Bangladeş’te Ne Yenir? | Bangladeş’in 20 Meşhur Yemeği

Özellikle sokak yemekleri ile nam yapmış olan Bangladeş, otantik lezzetler peşinde koşanlar tarafından çok fazla tercih edilen yerler arasında bulunuyor.

Bangladeş’te Ne Yenir? Ne İçilir?

Bangladeş yemekleri genellikle bol baharatlı yapılmaktadır. Bunda ülke mutfağının Hint mutfağından çok fazla etkilenmesinin etkisi çok büyük. Aynı zamanda yemeklerde birçoğunun şifalı olduğuna inanılan çeşitli otlar da kendine önemli bir yer bulmaktadır. Bu mutfağa ait bir diğer şey ise mercimek ve pirinç gibi bakliyatların çok fazla tüketiliyor olması. Bu nedenle ülke genelinde çok farklı pilav türlerini görebilirsiniz. Hazırladığımız “Bangladeş’te ne yenir? Ne içilir?” yazımızda da bu pilav türlerinden bazılarına yer verdik.

Arsenik içeren musluk suları sağlık açısından riskli olduğundan ülke genelinde kapalı ve paketli suları tercih etmeniz gerekiyor. Ülkede bolca karşılaşacağınız sokak satıcıları da hijyen konusunda pek güven vermediği için temizliğinden emin olmadığınız yerlerde bir şeyler yeyip içmemeniz faydalı olacaktır. Alkol olayına da değinecek olursak ülke Müslüman bir ülke olduğundan alkol içme konusunda çok rahat davranamayacağınızı belirtelim.

Biraz da şehirdeki fiyatlardan bahsedelim isterseniz. Bangladeş yemek fiyatları ülkedeki tıpkı diğer şeyler gibi size oldukça uygun gelecek. Hele bir de yeme içme için sokak satıcılarını tercih etme cesaretiniz varsa çok uygun fiyatlara karnınızı doyurabilirsiniz.

Genel bilgileri paylaştığımıza göre şimdi Bangladeş’te ne yenir sorusunun cevaplarını listeleyebiliriz;

1. Biryani

Bangladeş'te ne yenir
Biryani

Bengal bölgesinde yaygın olarak yapılan bir pilav türü olan biryani, Bangladeş yemekleri arasında çok önemli bir yere sahiptir. Kil fırınlarda pişirilen biryani et, pilav ve patatesin tabakalar halinde birleştirilip harmanlanmasıyla pişirilmekte ve ortaya eşsiz bir pilav çıkmaktadır. Biryaniyi Bangladeş’ten ayrılmadan önce mutlaka tatmanızı öneriyoruz.

Bangladeş’te neredeyse bütün yeme içme mekanlarında biryaniyi deneme şansına sahip olabiliyorsunuz. Biz de bu mekanlardan birini öneri listemize dahil ettik;

Fakruddin

Adres: 37, South Gulshan 1Dhaka City, Bangladeş

Telefon: +880 1770-883366

İnternet Sitesi: www.fakruddin.com

2. Hilsa Balığı

Hilsa balığı
Hilsa balığı ülkede çok sevilmektedir.

Bangladeş deniz ürünleri konusunda da çok zengin bir ülkedir. Bangladeş’in popüler yemekleri arasında ise ülkede en fazla tüketilen hilsa balığı yer almaktadır. Körili ve zerdeçallı bir şekilde kısık ateşte pişirilen bu balık genellikle pilav eşliğinde servis edilmektedir. Hilsa balığının bölgede bol miktarda bulunması ve lezzetli olması bu balığı ülkenin en yaygın balıklarından biri haline getirmiştir.

Lezzetli bir hilsa balığı denemek için Dakka’da gidebileceğiniz bir restoran arıyorsanız önerimizi inceleyebilirsiniz;

Ah! Calcüta

Adres: 6. Kat, Kazi Herritage, Ev No. 49, | Yol No. 11, Blok – H, Banani , Dakka, Bangladeş

3. Dhal

Dhal
Dhal

Başta mercimek olmak üzere elde ne varsa onunla hazırlanan bir çeşit çorba olan dhal, Bangladeş’in yoksulluğundan ortaya çıkan bir yemektir. Ucuz ve doyurucu olması ise bu yemeği ülke genelinde oldukça popüler yapmaktadır.

4. Paratha

Paratha
Paratha

Mayasız hamurla yapılan bir tür gözleme olan paratha, hem yemeklerin yanında katık olarak hem de özellikle sabah kahvaltılarında gözleme olarak tüketilmektedir. Eğer yöresel bir Bangladeş kahvaltısı yapmayı planlıyorsanız o kahvaltı kesinlikle parathasız olmamalı.

5. Panta Bhat

Körili Pilav
Körili Pilav

Bir gece önceden suya yatırılan pirinçler ertesi gün tuz, biber ve soğan ile servis edilerek kahvaltı olarak tüketilmektedir. Ülkede çiftçilerin ve işçilerin çok fazla tercih ettiği Bangladeş yemekleri arasında bulunan panta bhat besleyiciliği ile ön plana çıkmaktadır.

6. Chotpoti

Chotpoti
Chotpoti

Nohut, yumurta, patates ve çeşitli baharatlarla hazırlanan bir çeşit güveç olan chotpoti de Bangladeş’in meşhur yemekleri arasında bulunmaktadır. Bu yemeği ülkede neredeyse her restoranda tatma imkanına sahip olabilirsiniz.

7. Bhuna Kichuri

Bhuna Kichuri
Bhuna Kichuri

Mercimek veya pirincin çeşitli etler ve tabi ki baharatlar eşliğinde kısıt ateşte demini alarak yavaş yavaş pişirilmesiyle ortaya çıkan bhuna kichuri, özellikle öğle yemeği için “Bangladeş’te ne yenir?” diye merak edenlerin deneyebileceği tatlar arasında bulunuyor.

8. Morog Pulao

Morog Pulao
Morog Pulao

Başta da söylediğimiz gibi pirinç ve mercimek Bangladeş için çok önemli. Bu maddelerle yapılan tavuklu pilav (morog pulao) da hızlı bir şekilde günlük besin ihtiyacını karşılamak isteyenlerin tercih edebileceği bir yemek türü.

9. Körili Pilav

Körili Pilav
Körili Pilav

Köri ile harmanlanmış körili pilav da Bangladeş’in meşhur yemekleri arasında pilav türlerinden deneyebileceğiniz önemli bir yemek.

10. Izgara Tavuk

Izgara Tavuk
Izgara Tavuk

Izgara tavuk son dönemlerde Bangladeş’te çok fazla tercih edilen yemekler arasında bulunuyor. Yemek çoğunlukla mayonez ya da çeşitli salatalarla servis edilmektedir. Yanında ise naan roti ismi verilen gözlemeler getirilmektedir.

Dakka’da bu konuda güzel bir mekan önerisi arıyorsanız buyurun efendim;

Bistro-E

Adres: NE 12, North Avenue, Gulshan 2 | 1st Floor, Bay’s EdgewaterDhaka City 1212, Bangladesh

Telefon: +880 1799-337700

11. Haleem

Haleem
Haleem

Başta mercimek olmak üzere çeşitli tahıllarla yapılan bu mercimek çorbası içinde zaman zaman et de konmaktadır. Yapımı oldukça basit olan bu çorba oldukça doyurucudur. 7-8 saatlik bir pişirme sürecinin sonunda macun kıvamında oldukça yoğun ve besleyici bir çorba ortaya çıkmaktadır.

12. Sheek Kabab

Sheek Kabab
Sheek Kabab

Bangladeş yemekleri içinde en sevilenlerden biri de şiş kebaptır. Bu kebabın lezzet düzeyini ise kebabın yapıldığı etin marine süresidir. Et ne kadar uzun süre marine edildiyse hazırlanan kebabın tadı da o kadar muhteşem olmaktadır.

Şiş kebap ve diğer lezzetli kebap türleri için aşağıdaki mekana uğramanızı öneriyoruz;

Kabab Ghar

Adres: Tongi Diversion Rd, Dhaka 1212, Bangladeş

Telefon: +880 1716-418129

13. Fuchka

Fuchka
Fuchka

Eğer cesaretinizi toplayıp Bangladeş sokak lezzetlerini de denemek isterseniz muhtemelen en fazla karşınıza çıkacak seçenek fuchka olacaktır. Özellikle akşamları kurulan tezgahlarda satılan bu yemek patates, nohut, soğan ve daha farklı gıdalardan oluşturulan topların pişirilmesiyle ortaya çıkmaktadır. Bol baharatla hazırlanan bu atıştırmalık topların Türk damak tadına yakın olduğunu söyleyebiliriz.

14. Mishti Doi

Mishti Doi
Mishti Doi

“Bangladeş’te ne yenir? Ne içilir?” listemizde şimdiye kadar hep ülkenin yemeklerine yer verdik. Şimdi ise size ülkede en yaygın olarak tüketilen tatlılarından biri olan mishti doiden bahsetmek istiyoruz:

Süt ve şekerden yapılan bu içecek yapımı nedeniyle yoğurttan bir miktar ayrılmaktadır. Süt kaynatılarak yoğun bir kıvam almakta ve şekerle tatlandırılmaktadır. Bu lezzet özellikle öğlen ya da akşam yemeklerinden sonra ferahlatıcı ve sindirime yardımcı olarak tüketilmektedir.

15. Rasmalai

Rasmalai
Rasmalai

Aslında bir Hint tatlısı olan rasmalai, artık Bangladeş’in ulusal tatlılarından biri olarak kabul edilmektedir.

Lezzetli bir rasmalai yemek isterseniz en çok tercih edilen mekanlardan biriyle ilgili bilgileri aşağıda sizinle paylaştık;

Alibaba Sweets

Adres: Hazi M.A. Gatur Square, Staff Quarter, Demra, Dhaka 1360, Bangladeş

Telefon: +880 2-8913328

16. Falooda

Bangladeş yemekleri
Falooda

Hazır ülkedeki tatlılara değinmişken devam edelim isterseniz. Falooda da Bangladeş topraklarında çok sık karışalaşacağınız tatlılardan biri. Erişte ve gül suyu tatlının ana maddesini oluşturmaktadır. Üstünde ise bir miktar dondurma ile servis edilmektedir.

Aslında bir tatlıcı olmasa da aşağıda verdiğimiz restoran falooda konusunda oldukça başarılı;

Bar B Q Tonight

Adres: Dhanmondi 27Dhaka City, Bangladeş

Telefon: +880 1763-772110

17. Borhani

Borhani
Borhani

Sırada ülkenin en yaygın tüketilen içeceklerinden olan borhanide. Çeşitli baharatlarla yoğurdun karışımından elde edilen borhani her yemeğin yanında tüketilmektedir. Bu geleneksel Bangladeş içeceğinin hazır olanları olduğu gibi ev yapımı olanları da restoranlarda servis edilebilmektedir.

18. Bhaji

Bhaji
Bhaji

Sebze ve mercimekle elde edilen baharatlı karışım yağda kızartılarak yemeye hazır hale getirilir. Ortaya çıkan bhaji isimli bu atıştırmalık lezzeti restoranlarda deneyebileceğiniz gibi sokak satıcılarında da bulabilirsiniz. Biz de bu kadar yaygın olarak tüketilen bir yemeği “Bangladeş’te ne yenir? ne içilir?” listesine dahil etmenin uygun olacağını düşündük.

19. Chorchori

Chorchori
Chorchori

Bangladeş yemekleri hakkında konuşurken chorchori için bir satır ayırmamak olmazdı. Bu tarz yemekler ülkemizde de bolca yapıldığından chorchorinin Türk damak tadına da hitap edeceğini düşünüyoruz. Yemek hazırlanırken patates, karnabahar, patlıcan gibi sebzeler farklı baharatlarla harmanlanarak haşlanmakta ve lezzetini kazandıktan sonra üzerine dökülen hardal sosu ile servis edilmektedir.

20. Shami Kabab

Shami Kabab
Shami kabab

Çoğunlukla sığır eti ile yapılan shami kabab, ülkemizde yapılan köfteye benzemektedir. Tabi ki diğer yemekler gibi bol baharatlar eşliğinde yapılmakta ve hamburger etine benzemektedir.

Sizin için hazırladığımız “Bangladeş’te ne yenir? Ne içilir?” listemiz burada son buluyor. Tabi sizin bu listede görmek istediğiniz başka tatlar varsa onları bize bildirdiğiniz takdirde listemize seve seve ekleyebiliriz 🙂

*Bangladeş’e geldiğinizde görmeniz gereken yerler hakkında detayları öğrenmek isterseniz sizi hemen Bangladeş’te gezilecek 10 popüler yer listemize alalım 🙂

Yorum yapın

Bizi Takip Edin