Bir ada şehri olan Bali’de çok güzel ve tarihi bina bulunuyor. Oldukça büyüleyici bir yer olmasının yanı sıra çok yüksek bir tarih ve kültür birikimine de ev sahipliği yapıyor. Hazırlamış olduğumuz Bali tarihi yerler listemizde bu zengin tarihe sahip şehrin en önemli duraklarını listeledik;
Bali tarihi hakkında; Bali’nin geçmişi Taş Devri’ne kadar uzansa da, Bali’nin tarihi zenginliğinin büyük çoğunluğu MS 1293 ile 1520 yılları arasında bölgede hüküm sürmüş olan Majapahit İmparatorluğu zamanında gelişmeye başlamıştır.
Hayam Wuruk’un önderliğindeki altın çağ, kendisinin ölümünün ardından aile içinde çıkan tartışmalar nedeniyle son bulmuştur. Krallığının yıkılmasından sonra ise başta Hindu rahipleri olmak üzere, sanatla ve ilimle uğraşan birçok insan Bali’ye yerleşmiştir. Bu da Bali’nin entelektüel yönünün gelişmesine katkı sağlamıştır.
1600’lü yılların başından itibaren Bali’ye yerleşen iki buçuk yüzyıl boyunca Endonezya içinde gelişmeye devam etmiştir. 1840 yılında ise Hollanda artık Bali üzerinde tam bir siyasi hakimiyet kurmuştur. Bununla birlikte Hollanda, yerel halkın ve kabilelerin kendine özgü dinlerini yaşamalarına müsaade etti.
1930 yılında Japonlar tarafından Hollanda hakimiyetine son verilmiş olsa da bu durum çok fazla sürmedi ve 1945 yılında Hollanda yeniden egemenliği ele geçirdi. Balili isyancılar tarafından Hollandalı güçlere karşı mücadeleler devam etmiş ve 1949 senesinde Bali, Endonezya Birleşik Devletleri’nin bir parçası olmuştur.
Bali’nin en ünlüleri; Bali tam bir tapınaklar cenneti ve burada ilginizi çekecek birçok tarihi ve dini özelliğiyle dikkat çeken tapınak bulunuyor. Tanah Lot Tapınağı, Ulu Watu Tapınağı, Ulun Danu Bratan Tapınağı bu tapınaklar arasında turistler tarafından en fazla ilgi görenlerinin başında geliyor.
Bali gezi tavsiyesi;
- Bali’de tapınaklar, ziyaretçilerin büyük zamanını alan noktaların başında geliyor ve burada görülmesi gereken birçok tapınak bulunuyor. Siz de bu tapınakları ziyaret etmeyi planlıyorsanız, herhangi bir tapınağa giderken kurallara uygun bir şekilde giyinmelisiniz. Özellikle Malaya peştamalı ile kuşak taktığınızdan emin olmalısınız.
- Bali’de para birimi olarak Endonezya Rupisi yani kısada IDR kullanılıyor. 1 Türk Lirası 2022 güncel kuru ile yaklaşık 820 IDR’ye karşılık gelmektedir. Bali gezisi sırasındaki hesabınızı bu kur üzerinden yapabilirsiniz.
Müzekart; Bali’de ekonomik bir gezi planı yapmayı düşünüyorsanız BaliPass seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Kartla ilgili detaylar için yazımızın son kısmını inceleyebilirsiniz.
Tapınaklar
1. Tanah Lot Tapınağı
Burası neresi? Denizin açıklarında dev bir kayanın üzerinde inşa edilmiş olan Tanah Lot Tapınağı, saygınlığını Bali mitolojisi ile olan güçlü bağlarından almaktadır ve Bali tapınakları içinde özel bir yere sahiptir. Kuta’nın 20 kilometre kuzeybatısında bulunan tapınağın tarihi 16. yüzyıla dayanmaktadır ve önemli bir dini figür olan Dan Hyang Nirartha tarafından kurulduğu düşünülmektedir. Tapınağın biri kuzeyden ve biri güneyden olmak üzere iki girişi bulunmaktadır.
Tapınağın Bali’yi denizden gelebilecek kötü ruhlardan koruduğu düşünülüyor ve “Luhur” kelimesi de “ilahi kökenli bir şey” anlamına geliyor. “Ulu” kelimesi ise “uç” ve “watu” kelimesi de “taş, kaya” anlamına geliyor. Tapınağın etrafında ise ormanlık bir alan bulunuyor ve bu ormanları mesken tutan maymunların, tapınağın koruyucusu olduğuna inanılıyor.
Neden gitmeliyim? Bali’de en çok fotoğraflanan yerlerden biri olan Tanah Lot Tapınağı, Kuta, Legia ve Sanur’dan her akşam pek çok turisti ağırlamaktadır. Ziyaretçiler özellikle muhteşem gün batımı manzarasını fotoğraflamak için buraya gelmektedir. Tapınağı ziyaret edenler aynı zamanda buradaki satıcılardan bölgeye özgü hediyelik eşyalardan satın alabilirler.
- Adres: Beraban, Kediri, Tabanan Regency, Bali 82121, Endonezya
- Telefon: +62 361 880361
- Ziyaret saatleri: Her gün 06.00-19.00
- Giriş ücreti: Yetişkin yerli turistler 20.000 IDR, Yabancı turistler 60.000 IDR; Çocuk yerli turistler 10.000 IDR, Yabancı çocuk turistler 30.000 IDR
- Yol tarifi al >
2. Uluwatu Tapınağı (Pura Luhur Uluwatu)
Burası neresi? Adadaki görebileceğiniz en güzel okyanus manzaralarından biri Uluwatu Tapınağı’ndan görülebiliyor. Bali’nin en kutsal altı tapınağından biri olan bu kutsal mekan, Bali’nin manevi yönünü keşfetmek için çok özel duraklardan biridir. 70 metre yüksekliğe sahip uçurumun, aslında önemli bir Hindu tanrısı olan Dewi Danu’nun taşlaşmış gemisi olduğuna inanılıyor.
Denizin kıyısında köpüren dalgaların üstünde yükselen Uluwatu Tapınağı, ilk olarak küçük bir ibadethane şeklinde bir Cava bilgesi tarafından 11. yüzyılda inşa edilmiş ve daha sonra genişletilerek günümüzdeki haline ulaşmıştır. Kuta’dan 25 kilometre uzaklıkta bulunan Uluwatu Tapınağı’nın bulunduğu nokta Bali’deki en önemli sörf noktalarından biri olması nedeniyle de dikkat çekiyor. Tapınağın bulunduğu konuma uzun yıllar halkın ulaşması oldukça zordu ve 1983 yılından itibaren insanlar buraya daha kolay bir şekilde gelerek antik kalıntıları inceleme şansına sahip olabiliyor.
Neden gitmeliyim? Özellikle ikindi saatlerinden itibaren buraya gelenler, muhteşem gün batımı manzarasının tadını çıkarma ve etkileyici fotoğraflar çekme şansını yakalamaktadır. Dileyen ziyaretçiler plajın tadını çıkarabildiği gibi sörf yapmayı sevenler için de burası muhteşem bir destinasyondur.
Aklınızda bulunsun! Tapınağın bulunduğu adada bir grup maymun bulunuyor ve bu canlılar ziyaretçilerin çantalarını vs. kapma eğiliminde olduğundan değerli eşyalarınızı güvende tuttuğunuzdan emin olmanızı tavsiye ediyoruz.
- Adres: Pecatu, South Kuta, Badung Regency, Bali, Endonezya
- Ziyaret saatleri: 07.00-19.00
- Giriş ücreti: Yerliler için 15.000 IDR, Yabancı turistler için 30.000 IDR
- Yol tarifi al >
3. Fil Mağarası (Goa Gajah)
Burası neresi? Ubud merkeze 6 kilometre mesafedeki Goa Gajah isimli mağaraların geçmişi 9. yüzyıla kadar uzanıyor ve bu mağaralar ilk olarak sığınma amacıyla kullanılmıştır. Bedulu Köyü’nün batı sınırlarına yakın bir yerde bulunan bu arkeolojik sit alanının ismi, bilmeyenler için yanıltıcı olabiliyor ve fil heykelleriyle dolu devasa bir konut kompleksi olduğu izlenimi uyandırabiliyor. Tapınağın özellikle taş oyma sanatıyla yapılmış figürlerle kaplı giriş kısmı oldukça etkileyicidir.
1954 senesinde havuzda gerçekleştirilen kazılarda su hortumu görevi gören vazoları tutan Hindu meleklerini betimleyen 5 heykel bulunmuştur ve bu heykellerden toplamda 7 adet olduğu tahmin edilmektedir. Tapınak bölgesindeki çoğu yapıda 10. yüzyıla kadar uzanan Hindu etkileri görülebilmektedir ve bazı bazı kalıntıların 8. yüzyıla uzanan Budizm kalıntıları taşıdığı düşünülmektedir.
Neden gitmeliyim? Sit alanının içinde meditasyon mağarası, yüzme havuzları ve çeşmeler gibi görülmesi gereken önemli noktalar bulunuyor. Bu noktaların hepsini keşfedebilmek için ortalama 1 saatlik bir zaman dilimi ayırmanız gerekiyor. Tapınak sahip olduğu bu etkileyici tarihi ve dini özellikleri ile 1995 senesinde UNESCO Dünya Mirası geçici listesine de dahil edilmiştir.
- Adres: Jalan Raya Goa Gajah, Pejeng Kawan, Tampaksiring, Gianyar, Bali 80582, Endonezya
- Ziyaret saatleri: 08.00-17.00
- Giriş ücreti: Yetişkinler 50.000 IDR, 5-11 yaş arası çocuklar 25.000 IDR
- Yol tarifi al >
4. Çeşme Tapınağı (Tirta Empul Tapınağı)
Burası neresi? Doğal bir su kaynağı etrafında konumlandırılmış olan Tirta Empul Tapınağı, Hinduları ibadet ederken gözlemlemek için gidebileceğiniz etkileyici tapınaklardan biridir. Doğrudan su kaynağının yanında bir hamam yapısı ile çevrili ana binada ibadet edenler, bir ritüel olarak arınmak amacıyla bu kaynak suyuna girerek yıkanırlar.
Akan su, çevreleyen ormanlık alanlar ve mistik yapılar, ilham verici ve sıra dışı bir manzara için adeta birbirini tamamlamaktadır. MS 960’lı yıllarda inşa edilen Çeşme Tapınağı, özellikle Warmadewa Hanedanlığı döneminde, eski Bali krallığının sessiz bir tanığı olarak varlığını sürdürmüştür. Ulusal bir kültürel miras alanı olarak kabul edilen Çeşme Tapınağı, Hindu su tanrısı Vishnu’ya adanmıştır. Tapınağın ismi de zaten “topraktan fışkıran su” anlamına gelmektedir.
Neden gitmeliyim? Çeşme Tapınağı, Bali’de mutlaka ziyaret edilmesi gereken turistik yerler arasında bulunmaktadır ve arınma ritüelini gerçekleştiren Hinduları gözlemlemek ve aynı zamanda manzaranın tadını çıkarmak için uğranması gereken özel bir duraktır.
- Adres: Jl. Tirta, Manukaya, Kec. Tampaksiring, Kabupaten Gianyar, Bali 80552, Endonezya
- Ziyaret saatleri: 08.00-18.00
- Giriş ücreti: 50.000 IDR
- Yol tarifi al >
5. Besakih Tapınağı
Burası neresi? Besakih Tapınağı, önemli bir ibadethane olmasının yanı sıra, Bali mimarisinin önemli örneklerinden biri olarak da dikkat çekmektedir. Agung Dağı’nın yamaçlarında, 1000 metre yükseklikteki bu tapınak kompleksinin içinde 80 civarında tapınak yapısının olduğu belirtilmektedir. Tapınağın kuruluşunun MS 10. yüzyıla uzandığı ve Sri Markandeya ismindeki bir rahip tarafından kurulduğu düşünülmektedir.
Neden gitmeliyim? Doğal zeminle uyum sağlamış tapınaklar kompleksi, etkileyici fotoğraflar çekmek için ziyaretçilerin uğrayabileceği yerlerden biridir. 1995 senesinde Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiş olan Besakih kompleksi, Bali şehri için çok önemli dini mekanlar arasında bulunmaktadır. Bu arada tapınakların olduğu bölgede her yıl 70 civarında tören gerçekleşmektedir ve ziyaretinizi bu törenlerden birine denk getirmeniz durumunda geziniz çok daha ilgi çekici hale gelebilir.
İpucu! Kompleks ziyaretiniz için 3 saatlik geniş bir zaman dilimi ayırmanızı öneriyoruz. Uzun bir gezi olacağı için de rahat kıyafetler giymiş olmanız fayda sağlayacaktır. Ziyaretiniz esnasında size bir şeyler satmak isteyen ısrarcı kişilerle karşılaşabileceğiniz için buna hazırlıklı olmalı ve reddetmeyi başarmalısınız.
- Adres: Jl. Gunung Mas No.Ds, Besakih, Kec. Rendang, Kabupaten Karangasem, Bali 80863, Endonezya
- Ziyaret saatleri: 08.00-18.00
- Giriş ücreti: Yetişkin 60.000 IDR, Çocuk 30.000 IDR
- Yol tarifi al >
6. Ulun Danu Bratan Tapınağı
Burası neresi? Bratan Gölü yakınlarındaki bu eski Hindu tapınağı, 1663 senesinde yapılmıştır. Bu su tapınağı, çevresindeki dağlık manzara ile kutsal sulara karşı etkileyici bir figür çiziyor. Özellikle tapınak binalarının zarif iç mekanları ziyaretçileri kendisine hayran bırakıyor. Tapınak su, göl ve nehir tanrıçası olarak kabul edilen Dewi Danu’ya adanmıştır.
11 seviyeli inşa edilen Ulan Danu Bratan Tapınağı, tarz olarak Trimurti inancının izlerini taşımaktadır. Binada kullanılan üç farklı renk ise üç farklı tanrıyı temsil etmektedir. Binada kırmızı, siyah ve beyaz renkleri kullanılmıştır. Avlunun girişindeki lotus pozisyonunda meditasyon yapan Buda figürleri dikkat çekmektedir.
Neden gitmeliyim? Özellikle su seviyesinin yükseldiği zamanlarda adeta yüzen bir tapınağa dönüşen Ulun Danu Bratan Tapınağı, huzurlu iklimi ile herkesin görmesini isteyeceğimiz tarzda bir yerdir.
Kaçırmayın! Tapınağı ziyaret etmeye karar verirseniz yakınlarda bulunan Bali Botanik Bahçesi’ni (Kebun Raya Bali) ziyaret ederek muhteşem bitkileri de inceleyebilirsiniz.
- Adres: Danau Beratan, Candikuning, Baturiti, Tabanan Regency, Bali 82191, Endonezya
- Telefon: +62 368 2033143
- Ziyaret saatleri: 07.00-19.00
- Giriş ücreti: 50.000 IDR
- Yol tarifi al >
7. Taman Ayun Tapınağı
Burası neresi? Geniş bir alan olan Taman Ayun tapınak kompleksi, pagoda şeklinde uzun tapınakları içeriyor. Pura Taman Ayun olarak da bilinen yapı, Mengwi İmparatorluğu’nun muhteşem bir aile tapınağıdır ve Bali’de en çok ziyaret edilen tapınaklardan biridir. Tapınağın bulunduğu Mengwi Köyü, Denpasar kasabasına 18 kilometre mesafededir.
Taman Ayun Tapınağı, Bali’deki altı kraliyet tapınağından biridir ve bu, onu hem manevi hem de tarihsel açıdan çok önemli kılıyor. Tapınağın adı Taman Ayun, “Sudaki Bahçe Tapınağı” anlamına gelmektedir. Tapınak, 17. yüzyılda inşa edilmiştir. Yapımına 1632’de başlanmış ve ilk kral Tjokerda Sakti Blambangan tarafından 1634 senesinde tamamlanmıştır. Sofistike mimari tarzıyla dikkat çeken yapı, 1937’de büyük bir restorasyondan geçmiş ve 2012 senesinde UNESCO tarafından ödüllendirilmiştir.
Neden gitmeliyim? Bali’nin popüler turistik cazibe merkezleri arasında bulunan Taman Ayun Tapınağı, geleneksel Bali mimarisini incelemek ve bakımlı bahçelerini gezmek için gidilmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Katmanlı taşlarla oluşturulmuş ibadet yerleri, çevredeki manzaraya karşı ikonik şekillerle dikkat çekiyor ve araziler, su etrafında tasarlanmış bahçeler huzurlu yürüyüş yolları sağlıyor.
- Adres: Jl. Ayodya No.10, Mengwi, Kec. Mengwi, Kabupaten Badung, Bali 80351, Endonezya
- Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-18.15
- Giriş ücreti: Yerli turistler için 10.000 IDR, Yabancı turistler için 20.000 IDR
- Yol tarifi al >
8. Saraswati Tapınağı
Burası neresi? Saraswati Tapınağı, Hinduların öğrenme, edebiyat ve sanat tanrıçasına adanmış önemli bir dini komplekstir. Tapınak, nilüfer çiçekleriyle bezenmiş bir havuzun etrafında inşa edilmiştir ve göze çok hoş geldiği için de ziyaretçiler tarafından sıklıkla fotoğraflanmaktadır. Tapınağın inşası 1951 senesinde başlamıştır ve 1 yıl sonra, 1952 senesinde tamamlanmıştır.
Tapınağın iç ve dış kısmındaki taş oymaları ve süslemeler oldukça etkileyicidir ve tapınağın sanatsal yönünü yansıtmaktadır. Tapınağın çeşitli noktalarında Tanrıça Saraswati heykelleri ve tapınağın önündeki 3 metre yüksekliğindeki şeytan Jero Gede Mecaling heykeli dikkat çekicidir. Tapınak kompleksinde her akşam 19.30’da düzenlenen geleneksel dans gösterileri de gene tapınağın isminin geldiği tanrıçaya uygun etkinliklerden biridir.
Neden gitmeliyim? Ubud turistik bölgesine geldiyseniz Saraswati Tapınağı mutlaka keşfetmeniz gereken tarihi ve dini yerler arasında bulunmaktadır. Tapınak alanına turistik amaçla girilmesi yasaklanmıştır ve sadece ibadet edecek kişilerin buraya girmelerine izin verilmektedir.
- Adres: Jl. Kajeng, Ubud, Kecamatan Ubud, Kabupaten Gianyar, Bali 80571, Endonezya
- Ziyaret saatleri: Her gün 07.00-17.00
- Giriş ücreti: Tapınak kompleksine giriş ücretsizdir. Dans gösterisi için bilet ücret 80.000 IDR’dir. Akşam yemeğiyle birlikte ise kişi başı 200.000 IDR’ye mal olmaktadır.
- Yol tarifi al >
9. Vihara Dharmayana Tapınağı
Burası neresi? Kırmızı rengiyle dikkat çeken Vihara Dharmayana Tapınağı Kuta’da yer alıyor. Üç kattan ve çatıdan oluşan tapınağın üç girişi bulunuyor. Dış duvarın kenarında güzel bir resim kabartması, arka planda ise bir muhafız aslanı ve yeşil bir ejderha ile çevrilmiş bir sundurma direği yer almaktadır.
Tapınağın geçmişi yaklaşık 200 yıl öncesine dayanmaktadır. Tapınak, Kuta’nın ana sahil şeridinden sadece 1 kilometre doğuda yer aldığından oldukça merkezi bir konumdadır. Buna karşın çok göze çarpmayan tapınak, bölgede keyifli bir yürüyüşe çıkanlar tarafından parlak kırmızı duvarları ve duvar resimleri nedeniyle kolaylıkla görülebilmektedir.
Neden gitmeliyim? Bu asırlık Çin Budist tapınağı, Tibet’in 14. Dalai Lama’sı Tenzin Gyatso’nun 1982’deki turunda ziyaret ettiği bir yerdir ve bu nedenle de Çin Budist tapınakları arasında ayrı bir öneme sahiptir.
- Adres: Jl. Blambangan, Legian, Kuta, Kabupaten Badung, Bali 80361, Endonezya
- Telefon: +62 361 762362
- Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-20.00
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
Antik Bölgeler
10. Kawi Dağı (Mount Kawi)
Burası neresi? 11. yüzyıldan kalma bir tapınak ve antik bölge olan Gunung Kawi, Bali’deki önemli tarihi noktalar arasında bulunuyor. Çeşitli ağaçlardan oluşan ormanlık ve sıralı haldeki pirinç tarlalarının ortasında bulunan ana tapınak, Udayana hanedanından Kral Anak Wungsu’ya ve kraliçelerine adandığı düşünülen kayalık uçurum yüzeyine oturtulmuş 10 adet tapınağa sahiptir. Bu türbelerin boyları 10 metreyi bulmaktadır.
Neden gitmeliyim? İlham verici, anıtsal tasarımı ve çevresindeki muhteşem doğal peyzajı, tapınak bölgesini hem yürümek hem de Bali’nin dini mirası hakkında bilgi edinmek için atmosferik ve fotojenik bir yer haline getiriyor.
İpucu! Ana tapınağa çıkmak için 300 basamaktan oluşan bir merdiven çıkmanız gerektiği için rahat ayakkabılar giymeniz faydalı olacaktır. Antik tapınakları ziyaret etmek için en uygun zaman ise sabah erken saatlerdir.
- Adres: br penaka, Tampaksiring, Kec. Tampaksiring, Kabupaten Gianyar, Bali 80552, Endonezya
- Telefon: +62361 – 943554
- Ziyaret saatleri: Her gün 07.00-17.00
- Giriş ücreti: 50.000 IDR
- Yol tarifi al >
11. Blanjong Inscription
Burası neresi? Blanjong Yazıtı, Bali Adası ile ilgili en eski yazıtlara sahip antik bölge olarak dikkat çekiyor. Bu yazıtlarda Bali’nin en eski isimlerinden olan “Walidlipa” ismine rastlanmaktadır. Yazıtların geçmişi MS 935’e tarihlenmektedir Sri Kesari Warmadewa isimli bir Balili kral tarafından yazdırıldığı tahmin edilmektedir. Yazıtların yüksekliği 177 cm ve çapı 62 cm uzunluğundadır.
Blanjong yazıtları iki farklı alfabenin kullanıldığı bir yazıt olması nedeniyle benzersiz bir yapıdadır ve yazıtlarda Antik Bali dilinin yanı sıra Pre-Nagari ve Sankritçe kullanan Kawi harfleri de kullanılmıştır. Yazıtta toplamda 13 satırlık bir yazı bulunmaktadır. Yazılan yazılarda dönemin kralının ne kadar güçlü olduğundan bahsedilmektedir.
Neden gitmeliyim? Yazıtların içeriği incelendiğinde satırlar arasında o dönemin siyasi ve bilimsel durumu hakkında bilgiler yer aldığı görülmektedir. Bu yönüyle Blanjong Anıtları, Bali tarihi hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler tarafından görülmesi gereken önemli duraklardan biridir.
- Adres: Jl. Blanjong I, Sanur Kauh, Denpasar Selatan, Kota Denpasar, Bali, Endonezya
- Yol tarifi al >
Tarihi Binalar
12. Tirta Gangga Palace
Burası neresi? “Ganj Suyu” anlamına gelen Tirta Gangga, Karangasem’e yaklaşık 5 kilometre mesafede bulunan Doğu Bali’nin en önemli turistik yerlerinden biridir. Eski bir kraliyet sarayı olan yapı, 1946’da Karangasem kralı tarafından yaptırılmış ancak 1963 senesinde meydana gelen Agung Dağı patlamasıyla neredeyse tamamen tahrip olmuştur.
Tirta Gangga Sarayı, yeşillikler içinde bir bahçede bulunuyor ve taş oymaların, heykellerin çevrelediği havuzlar ve çeşmelerden oluşan bir labirenttir. Kompleks yapının ana cazibesi ise 11 katmanlı çeşmedir. Çeşmeden akan su ise doğal kaynaktan geldiğinden çok berrak ve oldukça ferahlatıcıdır. Hindular tarafından akan su kutsal olarak kabul edildiğinden dini törenlerde kullanılmaktadır.
Neden gitmeliyim? Doğa içindeki bu muhteşem tapınak ziyaretçiler için huzur verici yerlerden biridir. Kompleks içinde bulunan yüzme havuzunda dileyen ziyaretçiler yüzebilmektedir.
- Adres: Jl. Abang-Amlapura, Karangasem 80852 Indonesia
- Telefon: +62 878-6224-0233
- Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.00
- Giriş ücreti: Yetişkin 50.000 IDR, Çocuklar 15.000 IDR
- Yol tarifi al >
13. Tampaksiring Sarayı
Burası neresi? Tampaksiring Sarayı, Endonezya’da bulunan 6 başkanlık sarayından biridir ve yapımı 1957 ile 1963 yılları arasında gerçekleşmiştir. Tampaksiring, diğer başkanlık saraylarının aksine Endonezya’nın bağımsızlığını kazanmasının ardından yapılmıştır. Bu da yapının klasik Hint yapılarının aksine daha modern bir yapıda olmasını sağlamıştır. Kompleksin binaları 19 hektarlık bir alana yayılmıştır.
Neden gitmeliyim? Tampaksiring Sarayı, Endonezya’daki en önemli binalardan biri olması nedeniyle ziyaretçiler için mutlaka görülmesi gereken noktalar arasında yer alıyor.
- Adres: Jl. Dr. Ir. Soekarno, Manukaya, Kec. Tampaksiring, Kabupaten Gianyar, Bali 80552, Endonezya
- Telefon: +62 361 901400
- Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 07.30-16.00
- Giriş ücreti: Yetişkin 30.000 IDR, Çocuklar 15.000 IDR
- Yol tarifi al >
14. Ujung Water Palace
Burası neresi? Karangasem Kralı Raja Anak Agung Anglurah tarafından 1909 senesinde inşa edilmiş olan Ujung Water Palace, size eski zamanlarda Bali krallarının nasıl bir ihtişam içinde yaşadığına dair bazı ipuçları sunuyor. Sarayın tamamlanması ise 1921 senesinde gerçekleşmiştir. Sarayın ana binası olan Gili Bale, büyük bir su havuzu ile çevrilmiştir.
Ana binanın arazi ile bağlantısı sağlam bir şekilde inşa edilmiş olan bir köprü ile sağlanmıştır. Sarayın tasarımı ise Hollandalı ve Çinli mimarların birlikte çalışması ile ortaya çıkmıştır. Sarayın bahçelerle birlikte kapladığı alan 10 hektarı bulmaktadır.
Neden gitmeliyim? Süslü çeşmelere, yemyeşil ve iyi bakılmış bahçelere sahip Ujung Su Sarayı, güzelliği ile ziyaretçilerini kendisine hayran bırakmayı başarıyor. Adeta bir kartpostal havasında olan saray, gezintiye çıkmak ve muhteşem fotoğraflar çekmek için mükemmel bir seçenektir.
İpucu! Ujung Su Sarayı’na ziyaretinizi mümkün olduğunca erken saatlerde planlamanızı öneriyoruz. Bu hem kalabalığı geçmek için hem de çiçek bahçeleri içinde daha keyifli bir gezinti yapmak için çok önemlidir. Aynı zamanda Agung Yanardağı’nın muhteşem manzarasını net bir şekilde görmek istiyorsanız da sabahın erken saatleri en ideal zamanlardır.
- Adres: Ujung Water Palace, Br. Dinas, Tumbu, Kec. Karangasem, Kabupaten Karangasem, Bali 80811, Indonesia
- Telefon: +62-3634301870
- Ziyaret saatleri: Her gün 07.00-19.00
- Giriş ücreti: 75.000 IDR
- Yol tarifi al >
15. Taman Kertha Gosa
Burası neresi? Bir kraliyet sarayı kompleksi olan Taman Kertha Gosa, 1908 yılında Hollandalılar tarafından yok edilmiş 17. yüzyıl Klungkung naipliğinden geri kalan tek şeydir. Burası geçmişte adadaki en güçlü krallığın merkezi olmuştur. Kertha Gosa Köşkü de ülkedeki en yüksek mahkemeydi. Bunu mahkemenin tavanlarındaki yargı ve ölümle ilgili resimlerden anlamak mümkün olmaktadır. Tarihi alan, Denpasar şehir merkezine yaklaşık 40 kilometre mesafede bulunmaktadır.
Komplekse gelenler için dikkat çekici kısımlar şu şekildedir:
- Bali’ye 1908 senesinde Hollandalılar tarafından gerçekleştirilen saldırıya istinaden dikilen Puputan Klungkung Anıtı. Bu anıt 28 metre yüksekliğindedir ve 123 m²’lik bir alanda inşa edilmiştir. Anıt, 28 Nisan 1992 senesinde açılmıştır.
- Davaların yargılandığı kraliyet köşkü
- Çeşitli eserlerin, fotoğrafların ve tuz yapımı üzerine bir serginin bulunduğu Semarajaya Müzesi
- MS 1700 tarihi saray kapısı
- Bale Kembang ya da Taman Gili olarak da bilinen göletle çevrili köşk
Neden gitmeliyim? Son olarak 2014 senesinde gerçekleştirilen restorasyon ile günümüze ulaşmayı başaran bu tarihi simge yapı topluluğu, Bali tarihi hakkında önemli ziyaret noktalarından biridir ve Bali’nin doğu bölgesine gerçekleştirilen Bali turları için vazgeçilmez noktaların başında gelmektedir. Özellikle de Ramayana ya da Mahabharata gibi önemli destanları konu edinen salonlardaki boyalı tavanlar oldukça ilgi çekicidir.
- Adres: Jl. Kenanga No.11, Semarapura Kelod, Kec. Klungkung, Kabupaten Klungkung, Bali 80761, Endonezya
- Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.00
- Giriş ücreti: 12.000 IDR
- Yol tarifi al >
16. Peliatan Royal Palace
Burası neresi? Peliatan Kraliyet Sarayı, 1769 senesinden bu yana Peliatan Kraliyet Ailesi’ne ev sahipliği yapmaktadır. Peliatanlar, Dalem Sukawati’nin tılsımlarının ve silahlarının koruyucusudur. Saray sunduğu atmosfer ile huzur ve dinginlik arayanlar için muhteşem bir yerdir.
Neden gitmeliyim? Ziyaretçileri bu saraya çeken en önemli şey, büyük kapıdan, bakımlı bahçelerden, geniş bir avludan, etkileyici heykellere ve benzersiz oymalara sahip çarpıcı kulelerden her köşede temsil edilen tipik Bali mimarisidir. Bol miktarda fotoğraf çekmeyi de unutmayın.
Kaçırmayın! Saray kompleksini ziyaret etmeyi planlayanların kaçırmaması gereken bir nokta, Gamelan Orkestrası tarafından akşamları sergilenen Bali yerel dans performanslarıdır. Bu dans gösterileri Balililerin manevi ve sanatsal yönünü keşfetmek için harika bir fırsattır.
- Adres: Peliatan, Ubud, Peliatan, Kec. Gianyar, Kabupaten Gianyar, Bali 80571, Endonezya
- Telefon: +62 852-0536-1552
- Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00
- Giriş ücreti: 20.000 IDR ile 80 IDR arası değişiyor
- Yol tarifi al >
17. Tabanan Anom Palace
Burası neresi? Puri Anom Tabanan, Tabanan Regency’de bulunan ve 1343 senesinde kurulan kraliyet ailesine ait bir saraydır. Rahat ve huzur veren bir yer olan saray, hem dinlenmek hem de etkileyici fotoğraflar çekmek için ziyaretçiler tarafından sıklıkla tercih edilen bir yapıdır.
Neden gitmeliyim? Günümüzde halkın ziyaretine açık olan saray yapısı, Bali kültürünü ve sanatını keşfetmek için uğranabilecek önemli tarihi duraklardan biridir.
- Adres: Jl. Gunung Agung No.5, Dajan Peken, Kec. Tabanan, Kabupaten Tabanan, Bali 82113, Endonezya
- Telefon: +62 361 7992082
- Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00
- Yol tarifi al >
18. Ubud Sarayı
Burası neresi? 19. yüzyılda kurulan Ubud Palace, Bali’nin merkezi bir noktasında bulunmaktadır ve Bali’nin en tarihi yapıları arasında bulunmaktadır. Buna karşın kompleks içindeki yapıların büyük çoğunluğu 1917 senesinde meydana gelen deprem sonrasında inşa edilmiştir.
Muhteşem bir taş mimarisiyle inşa edilmiş olan Ubud Sarayı, sizi taş oymaların moda olduğu zamanlara götürüyor. Yapı günümüzde hala şehrin kraliyetlerine ev sahipliği yapıyor. Sarayın adı Endonezya dilinde Puri Saren Agung olarak biliniyor.
Saray kompleksi içinde aynı zamanda kraliyet ailesine özel Pura Marajan Agung isminde bir de tapınak yer almaktadır. Bina zarif bina tasarımlarıyla tanınan önemli bir mimar olan Gusti Nyoman Lempad tarafından yapılandırılmıştır. Tabi bu tapınağa turistlerin girmesine izin verilmiyor.
Neden gitmeliyim? Saray boyunca gerçekleştireceğiniz bir gezinti ile bina boyunca yayılmış olan geleneksel tasarımlara ve sembollere tanıklık edebilirsiniz. Çok büyük bir kompleks olmayan Ubud Sarayı için 15-20 dakikalık bir süre ayırmanız yeterli olacaktır.
- Adres: Jl. Raya Ubud No.8, Ubud, Kecamatan Ubud, Kabupaten Gianyar, Bali 80571, Endonezya
- Ziyaret saatleri: Her gün 07.00-17.00
- Giriş ücreti: Ücretsiz (Akşam saatlerinde gerçekleştirilen geleneksel dans gösterisi için 100.000 IDR ödemeniz gerekiyor)
- Yol tarifi al >
Müzeler
19. Semarajaya Müzesi
Burası neresi? Semarajaya Müzesi, Kertha Gosa ve Taman Gili’nin ilgi çekici yerlerinin bulunduğu bir kompleks içinde yer almaktadır. Müze içinde tarih öncesi koleksiyonların yanı sıra Puputan Klungkung Savaşı esnasında kullanılmış olan nesneler de sergilenmektedir. Bina, 28 Nisan 1908’de Klungkung Krallığı’nın çöküşünün ardından bölgede hüküm süren Hollanda Doğu Hint Adaları hükümeti tarafından inşa edilmiştir. Müze binası bugünkü görünümüne ise 1932 senesinde ulaşmıştır.
Müzede bulunan koleksiyon nesneleri 3 odada yer almaktadır. Birinci odada tarih öncesi nesneler, ikinci odada daha yakın tarihe ait objeler bulunur. Üçüncü ve son odada ise yüksek tarihi değere sahip zanaat objeleri yer almaktadır. Müzenin bulunduğu yapı, Bali’nin tarihi binalarından biridir ve benzersiz bir mimariye sahiptir. Binanın mimarisinde geleneksel Bali stili ile Hollanda stili birleştirilmiştir.
Neden gitmeliyim? Endonezya’daki önemli tarihi koleksiyonlardan birine sahip olan müzede hem tarih öncesi hem de daha yakın döneme ait eserleri inceleyebilir, Hollanda ve Hindu mimarisinin birleşimi olan muhteşem müze binasını görebilirsiniz.
- Adres: Jl. Untung Surapati, Semarapura Kelod, Kec. Klungkung, Kabupaten Klungkung, Bali 80761, Endonezya
- Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-18.00
- Yol tarifi al >
20. Bali Müzesi
Burası neresi? Bali’deki insan uygarlığı hakkında bol miktarda bilgiler sunan Bali Müzesi Denpasar’da bulunuyor. Müzenin kuruluş fikri 1910’lu yıllara dayanmaktadır. Müze, WFJ Kroon adında, Bali’da çalışmış bir asistanın önderliğinde, 1910 senesinde ana binanın kurulmasıyla hayata geçmiştir.
Müzenin işleyişinin kolaylaşması amacıyla 1932’de müze için bir vakıf kurulmuştur. Bali Müzesi’nin açılışı ise 8 Aralık 1932 tarihinde gerçekleşmiştir. Müze başlangıçta sadece 2.600 m²’lik bir alana sahipti. Dış, orta ve iç avlu olarak üç bölümden oluşan müzenin iç avlu kısmı ise Karangasem Binası, Tabanan Evi ve Buleleng Binası olmak üzere üç binaya ev sahipliği yapmaktadır.
1965’ten sonra Bali Eyalet Müzesi olarak da adlandırılan müze, 1969 yılındaki genişletme çalışmaları ile 6.000 m²’lik bir alana kavuşmuştur. 2000 senesinde bölgedeki özerklik esnasında, Bali Müzesi’nin yönetimi Bali eyalet hükümeti tarafından devralınmıştır.
Neden gitmeliyim? Bali Devlet Müzesi, etnografya müzesi kategorisinde sayılan bir müzedir. Bu nedenle Bali tarihi hakkında bilgi edinmek ve tipik Bali mimarisini görmek isteyenler için burası çok özel noktalardan biridir. Müzeyi ziyaret edenler, Bali kültürüne ait tarihi değere sahip sanat koleksiyonunu görme şansına sahip olabilmektedir.
- Adres: Jl. Binbaşı Vishnu No.1, Dangin Puri, Kec. Denpasar Tim., Denpasar Şehri, Bali 80232, Endonezya
- Telefon: +62 361 222680
- Ziyaret saatleri: Her gün 07.30-17.30
- Giriş ücreti: Yabancı turist 50.000 IDR, Yerli turist 25.000 IDR
- Yol tarifi al >
21. Agung Rai Museum of Art
Burası neresi? 1996 yılında kurulan Agung Rai Museum of Art, Endonezya’nın en etkileyici özel sanat koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapılmaktadır. Müze kısaca Arma Bali olarak adlandırılmaktadır ve Bali kültürünü ziyaretçilere yansıtma ve öğretme amacı gütmektedir.
Müzede sergi salonları, tiyatro gösterileri, sanat dersleri, kitapçı, kütüphane ve kültürel atölyelerin bulunduğu 2 ana bina bulunuyor. Müzede usta sanatçılarının eserlerinin yanı sıra gelecek vadeden genç ve potansiyeli olan sanatçıların tanıtılması da amaçlanıyor.
Neden gitmeliyim? Müze binasında düzenli olarak Bali’ye özgü yerel dans gösterileri sergilenmektedir ve bu gösteriler ziyaretçiler için oldukça etkileyici bir deneyim sunmaktadır. Müzeyi ziyaret edenler 1930 ve 1940’lı yıllardan klasik Kamasan resimleri ve Batuan tarzı eserleri inceleme fırsatına sahip olmaktadır.
- Adres: Ubud, Gianyar Regency, Bali 80571, Endonezya
- Telefon: 0361-976659
- Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-18.00
- Giriş ücreti: Yetişkin 100.000 IDR, Çocuklar ücretsiz
- Web sitesi
- Yol tarifi al >
Anıtlar, Heykeller
22. Bali Bombing Monument
Burası neresi? Bali Bombalama Anıtı, Bali tarihi ile ilgili en önemli kanıtlardan biri olarak dikkat çekiyor. 12 Ekim 2012’de meydana gelen bombalamada Bali’de çoğunluğu Avusturya vatandaşı olan toplamda 202 kişi hayatını kaybetmişti ve bu trajediyi anmak için Bali yönetimi tarafından Panca Benua isimli bir anıt inşa edilmiştir. Bu anıt turistler arasında daha çok Bali Ground Zero Monument olarak bilinmektedir.
Anıtın bulunduğu yerde, bombalama trajedisinin kurbanlarını anmak adına kurbanlarının ve ülkelerinin isimlerini içeren bir anıt yer almaktadır. Burada ayrıca birçok bayrak, gölet ve sunak da yer almaktadır. Özellikle akşam 19.00 sularında ışıklandırılan anıt bölgesi oldukça etkileyici bir atmosfere sahip olmaktadır.
Neden gitmeliyim? Bali Bombalama Anıtı, günümüzde Bali’nin çok fazla turist çeken bölgelerinden biri haline gelmiştir. Ayrıca dilerseniz burada ağaçtan oyularak ortaya çıkarılan etkileyici hediyelik eşyalardan hem kendiniz hem de sevdikleriniz için satın alabilirsiniz.
- Adres: Jln Legian, Kuta, Badung Regency, Bali 80361, Endonezya
- Telefon: +62 361 9009270
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
23. Trunyan Mezarlığı
Burası neresi? Trunyan halkı ölülerini gömmek ya da yakmak yerine, kumaşa sararak yer kalmayana kadar sepetlerden birinin içinde tutulmaktaydı. Cesedin kemikleri ayrıştığında kafatası Taru Menyan ağacına tutulur. Bu açık gömme şekli yüzyıllardır geleneksel olarak devam etmektedir. Ağaçtan yapılmış kafes içindeki cesetler maymunları ve diğer hayvanlardan korunur. Bu geleneksel mezarlık yöntemi nedeniyle köy, “Kafatası Adası” olarak da anılmaktadır.
Mezarlığa gelenler burada çürüyen cesetler olmasına karşın herhangi bir kokuya rastlamamaktadır. Yerliler bölgedeki banyan ağacının ölülerin kokusunu önlediğini söylemektedir. Bu nedenle de ölülerin bu ağaçların dibinde çürümeye bırakıldığı belirtiliyor.
Neden gitmeliyim? Trunyan Adası’nı ziyaret etmek, Bali’de yaşayabileceğiniz en tuhaf, sıra dışı ve otantik deneyimlerden biridir. Siz de bu tarz ürkütücü ve sıra dışı deneyimlerden zevk alıyorsanız bu mezarlığa zaman ayırmanızı öneriyoruz.
- Adres: Terunyan, Kintamani, Bangli Regency, Bali 80652, Endonezya
- Telefon: +62 819-3655-5147
- Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.30
- Giriş ücreti: Mezarlığa giriş ücretsiz ancak mezarlığa ulaşmak için fahiş fiyatlara tekne kiralama ya da tur seçeneklerini değerlendirmeniz gerekiyor. (Tekne ücretleri tur başına olduğu için yanınıza başka turistler bularak kişi başı düşen ücreti düşürmeniz mümkün)
- Yol tarifi al >
24. Bajra Sandhi Anıtı
Burası neresi? 1987 senesinde inşa edilen Bajra Sandhi Anıtı, Denpasar’daki Bali Valiliği’nin hemen önünde yer almaktadır. Anıtın açılışı ise 14 Haziran 2003 tarihinde Cumhurbaşkanı Megawati Sukarnoputri tarafından gerçekleştirilmiştir. Üç bölümden oluşan anıt, “Tri Mandala” ilkesi göz önünde bulundurularak inşa edilmiştir: Utama Mandala, Madya Mandala ve Nista Mandala.
Utama Mandala ana bina, Madya Mandala iç avlu ve Nista Mandala dış avludur. Ana bina olan Utama Mandala üç katlı bir yapıya sahiptir. Zemin katta Nistaning Utama Mandala, idari odalar ve kütüphaneyle sergi salonu gibi ortak kullanım alanları bulunuyor.
Neden gitmeliyim? Anıt, ziyaretçilerine Bali Krallığı’nın tarihi hakkında bilgi sahibi olma fırsatı sunarken, Hollanda sömürgeciliği hakkında da bilgiler sunmaktadır. Anıtın bulunduğu noktayı cazip kılan bir diğer detay ise Denpasar’ın manzaralarına tanıklık etmek için muhteşem bir yer olmasıdır.
- Adres: Jalan Raya Puputan No. 142, Panjer, Denpasar Sel., Kota Denpasar, Bali 80234, Endonezya
- Telefon: +628-361264517
- Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-18.00
- Giriş ücreti: Yetişkin 30.000 IDR, Çocuklar 15.000 IDR
- Yol tarifi al >
Kullanılabilecek Kartlar ve Biletler
BaliPass
Nasıl temin edilir? Balipass resmi web sitesi üzerinden kartı temin edebilir ve indirimlerden faydalanmaya başlayabilirsiniz.
Ne kadar süre geçerlidir? 3 gün, 30 gün, 6 ay, 1 yıl ve 3 yıl geçerlilik seçeneklerinden size uygun olanını tercih edebilirsiniz.
Ücreti nedir? Ücretlendirme gün sayısına göre değişiyor. Ücretlendirme bilgileri şu şekildedir;
- 3 gün için 74.999 Rupi
- 30 gün için 399.999 Rupi
- 6 ay için 999.999 Rupi
- 1 yıl için 1,499.999 Rupi
- 3 yıl için 2,499.999 Rupi
Avantajları nelerdir? Kartla birlikte sahip olacağınız avantajların tam listesini incelemek için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
Bali ile ilgili daha detaylı bir gezi planı oluşturmak istiyorsanız Bali gezilecek yerler listemizde şehirdeki bütün görülmesi gereken noktalar hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.