Köstence

Romanya’nın Dobruca bölgesinde konumlanan Köstence, Karadeniz kıyısındaki en büyük liman şehri olarak biliniyor. 125 kilometrekare alan üzerine yayılmış topraklarda Türk – Tatar azınlıkları varlığını sürdürüyor. 2002 yılında yapılan son nüfus sayımına göre şehirde 310 bin kişi yaşıyor.

Arkeolojik kazılar sonucu şehirde Paloelitik çağlara ait kalıntılar bulunmuş. Antik Tomis-Constanta Kalesi’nin inşasına kadar uzanan tarihiyle zengin bir kültürel çeşitliliğe sahip olan Bükreş, ilk olarak Milattan Önce 6. yüzyılda Miletos kolonisi olarak kurulmuş. Milattan sonra 3. yüzyıla kadar gelişerek liman kenti olmayı başarmış Bükreş Gotlar istilasına uğramış. 7. yüzyılda Bulgar saldırılarının hedefi olan şehir 9. yüzyılda ise Bizans topraklarına katılmış. 14. yüzyılda sırasıyla Dobruca Prensliği, Eflak Prensliği ve Osmanlıların hüküm sürdüğü topraklar, 18. ve 19. yüzyılda Rusların saldırısına uğrasa da Osmanlı toprağı olarak kalmış. 93 Harbi’nde Rusların ele geçirdiği topraklar 1878’de Romanya’ya katılmış.

Sıcak ve ılıman iklim kuşağı etkisi altında Köstence’ye yıllık ortalama 423 mm yağmur yağıyor. Temmuz ve Ağustos aylarında ortalama sıcaklık 22 C dereceye ulaşırken, Ocak ayı sıcaklık ortalama 1 C derece olarak ölçülüyor. Gece hayatı son derece hareketli geçen Köstence’de publar, gecenin ilerleyen saatlerinde karaoke bara dönüşür. 2009’da Köstence’nin en iyi barı seçilen Friends’in yanı sıra Doors Club, Zig Zag Pub, Bellagio Club gibi mekanlara gidebilirsiniz.

Liman şehri olmasından kaynaklı olarak doğal plajları ve bakir koylarıyla yeryüzü cenneti olan Köstence tarih sahnesinde de yer aldığı için geçmiş dönemlerden kalma yapılara da ev sahipliği yapıyor. 1910 senesinde art nouveau tarzı mimariyle inşa edilen Casino, şehrin sembolü olarak kabul ediliyor. Diğer bir sembol yapı ise Ceneviz Deniz Feneri. 1860’da Cenevizli tüccarlar tarafından inşa ettirilen fener, 8 metre yüksekliğinde. Kent merkezine 1.5 kilometre mesafede konumlanan Mamamia semti ise 13 kilometrelik kıyı şeridiyle tatilcilerin uğrak noktası oluyor. Şehirde ziyaret edebileceğiniz diğer mekanlar ise şu şekilde; Arkeolojik Park, Sanat Müzesi, Romanya Denizcilik Müzesi, Büyük Sinagog, Akvaryum, Zafer Anıtı, Ion Jalea Müzesi, Büyük Mahmudiye Camii, St. Mina Ortodoks Kilisesi ve Ovidius Meydanı.

Köstence’ye gitmek isteyen yolcular hava veya denizyolunu kullanabilirler. İstanbul’dan direkt uçuşların düzenlendiği Mihail Kogalniceanu Uluslararası Havalimanı, kent merkezine 26 kilometre mesafede yer alıyor. Karadeniz’de bulunan belirli limanlardan kalkan gemilerle de Köstence’ye ulaşabilirsiniz. Şehir içi ulaşımı pek gelişmemiş olsa da neredeyse her yere gidebileceğiniz otobüsler hizmet veriyor. Yol bilmeyen turistler için de taksiler iyi bir alternatif oluşturuyor.

Romanya’ya gitmek isteyen Türk vatandaşları için vize prosedürleri uygulanıyor. Bordo pasaport sahiplerinin Romanya vizesi alması gerekirken, Gri, yeşil ve siyah pasaportu olan Türk vatandaşları vize almadan, 90 gün boyunca Romanya içerisinde seyahat edebiliyorlar.