Romanya

Orta Avrupa’nın güney doğusunda ve Balkanların kuzeyinde yer alan Romanya, kuzeyde Ukrayna, kuzeydoğuda Moldova, kuzeybatıda Macaristan, güneybatıda Sırbistan ve güneyde Bulgaristan ile komşu bir ülke… Resmi dili Rumence olan Romanya’nın başkenti ve en büyük şehri de Bükreş olarak biliniyor. Nüfus oranı 2011 sayımlarına göre 20.121.641 şeklinde kayıtlara geçmiş durumda. Bağımsızlığına 9 Mayıs 1877 yılında kavuşan ülke dünya çapında tanınmaya 13 Temmuz 1878 yılından itibaren başlamış. Romanya’da yaşayan halkın birçoğu ülkenin adından dolayı Roman sanılıyor ancak bu kesinlikle doğru değil çünkü ülkede yalnızca 620 bin çingene yaşamakta. Tüm tezleri çürüten bu kısa bilgi ile gezi turuna başlayabilirsiniz.

Tuna Nehri ülkenin başkenti Bükreş’in güneyinden geçtiği için turistlerin bu bölgeye yoğun ilgi gösterdiği biliniyor. Bükreş’teki Parlamento Binası 84 metre yüksekliğinde olmasıyla birlikte içerisinde 2 müzeyi de barındırıyor. Bunlardan biri Çağdaş Sanat Müzesi diğeri ise Komünist Totalitarizm Müzesi. Binanın içerisinde 3500 ton kristal, 480 tane avize ve demir-bronz çok sayıda kapı bulunuyor. Ülke kültür sanat bakımından kendisini yeterince doyurduğu için birden fazla müzeye rastlamanız olası. Bükreş’teki en ünlü cadde olarak bilinen Calea Victorieri (Zafer Bulvarı) içerisinde yer alan Ulusal Tarih Müzesi 1894-1900 yılları arasında yaptırılmış. Günümüze kadar tarihin derin izlerini içerisinde barındıran bu müze her mevsim turist akınına uğruyor demek yanlış olmaz.

Cluj şehrinde bulunan Mattihias Cornivus Anıtı da yine eski dönemlerde yapılan ve hâlâ orijinalliğini yitirmen yapılar arasında bulunuyor. Union Square’de bulunan St. Michael Kilisesi de inanılmaz gotik mimarisi ile göz doldurmaya ve ilgi çekmeye devam ediyor. Bu ülkede elinizi nereye atsanız illa ki bir tarihi mekâna çarpıyor aslında. 50 metrelik Neogotik Kulesi de ülkenin en uzun kulesi olarak bilinmekle birlikte tarihi 15. yüzyıla kadar uzanıyor. Ülkede gezebileceğiniz diğer tarihi yapılar; Teleki ve Banffy Sarayı, Ulusal Sanat Müzesi, Fransisken Manastırı, Mirror Street Cluj, Büyük Mahmudiye Camii, Ovidius Meydanı, Zafer Anıtı, Arkeolojik Park ve Romanya Denizcilik Müzesi şeklinde sıralanabilir.

Ülkedeki şehir içi ulaşım geniş ağıyla metro ve otobüsle yardımıyla sağlanıyor. Eğer kısa mesafeler için kullanacaksanız da tramvay, troleybüs ve minibüsler size eşlik ederek rahat ve konforlu bir yolculuk geçirmenizi sağlayabilir. Ülkedeki ana tren garından bırakın şehir içini şehir dışı yolculukları bile gerçekleştirebiliyorsunuz. Moskova, Belgrad, Viyana ve İstanbul bunlardan sadece bazıları. İstanbul’dan Bükreş’e gitmek isterseniz hava yolu üzerinden 1 saat 10 dakika gibi kısa bir sürede de ulaşım sağlayabilirsiniz. Şehir merkezine ulaşmanız da ortalama olarak 45 dakika sürüyor böylece 2 saatte Bükreş’e gitmiş oluyorsunuz.

Romanya’ya girişlerde aranan vize şartları ise şu şekilde; Bordo pasaport sahiplerinden vize istenirken, Diplomatik, Hususi ve Hizmet vizesi sahipleri 180 gün içerisinde 90 günü aşmadıkları müddetçe böyle bir şart aranmıyor.