürüyüş parkuru yer almaktadır. Parkın batı kısmında bir şelale, kaya çalışması ve su kuşlarına ev sahipliği yapması için bir göl bulunmaktadır. Park boyunca 15 tane hatıra heykeli yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Bu tarihi park şehrin en popüler yeşil alanlarından biridir ve çocuk parkı ile çocuklu aileler için de muhteşem bir duraktır. Tatiliniz esnasında biraz dinlenmek, yürüyüş yapmak ve çocuğunuzla keyifli zaman geçirmek isterseniz bu güzel yeşillik alanı tercih edebilirsiniz. Eğer yaz aylarında gelmişseniz ve şanslıysanız parktaki ücretsiz konserlerden birine denk gelebilir ve çok eğlenebilirsiniz.

  • Adres: St Stephen’s Green, Dublin, İrlanda
  • Telefon: +353 1 475 7816
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cumartesi 07.30’dan gün batımına kadar, Pazar ve resmi tatil günleri 09.30’dan gün batımına kadar
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

35. Phoenix Park

phoenix park

Burası neresi? 1752 dönümlük bir alana kurulmuş olan Phoneix Park, İrlanda’nın en büyük parklarından biridir. Park içinde Cumhurbaşkanının resmi konutu olan ve Áras an Uachtaráin isimli “İrlandalı Beyaz Saray” ve Farmleigh House da dahil olmak üzere bir dizi görkemli ev görülebilmektedir. Park aynı zamanda 1831 senesinde kurulan tarihi Dublin Hayvanat Bahçesi‘ne ve 1864’te yapılmış olan Victorian People’s Flower Gardens isimli bahçeye de ev sahipliği yapmaktadır.

Parkta aynı zamanda polo, kriket ve İrlanda’nın milli sporu olan “hurling” oynanabilecek alanlar bulunmaktadır. Park alanında bulunan 17. yüzyıl öncesinden kalma Ashtown Kalesi de görülmeye değer yerler arasında yer almaktadır. Park da aslen bir kraliyet av parkı olarak 1660 yılında kurulmuş ve 1747’de halka açılmıştır. Parkta görülebilen geyikler de kurulduğu tarihten bu yana parkta keyifle dolaşmakta ve parkın silüetini güzelleştirmektedir.

Neden gitmeliyim? Yıl boyunca halka açık olan park içinde 1861 yılında yapılmış olan 62 metre yüksekliğindeki Wellington Anıtı ismi verilen Dikilitaş, 1747 yılına ait Phoenix Anıtı, 1979 yılından kalma Papalık Haçı gibi çok önemli tarihi eserler bulunmaktadır. Park alanı içinde görülebilecek muhteşem evler ve tarihi hayvanat bahçesi ise burayı görmeyi zorunlu kılmaktadır.

  • Adres: Dublin 8, İrlanda
  • Telefon: +353 1 821 3021
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Kullanılabilecek Kartlar ve Biletler

Dublin Pass

Nasıl temin edilir? Kartınızı Dublin Pass web sitesini ziyaret ederek satın alabilirsiniz. Satın alma sonrasında kartınız e-posta olarak mail adresinize gönderilecektir. Ardından cazibe noktalarında çıktısını aldığınız kartınızı göstererek kullanmaya başlayabilirsiniz.

Ne kadar süre geçerlidir? 1, 2, 3, 4 ve 5 günlük seçenekleri bulunmaktadır. Kartın kullanım süresi ilk kullanımdan sonra başlayacak ve aldığınız seçeneğe göre ardışık gün sayısı kadar geçerli olacaktır.

Ücreti nedir? Ücretlendirme detayları aşağıdaki gibidir:

  • 1 günlük geçiş için yetişkinler 70€, 5-15 yaş arası çocuklar 40€
  • 2 günlük geçiş için yetişkinler 86€, 5-15 yaş arası çocuklar 48€
  • 3 günlük geçiş için yetişkinler 100€, 5-15 yaş arası çocuklar 58€
  • 4 günlük geçiş için yetişkinler 106€, 5-15 yaş arası çocuklar 63€
  • 5 günlük geçiş için yetişkinler 110€, 5-15 yaş arası çocuklar 67€

Avantajları nelerdir? Kartla ilgili avantajları kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Dublin Pass kartınız toplu taşımayı içermiyor ancak çeşitli turlar ve gezi otobüslerinden faydalanabilirsiniz.
  • Etkinleştirilmemiş kartlar için 90 günlük iptal ve para iadesi hakkı tanınmaktadır.
  • Anında dijital geçiş hakkı
  • Kartla birlikte sahip olacağınız bütün cazibe merkezleri hakkında bilgi edinmek için şuradaki linki inceleyebilirsiniz.

The Heritage Card

Nasıl temin edilir? Kartınızı online olarak buradan satın alabilirsiniz. Aynı zamanda dilerseniz ziyaret ettiğiniz ilk tarihi noktadan ziyaretinizden hemen önce kartı satın alarak kullanmaya başlayabilirsiniz.

Ne kadar süre geçerlidir? Bu kart ile ülkedeki birçok tarihi noktaya 1 yıl boyunca ücretsiz erişim sağlayabilirsiniz.

Ücreti nedir? Yetişkinler için 40€, 60 yaş üzeri için 30€, öğrenci ve 12-18 yaş arası çocuklar için 10€, 2 yetişkin ve 12-18 yaş arası en fazla 5 çocuğa kadar olan aile paketi 90€.

Avantajları nelerdir? Devlet tarafından kontrolü sağlanan The Heritage Card ile İrlanda’nın tarihinde keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Bu kart ile sadece Dublin’deki değil, Kilkenny, Wsterford ve Meath bölgelerindeki önemli tarihi noktaları da ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Yukarıdaki Dublin tarihi yerler listemizde de görebileceğiniz gibi Dublin’de görülebilecek birçok önemli tarihi nokta bulunuyor. Kısaca Dublin her tarih tutkunu için mutlaka görülmesi gereken İrlanda şehirlerinden biridir. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin