Cluj

Kaloş adıyla da bilinen Cluj, Romanya’nın kuzeybatısında konumlanan bir bölge. 6 bin 500 kilometrekare alan üzerine kurulu bölgenin yaklaşık 3’te 1’i dağlardan oluşuyor. Cluj bölgesinin başkenti ise Cluj-Napoca, diğer adıyla Kaloşvar. 2002’de yapılan son nüfus sayımına göre bölgede 700 bini aşkın insan ikamet ediyor. Yaşayanların yüzde 79’u Rumenlerden, yüzde 16’sı Macarlardan, yüzde 3’ü de Romanlardan oluşuyor.

Tarihi neolitik döneme dayanan Cluj bölgesi ilk olarak Roma İmparatorluğu’nun egemenliğine girmiş. Milatta Sonra 3. yüzyılda boşaltılan bölge 10 yüzyılda Macarlar tarafından ele geçirilmiş. 17. yüzyılda veba salgını ve yangınlar sonucu büyük zayiat veren Cluj, 19. yüzyılda Macar Ulusal Hareketi’nin merkezi olmuş. 1989’da da Romanya Devrimi’nin merkezi olan bölge, 21. yüzyılla birlikte büyük bir ekonomik atılım göstermiş.

Sıcak ve ılıman iklime sahip olan Cluj, yılda ortalama 571 mm yağış alıyor. Temmuz ve Ağustos aylarında ortalama sıcaklık 20 C derece hissedilirken, Ocak ayında ise ortalama -3 C derecelere kadar düşüyor. Cluj’da gece hayatı belirli semtlerde son derece hareketli özellikle başkent Kaloşvar’da her zevke uygun bir eğlence mekanı bulabilmek mümkün. Daha küçük semtlerde ise geceler daha sakin geçiyor.

Büyük bir alan üzerinde kurulmasından ve farklı semtleri bünyesinde barındırmasından dolayı Cluj’da gezilecek çok fazla mekan var. Bunların başında da Transilvanya Etnografya Müzesi geliyor. 1922’de açılan müze Romanya’nın ilk etnografya müzesi olma özelliği taşıyor. İçeride yöre kültürüne ait pek çok eşya bulabilirsiniz. 1929’de temelleri atılan ve Romanya’nın ilk açık hava müzesi kabul edilen Romulus Vuıa Ulusal Etnografya Parkı’nda bölgedeki geleneksel ev mimarilerini, gerçek boyutlardaki çoban ve koyun heykelleri süslüyor. Yapımı 15. yüzyılda tamamlanan Cluj Michael Kilisesi,gotik mimariyle inşa edilmiş. Romanya halkının yardımlarıyla tamamlanan yapı, ülkenin en eski eserleri arasında yer alıyor. Cluj bölgesinde gezebileceğiniz diğer yerler ise şu şekilde; Cluj Botanik Bahçesi, Cluj Banffy Sarayı, Cluj Central Park, Matthias Corvinus Anıtı, Theotokos Katedrali, Zooloji Müzesi ve Statuia Saint Gheorghe Heykeli.

Türkiye’den Cluj bölgesine gidecek yolcular havayolunu kullanabilirler. İstanbul’dan direkt uçuşların gerçekleştirildiği Cluj Uluslaraarası Havalimanı, Cluj’un başkenti Kaloşvar’da yer alıyor. Kent merkezine 9 kilometre mesafede konumlanan havalimanına Türkiye’nin bazı illerinden de aktarmalı uçuşlar düzenleniyor. Havalimanından kent merkezine gitmek için otobüs veya havalimanı servislerini kullanabilirsiniz. Şehir içi ulaşımda genellikle otobüslerin kullanıldığı Cluj’da semtler arası yolculuk için trenleri de kullanabilirsiniz. Taksiler, özellikle semt için yapacağınız yolculuklarda konforlu bir alternatif yaratıyor.

Türkiye’den Cluj bölgesine seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarının vize almaları gerekiyor. Bordo pasaport sahipleri için vize prosedürleri uygulanırken, yeşil, gri ve siyah pasaport sahipleri vize almadan ülkeye giriş yapabiliyorlar. Bu çeşitteki pasaport sahiplerine Romanya sınırları içerisinde 90 gün kalma hakkı tanınıyor.