Suceava

Romanya’da kuzeydoğusunda konumlanan Suceava, tarihi Bukovina bölgesinde yer alıyor. 8 bin 500 kilometrekare alan üzerine kurulu şehide 2002 yılında yapılan son nüfus sayımına göre 700 bine yakın insan ikamet ediyor.

Paleolitik dönemden kalma eserlerin çıkartıldığı Suceava’da ilk düzenli yerleşim Roma İmparaorluğu zamanında görülmüş. Roma’nın çöküşüyle birlikte sırasıyla Hunlar, Slavlar, Macarlar, Peçenekler ve Kumanlar hakimiyetine giren bölge 1388’den 1564’e kadar da Moldovya Prensliği’ne katılmış. 18. yüzyılda Bukovina Düklüğü’ne ait olan Suceava, Avusturya – Macaristan İmparatorluğu’nun da önemli yerleşkelerinden bir tanesiymiş. I. Dünya Savaşı sonucunda Romanya Krallığı’nın bir parçası olan şehir, günümüzde de önemli ekonomik ve turistik bir bölge olarak kabul ediliyor.

Soğuk ve ılıman iklimin etkilerinin görüldüğü Suceava’ya yıllık ortalama 600 mm yağmur düşüyor. Temmuz ve Ağustos aylarında hissedilen sıcaklık yıl ortalama 18 C dereceyle yıl genelindeki en yüksek noktasına ulaşıyor. Ocak ayında ise şehir ortalama -5 C dereceyle en soğuk günlerini yaşıyor. Suceava’da gece hayatı diğer Romanya şehirlerine göre daha hareketli. Arkadaşlarınızla içip sohbet edebileceğiniz mekanlar bulabileceğiniz gibi sabaha kadar dans edip DJ performanslarıyla kendinizden geçebileceğiniz işletmeler de hizmet veriyor.

Zengin bir geçmişe sahip olan Suceava’da gezilecek yerlerin başında Suceava Kalesi geliyor. 14. yüzyılda inşa edilen ve günümüze kadar ulaşmayı başaran kale, Osmanlı saldırılarına dahi direnebilmiş. Bunun nedeninin de dairesel yapıda tasarlanmış olmasından kaynaklandığı düşünülüyor. Bucovina Köy Müzesi, doğanın tarihle buluştuğu yer olarak biliniyor. Bölgede 20’yi aşkın geleneksel mimariyle inşa edilmiş evin yanı sıra 18. yüzyıldan kalma kilise ile tarihi su değirmeni ziyaretçileri karşılıyor. Dragomirna Manastırı oldukça sade bir mimariye sahip. Nedeninin Türklerin saldırılarından korunmak olduğu iddia ediliyor. Geceleri de ziyaret edilebilen manastırın müze bölümünde minyatür sanat eserleri, altın ve gümüş işlemeli giysiler, kilise eşyaları gibi parçalar sergileniyor. Şehirde gezebileceğiniz diğer yerler ise şu şekilde; Patinoar, Bucovina Etnografya Müzesi, Dumitru Kilisesi, Suceava Manastırı ve Doğa Bilimleri Müzesi.

Türkiye’den Suceava’ya yolculuk yapmayı düşünenler havayolunu değerlendirebilirler. Antalya ve Bodrum’dan sezonluk olarak direkt uçuşların düzenlendiği Suceava Uluslararası Havalimanı’na Türkiye’nin çoğu yerinden aktarmalı olarak da uçabilirsiniz. Kent merkezine 12 kilometre mesafede konumlanan havalimanından hareket eden otobüs veya havalimanı servisleriyle merkeze ulaşabilirsiniz. Şehir içi ulaşım ağı da gelişmiş olan Suceava’da en çok kullanılan toplu taşıma aracı otobüs. Taksiler de özellikle bölgeyi bilmeyen ziyaretçiler için iyi bir alternatif oluşturuyor.

Suceava’ya gitmek isteyen Türk vatandaşlarından bordo pasaport sahiplerinin Romanya vizesi almaları gerekiyor. Schengen vizesi olanlar için ekstra bir vize işlemi uygulanmazken, yeşil, gri ve siyah pasaport sahipleri de ülkeye vizesiz girebiliyorlar. Üstelik Romanya sınırları içerisinde 90 gün süreyle ikamet edebiliyorlar.