Dikili Yöresel Yemekleri | 10 Nefis Lezzet

Ege ve Akdeniz mutfağının muhteşem bir sentezini göreceğiniz İzmir‘in Dikili ilçesinde, bu muhteşem lezzetlerin yanı sıra yöreye has ürünlerden hazırlanan yöresel yemekleri de denemeden dönmek olmaz!

İzmir’in muhteşem lezzetlerinin hemen hepsini deneyebileceğiniz yerleşim yerinde uzun yıllardır köy yemeği olarak bilinen bazı lezzetler var ki parmak ısırtıyor. Pırasalı ekmekten tutun da Dikili‘ye has zeytinyağı, koruk şerbeti ve oğlak kavurma bunlardan yalnızca bazıları… Dilerseniz sizi daha fazla heyecanlandırmadan geçelim Dikili yöresel yemekleri listemize;

1. Keşkek

keşkek

Keşkek, Türkiye’nin pek çok yerinde yöresel yemekler listesine girse de Dikili için bir başka öneme sahip. Neredeyse ilçenin en önemli yemeği olarak gösterilen keşkek bu yörede buğday ve koyunun arka bacağından çıkan et ile pişiriliyor. Büyük kazanlarda pişirilen bu yemek özellikle düğün ve bayramlarda köylerde sıklıkla hazırlanıyor.

Odun ateşinde yavaş yavaş pişirildikten sonra et ve buğday karışımı daha önceden kullanılmış kemikler ile dövülüyor. Özellikle de Dikili’ye bağlı Denizköy’ünde bu yemeğin evlerin bahçelerinde pişirildiğini sıklıkla görebilirsiniz. İyice ezilen et ve buğday karışımı en son tereyağ dökülerek, sofralarda yerini alıyor.

2. Topalak

topalak
Dikili köylerinde pişirilen topalak görseli değildir. Gerçek görsel bulunamadığı için benzer bir topalak yemeği görseli paylaşılmıştır.

Beldenin en ünlü yöresel yemeklerinden bir diğeri ise Topalak. Köylerde bayram ve düğün gelince akla gelen ilk yemeklerden biri. Sulu köfte olarak tarif edebileceğimiz bu lezzet aslında Dikili’de çok daha farklı yöntemlerde pişiriliyor. Lezzetine lezzet katan sırrı ise köftelerinin yanı sıra haşlama kemikli etinde bu yemekte yer alması.

Tam bir et şöleni yaşayacağınız lezzetin içerisinde diğer sulu köftelerin aksine patates ve salça kullanılmıyor. Bunlar yerine yağsız ve sinirsiz etten hazırlanan köfte, biraz bulgur, soğan ve yumurta akı katılıyor. Bu sebeple yemeği görseldekinin aksine renksiz bir sulu yemek olarak tarif edebiliriz. Püf noktası ise hazırlama aşamasında köftelerin içerisine katılan baharatlar. Karabiberi, kimyonu ve bulguru. Tüm karışım en son taşla dövülüyor ve köfte hamuru yuvarlanmaya başlanıyor.

3. Oğlak Kavurma

oğlak kavurma
Kaynak Görsel: gokceertin.blogspot.com

Dikili’de köylerde dana eti yerine koyun ve keçi eti çokça tüketiliyor. Sebebi ise halkın koyun üreticiliği yapması. Tam da bu sebepten köylerde tüketilen yoğurt ve peynirler özellikle de sütler tamamen doğal. Son yıllarda yeni bir meslek kolu haline gelen Saanen keçisi üretimi sebebiyle tam organik sütler tüketiliyor. Sözü fazla uzatmadan iştah kabartan yemeğimiz oğlak kavurmaya geçelim.  Bölge yakınında yer alan Karadağ hayvanların yavrulama noktası olarak bilinir. Her yıl bahar aylarında ise yavrulamaları gerçekleşir.

Tamda bu dönem yörede şenlik havasında kutlanır ve bu zamanda mutlaka oğlak kavurma yemeği hazırlanır. Bir kutlama yemeği olarak karşımıza çıkan oğlak kavurmada,  üçüncü ayını doldurmuş oğlaklar kesilir. İri parçalara ayrıldıktan sonra geniş bir güveç içerisinde, yöresel zeytinyağı ile birlikte kısık ateşte çevrile çevrile pişirilir. Pişme işlemi tamamlanmaya yakın baharatlar eklenir ve etler bir tepsiyle dizilir bir sürede fırında pişirilir. Tüm bu işlemlerden geçen yemek, meşakkatli saatler sonrası nihayet sofralarda yerini alır.

4. Marul Salatası

yeşil salata

Ege ve Akdeniz yörelerinin vazgeçilmez lezzetlerinden biri salata. Egeli olup da sofrada salata olmadan yemek yiyeni görmedik diyebiliriz. Herhangi bir özelliği yokmuş gibi görünse de Dikili restoranlarında sipariş ettiğiniz marul salatalarının tadı damağınızda kalacak diyebiliriz. Sebebi ise tazecik çıtır çıtır marulların, yörenin zeytinyağı ile birleştikten sonra muazzam bir tada kavuşması. Denedikten sonra bize hak vereceğinizden eminiz…

5. Pırasalı Ekmek

pırasalı ekmek
Kaynak Görsel: petitegourmets.com

Hem yeşilliğe, hem sebzeye hem ete hem de deniz ürünlerine doyacağınız bir ilçe olan Dikili’nin şirin mi şirin köylerinde sıklıkla pişirilen geleneksel bir lezzet pırasalı ekmek. Güzelce yoğurulan ekmek hamurunun içine rendelenmiş pırasalar eklenir. Güzelce karıştırıldıktan sonra mayalanması için bir süre bekletilir. Pişmeden önce ise iyice tepsiye bastırılır ve yumurta sürülerek fırına verilir.

6. Kalamar

kalamar

Bölgede deniz ürünlerinin her biri birbirinden lezzetli diyebiliriz. Nede olsa muhteşem Ege sularından tazecik çıkartılmış lezzetler sunuluyor restoranlarda. Ancak tüm bunların içinde en iyisini Dikili’de yiyebileceğim ne var diye merak ederseniz. Kalamar diyebiliriz.  Salatasını, ızgarasını, kızartmasını yiyebileceğiniz bu lezzet diğer yerlerdeki lastik gibi kalamarların aksine dolgun eti ve tazecik olmasıyla ünlü. Dikili’deki hemen her balık restoranında sipariş verebileceğiniz bu lezzete doyum olmadığını belirtelim.

7. Börülce

börülce

Bölgede baklagillerin şahı olarak gösterebileceğimiz börülce, birçok farklı şekilde pişirilen leziz bir yemek. Faydaları saymakla bitmeyen bu baklagili Dikili restoranlarında salata olarak sipariş etmenizi şiddetle tavsiye ederiz. Öyle ki siyah fasulye, soğan ve zeytinyağı ile birleşince tam bir lezzet bombası haline geliyor.

8. Zeytinyağı

zeytinyağı

Dikili’nin simgesel lezzeti diyebileceğimiz zeytinyağı, hemen her restoranda sunulan ve üreticilerinden dilediğinizce satın alabileceğiniz harika bir ürün. Bir dönemler geleneksel tarzda üretilen Dikili zeytinyağı, günümüzde modern üretim teknikleriyle üretime başlamış. Ege ve Akdeniz insanının uzun ve sağlıklı yaşamasının sırrı olarak gösterilen zeytinyağının dünyanın pek çok yerine gönderildiğini de belirtelim. Şehrin en ünlü zeytinyağı satış noktaları ise Aterna, Tomakan ve Aktepekabakum

9. Koruk Şerbeti

koruk şerbeti

Dikili’ye bağlı Bademli Köyü ile adını tüm Türkiye’ye duyuran koruk şerbeti, muazzam bir lezzet. Şehirde pek çok mütevazi işletmede ikram edilen ve yalnızca koruk şurubunun satıldığı kafelerin yer aldığı Dikili, bu konuda çıkış noktası diyebiliriz. Bademli köyü yakınlarındaki köy kahvelerinde de otantik bir ortamda deneyebileceğiniz lezzet, hem çok sağlıklı hem de serinletici bir  özelliğe sahip. 150 yıl önce sokaklarda satılan bu içeceğin içerisinde ayva, elma, armut, muşmula ve üzüm gibi meyveler yer alıyor. Kaynatıldıktan sonra süzülerek şişelerde yerini alan şerbet, buz dolabında soğutulduktan sonra servis ediliyor.

10. Şambali

şambali tatlısı

İzmir’in hemen her ilçesinde lezzetin şaşmayacağı bir tatlı var ki ismi şambali. Yöresel bir lezzet olan şambali tatlısı, pek çoğumuzun evlerinde zorlanmadan pişirdiği ancak Dikili’de denenmeden dönülmemesi gereken bir lezzet. Yapımı ise bir hayli kolay. İrmik, toz şeker, yoğurt, kabartma tozu ve vanilya gibi malzemeler karıştırılıp kek hamuruna benzer bir hamur elde edildikten sonra üzerine fıtıklar diziliyor. Fırında üzeri kızarana kadar pişiriliyor ve şerbetlenerek biraz dinlendiriliyor. Ardından ise tam bir lezzet patlaması ortaya çıkıyor. Şerbetli olmasına rağmen ağır bir tatlı da değil.

 

İzmir’in tatil cenneti Dikili yöresel yemekleri listemize ek bildiğiniz geleneksel tatları aşağıda yer alan yorumlar butonundan bizlerle paylaşabilir. Listemizi genişletmemize yardımcı olabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin