Boğazın İncisi Rumeli Hisarı Hakkında Bilgiler

1- Rumeli Hisarı Hakkında Genel Bilgiler

Sarıyer ilçesi sınırları içinde bulunan Rumeli Hisarı muhteşem manzarası ve etkileyici mimarisi ile şehre gelenleri büyüleyen en önemli yapıların başında gelmektedir.

Rumeli Hisarı tarihi açıdan da büyük öneme sahiptir. İstanbul’un fethi esnasında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan hisar, yapılış amacı göz önünde bulundurulduğunda fethin başarıyla tamamlanmasında büyük rol sahibi olmuştur. Hisarın aynı zamanda yeniçerilerin cezalandırılmasında ve esir elçilerin hapsedilmesinde kullanıldığı ifade edilmektedir.

Komşusu Anadolu Hisarı’nın tam karşısına boğazın en dar noktasında konumlandırılan hisar sayesinde fetih sırasında Bizans’a kuzeyden gelecek yardımların önüne geçilmiş ve zafere ulaşmada katkı sağlanmıştır. Hisarın tamamlanması kimi kaynaklara göre 139 gün sürerken kimi kaynaklarda ise bu süre 4 ay olarak belirtilmektedir.

3 adet kuleden oluşan hisarın kulelerine sorumlu paşaların ismi verilmiştir. Bu kuleler Zağanos Paşa, Halil Paşa ve Saruca Paşa isimleri anılmıştır. Hisarda aynı zamanda çeşitli boyutlarda 13 adet burç bulunmaktadır. Hisara girişler Dağ, Dizdar, Hisarpeçe ve Sel  ismi verilen 4 ana kapıdan ve Mezarlık isimli tali kapıdan sağlanmaktadır.

Yapımı esnasında yaklaşık 3 bin kişinin 24 saat çaba harcadığı hisarın projesi ise Fatih Sultan Mehmet’in bizzat kendisi tarafından çizilmiştir. Bütün bu özellikleriyle Rumeli Hisarı İstanbul’un gezilecek tarihi yerleri arasında ayrı bir öneme sahiptir. 30 dönümlük bir alanı kaplayan hisar Boğazkesen, Yenice Hisar ve Kulle-i Cedide gibi farklı isimlerle de anılmaktadır.

2- Boğazın İncisi Rumeli Hisarı

1918 ve 1953 yıllarında onarımdan geçirilen hisar günümüzde müze olarak hizmet vermekte olup İstanbul’un müzeleri arasında önemli bir konuma sahiptir. Muhteşem bir boğaz manzarası ile sizi karşılayan bahçede pek çok top, gülle gibi savaş malzemeleri sergilenmektedir. Bahçede aynı zamanda Boğaz’ın gemilere kapatılması esnasında kullanılan zincirin bir parçası olduğu söylenen bir zincir parçası da bulunmaktadır. Bunun yanı sıra çeşitli konser ve kutlamalara da ev sahipliği yapan hisar İstanbul’un kültürel alandaki önemli noktalarından biri olarak da hizmet vermektedir. İstanbul’da özellikle yaz döneminde bulunduğunuz takdirde hisarda gerçekleştirilen konserlere katılmanızı tavsiye ediyoruz 😉

Rumeli Hisarı aynı zamanda yemek yemek ve kahvaltı yapmak için de gidebileceğiniz boğaz manzaralı en güzel yerlerin başında geliyor. Burada bulunan birbirinden nezih ve kaliteli mekanlarda midenizi şenlendirirken manzaranın tadını çıkarma fırsatını yakalayabilirsiniz. Gittiğiniz mekanlarla ilgili önerilerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın 🙂

3- Rumeli Hisarı Giriş Ücreti

Hisar çarşamba günleri dışında haftanın her günü ziyaret edilebilmektedir. Müzekartı olanların ek ücret ödemediği hisarı kartı olmayanların ziyaret etmek için 10₺ ödemesi gerekmektedir.

Hisar içinde bulunan Hisarlar Müzesi 3 Ekim-14 Nisan tarihleri arasında 09:00-17:00 saatleri arasında; 15 Nisan-2 Ekim tarihleri arasında ise 09:00-19:00 saatleri arasında ziyarete açık bulunmaktadır.

4- Rumeli Hisarı Nerede? Nasıl Gidilir?

Hisar İstanbul’un merkezi ve bolca ziyaretçi alan Sarıyer ilçesinde Yahya Kemal Caddesi üzerinde yer almaktadır. Buraya ulaşım ise oldukça kolay ve zahmetsizce gerçekleştirilebilmektedir. Müzeye eğer otobüsle gelmek isterseniz Rumeli Hisarı otobüs durağı, Aşiyan otobüs durağı, Rumeli hisar üstü otobüs durağı seçeneklerinden birinde inerek kolay bir şekilde hisara ulaşabilirsiniz.

Hisarın bulunduğu noktaya otobüs dışında metro ile de gelmeniz mümkün. M6 metro hattını kullanarak Boğaziçi ve Etiler duraklarında inerek ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Kendi aracınızla gelmek ya da hisarın konumunu tam olarak görmek isterseniz paylaştığınız haritadan faydalanabilirsiniz.

Bu arada İstanbul’a gelmişken Rumeli Hisarı ile yetinmeyi düşünmüyorsanız İstanbul gezilecek yerler listemizdeki yerleri inceleyerek şehrin altını üstüne getirebilir, yorucu ama çok eğlenceli bir tatil yapabilirsiniz 🙂 İçeriklerimizin takipçilerimiz için daha faydalı olmasını isterseniz de gezdiğiniz yerlerle ilgili yorum kısmından bizimle paylaşımda bulunabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin