Tertemiz havası ve doğal güzellikleriyle ilgi odağı olan Datça, yöresel lezzetleriyle de adından söz ettiriyor.
Datça yöresel yemekler listemizde Datça’nın en güzel lezzetlerini derledik. Damağınızda kolay kolay unutulmayacak tatlar olarak kalacak ve seyahat dönüşü tadamadığınız lezzetleri bavulunuza dolduracaksınız.
# Datça Yöresel Yemekler
1. Garaville (Salyangoz)
Yılın ilk yağan yağmuruyla beraber ortaya çıkan salyangozların toplanmasıyla yapılan yöresel yemek, Datçalıların en çok sevdiği yemeklerden. Tıpkı et sote gibi yapılan salyangozun tek farkı, kabuğuyla birlikte pişmesi. Turistlerin de yoğun ilgi gösterdiği yemek, Datça restoranlarında en çok yenen yemeklerin başında geliyor.
2. Dallampa
Datça’da iri papatyalara Dallampa deniliyor. Dallampa yemeği ise bu iri papatyaların henüz olgunlaşmamış yeşil bitki kısmıyla yapılıyor. Taze taze toplanan otlar suda haşlanarak, yağda kavrulmuş un, salça ve sarımsağın üstüne eklenerek yapılıyor. Üzerine eklenen suyla iyice pişen yemeği, size de afiyetle yemek düşüyor. 🙂
2.Labada Dolması
Muğla ve çevresi ot çeşitleri bakımından zengin bir bölge. Datça’da bolca yetişen ve her yörede farklı bir isimle anılan labada bitkisini yerel halkın sofrasında sık sık görebilirsiniz. Labada, tıpkı ıspanağa benziyor ve onun gibi hazırlanıp pişirilebiliyor. Ancak Datça’da daha çok dolmasını yapıyorlar ve sararken biraz emek harcamak gerekiyor. Üzerine yoğurtla da servis edilen dolma, Datça’nın en lezzetli yemeklerinden.
3. Kabak Çiçeği Dolması
Datça yöresel yemekler listesinde kabak çiçeği dolmasından bahsetmesek olmaz. Ege Bölgesi’nin en sevilen lezzetlerinden biri olan kabak çiçeği dolması, Datça’nın da en çok yapılan yemeklerinden. Temizlenmesi daha kolay olduğundan, sabah saatlerinde yeni açmış şekilde toplanan kabak çiçeklerinden yapılan dolma, Datça’nın mis gibi zeytiyağıyla piştiğinde unutmayacağınız bir lezzet haline geliyor.
4. Susam Helvası
Susam helvası az bilinmesine rağmen aslında Datça’nın önemli bir tatlısı. Susamların yağsız tavada kavrulmasından sonra dövülerek unla yeniden kavrulan susam, şerbetin de katılmasıyla hazır hale geliyor. Artık az yapıldığından dolayı restoranlarda da sık sık göremeyeceğiniz susam helvasını, şanslıysanız Datça’nın tatlı mı tatlı teyzelerinden de mutlaka yemelisiniz.
5. Damat Tatlısı
Elde yapılan yufkaların ince ince açılmasıyla sarılan tatlı, aslında bir nevi baklava çeşitlerinden. İçine bolca badem konulan damat tatlısı yörenin en sevilen tatlılarından. Datça’ya gittiğinizde pek çok tatlıcıda ve restoranda bulabileceğiniz damat tatlısını yanına güzel bir çay söyleyerek afiyetle yiyebilirsiniz.
6. Kenger
Datça gibi bir yerde otlardan bahsetmemek olur mu, olmaz. Ocak aylarında görülmeye başlanan kenger otuna farklı bölgelerde pek çok farklı isim konmuş. Könger diye de bilinen Kenger otu, içindeki kemikli kısmın temizlenmesinden sonra fasülyeli, nohutlu ya da isteğe göre sade olarak pişiriliyor. Datça pazarlarında da sıkça görebileceğiniz otu mutlaka denemelisiniz.
7. Badem
Datça dediğimizde Badem en önemli lezzetlerin başında geliyor. Datça’nın simgelerinden olan bal, badem, balık üçlüsünden biri olan badem, yöresel yemeklerin çoğunda kullanılıyor.
8. Bademli Pilav
Datça için oldukça önemli bir lezzet olduğunu söylediğimiz badem tatlılarda ve ana yemeklerde bolca kullanılıyor. En ünlüsü ise festivali de düzenlenen, bademli pilavı. Mutlaka denemeniz gereken pilav sonrası tatlı ararsanız da, bademli incir tatlısını öneririz.
9. Bademli İncir Tatlısı
Datça’nın meşhur badem ve incirinin birleşmesi ancak bu kadar güzel olabilirdi. Kurutulmuş incir üzerine dökülen şerbete katılan badem, damağınızda unutulmaz bir tat bırakabilir. Denemenizi tavsiye ederiz.
10. Yaban Mersini Likörü
Datça’nın dağlarından toplanan yaban çileklerinin dışında diğer güzel bir meyvesi de yaban mersini. Farklı tatlar denemeyi seviyorsanız Datça’da ev yapımı yaban mersini likörü tadabileceğiniz çok fazla yer bulacaksınız.
11. Mürdümük Çorbası
Mercimeğe benzeyen bir bitki olan Mürdümük Muğla Bölgesi’nde çok sevilen bir çorba olduğundan, Datça’da da bol bol tüketiliyor. Mürdümüğün çeşitli sebzelerle karıştırılarak mikser haline getirildikten sonra terbiye edilmesiyle yapılan çorba, yaz-kış içilebilir çorbalardan.
12. Ütmek Kavurması
Etin ateş üstünde çevrilerek yapılması anlamına gelen Ütmek, Datçalıların da en sevdiği et pişirme yöntemlerinden. Genellikle soğan ve biber doğranan yemek, düğün, sünnet gibi özel günlerde özenle hazırlanan yemeklerin başında geliyor.
13. Turp Ucu Salatası
Turp ucu salatası Datça’nın güzel bahçelerinden toplanan tazecik sebzelerinden olan turplardan yapılıyor. Sapları ayrılarak haşlandıktan sonra zeytinyağı ve limon katılmasıyla yapılan salata aynı zamanda Datça masalarının vazgeçilmez mezelerinden.
14. Tilkişen Kavurması
Tilki otunun temizlenip, çeşitli baharatlarla yağda kavrulması yapılan yemek, Datçalıların sofralarının vazgeçilmezlerinden. Siz de yemek konusunda yeşili sevenlerdenseniz, tam size göre.
15. Dalankita
Dalankita aslında bildiğimiz pişi, hamurdan yapılan bu yemeğe Datça halkı Dalantika diyor. Datça’nın güzel peynirleri ve yeşillikleriyle de birlikte yendiğinde lezzetine lezzet katan yemeği Datça’da kahvaltı ederseniz masanızdan eksik etmeyin.
16. Harnup (Keçiboynuzu) Pekmezi
Datça’nın kendi üretimlerinden bir diğeri de kendi keçiboynuzlarından yapılan keçiboynuzu pekmezleri. Sağlığa faydalarıyla bilinen pekmez, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerinden.
17. Bal
Datça’da bademin yanında en önemli lezzetlerden biri de bal. Organik arıcılığın önemli ölçüde geliştiği şehirde bal satın alabileceğiniz çok fazla nokta bulacaksınız. Tavsiyemize kulak verin ve kavanozlarda satılan ballı bademlerden de bir tane kendinize ayırın.
18. Güz Domatesi
Datça’ya özgü bir domates çeşidi olan güz domatesi oldukça lezzetli ve sulu olduğu gibi sadece Ekim aylarında toplanabiliyor. Yolunuz bu ayda düşerse taze taze yemeyi unutmayın.
19. Sirken Otu
Yalancı ıspanak diye de anılan sirken otu, besin değerinin yüksek olmasıyla biliniyor. Çeşitli yapılış biçimleri olan otun en yakıştığı yemek ise gözleme. Sirken otlu gözlemenizi yerken Datça’nın mis gibi havasını içinize çekmeyi unutmayın. 🙂
20. Yeşil Soğan Sibeği
Yeşilliği seven bir bölgede yeşil soğan yenmeden olmazdı tabi. Yeşil soğan sibeğini yıkayan Datçalılar çoğu zaman kahvaltıda güzelce doğradıkları soğanlara yumurta kırar, ya da kavurdukları soğanlarla leziz bir gözleme yaparlar. Datça’nın güzel lor peyniriyle de karıştığı zaman size de afiyetle yemek düşer.
21. Deniz Ürünleri
Datça yemekleri dediğimizde balıksız bir liste olmazdı. Deniz kenarında her kentte olduğu gibi Datça’da da birbirinden lezzetli balıkları deneme şansınız var. Çok güzel ve şık sahil restoranlarında ya da konakladığınız yerlerde bulabileceğiniz taze deniz ürünleriyle kendinize ziyafet çekebilirsiniz.
22. Ekşili Balık
Hem fırında hem de tencerede yapılabilen yemeklerden biri olan ekşili balık, Datça’nın balık restoranlarının menüsünde sık sık karşınıza çıkabilir. Çoğu zaman limonla tat verilen balık, bazı yerlerde nar ekşili de yapılabiliyor. Deniz ürünleri sevenler için mutlaka yenilmesi gereken lezzetlerden.
23. Kefal Dolması
Datça’nın masmavi denizlerinden gelen balıklarıyla yaptığı dolmaları da meşhur. Kefal balığının iyice temizlendikten sonra, domates, soğan ve biber gibi sebzelerin eklenmesiyle fırına veriliyor. Çeşitli baharatlarla da tatlandırılan balığın lezzetine doyum olmuyor.
Datça yöresel yemekleri yazımızı beğendiyseniz ve eklemek istediğiniz yöresel lezzetler var ise aşağıda yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. 🙂