Suudi Arabistan’ın En İlginç 30 Tarihi Noktası

İslamiyetin merkezi sayılan Suudi Arabistan etkileyici tarihi ve dini noktaları ile her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Suudi Arabistan Tarihi Yerler

Camiler ve Dini Yerler

1. Mescid-i Nebevi, Medine

Mescid-i Nebevi

Mescid-i Nebevi, Hz. Muhammed(S.A.V), Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer’in mezarının da bulunduğu, Medine’de inşa edilen ikinci camidir. Rivayete göre peygamberin devesinin çöktüğü yere inşa edilmiştir. Burası İslamiyetin en kutsal yerlerinden biri olarak kabul edilmekte ve hac vazifesi için gelen hacı adayları tarafından mutlaka ziyaret edilmektedir.

2. Masjid Quba, Medine

Masjid Qubaa

Parlayan beyaz minareleri ile Kuba Mescidi, Suudi Arabistan camileri arasında en fazla ziyaret edilen yerlerden biridir. Peygamber efendimizin de mescid inşasında bizzat çalıştığı rivayet edilmektedir. 20 binden fazla ziyaretçinin aynı anda ziyaret edebildiği bu mescid, dünyanın ilk camilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Caminin 4 minaresi ve 56 tane kubbesi mimari anlamda dikkat çeken özelliklerdendir.

3. Kabe, Mekke

Kabe

İslam dininin en önemli kutsal yeri sayılan Kabe, Mescid-i Haram’da bulunmaktadır. Hac görevini yerine getiren Müslümanlar için Kabe’yi tavaf etmek farz görevlerden birisi olarak kabul edilmektedir. Eğer Hac için olmasa bile bu kutsal şehri ziyaret ettiyseniz sizin için “Suudi Arabistan’ın tarihi yerleri nelerdir?” sorusunun ilk cevaplarından biri şüphesiz Kabe olacaktır.

4. Mescidi AL – Qiblatain, Medine

Mescidi AL - Qiblatain

Kıblenin yönünün bu camide Hz. Muhammed (S.A.V) tarafından değiştirildiği rivayet edilmektedir. Bu yönüyle İslam dini için çok önemli bir ziyaret noktası olan Mescidi AL – Qiblatain günün her saati Müslümanlar tarafından çok fazla ziyaret edilen Suudi Arabistan’ın ünlü tarihi yerleri arasında bulunmaktadır.

5. Al Rajhi Grand Mosque, Riyad

Al Rajhi Grand Mosque
Al Rajhi Grand Mosque

Al Rajhi Grand Mosque, Riyad’daki en önemli ve mimari açıdan değerli camilerden biridir. Cuma namazı gibi daha yoğun bir katılımın sağlandığı ibadetlerde camide etkileyici bir kalabalık toplanmaktadır.

6. Arafat Dağı, Mekke

Arafat

Mekke’nin 20 km. güneydoğusunda yer alan Arafat Dağı, Müslümanlar için çok önemli noktalardan biridir. Burada Hz. Muhammed’in (S.A.V) Veda Hutbesi’ni yaptığı söylenmektedir. Burasının ayrıca Adem ile Havva’nın Cennet’ten düştüklerinde yeryüzüne indikleri yer olduğu da rivayet edilmektedir.

7. Joatha Mosque, Al Ahsa

Joatha Mosque

Al Ahsa konumunda bulunan bu mütevazı ve huzur kokan camiyi de mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler listenize dahil etmenizi tavsiye ediyoruz.

8. Ebu Bekir Mescidi, Medine

Ebubekir Mescidi

Medine’de bulunan Ebu Bekir Mescidi de gene Suudi Arabistan’da en çok ziyaret edilen meşhur tarihi ve dini yerler arasında bulunmaktadır.

9. King Khalid Grand Mosque, Riyad

King Khalid Grand Mosque
King Khalid Grand Mosque

Bembeyaz görünümü ile oldukça mistik bir havaya sahip olan King Khalid Grand Mosque, ziyaret edenleri kendisine hayran bırakan ve Suudi Arabistan tarihi yerler listesinde mutlaka bulunması gereken yerlerden biri.

10. Hz. Muhammed’in (S.A.V) Mezarı, Medine

MS 632 yılında ölen Hz. Muhammed (S.A.V), Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer’in de mezarının bulunduğu yere defnedilmiştir. Burası, her yıl İslamiyete gönül veren milyonlarca Müslüman tarafından ziyaret edilmektedir.

11. Al Rahma Mosque, Cidde

Al Rahma Mosque

“Yüzen Camii” olarak da bilinen Al Rahma Mosque, Cidde’nin en bilinen ve hayli fazla ziyaret edilen yerlerinin başında gelmektedir. Burası ruhani atmosferinin yanı sıra etkileyici Kızıldeniz manzarası ile de dikkat çekmektedir.

12. Uhud Dağı, Medine

Uhud Dağı

İslam tarihi içinde önemli bir yere sahip olan Uhud Dağı, İslamiyeti yaymak adına gerçekleştirilen Uhud Savaşı’na sahne olmuştur. Okçuların savaşın bittiğini düşünerek siper aldıkları yerden ayrılması nedeniyle savaşta 70 Müslüman şehit olmuştur. Dağda okçuların konumlandığı Jabal Rumah buranın en çok ziyaret edilen noktalarından biridir.

13. Hassan Enany Mosque, Cidde

Hassan Enany Mosque

1985 yılında yapımı tamamlanan Hassan Enany Mosque, Kral Çeşmesi’ne çok yakındır. 3 yılda tamamlanan caminin en dikkat çeken noktası ise basık bir şekilde tasarlanmış kubbesidir.

14. Al-Baqi Cemetery​, Medine

Al-Baqi Cemetery

Müslümanların Medine’deki ilk mezarlığı olan Al-Baqi Cemetery​, Mescid-i Nebevi’ye çok yakındır. Burada İslamiyetin ilk dönemlerinde şehit olmuş ya da vefat etmiş birçok Müslüman defnedilmiştir. Manevi anlamda yükse bir değere sahip olan bu mezarlık da ziyaret edilmesi gereken Suudi Arabistan tarihi yerler arasında bulunmaktadır.

Kaleler ve Antik Şehir Kalıntıları

15. Masmak Kalesi, Riyad

Masmak Kalesi
Masmak Kalesi

Suudi Arabistan’ın kurucusu Ibn Saud’un 1902’de fethettiği yer olarak bilinen Masmak Kalesi, şehrin tarihini yakından tanımak için mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Tarihi kalenin 1865 yılında kilden ve tuğladan inşa edildiği tahmin edilmektedir.

16. Al-Balad, Cidde

Al-Balad

Cidde’nin tarihi merkezinde yer alan Al-Balad, 7. yüzyılın büyüleyici mimari labirenti olarak bir dünya mirası olarak kabul edilmektedir. Daha önce şehrin merkezi olan ilçe, günümüzde turistlerin şehre geldiğinde en fazla ziyaret ettikleri ve zaman geçirdikleri yerlerin başında gelmektedir.

17. Diriyah, Riyad

Diriyah

Suudi Arabistan’ın ilk başkenti olma görevini üstlenen Diriyah, günümüzde Riyad’da gelenlerin mutlaka görmesi gereken en popüler yerler arasında bulunmaktadır. Çamurdan yapılmış bir çok yapının bulunduğu bu antik bölgenin geçmişi 17. yüzyıla kadar dayanmaktadır.

18. Mada’in Saleh​, Medine

Mada'in Saleh​

Suudi Arabistan tarihi yerler listesine dahil ettiğimiz Mada’in Saleh​, Medine’deki en önemli antik kentler listesinde de ilk sıralarda yer almaktadır.

19. Mescid-i Taneem, Medine

Taneem Mosque

Umre ibadetini yerine getirmek isteyenlerin mutlaka uğradığı ve abdest aldığı Mescid-i Taneem, Medine’de mutlaka görülmesi gereken tarihi ziyaret noktalarından biridir.

Müzeler

20. Royal Saudi Air Force Museum, Riyad

29 Ocak 1999 yılında ziyarete açılan müze, ülkenin hava tarihi ile ilgili önemli ip uçlarını ziyaretçileriyle paylaşmaktadır. Burası, Suudi Arabistan’ın en büyük müzelerinden biri olarak kabul edilmektedir.

21. Abdul Raouf Khalil Museum, Cidde

Abdul Raouf Khalil Museum

2500 yıl gibi köklü bir tarihe sahip ola Cidde hakkında önemli bilgiler edinmeyi amaçlayanlar için burası Suudi Arabistan’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Ziyaret Saatleri: Her gün 08:00-21:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Giriş Ücreti: 50 SAR (Yaklaşık olarak 78,5 ₺)

22. Bait Al Balad, Cidde

Bait Al Balad

20. yüzyılın başlarında İngiliz sömürgesi için değerlendirilen bu yapı, günümüzde Cidde tarihi ile ilgili çok önemli belgelerin sergilendiği bir yer olarak hizmet etmektedir. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de dahil edilen yapıdaki Arap mimari esintileri büyük dikkat çekmektedir.

23. Darat Safeya Binzagr, Cidde

Darat Safeya Binzagr

Burası tarihi bir yer olmasa da Arap sanatı ile tanışmanıza vesile olacak harika bir sergi. 2000 yılında açılan Darat Safeya Binzagr, oldukça ilgi çekici sergilerle sanatseverleri buluşturmaya devam ediyor.

Ziyaret Saatleri: Cuma günü kapalı olan müze, diğer günler 10:30-20:30 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Müze 13:30-17:30 saatleri arasında ziyarete kapalıdır.

24. Allah Names Museum, Medine

Allah Names Museum

Müzede ziyaretçiler Allah’ın 99 isminin olduğu tabloları ve dijital sunuları inceleme fırsatı bulmaktadır. Oldukça etkileyici bir müze olan Allah Names Museum, Suudi Arabistan’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü 08:30-21:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir ancak müze cuma günleri 16:00’dan sonra ziyaret edilebilmektedir.

Giriş Ücreti: Müzeyi ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

25. Dar AL-Madinah Museum​, Medine

Dar AL-Madinah Museum​

Medine’de kurulan ilk müze olan Dar AL-Madinah Museum​, çeşitli tasvirlerle zenginleştirilen sergiler sayesinde ziyaretçilerin kentin geçmişine keyifli bir yolculuk yapmasına olanak tanımaktadır. 2011 yılında ziyaretçilerini kabul etmeye başlayan müze her yıl pek çok ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

Diğer Tarihi Yerler

26. Deerah Souq, Riyad

Deerah Souq
Deerah Souq

Ülkenin tarihi alışveriş kültürünü yakından gözlemlemeyi planlıyorsanız Riyad’da bulunan bu keyifli antik pazarı da listenize kesinlikle dahil etmelisiniz. Özellikle tarihi anlamda değerli nesneleri bulabileceğiniz pazar alışveriş esnasında pazarlık yapmayı da ihmal etmeyin.

27. Murabba Palace, Riyad

Murabba Palace

Suudi Arabistan tarihi hakkında bir yazı ele alıyorsanız, Riyad’da bulunan Murabba Palace’tan mutlaka bahsetmeniz gerekiyor. Kral Abdulaziz’in ailesi ve misafirleri için 1938 yılında inşa edilen saray, 1953 yılına kadar bu göreve hizmet etmiş ve ardından krala ve kraliyete ait eşyaların ve belgelerin sergilendiği bir sergi olarak hizmet etmeye başlamıştır.

28. King Fahd Fountain, Cidde

King Fahd Fountain

1983 yılında inşa edilmiş olan King Fahd Fountain, 312 metreye kadar yükselebilmesiyle dünyanın en yüksek çeşmelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Suudi Arabistan tarihi yerler listesine mutlaka eklenmesi gereken bu çeşme, etkileyici görünümü ile de insanı kendisine hayran bırakmaktadır.

29. Cidde Deniz Feneri, Cidde

Cidde Denizfeneri

Cidde Deniz Feneri, 1990 yılında 436 fit yüksekliğinde inşa edilmiştir. Bu yüksekliği ile dünyanın en yükseklerinden biri olmayı başaran fener, aynı zamanda bir kontrol noktası olarak da hizmet etmektedir. Biz de bu özel deniz fenerini Suudi Arabistan tarihi yerler listemize dahil etmenin uygun olacağını düşündük.

30. King Fahd Printer of Quran​, Medine

King Fahd Printer of Quran​

Kuran-ı Kerim’in basılarak çoğaltıldığı en önemli mekanlardan olan King Fahd Printer of Quran​, baskı sürecini merak edenlerin görmesi gereken bir yer. Burada dilerseniz rehberli turlara da katılabilirsiniz fakat bayanların baskı alanına girmesine müsaade edilmediğini de belirtmemiz gerekiyor.

Hazırlamış olduğumuz Suudi Arabistan tarihi yerler listemize dahil edilmesini istediğiniz tarihi duraklar varsa bunları bizimle yorum kısmından hemen paylaşabilirsiniz. 

*Suudi Arabistan hakkında yazdığımız bütün yazılar için sizi Suudi Arabistan gezi rehberi sayfamızı incelemeye davet ediyoruz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin