Fotoğraflarıyla Birlikte Billund’da Gezilecek 16 Yer

Jutland’ın merkezinde yer alan Billund, büyük hikayesiyle oldukça iddialı bir şehir. Ne de olsa LEGO’nun doğum yerinden ve orjinal fabrikalarının bulunduğu yerden bahsediyoruz.

Çoğu insanın Billund’da eğlence parkı anlayışına hayran kalacağından eminiz. Gezi alanınızı genişlettiğinizde koşu parkurları, açıkhava müzeleri ve hayvanat bahçesini göreceksiniz. Günlük gezilerde kırsal kesimler veya kıyılardaki heyecan verici yerleşim yerleri iyi seçenektir. Tüm bunları ince eleyip sık dokuyarak Billund gezilecek yerler yazımızda bir araya getirdik.

Legoland

Legoland

Dünyanın ilk Legoland‘ı olan bu cazibe merkezi, yaklaşık yarım yüzyıldır daha da güçleniyor. Ülke çapında en çok ziyaretçisi olan yerlerin başındadır. Burada, Özgürlük Heykeli ve Akropolis gibi tarihi mirasların lego versiyonlarını göreceksiniz. Dolayısıyla eğlenceli ve renkli bir yer olduğunu söyleyebiliriz. Billund gezilecek yerler listenizde mutlaka olmalı 🙂

Kongernes Jelling – Vikinglerin Evi

Kongernes Jelling - Vikinglerin Evi

Danimarka Ulusal Müzesi‘nin bir parçası olan Kongernes Jelling, UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır. 10. yüzyılda Kral Harald Bluetooth’un yaptırdığı Viking Anıtı turistik gezilerin ana nedenidir.

Burada, büyük taşlara oyulmuş şekilde Harald’ın Danimarka’yı ve Norveç’i nasıl ele geçirdiği, Hristiyanlığı nasıl yaydığı anlatılmış. Pagan inancından tek tanrılı dinlere geçiş evreleri de işaret edilmiş.

Givskud Hayvanat Bahçesi

Givskud Hayvanat Bahçesi

Givskud’a hayvanat bahçesi ve safari parkı diyebiliriz. Legoland’den yola çıkarsanız kısa mesafede buraya gelebilirsiniz. Kendi arabanız varsa gergedan, antilop, aslan, zürafa, zebra gibi hayvanların güzel fotoğraflarını yakalarsınız.

Bünyesinde bulundurduğu çeşitlilik ile Givskud Hayvanay Bahçesi, Kuzey Avrupa‘daki en büyük hayvanat bahçelerinden biridir. Bu arada arabanız yoksa üzülmeyin. Safari turlarına katılıp aynı macerayı yaşayabilirsiniz.

Vandel Bunker-Museum

Vandel Bunker-Museum

Billund yolundan on dakika mesafededir. 1943’te inşa edilen yerde Alman askeri havalimanı vardı. O yıllarda inşaatın devam edebilmesi için 800 vatandaş bölgeden zorla çıkarılmıştır.

Savaş bittikten sonra Danimarka ordusu ve polisi bu havaalanını kullanmaya devam etti. 2003’e kadar aktif kullanılan alanda sığınak dışında pek bir şey kalmamıştır.

Vandal Bunker Müzesi’nde savaş zamanından günümüze gelen hatıra parçalarıyla karşılaşacaksınız ve savaşın Danimarka üzerindeki etkisi hakkında bazı bilgiler edineceksiniz.

Skulpturpark

Skulpturpark

Billund ile Legoland arasında yer alan Skulpturpark, 1.3 kilometre uzunluğundaki modern heykel parçaları ile süslenmiş doğa parkurudur. Yürüyüşü tamamlamak yaklaşık yarım saat sürüyor.

Fotoğraf çekimleri içinde uygun noktalar var. Danimarka’nın en önemli heykeltıraşları 18 adet heykeli burada sergilenmesi yapmış. Yol boyunca tezgahlar da göreceksiniz. Yaz aylarında öğle yemeğinizi buradan alıp göl kenarında afiyetle yiyebilirsiniz.

Lalandia Billund

Lalandia Billund

2009 yılında açılan eğlence ve aktivite kompleksidir. Yaz aylarında tatile gelirseniz ve yanınızda çocuk varsa, İskandinavya’nın en büyük su parkı olan Aquadome’a gitmek isteyecektir. Yetişkinler masaj, sauna ve spada vakit geçirirken, gençler havuzda, kayak pistinde, bowling salonunda gününü gün edebilir.

Museumsgaarden Karensminde

Karensminde, 18. ve 19. yüzyıldan kalma tarihi bir çiftliktir. Çiftlikte işlerin nasıl yürütüldüğünü daha iyi anlayabilirsiniz. Koyun, keçi, tavuk, at, domuz gibi hayvanların bakımını yapmak isterseniz izin almanız yeterli 🙂

Grindsted Kirke

Grindsted Kirke

Yerel tatil bölgeleri bazen çok gürültülü olabiliyor. Bu kilise, kırsal kesimlerde hâlâ sessiz yerler olduğunun ispatı. 1100’lü yıllardan kalan temelin üzerine zaman zaman eklemeler yapılmıştır. Örneğin kilise kulesi 1920’de eklenmiş. Yüzlerce yıllık iç mekana bakıp kendinizi sakin atmosferin kollarına bırakın.

Lego Factory Tour

Lego Factory Tour

Billund gezinizi öyle bir ayarlamalısınız ki, Lego Fabrikası‘nı da ziyaret edebilesiniz. Çünkü rezervasyonlar aylar öncesinden yapılıyor. Yoğun katılımla geçen turlarda mini figürlerin nasıl tasarlandığı ve üretildiği anlatılıyor. Daha sonra Ole Kirk Kristiansen’in evini ziyaret ederseniz 1930’lara dayanan LEGO setlerini görebilirsiniz.

LEGO hayranıysanız, tur sonunda bir LEGO setinin nasıl meydana geldiğini tamamen öğreniyorsunuz. Gezinizin sonunda Kjeld Kirk Kristiansen’in (kurucunun torunu) özel tasarımını taşıyan LEGO hediyesi almaya hak kazanıyorsunuz.

Vorbasse Market

Yılın 29 haftasının perşembe, cuma ve cumartesi günleri Vorbasse’de büyük bir buluşma düzenlenir. İlk kez 1730’da açılan pazar, Danimarka’nın en büyük pazarıydı ve yılda sadece bir kere iş yapıyordu.

Burada geleneksel olarak at ticareti yapılırdı. Aynı şey bugün de geçerli. Yüzlerce at Vorbasse’de yeni sahiplerini buluyor. Pazar yerinde 200 hayvan yetiştiricisi ve onlarca bayi bulunur. Bir taraftan ticari işler devam ederken, birden mis gibi yemek kokuları sarar her tarafı. Ardından canlı müziğin başlaması ile adeta bir panayır havası oluşur.

Vejle

Vejle

Vejle dağlık bir coğrafi yapıya sahip. Ormanlar ve tepelerle çevrili kasaba özellikle hafta sonları yoğun oluyor. Alışveriş yapan insanlarla tanışıp, güzel bir yerde öğlen kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Yerel halktan alışverişin ipuçlarını da öğrenmeniz mümkün 🙂

Kolding

Kolding

Billund’un merkezinden yarım saat güneydoğuya gittiğinizde Kolding’e girmiş oluyorsunuz. Kent merkezinin eteklerinde eski kraliyet kalesi Koldingdus bulunur.

Kraliyet kalesi 1200’lü yıllarda I. Christoffer tarafından yaptırılmıştır. Ancak gördüğünüz yapı 15. yüzyılda III. Christoffer zamanından kalmadır.

Orta Çağ boyunca Danimarka’nın askeri seferleri bu kaleden başlatılırdı. 21. yüzyıla gelindiğinde ise, Kral Dördüncü Christian kalenin içini düzenleyerek müze haline getirmiş.

Fredericia

Fredericia

Kasabanın adı Kral Üçüncü Frederick’ten alınmış. Bir dönem Danimarka’nın başkenti olarak kabul edilmiştir. 30 Yıl Savaşları’nın karışıklığından sonra Dördüncü Frederick, güçlü bir askeri kaleye ihtiyaç duyduğunu anladı.

Sonuç olarak 1650’de sıfırdan inşa edilen Fredericia, mükemmele yakın bir savunma sistemi ile yeniden yükseldi. Burçlar, duvarlar, hendekler şehrin parçası oldu. Aradan yıllar geçmesine rağmen fazla değişmedi.

Varde

Jutland Yarımadası, deniz manzaralarını mükemmelleştiren bir doğallığa sahip. Burada bulunan Varde, küçük bir pazar kentidir. Esbjerg’e kadar uzanan kıyılar, askeri tarihle ilgilenenleri büyüleyecektir.

Huset Olhom

Huset Olhom

Modayı yakından takip ediyor ve geleneksel çizgileri merak ediyorsanız, hazır Billund’a kadar gelmişken Hıset Olhom Müzesi’ni de görmelisiniz. Bronz Çağı’ndan günümüze kadar Danimarka’da tekstil ve el sanatları önemli bir yer tutmuştur. Renkli ürünleri gördükten sonra yakınlarda bulunan kafe ve restoranlarda gezinize ara verip yerel lezzetleri tadabilirsiniz.

Karensminde Tarım Müzesi

Billund’dan 20 dakika uzaklıkta bulunan Karensminde, 18. ve 19. yüzyıllarda ülkenin tarım yükünü neredeyse tek başına sırtlıyordu. Geçmişte tarımcılığın nasıl yapıldığını canlı canlı görmek isterseniz buraya gelebilirsiniz. Toprakla ve hayvanlarla haşır neşir biriyseniz, izin alarak yapılan işlere ortak olabilirsiniz 🙂

*Billund’da LEGO Fabrikası ve LEGO Turları turistlerde büyük bir hayranlık uyandırıyor. Danimarka’da bir şehir gezmek isterseniz Billund’u göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz. Kapsamlı ve incelemesi kolay olan müzeler Danimarka ve çevresine dair tatmin edici bilgiler veriyor.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin