İstanbul’un kaçış rotalarından Burgazada, eşsiz doğal güzelliği ve sessizliği ile dikkat çekiyor. Yazımızda bu güzel adanın tarihi noktalarını Burgazada tarihi yerler başlığı altında listeledik…
Burgazada tarihi hakkında; Prenslerin sürgün yeri olması nedeniyle “Prens Adaları” olarak adlandırılan takımadaların bir parçası olan Burgazada, 3. en büyük adadır ve İstanbul’a gelenlerin mutlaka ziyaret ettiği yerlerin başında gelmektedir. Ada, geçmişte Antigoni, Panormos, Castrum gibi farklı isimlerle de anılmıştır ancak adanın isminin “Pyrgos” isminden geldiği belirtilmektedir.
Geçmişte sadece balıkçılar tarafından mesken tutulan ada, 1846 senesinde vapur seferlerinin başlaması ile İstanbul’a daha yakın bir hale gelmiş, hem ikamet hem de gezi için çokça tercih edilen yerlerden biri olmuştur. Rum ve Ermeni gibi ırklardan insanların yerleşim için tercih ettiği Adalar, aynı zamanda sanatçıların da galiba ilham verdiği için sıklıkla tercih ettiği bir yer haline gelmiştir.
Burgazada’nın en ünlüleri; Muhteşem bir manzaraya sahip olan Kalpazankaya, ünlü öykü yazarı Sait Faik Abasıyanık’ın hayatına dair detayları görebileceğiniz müze, Aya Yani Kilisesi gibi noktalar adanın en can alıcı ziyaret durakları arasında bulunmaktadır.
Burgazada gezi tavsiyesi; Öncelikle “Burgazada’ya ne zaman gidilir?” sorusunun cevabını vererek tavsiyelerimizi sıralamaya başlayalım. Adalar’a dört mevsim gidilebiliyor olsa da en ideal dönemlerin ilkbahar ve sonbahar dönemleri olduğunu söyleyebiliriz. Bunun iki sebebi bulunuyor. Birinci sebep, adayı dolaşmak için en çok tercih edilen yollardan birinin yürümek olduğu. Bahsettiğimiz zamanlarda da Burgazada, yürümek için en ideal zamanlarını yaşamaktadır. İkinci sebep ise, bu mevsimlerde adanın daha sakin olmasıdır.
Eğer denizin sıcak olduğu zamanlarda Burgazada gezisi gerçekleştiriyorsanız Madam Martha Koyu, Süt Koyu, Kalpazankaya Plajı, Burgazada Halk Plajı, Çamakya gibi yerleri tercih edebilirsiniz.
Eğer vaktiniz varsa diğer Prens Adaları’ndan Büyükada’yı, Kınalıada’yı ve Heybeliada’yı da mutlaka görmenizi öneriyoruz.
Son olarak yeme içme konusunda Sinem Dondurma’yı ve Ergün Pastanesi’ni ise es geçmemeniz gerektiğini belirtelim efendim.
Kiliseler
1. Aya Yani Kilisesi
Burası neresi? Aziz Vaftiz Yahya’ya adanmış olan Aya Yani Kilisesi’nin İmparator Teophilos’un karısı olan Theodora tarafından 867 senesinde yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Bir Ortodoks kilisesi olarak hizmet vermiş olan kilise, İstanbul’un fethinden sonra zarar görünce 1759 senesinde tadilat görmüştür. 1817 senesinde de tamirat gören kilise, 1894 senesinde yaşanan büyük depremde de zarar görünce 1896 senesinde onarımdan geçmiştir. Kilisenin altında 11 basamakla inilen bir zindan bulunmaktadır ve bu zindanda sürgün edilen dönemin en önemli din adamlarından biri olan Methodius 11 yıl boyunca sürgün edilmiştir. Kilisenin de bu zindanın üstüne inşa edildiği belirtilmektedir. Kendisinin inşa edilen kiliseye papaz olması ise oldukça enteresan bir durumdur. Kilisede bulunan üç nef Aziz İoannes, Aziz Paraskevi ve Aziz Ayazoni’ye adanmıştır.
Neden gitmeliyim? Kubbeli bir mimari ile inşa edilmiş olan Aya Yani Kilisesi, Burgazada’ya gelenler tarafından etkileyici yapısı ve tarihi ile oldukça dikkat çeken bir kilisedir.
- Adres: Burgazadası, Takımağa Meydanı Sk., 34975 Adalar/İstanbul
- Ziyaret saatleri: Kilisenin dış kısmı her zaman açık. Kilisenin iç kısmı ise 6 ve 29 Ağustos tarihleri ile pazar günleri ibadet için açılmaktadır ancak turistik ziyarete izin verilmemektedir.
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
Manastırlar
2. Hristos Manastırı
Burası neresi? Manastırın inşa edildiği eski adıyla Hristos Tepesi ve şimdiki adıyla Bayrak Tepe’de daha önce antik bir Yunan tapınağı bulunmaktaydı. Bu kalıntılar üzerine inşa edilen yapı, Burgazada’nın mutlaka görülmesi gereken tarihi yerleri arasında bulunmaktadır. Söylentiye göre manastır, Makedonya İmparatoru I. Vasil’in emriyle yapılmıştır. Manastırın 1158 tarihinde yapıldığına dair çeşitli kaynaklar bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar neticesinde manastırın bugünkü hali, 1603 yılındaki yapıya aittir.
Söylentiye göre Osmanlı zamanında IV. Murat’ın tahtta olduğu sırada manastırda ayin amacıyla yakılan ateşler halk arasında telaşa neden olmaktaydı. Padişahın da bu nedenle manastırı yıktırdığı rivayet edilmektedir. Günümüzde manastırdan geriye kilise ve iki katlı bir yapı kalmıştır. Kilisede bulunan ahşap oyma kabartmalar ve çeşitli tasvirlere yer verilen resimler oldukça ilgi çekici detaylar arasında bulunmaktadır. Manastırın önünde bulunan boşluğun ise geçmişte mezarlık olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir.
Manastır Cumhuriyet’in ilanından sonra 1928 senesinde Galata’da bulunan Sakızlı Rum Tüccarlar tarafından kapsamlı bir şekilde onarılmıştır. 1928 senesinde ise manastırın yönetimi Patrikhane’ye geçmiştir. Bizans döneminde çok önemli bir yapı olarak kabul edilen Hristos Manastırı’na Roman Diogenes başta olmak üzere pek çok ünlü imparator sürgüne gönderilmiştir.
Neden gitmeliyim? Manastır tarihi dokusuyla ziyaretçilerin çok beğendiği noktaların başında gelmektedir. Özellikle 6 Ağustos’ta Ortodoksların kutsal gün kutlamaları için toplandığı zaman tepeye giderek önemli dini bir törene de şahitlik edebilirsiniz. Bunun yanı sıra Bayrak Tepe’nin etkileyici manzarası için de bu güzel manastırın bulunduğu tepeyi ziyaret etmeniz gerektiğini belirtelim.
- Adres: Kınalıada, Kınalı Çarşı Cd. No:77, 34977 Adalar/İstanbul
- Ziyaret saatleri: Temmuz ve Ağustos ayları içinde, Cuma günleri 09.00-12.30 arasında ziyaret edilebilir.
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
3. Aya Yorgi Karibi Manastırı
Burası neresi? Manastır, 1728 senesinde yapılmıştır ancak 1741 senesinde çıkan yangından bu güzel manastır da nasibini almış ve 1879 senesinde tadilat görmüştür. Tadilat, Simeon Sinyosoğlu isimli bağışçının destekleriyle gerçekleşmiştir. Bizans mimarisinin etkisiyle inşa edilmiş olan manastır, birçok manastırda görülen Yunan-Haç planına göre yapılmıştır. Ana kapıdan girdikten sonra manastırın zemin katına çıkılmaktadır. Buradaki merdivenlerden inilerek ise yurt kısmına gidilebilmektedir. Günümüzde manastırın bakımı ve kontrolü ile Yeorgios Guller isimli kişi ilgilenmektedir ve bu kişi adanın meşhur simalarından biridir.
Neden gitmeliyim? Aya Yorgi Manastırı, Burgazada’daki önemli tarihi eserler arasında bulunuyor ve ziyaretçilerden yoğun ilgi görmektedir. İskelede indikten sonra doğuya doğru 850 metrelik kısa bir yürüyüşle ulaşılabiliyor olması da manastırı ziyaretçiler için kolay bir hedef yapmaktadır.
- Adres: Burgazadası, Gönüllü Cd. No:57, 34975 Adalar/İstanbul
- Ziyaret saatleri: Kilise pazar günleri 10.00-12.00 saatleri arasında ayin için açılmaktadır.
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
Müzeler
4. Sait Faik MÜzesi
Burası neresi? Burgazada’daki gezilecek yerler hakkında konuşuyorsak Sait Faik Müzesi’nden bahsetmeden asla olmazdı. Sait Faik, şüphesiz Türk Edebiyatı için mihenk taşı sayılabilecek sanatçılarımızdan birisidir. 1938 senesinde müzenin olduğu köşkü satın alan ünlü öykü yazarı, burada yaşamaya başlamıştır. Adalara hayran olan yazar, bunu kitaplarına yansıtmış ve çok defa Prens Adaları’na öykülerinde de yer vermiştir. Hatta yazmış olduğu 19 öyküden 16 tanesi Burgazada’da geçmektedir.
Yazarın vefatının ardından müze olarak hizmet vermeye başlayan bina, ilk olarak 22 Ağustos 1959 senesinde ziyaretçilerini ağırlamaya başlamıştır. Müze, 1964 senesinde Darüşşafaka Cemiyeti’nin sorumluluğuna geçmiştir. Cemiyet, 2009 senesinde çeşitli güçlendirme çalışmalarıyla yenilenerek 11 Mayıs 2013 tarihinde yeniden ziyaretçilerini ağırlamaya başlamıştır.
Neden gitmeliyim? Müzede ziyaretçiler bu muhteşem yazarın hayatına tanıklık etme ve ona ait şahsi eşya, fotoğraf, belge ve çeşitli nesneleri inceleme fırsatı bulabilmektedir. Müze bodrum kat, zemin kat ve 2 kat olmak üzere toplamda 4 kattan oluşmaktadır. Bodrum katta okuma salonu, giriş katta misafir ve yemek odası bulunmaktadır. Birinci katta yatak odası ve kütüphane, ikinci kata gelindiğinde ise mektup odası ziyaretçileri karşılamaktadır. Dileyen ziyaretçiler yapını çatı kısmına çıkarak muazzam deniz manzarasını seyrederek gezisini bitirebilir. Bu nedenle Burgazada gezisi sırasında mutlaka bu güzel müzeye zaman ayırmanızı ve önemli yazarı daha yakından tanımanızı tavsiye ediyoruz.
- Adres: Bahçelievler Merkez, burgazada, Çayır Sk. No:15, 34975 Adalar/İstanbul
- Telefon: 0216 381 20 60
- Ziyaret saatleri: Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri 10.30-17.00. Resmi tatil ve bayramlarda müze ziyarete kapalıdır.
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Web sitesi
- Yol tarifi al >
5. Burgazada Camii
Burası neresi? Burgazada Camii, adada bulunan tek cami olma özelliğini taşımaktadır. Bu nedenle cami ziyaret etmeyi seviyorsanız ya da ibadet . etmek istiyorsanız adada uğramanız gereken öncelikli yer burası olacaktır. Cami, Gezenti Caddesi’nde bulunmaktadır ve 1953 senesinde İstanbul’un Fethi’nin 500. yılı şerefine mimar Burhan Ongun tarafından tamamlanmıştır. Caminin tamamlanmasından Caminin minaresinin kendisinden önce yıl sonra ise ibadete açılmıştır. bitirilmesi ise inşaata dair ilginç detaylardan biridir. Cami günümüzde ibadete açık olarak ziyaret edilebilmektedir.
- Adres: Burgazadası, Gezinti Yolu Cd. No:29, 34975 Adalar/İstanbul
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
Sizin de Burgazada’da kesinlikle görülmesi gereken tarihi yerler hakkında söyleyecekleriniz varsa düşüncelerinizi bizlere yorum kısmından yazabilirsiniz.